2014: Πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια οι αγορές απέναντι στην Ελλάδα

Παρά τις μεγάλες επιφυλάξεις που διατυπώνονται από ευρύτατους κύκλους της αγοράς για την πορεία της οικονομίας και του χρηματιστηρίου το 2014, με βάση το προδιαγραφόμενο πολιτικό ρίσκο, βραχυπρόθεσμα η πλειοψηφία των επενδυτών διαβλέπει ανοδική εκτόνωση τον Ιανουάριο.

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει το γνωστό January Εffect που σημαίνει ότι νέα κεφάλαια και κυρίως funds που

απευθύνονται στις αναδυόμενες αγορές θα μπουν στο ελληνικό χρηματιστήριο στο ξεκίνημα του χρόνου.

Όπως έχει διαφανεί και στα τελευταία road shows στο εξωτερικό, τα επενδυτικά κεφάλαια των αναδυομένων αγορών είναι διατεθειμένα να παίξουν το αισιόδοξο σενάριο που βλέπει την ελληνική οικονομία να γυρίζει σε ανάκαμψη το 2014, τις ιδιωτικοποιήσεις να προχωρούν και τη χώρα να επανέρχεται σταδιακά στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί. Είναι οι ίδιοι που λένε ότι το πολιτικό ρίσκο είναι ελεγχόμενο και ακόμα και μία πολιτική ανατροπή με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό σχήμα δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά πράγματα για την πορεία της χώρας.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι μετά τις ανοδικές κινήσεις εκτόνωσης, οπότε ο FTSΕ 25 θα σπάσει τις 400 μονάδες και θα κινηθεί προς τις 430 ή ακόμα υψηλότερα, η αγορά θα αρχίσει να αποτιμά τα προβλήματα από τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει των ευρωεκλογών, καθώς και την πιθανή καθυστέρηση στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.

Οι αισιόδοξοι αντιπαραθέτουν ότι το σαφές στίγμα για επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων που θα λάβει η κυβέρνηση πριν τις ευρωεκλογές μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις τιμές των ελληνικών ομολόγων που στην παρούσα φάση απέχουν πολύ από επίπεδα εξόδου στις αγορές αλλά και του χρηματιστηρίου.

Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν ότι τα γκαλοπ που δημοσιοποιούνται προβλέποντας μεγάλη πτώση στο ποσοστό της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές θα αρχίσουν να δημιουργούν έντονο προβληματισμό ακόμα και στους καταθέτες οι οποίοι δεν θα αντιμετωπίσουν με εμπιστοσύνη μια διαφαινόμενη έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Οι ίδιοι αυτοί διαβλέπουν ευκαιρίες short στο FTSE 25, για τον οποίο πιστεύουν ότι θα σημειώσει μεγάλη πτώση.

Σε κάθε περίπτωση το 2014 αναμένεται να είναι μια χρονιά έντονων διακυμάνσεων καθώς οι αγορές όσον αφορά τις προσδοκίες τους για την Ελλάδα θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια. Δηλαδή οι αγορές θα καταλάβουν κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που για αρκετούς από τους εκπροσώπους των αποτελεί τον δαίμονα θα μπορέσει να έλθει ή να μην έλθει στα πράγματα, πώς σε μία τέτοια περίπτωση θα συμπεριφερθούν οι Γερμανοί, και αν τελικά όλα αυτά αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας με την κυβέρνηση Σαμαρά, να συνεχίζει με τον ένα τρόπο ή τον άλλο τη διαχείριση της οικονομίας της χώρας.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα