Ο σύντροφός μου με απάτησε, χωρίσαμε και μετά από ένα διάστημα τα ξαναβρήκαμε. Αξίζει να τον εμπιστευτώ ξανά;

Απαντά η Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Το παραπάνω είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές σχέσεις στην κοινωνία μας. Αναρωτιέται κάνεις αν μπορεί εφόσον τον έχει απατήσει ο/η σύντροφος του, να τον/την εμπιστευθεί ξανά, και να προχωρήσει η σχέση τους, η όχι. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια απάντηση σε αυτήν την ερώτηση και δεν υπάρχει και κανόνας που πρέπει κανείς να ακολουθήσει.

Η απάντηση μάλλον εξαρτάται από τις συνθήκες της σχέσης (γάμος, σχέση, παιδιά κτλ..), την ιδιοσυγκρασία του κάθε συντρόφου, αλλά και τις ανάγκες και τα πιστεύω του καθενός.

Καταρχήν,

υπάρχει η απιστία που συνδέεται με κάποιο κενό στη σχέση, το οποίο σημαίνει πως για κάποιον λόγο το ζευγάρι έχει απομακρυνθεί, ή δεν ικανοποιεί ο ένας τον άλλον, ή δεν υπάρχει τρυφερότητα κ.ο.κ. Και υπάρχει και η απιστία που συνδέετε με την “χαλαρή” ηθική κάποιου, είναι δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος κατά επανάληψη θα βρεθεί ερωτικά με κάποιον έξω από τη σχέση.

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτός/η θα επαναλάμβάνει την απιστία στη σχέση ότι και αν γίνει. Τώρα, το από τι εξαρτάται η ηθική κάποιου και ο τρόπος που φέρεται στον/στην συντρόφου του, έχει να κάνει με τα βιώματα που έχει από την πατρική του οικογένεια, ο τρόπος δηλαδή που έχει μεγαλώσει, και πως τον έχει επηρεάσει αυτό. Έχει σημασία βέβαια, πόσο καλά γνωρίζουμε τον άλλον και σε ποια περίοδο της σχέσης μας, λαμβάνει μέρος η απιστία.

Είναι για παράδειγμα στην αρχή μιας σχέσης, είναι μετά από χρόνια γάμου, είναι στην αρχή του γάμου, είναι κάποιος που βρίσκεται μαζί μας χωρίς να έχει εντελώς τερματίσει μια προηγούμενη σχέση..κτλ.

Αν κανείς αναρωτιέται, αν θα έπρεπε να εμπιστευθεί ξανά το σύντροφό του, σημαίνει μάλλον πως για κάποιον λόγο, έχει τις αμφιβολίες του ως προς την ειλικρίνεια του συντρόφου αυτού, αλλά και του χαρακτήρα του. Είναι διαφορετικό πολύ βέβαια το συναίσθημα κάποιου που βρίσκεται χρόνια σε μια σχέση (ο πόνος, το αίσθημα της προδοσίας, η απογοήτευση), και εντελώς διαφορετικό αν βρίσκεται στην αρχή.

Χρειάζεται λοιπόν κανείς να αναρωτηθεί τι άνθρωπο έχει απέναντι του, και αν νιώθει πως τον γνωρίζει, να αναλογιστεί για το είδος και την ηπιότητα της σχέσης του/της, ώστε να μπορέσει να αποφασίσει αν μπορεί να τον εμπιστευθεί ξανά και να τον βάλει και πάλι στη ζωή του, γνωρίζοντας βέβαια πως υπάρχει κάποια πιθανότητα αυτό να επαναληφθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα