Axia: Τι προβλέπει το δυσμενές σενάριο για τις κεφαλαιακές επιπτώσεις των τραπεζών

Του Δημήτρη Παφίλα

Συνολικές επιπτώσεις απο -0,1% έως -0,8% στον Δείκτη κεφαλαίων CET1 των 4 ελληνικών τραπεζών με το βασικό σενάριο και απο -7,3% έως -8,4% με το δυσμενές σενάριο δίνει σε ανάλυση της η Axia Ventures, σε μια πρώτη εξέταση της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί στα επικείμενα stress tests.

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι του 2018 σε ό,τι αφορά την πρώτη άσκηση ( ποιότητα του ενεργητικού) θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9, το οποίο θα διαχωριστεί

σε τρία στάδια. Σ ότι αφορά τον τομέα του Real Estate ( ακίνητα) οι τράπεζες θα πρέπει να ενσωματώνουν το σωρευτικό σοκ των τιμών ακινήτων. Για παράδειγμα στην προηγούμενη άσκηση ( σ.σ ποιότητα ενεργητικού ) οι τιμές λογαριάζονται κάθε χρόνο. Αν για παράδειγμα οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει 10% σε μια τριετή περίοδο, αυτή η πτώση θα πρέπει να αντικατοπτρισθεί στις ζημιές των στοιχείων ενεργητικού του τρίτου σταδίου. Όπως συνέβη και στα stress tests του 2016, απο την διαδικασία δεν θα βγεί ένα αποτέλεσμα σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα περνούν ή θα κόβονται στα stress tests. H Αxia Ventures αναφέρει επίσης, ότι, οι συνολικές κεφαλαιακές επιπτώσεις θα αναφέρονται σε επίπεδα του Δείκτη κεφαλαίων CET1 για κάθε χρόνο της άσκησης των stress tests. Τα τελευταία επίσης θα λάβουν επίσης τις επιπτώσεις του νέου λογιστικού προτύπου (IFRS9) και θα μετρήσουν κατά 100% από την πρώτη ημέρα των οικονομικών προβολών. Κεφάλαια Δεν θα συνυπολογιστούν κεφαλαιακά μέτρα μετά τις 31/12/2017, ενω το ίδιο θα ισχύει για τις εκποιήσεις και τις συναλλαγές.

Έσοδα. Τα stress tests δεν θα επιτρέπουν αυξήσεις στο καθαρό επιτοκιακό έσοδο (ΝΙΙ) κατά την διάρκεια των προβαλλόμενων περιόδων κατά απο το δυσμενές σενάριο. Μ άλλα λόγια, τα έσοδα τόκων απο τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπολογίζονται στο ανώτατο όριο απο την αρχή. Επιπρόσθετα τα έσοδα τόκων απο τα μη – εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπολογίζονται απο τα καθαρά ανοίγματα των προβλέψεων.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, με το βασικό σενάριο οι επιπτώσεις στον Δείκτη Κεφαλαίων cet1 θα είναι 0,10% για την Alpha bank, 0,80% για την Εθνική, 0,20% για την Eurobank και 0,30% για την Πειραιώς. Αντίθετα, με το δυσμενές σενάριο οι κεφαλαιακές επιπτώσεις θα είναι -7,5% για την Alpha bank, -8,4% για την Εθνική Τράπεζα, -7,3% για την Eurobank και -7,8% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα