Axia Ventures: Πώς οι τράπεζες πετυχαίνουν τους στόχους

H Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αναφέρει σε έκθεση της η Axia Ventures, ανακοίνωσε την αναφορά της για τους στόχους του ενεργητικού των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs (γ' τρίμηνο). Τα τελευταία μειώθηκαν κατά 2,4% στα 100,4 δισ. ευρώ , περιλαμβάνοντας εκθέσεις εκτός ισολογισμών, που έχουν εξαιρεθεί από τους στόχους που έχουν τεθεί προς τον επόπτη SSM.

Eξαιρώντας αυτά τα στοιχεία ενεργητικού εκτός

ισολογισμών, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 2,6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου στα 99,1 δισ. ευρώ, με τις διαγραφές δανείων στα 1,1 δισ. ευρώ να αποτελούν το κύριο στοιχείο της μείωσης.

Η αναφορά επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους τόσο για τα ΝPEs, όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) κατά 800 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ή κατά 1,6 δισ. ευρώ από τους στόχους που είχαν τεθεί ένα χρόνο πριν.

Οι ελληνικές τράπεζες αναθεώρησαν τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων αλλάζοντας το μείγμα της στρατηγικής που ακολουθούν. Συγκεκριμένα, ο κλάδος στοχεύει την μείωση των ΝPEs στα 64,6 δισ. ευρώ (35,2%) έναντι 66,7 δισ. ευρώ (36,1%) που ήταν ο προηγούμενος στόχος. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί περισσότερο με τις πωλήσεις δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και λιγότερο με το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών δανείων.

Ειδικότερα, οι 4 τράπεζες στοχεύουν σε επιπρόσθετες πωλήσεις δανείων ύψους 4,7 δισ. ευρώ, φθάνοτας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017- Δεκεμβρίου 2019. Επιπλέον, οι τράπεζες στοχεύουν σε περισσότερες διαγραφές κατά 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως, στο χαρτοφυλάκιο της λιανικής.

ΔΗ. ΠΑΦ.

Keywords
Τυχαία Θέματα