Aπό τη Σκύλλα στη Χάρυβδη: Τι προβλέπει ο στενός κορσές που κλειδώνει για την Ελλάδα

Το newmoney.gr παρουσιάζει τη κρίσιμη πρόβλεψη του σχήματος της «μετα-μνημονιακής» ενισχυμένης επιτήρησης η οποία προβλέπει ρητά τη δυνατότητα των θεσμών να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα.

Αποστολή στο Λουξεμβούργο: Αργύρης Παπαστάθης, Ιωάννης Αντύπας

Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι ξεκίνησε το κρίσιμο Eurogroup που θα καθορίσει το χρέος

και μεταπρογραμματική επιτήρηση ως το 2022.

Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλία προέβησαν σε κοινές δηλώσεις κατά την είσοδο τους στο κτίριο. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα έκανε τη δουλειά της. Υλοποίησε τις δεσμεύσεις της. Τώρα πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση τώρα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ.

Απ' την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έκαναν καλή δουλειά που πλέον μας δίνει την ευχέρεια να βρούμε μία λύση για την μεταπρογραμματική περίοδο ώστε η χώρα να μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις». Μάλιστα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών πρόσθεσε πως «είναι πολύ πιθανό ότι θα βρούμε σήμερα τη λύση».

Σε ερώτηση εάν θα γίνει ελάφρυνση του χρέους λόγω των τόκων ύψους δισεκατομμυρίων που απέφεραν στη Γερμανία τα ελληνικά ομόλογα, όπως ζήτησε το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, ο κ. Σόλτς απάντησε: «Είναι πολύ ωραίο που οι Πράσινοι το επεσήμαναν, αλλά είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή από ένα πολύ μκρό μέρος των πολύ μεγάλων δραστηριοτήτων, τις οποίες είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και οι οποίες αποτελούνται από άμεσα δάνεια των κεντρικών τραπεζών, δημιουργούνται επίσης κέρδη.

Αυτά τέθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτό θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σήμερα, ότι δηλαδή (αυτά τα κέρδη) μπορούν να είναι ξανά ένα μέρος της εξέλιξης για το μέλλον. Επομένως, η σχετική επερώτηση των Πρασίνων οδήγησε μόνο σε μία δημόσια συζήτηση (στη Γερμανία) για κάτι το οποίο στην πραγματικότητα γνωρίζει ο καθένας και χωρίς να έχει γίνει μία τέτοια δημόσια συζήτηση. Αποδεικνύεται, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ καλά και ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να επιλύσουμε όλα τα άλλα πολύ σημαντικότερα θέματα της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον».

Λίγο νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική, για την Ευρώπη και την Ελλάδα. «Πρέπει να θυμηθούμε όλοι πόσες ημέρες και ώρες δαπανήσαμε για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου και συνέχισε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη που σήμερα θα δοθεί ένα τέλος». «Είναι τώρα σειρά των εταίρων της Ελλάδας να κάνουν το χρέος τους, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα», σημείωσε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο για το χρέος». Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης και την επίτευξη συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι το κλίμα από όλες τις πλευρές είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Κρίσιμη, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα για την Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, αναφέροντας ότι τελειώνει ένα δεκαετές επεισόδιο... αλλά όχι η ιστορία. Ένα επεισόδιο με διάρκεια δέκα χρόνων έρχεται στο τέλος, αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας..., ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είμαστε κοντά στο να έχουμε ένα πακέτο που περιμένουν όλοι. Μόνο μια αξιόπιστη συμφωνία θα διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών», πρόσθεσε. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δίκαιη και απλή συμφωνία για όλους... την Ελλάδα και τους πιστωτές, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Δείτε Live την προσέλευση και τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών

Ο στενός... κορσές

Έπειτα από την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο κάστρο Σένιγκεν στο Λουξεμβούργο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί απόψε ένα σκληρό πλαίσιο εποπτείας ως το 2022 με αντάλλαγμα μια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους που θα έχει ως πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό τη επιμήκυνση δανείων του EFSF το πολύ έως 10 έτη, αντί για 15 που είχε ως περιθώριο η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2017.

Το newmoney.gr παρουσιάζει τη κρίσιμη πρόβλεψη του σχήματος της «μετα-μνημονιακής» ενισχυμένης επιτήρησης η οποία προβλέπει ρητά τη δυνατότητα των θεσμών να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το απόσπασμα του ενημερωτικού σημειώματος της Επιτροπής, «η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής». Μπορείτε εδώ να διαβάσετε (http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-457_el.htm) ολόκληρο το σημείωμα.

Ωστόσο αυτό είναι μόνο η βάση. Διότι το συγκεκριμένο πλαίσιο που ισχύει για όλες τις χώρες είναι ο καμβάς πάνω στην οποίο θα σχεδιαστεί ένα ειδικό «εργαλείο», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο, το οποίο ενεργοποιείται ειδικά για την Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενο ενισχυμένης εποπτείας στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά τα ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ανασύρουν απο το «σεντούκι» των μέτρων της κορύφωσης της κρίσης το πιο στενό κορσέ επιτήρησης που έχει σχεδιαστεί για τις χώρες της Ευρωομάδας. Στη περίπτωση της Ελλάδας βέβαια η ολοκλήρωση των 400 προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου έχει ως αποτέλεσμα η αυστηρή αυτή επιτήρηση να συνοδεύεται από πανηγυρικούς τόνους από τη πλευρά των Ευρωπαίων για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Βήμα-βήμα η νομική βάση της ενισχυμένης εποπτείας

Η διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας, νομικά βασίζεται στη «Δέσμη Δύο Μέτρων», γνωστή και ως «Two-Pack», που θεσμοθετήθηκε το Μάιο του 2013.

Προβλέπει ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης και χρονοδιάγραμμα για τα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως το σκέλος του που αφορά στην επιτήρηση των κρατών μελών θα χρησιμοποιηθεί ως ένας «σκελετός» στον οποίο σχεδιαστεί η μεταπρογραμματική επιτήρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup. Απόψε τη νύχτα θα δούμε τα χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα τις πληροφορίες που υπάρχουν ως τώρα, η τρόικα συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ θα ελέγχει την τήρηση των δεσμεύσεων ανά τρίμηνο (όπως συμβαίνει και με τα μνημόνια) και θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα αν υπάρχουν αποκλίσεις.

Στα κείμενα που αποτελούν τη βάση του εργαλείου αναφέρεται ότι «με βάση αυτήν την εποπτεία, η Επιτροπή μπορεί να συναγάγει ότι ένα κράτος μέλος πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα διότι η χρηματοπιστωτική κατάστασή του θα μπορούσε να έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».

Να σημειωθεί πως η «Δέσμη Δύο Μέτρων» είχε αρχικά σχεδιαστεί για την αυστηρότερη εποπτεία των κρατών που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Το σκέλος ωστόσο που αφορά τους κανόνες για ενισχυμένη εποπτεία σε κράτη-μέλη που βγαίνουν από ένα πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ως νομικό πλαίσιο στην περίπτωση της Ελλάδας.

Αποκάλυψη τα ξημερώματα

Με δεδομένο πως το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν θα είναι το σχέδιο βάσει του οποίου θα βαδίσει η χώρα ως το 2022 το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κείμενο - παράρτημα που ενδέχεται να συνοδεύει την απόφαση του Eurogroup.

Εκεί θα αναφέρονται καθαρά τα χρονικά όρια υλοποίησης των δεσμεύσεων (όπως συμβαίνει και στα μνημόνια). Εκδοχές (draft) κυκλοφορούν από χθες στο Λουξεμβούργο ωστόσο μένει να φανεί αν θα κλειδώσει απόψε η τελική μορφή του κειμένου των δεσμεύσεων και αν θα δημοσιοποιηθεί.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία γνωρίζουμε ότι θα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δεσμεύσεις:

-Ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων μνημονίων

-Η μείωση των συντάξεων (2019) και του αφορολόγητου (2020) θα εφαρμοστούν κανονικά.

-Τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022.

-Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ

-Αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς ως τα μέσα του 2020. Ενδέχεται να κρύβει νέες αυξήσεις στις λεγόμενες «λαϊκές γειτονιές»

-Περαιτέρω κινήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

-Αλλαγές στα επιδόματα αναπηρίας ως τα μέσα του 2019 με καθολική εφαρμογή της νέας προσέγγισης για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση»

-Εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις των μονίμων διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο

-Συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με την ΤτΕ

-Δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών

-Μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας με την τεχνική βοήθεια του SRSS, δηλαδή της μόνιμης δύναμης τεχνοκρατών της Κομισιόν που βρίσκεται στην Αθήνα και αποτελεί το διάδοχο σχήμα της Ομάδας Δράσης

-Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων

-Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2020

-Άνοιγμα 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 ως τα μέσα του 2020

Keywords
ελλαδα, ρητά, νέα, χρεος, υπουργοι, γαλλια, λύση, τραπεζες, live, επιμηκυνση, efsf, ιουνίου, http, europa, συγκεκριμένο, μνημονιο, τροικα, ΔΝΤ, ενφια, επιδοματα, ααδε, αθηνα, εφκα, κινηση στους δρομους, γερμανος, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, ξανα, βγαινουν, ρητά, χωρες, βημα, γερμανια, δανεια, δουλεια, ιατρικη, νεα μετρα, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, βοηθεια, βρισκεται, γινει, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, δοθει, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ερχεται, ετη, ευρωπη, ισχυει, θετικη κατευθυνση, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, κομμα, κτιριο, λύση, λουξεμβουργο, μειωση, μορφη, μπορειτε, μπρουνο, νυχτα, νομικη, ορια, ρητρα, συγκεκριμένο, συζητηση, σειρα, σχεδιο, φυσικα, φορα, χρονικα, ιωαννης, ωρες, αγορες, εφαρμογη, ευχερεια, efsf, ελληνικα, ετοιμη, χωρα, ιουνίου, κειμενα, πακετο, πηγες, πληροφοριες, θεματα, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα