Μετά από χρόνια βγαίνω με τον πρώην μου και ήδη συγκατοικούμε. Το γυαλί που ράγισε κολλάει ξανά;

Απαντά η Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Το συνηθισμένο ρητό που λέμε ότι “το γυαλί αν ραγίσει δεν ξανακολλάει”, δεν ταιριάζει σε όλες τις σχέσεις και σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι θα έλεγα ίσως και συνηθισμένο να αναθερμανθεί μια σχέση που είχαμε στο παρελθόν, και ο βασικός λόγος είναι ότι αυτό που αλλάζει στην πάροδο του χρόνου, είναι οι ανάγκες μας από μια σχέση.

Αν το σκεφτείτε, άλλα πράγματα ζητάμε από μια σχέση στα 20 μας χρόνια για παράδειγμα, και εντελώς διαφορετικά στα 30 μας χρόνια. Σε άλλη φάση της ζωής μας ήμασταν όταν σπουδάζαμε, και σε άλλη όταν ξεκινήσαμε

να δουλεύουμε. Το οποίο σημαίνει, πως και εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε με την πάροδο του χρόνου και μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουμε.

Επομένως, αν μετά από χρόνια ξανάσυναντηθούμε με κάποιον που βγαίναμε παλιά, αλλά είχαμε για πολλοίς λόγους ίσως χωρίσει, ή επειδή ήμασταν νέοι και η σχέση αναπόφευκτα θα τελείωνε, καθότι επιθυμούσαμε και άλλες νέες εμπειρίες, τότε σημαίνει πως έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία, με έναν άνθρωπο που τελικά ποτέ δεν ξεχάσαμε.

Έχοντας λοιπόν νέα δεδομένα πλέον, και την ίδια ανάγκη για συγκατοίκηση και συντροφικότητα, αυτή η σχέση ναι θα μπορούσε να πετύχει, και έχει τις ίδιες πιθανότητες με κάθε άλλη σχέση σας. Δεν σημαίνει πως ξανακολλάει το γυαλί, αλλά πως ποτέ μάλλον δεν έσπασε. Σημαίνει πως για κάποιον λόγο, και οι δυο σας δεν πάψατε ποτέ να επιθυμείτε ο ένας τον άλλον αλλά η χρονική παρελθοντική στιγμή ήτανε η λάθος.

Αυτό συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια, και ενώ υπάρχει έντονη έλξη και έρωτας, ίσως και αγάπη, τελικά η σχέση να τελειώνει, διότι οι ανάγκες του καθενός είναι διαφορετικές, ή εκ διαμέτρου αντίθετες. Για παράδειγμα, ο ένας μπορεί να επιθυμεί να κάνει οικογένεια, ενώ για τον άλλον αυτό το ενδεχόμενο να είναι μια σκέψη μακρινή. Για αυτό και πολλές φορές μετά από μια μακροχρόνια σχέση και έναν χωρισμό, ο ένας από τους δύο, συνήθως αυτός που επιθυμούσε οικογένεια, γνωρίζει κάποιον με την ίδια ανάγκη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προς έκπληξη όλων, παντρεύεται και αποκτάει ένα παιδί.

Μην σας προβληματίζει λοιπόν, ότι ήτανε πρώην σας, αλλά επικεντρωθείτε στο παρόν και στην τωρινή σας σχέση με αυτόν τον άνθρωπο. Συζητήστε μαζί του και απενοχοποιηθείτε από το παρελθόν. Να θυμάστε πως ο μόνος λόγος που χρειάζεται πάντα να φεύγετε μακριά από μια σχέση του παρελθόντος, και να μην ξαναγυρνάτε ποτέ, είναι αν υπήρξε κάποιου είδους βία μέσα σε αυτήν, είτε αυτή ήταν λεκτική, είτε σωματική!

Keywords
Τυχαία Θέματα