Παύλος Χρηστίδης: «Η γενιά μας σήμερα ζει χειρότερα από την προηγούμενη και αυτό είναι βαθιά άδικο»

Λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, συναντήσαμε* τον Παύλο Χρηστίδη, υποψήφιο βουλευτή στον Νότιο Τομέα Β’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ζητήσαμε να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις.

Ποια είναι τα σημεία που διαχωρίζουν τη δική σας παράταξη από τις άλλες;

Θα μπορούσα να πω πολλά για τα έργα του ΠΑΣΟΚ

από το 81 έως το 2011, αλλά αυτά τα γνωρίζουν όλοι. Σήμερα, εκείνα που μας διαχωρίζουν είναι ο ύφος και το σχέδιο. Όποιος ανοίξει τηλεόραση και πετύχει αντιπαράθεση εκπροσώπων ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει κανάλι. Τοξικότητα, χαμηλές προσδοκίες, ξεκατίνιασμα. Απέναντι σε αυτά το ΠΑΣΟΚ καταθέτει προτάσεις: κοινωνική κατοικία για τα ζευγάρια που δε μπορούν να βρουν σπίτι, προστασία της πρώτης κατοικίας όσων το έχουν ανάγκη, στήριξη για τις νέες μητέρες, Ενίσχυση του επιδόματος μητρότητας για τις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες.

Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία που βιώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης;

Η ανασφάλεια. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και αν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Η οικονομική ανασφάλεια τροφοδοτεί και την οργή και την απογοήτευση. Η γενιά μας σήμερα ζει χειρότερα από την προηγούμενη και αυτό είναι βαθιά άδικο. Πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να αλλάξουμε τα δεδομένα για τις επόμενες γενιές, να δώσουμε αισιοδοξία και προοπτική.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές που διέπουν την πολιτική σας ζωή;

Αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους Έλληνες σήμερα είναι η απόσταση των πολιτικών από την πραγματικότητα και την αλήθεια. Δεκάδες κοκορομαχίες, χωρίς ουσία, κάνουν τον τηλεθεατή να αλλάζει κανάλι. Μεγάλωσα με άλλες αρχές. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις περισσότερα από όσα λες, να μην υπόσχεσαι, παίζοντας με τις ζωές όσων περνούν δύσκολα και να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεων σου, όταν κάτι δεν πάει καλά. Η αξιοπιστία, η τόλμη και η ειλικρίνεια είναι τρεις βασικές αρχές που πιστεύω.

Ως Έλληνας πολίτης, πιστεύετε ότι η καθημερινότητα είναι ευκολότερη στη χώρα μας απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Κάθε χώρα έχει τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες της. Στην Ελλάδα, την πανέμορφη πατρίδα μας, δεν είμαστε κατώτεροι από άλλους λαούς, δεν είμαστε μαύρα πρόβατα, δεν είμαστε τεμπέληδες, όπως κάποιοι ξένοι ήθελαν να μας παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα στερείται ενός οράματος και ενός σχεδίου. Πιστεύω στην Ελλάδα της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, των ευκαιριών στην εργασία και την επιχειρηματικότητα, της δημοκρατίας και της ευημερίας.

Γίνεται πολύς λόγος για την ενεργειακή κρίση. Είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε;

Η ετοιμότητα χτίζεται. Δυστυχώς, όταν το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη το 2009, κάποιοι στη ΝΔ μιλούσαν για πράσινα άλογα, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει χάσει 10 χρόνια. Το μέλλον μας για να είναι βιώσιμο, πρέπει να είναι φιλικό στο περιβάλλον. Αυτό απαιτεί σχέδιο, που θα εξυπηρετεί τους πολλούς και όχι τους εκλεκτούς της κάθε κυβέρνησης. Χρειάζονται , λοιπόν, Επενδύσεις στα δίκτυα και πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραγωγή ΑΠΕ με ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων, Δίκαιη μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές, Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με σύγχρονα μέσα και ανανεωμένα σχέδια πρόληψης και ενίσχυση των διαχειριστικών φορέων των οικοσυστημάτων.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας αρχηγός κόμματος;

Να έχει ισχυρό αξιακό κώδικα, καθαρή πολιτική ταυτότητα και αγάπη για αυτό που κάνει. Ο πολιτικός, πόσο μάλλον ο πολιτικός αρχηγός, πρέπει να θυμάται ότι δρα με γνώμονα το καλό του τόπου και μόνο.

Υπάρχει κάποιο πολιτικό πρόσωπο που σας εμπνέει;

Για εμένα το παράδειγμα ζωής της Φώφης Γεννηματά αποτελεί φάρο. Βγήκε μπροστά όταν όλοι είχαν ξεγράψει το ΠΑΣΟΚ, ανανέωσε τον χώρο , όταν όλοι της ζητούσαν να συμβιβαστεί, ένωσε την παράταξη, όταν κάποιοι την χτυπούσαν, δεν λύγισε όταν μέρος των media την αδικούσε , με τρόπο πρωτόγνωρο. Δεν σταμάτησε να χαμογελά, να αγωνίζεται, να πιστεύει ότι η αγάπη του κόσμου είναι η πηγή δύναμης στην πολιτική. Και ταυτόχρονα, δεν σταμάτησε ποτέ να είναι άνθρωπος, να είναι δίπλα σε όλους μας, να ρωτά για τις οικογένειες μας, να μας πειράζει και να μας αγκαλιάζει. Μας λείπει πολύ και αυτές τις μέρες είναι διαρκώς στη σκέψη μου.

Είναι η οικογένειά σας κινητήρια δύναμη;

Η οικογένεια μου είναι χαρά, χαμόγελα, έμπνευση, δύναμη για όλα. Είναι τα πολύχρωμα συναισθήματα που κουβαλώ μέσα μου, όταν πιέζομαι από τον χρόνο και τις καταστάσεις. Είναι μια διαρκής έμπνευση.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας είναι εκείνο που ξεχωρίζετε;

Αυτά είναι δύσκολα για εμένα, και πιστεύω για κάθε άνθρωπο. Είναι πιο εύκολο να σου πει κάποιος τρίτος τα θετικά και αρνητικά στοιχεία σου. Ίσως, όσον αφορά τις δημόσιες παρεμβάσεις, πολλές φορές θα δείτε αντιπάλους να φωνάζουν σε κανάλια, εγώ πιστεύω περισσότερο στην ήρεμη συζήτηση, με επιχειρήματα.

Σε περίπτωση εκλογής σας, πώς θα είναι η επόμενη μέρα;

Πολλή δουλειά, πολύ περπάτημα, αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες, κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για το νότο, την νέα γενιά και τις γυναίκες.

Τι δεν διαπραγματεύεστε ποτέ;

Τα αγαπημένα μου πρόσωπα, τις αξίες και τα ιδανικά μου.

Από ποιες αρετές πρέπει να διέπεται ένα πολιτικό πρόσωπο;

Εντιμότητα, τόλμη, ειλικρίνεια, πίστη, όραμα και υπομονή.

Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα σε λίγα χρόνια από τώρα;

Οραματίζομαι την πατρίδα μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, να διεκδικεί για τους πολίτες, να πρωταγωνιστεί στην ψηφιακή επανάσταση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή μετάβαση. Με ένα κράτος δικαίου, που δεν διαχωρίζει την αποτελεσματικότητα του, με βάση ποιος είναι πλούσιος, κομματικός εκλεκτός ή ισχυρός, αλλά με βάση ποιος έχει δίκιο. Με ένα κοινωνικό κράτος, που φροντίζει όσους το έχουν ανάγκη και δίνει ευκαιρίες μέσα από την εκπαίδευση.

Λίγα λόγια για τον Παύλο Χρηστίδη:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 2008 εργάζεται ως δικηγόρος. Σήμερα, είμαι συνεργάτης στην δικηγορική εταιρεία Δ. Βερβεσός. Το 2013 επιλέχθηκε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2014 ήταν υποψήφιος στις Ευρωεκλογές και επιλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ναυπλιέων. Το 2015 η Φώτη Γεννήματα τον επίλεξε ως εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και το 2018 του Κινήματος Αλλαγής. Στις εκλογές του 2019, η Πρόεδρος του Κινήματος τον τοποθέτησε στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Το 2021 ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος. Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Νάντια Μητσάκου κι έχουν δύο υπέροχες κόρες.

*Συνέντευξη στην Μαρία Κολλιάτσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα