Διακοπές: Αφήνοντας το παιδί με τον παππού και τη γιαγιά!

Ξέρω, ξέρω όσο και να έχετε ανάγκη για ξεκούραση άλλο τόσο δεν σας είναι εύκολο να αποχωριστείτε το παιδί σας, σις διακοπές. Για το μωρό σχεδόν δεν το συζητάω. Έρχομαι όμως πίσω στα χρόνια που ήμουν παιδί και ακόμα θυμάμαι πόσο όμορφα πέρναγα τα καλοκαίρια μου στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά.

Όσο και να έχουν αλλάξει τα πράγματα δεν πιστεύω ότι σε κάποιες σχέσεις υπάρχει δεύτερη σκέψη. Η διαμονή με τους παππούδες για κάποιο χρονικό διάστημα στις διακοπές, είναι πάντα μια τέλεια λύση

με κάποιες προϋποθέσεις.

Αρχικά κάντε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση εννοώντας ότι δε λέτε στους γονείς πεθερικά «γεια σας ήρθαμε». Μιλήστε με τους παππούδες για την επιθυμία σας να αφήσετε το παιδί σας στη φροντίδα τους.

Συζητήστε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να το κάνετε και βεβαιωθείτε ότι είναι πρόθυμοι και ικανοί να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη.

Επίσης δεν κάνουμε «αρμένικη βίζιτα». Μιλάμε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πάντα με γνώμονα την ηλικία του παιδιού αλλά και την αντοχή των παππούδων.

Εδώ έρχεται και η βασική προϋπόθεση να μπορούν. Σίγουρα γνωρίζετε πως είναι η υγεία των δικών σας ανθρώπων οπότε αξιολογήστε την υγεία των παππούδων, τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα να παρέχουν επαρκή φροντίδα στο παιδί σας. Σκεφτείτε την κατάσταση διαβίωσής τους και εάν είναι ευνοϊκή για τις ανάγκες του παιδιού σας.

Αναφέρετε ξεκάθαρα τις προσδοκίες σας σχετικά με τη ρουτίνα, την πειθαρχία, τη διατροφή του παιδιού σας και οποιεσδήποτε άλλες σημαντικές πτυχές της φροντίδας του.

Βεβαιωθείτε ότι οι παππούδες και γιαγιάδες αισθάνονται άνετα με αυτές τις προσδοκίες και είναι πρόθυμοι να τις τηρήσουν. Φυσικά και είναι εκεί για να «κακομάθουν» τα παιδιά και στο σπίτι τους υπάρχουν και οι δικοί τους κανόνες γι’αυτό θα πρέπει ως γονείς να είστε ανοιχτοί και στις δικές τους συνήθειες και σε καμία περίπτωση να μην επιβάλετε τις δικές σας πεποιθήσεις.

Εξασφαλίστε ένα ασφαλές περιβάλλον εννοώντας ότι τα σπίτια των παππούδων και ειδικά στα χωριά δεν είναι κατάλληλα φτιαγμένα για παιδιά. Δε θέλω να φανταστώ τον σίφουνα Κωνσταντίνα να παίρνει παραμάζωμα τα διακοσμητικά της μαμάς μου.

Οπότε αξιολογείστε την ασφάλεια του σπιτιού του παππού και της γιαγιάς και αντιμετωπίστε τυχόν πιθανούς κινδύνους. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως κούνια, κάθισμα αυτοκινήτου και χώρους που προστατεύονται από παιδιά.

Σκεφτείτε να ξεκινήσετε με μια δοκιμαστική περίοδο όπου οι παππούδες και γιαγιάδες φροντίζουν το παιδί σας για μικρότερη διάρκεια ή συγκεκριμένες ημέρες. Αυτό θα επιτρέψει σε όλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσουν τυχόν ανησυχίες ή προκλήσεις που θα προκύψουν.

Όσο συναισθηματικά είναι μια πρόκληση σκεφτείτε ότι έχετε ανάγκη αρχικά από ξεκούραση, έπειτα η σχέση παιδιού παππούδων είναι ανεκτίμητη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παιδί θα περάσει υπέροχα γεμίζοντας νέες εμπειρίες.

Άλλωστε η γιαγιά, είναι δυο φορές μαμά!!!

Μια ματιά ακόμα παρακάτω:

Τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν το Καλοκαίρι ή όχι;

Keywords
Τυχαία Θέματα