Bραζιλία - Νότια Αφρική: H αρχή και το τέλος των BRICS

Ήταν τα αγαπημένα "παιδιά" του Νταβός. Το πρώτο και το τελευταίο γράμμα των BRICS. Η παράλληλή τους ανάπτυξη έσωσε εκατομμύρια από την φτώχεια και έδωσε... δισεκατομμύρια σε άλλους.

Αλλά τώρα πια η Bραζιλία και η Νότιος Αφρική υποφέρουν και οι δύο από πολιτικά σκάνδαλα και οικονομική αστάθεια. Μία κατήφεια κρέμεται πάνω από τις δύο χώρες τη στιγμή που οι ηγέτες και των δύο αντιμετωπίζουν κατηγορίες διαφθοράς οι οποίες μπορούν να τους κοστίσουν μέχρι και την ελευθερία. Για τους Dilma Rousseff και Jacob Zuma,

πρόκειται για μία εφιαλτική πτώση από τον θώκο της ηγεσίας, που χειροτέρευσε λόγω της ανάρρωσης των αναδυόμενων αγορών μετά τα μαντάτα πιθανής αντικατάστασής τους.

Η "θρυλική" άνοδός τους είχε πάντα ένα κομμάτι ψευδαίσθησης. Η εμφάνισή τους δημιουργήθηκε μετά από μία έρευνα της Goldman Sachs το 2001, όποτε ο Jim O'Neill βάπτισε τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (BRIC), τις οκτώ οικονομίες που οδηγούν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η Νότια Αφρική προστέθηκε αργότερα.

Τώρα ο μεγαλύτερος άθλος είναι για το εάν θα μπορέσουν οι δύο χώρες να ορθοποδήσουν τη στιγμή που οι οικονομίες τους υποφέρουν. Μία αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε αναστροφή των θετικών της προηγούμενης δεκαετίας και κατάρρευση των αγορών τους. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει και τεράστιες κοινωνικές αναταραχές.

Οι δύο οικονομίες έχουν υποφέρει από την πτώση των αξιών των εμπορευμάτων. Αυτό έχει οδηγήσει την Βραζιλία στην μεγαλύτερη οικονομική της κρίση του τελευταίου, και πλέον, αιώνα. Στη Νότια Αφρική, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, επίσης, τεράστια προβλήματα.

Την ίδια στιγμή η Dilma Rousseff αντιμετωπίζει μεγάλες διαδηλώσεις μετά από το σκάνδαλο που αφορά τον Lula, ενώ για τον Zuma, το Κογκρέσο έχει προωθήσει κατηγορίες διαφθοράς.

Οι καλές ημέρες των επενδύσεων έχουν, πια, περάσει. Η Goldman Sachs έχει κλείσει το ταμείο BRIC της από το 2015 μετά από απώλειες κεφαλαίων 88%. Τα ομόλογα της Ν. Αφρικής είναι τα χειρότερα εν μέσω των αναδυόμενων αγορών, με την απόδοση του δεκαετούς να φτάνει στο 9,18%.

Keywords
Τυχαία Θέματα