Alpha Bank: Στο δρόμο για νέα ΑΕΕΑΠ

Της Στεφανίας Σούκη

Εξελίξεις διαφαίνονται στον κλάδο των Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία με την Alpha Bank να πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα στις διεργασίες για τη δημιουργία νέας ΑΕΕΑΠ.

Μετά από μακρά περίοδο ωρίμανσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος έχει κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα αναζητώντας τον κατάλληλο εταίρο από το εξωτερικό για τη δημιουργία της δικής του Επενδυτικής

Ακινήτων, πολύ περισσότερο τώρα που όλες οι μεγάλες εγχώριες ΑΕΕΑΠ ετοιμάζονται να πάρουν ενεργότερη θέση και στο κομμάτι των ακινήτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από την πλευρά του ομίλου της Alpha Bank, το ενδιαφέρον για τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ έχει ...δηλωθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος βρίσκεται πιο κοντά στις οριστικές αποφάσεις, με τις διεργασίες να είναι πιο έντονες ήδη από το τελευταίο δίμηνο του 2016. Το μοντέλο που θα επιχειρήσει να ακολουθήσει ο όμιλος θα είναι αντίστοιχο με αυτό της Trastor ΑΕΕΑΠ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας πλέον συμμετέχει ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος της Värde Partners με σκοπό τις επενδύσεις τόσο σε νέα ακίνητα όσο και σε αυτά που μπορεί να βγούν από προβληματικά δάνεια.

Στο νέο σχήμα ενεργό ρόλο φαίνεται ότι θα έχει και η ήδη εισηγμένη θυγατρική του ομίλου, Alpha Aστικά Ακίνητα, η οποία αφενός διαθέτει δικό της χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αφετέρου συνεχίζει να εξασφαλίζει σταθερά, σημαντικά έσοδα από την παροχή υπηρεσιών που καλύπτουν όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων (εκτιμήσεις- πιστοποιήσεις έργων, αγορές/ πωλήσεις/ μισθώσεις, διαχείριση ακινήτων, project management).

Παλιότερα σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι έκαναν λόγο ακόμη και για μετατροπή της ίδιας της Alpha Αστικά Ακίνητα σε ΑΕΕΑΠ, ωστόσο στη συνέχεια κρίθηκε ότι μία τέτοια εξέλιξη δε θα εξυπηρετούσε, με βάση την υφιστάμενη οργάνωση του ομίλου στο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας αλλά και τα έσοδα, τα οποία εξασφαλίζει από συμπληρωματικές δραστηριότητες. Ως προς το χαρτοφυλάκιο της ίδιας της Alpha Aστικά Ακίνητα αυτή την στιγμή, αντιστοιχεί σε 31 ακίνητα κυρίως στην Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ συνολικής εύλογης αξίας άνω των 72 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται εδώ ότι ο όμιλος της Alpha Bank ήταν από τους πρώτους εγχώριους ομίλους, ο οποίος είχε κινητοποιηθεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στον τομέα των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, εγκαταλείποντας ωστόσο τα σχέδια στη συνέχεια κι επανερχόμενος κατά καιρούς από κοινού και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα