Έως €40 δισ. ο «λογαριασμός» για τις τράπεζες λόγω Brexit

Το Brexit θα αυξήσει από 8% έως 22% το ετήσιο κόστος λειτουργίας των τραπεζών - Πιθανό το κλείσιμο συγκεκριμένων μονάδων - Υψηλή έκθεση των χρηματοπιστωτικών ομίλων της Γηραιάς Ηπείρου στη βρετανική αγορά - Πόσο έχουν χάσει, ήδη, τα βρετανικά επενδυτικά funds

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που διαθέτουν θυγατρικές στη Βρετανία πιθανώς να κληθούν να «μαζέψουν» επιπλέον κεφάλαια που μπορεί να φθάσουν στο επίπεδο των 40 δισ. ευρώ,

μετά την απόφαση για το Brexit, όπως, τουλάχιστον, εκτιμά η Boston Consulting Group (BCG).

Βάσει της έρευνας της BCG το Brexit θα αυξήσει από 8% έως 22% το κόστος λειτουργίας των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Βρετανία, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει κάποιες εξ αυτών να μειώσουν τη δραστηριότητά τους και να αποσυρθούν από την παροχή ορισμένων τραπεζικών υπηρεσιών.

Ούτως ή άλλως μετά την επικράτηση του Brexit οι θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών στο Λονδίνο βρίσκονται σε κατάσταση αναβρασμού, αναμένοντας με αγωνία την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το ποια θα είναι η νέα σχέση, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι περίπου 60 ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν θυγατρικές στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων όπως Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas, Santander, Societe Generale, Erste Group και Novo Banco.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα από τις αμερικανικές», υποστηρίζει ο Philippe Morel, ένας εκ των συντακτών της έρευνας και προσθέτει ότι «αρκετές εκ των ευρωπαϊκών τραπεζών βασίζουν έως και 70% της δραστηριότητάς τους στις θυγατρικές που έχουν στο Λονδίνο».

Μία λύση είναι οι θυγατρικές να μετατραπούν σε «ενδιάμεσες εταιρείες holding» (Intermediate Holding Companies), με ανάλογη μορφή λειτουργίας με αυτή που ισχύει για τις μονάδες που διατηρούν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι στις ΗΠΑ.

«Τόσο η Βρετανία όσο και η Ε.Ε. μπορεί να απαιτήσει από τις τράπεζες να στηρίξουν κεφαλαιακά τις θυγατρικές τους, κάτι το οποίο πράττουν οι αμερικανικές αρχές», εκτιμάται στην έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνά της η JPMorgan εκτιμά ότι το Brexit θα κοστίσει στις επενδυτικές τράπεζες 1,5 δισ. δολάρια ετησίως.

Απώλειες $40 δισ. στα βρετανικά επενδυτικά κεφάλαια

Άνω των 40 δισ. δολαρίων ήταν οι απώλειες στα υπό διαχείριση κεφάλαια των βρετανικών funds, τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν το Brexit, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της EPRF.

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στα μετοχικά αμοιβαία αλλά και στα money market funds και αποδίδονται τόσο σε εκροές κεφαλαίων όσο και στην πτώση αγορών αλλά και στερλίνας στο εξεταζόμενο διάστημα.

Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια για τα βρετανικά funds έφθασαν στα 468 δισ. δολάρια από 510 δισ. που ήταν πριν τις 23 Ιουνίου, σημειώνοντας πτώση 8,2%.

Ένας από τους κλάδους που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα είναι αυτός των funds που επενδύουν σε real estate, τα οποία έχουν χάσει το ποσό των 18 δισ. δολαρίων, με κάποια εξ αυτών, μάλιστα, να «παγώνουν» τις δραστηριότητές τους.

Παράλληλα έρευνα της BoFA ML ανακοίνωσε ότι από τα βρετανικά μετοχικά αμοιβαία οι εκροές -πάντα για τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν το Brexit- από βρετανικά μετοχικά αμοιβαία έφθασαν στα 2,2 δισ. δολάρια.

Σοφ. Ζαφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα