Αυξέντιος Καλαγκός: Ο καρδιοχειρουγός που σώζει παιδιά χωρίς χρήματα και το έργο του ανθρωπιστικού ιδρύματος “Coeurs pour Tous Hellas – Καρδιές για Όλους”

Το ανθρωπιστικό ίδρυμα Coeurs pour TousHellas «Καρδιές για Όλους – Ελλάδα» είναι παράρτημα του διεθνούς ιδρύματος Coeurs pour Tous που δημιούργησε το 1998 στη Γενεύη, ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός με σκοπό τη βοήθεια των φτωχών παιδιών με καρδιοπάθεια και μέχρι σήμερα έχουν χειρουργηθεί φιλανθρωπικά περισσότερα από 17.000 άπορα παιδιά στον κόσμο.

Με δράση

σε κάθε γωνιά της αδύναμης ανθρωπότητας, και μια καρδιά για χιλιάδες παιδιά, στην αδιάκοπη διαδοχή των ανθρωπιστικών αποστολών του, ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός και οι γιατροί συνεργάτες του, εφάρμοσαν μια πρωτοπόρο επιστημονική στρατηγική με παράλληλη δράση την εκπαίδευση εντόπιων γιατρών και τη δημιουργία περιφερικών καρδιολογικών κέντρων, ακριβώς, για την περίθαλψη των παιδιών με καρδιοπάθεια, προερχόμενων από υποβαθμισμένα περιβάλλοντα, θέλοντας να τους δώσουν τη δυνατότητα για μια φυσιολογική ζωή.

Αυξέντιος Καλαγκός. Δείτε ένα βίντεο -slide show με το οδοιπορικό του καθηγητή:

Η δράση του Coeurs pour Tous στην Ελλάδα. Στο πεδίο μιας χώρας, που κατέχει την αρνητική πρωτιά στην παιδική φτώχεια, υψηλότερη μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με ποσοστό 36,7% σύμφωνα με την Eurostat, ο ανθρωπιστικός φορέας Coeurs pour Tous Hellas (CpTH) δημιουργήθηκε µε γνώμονα τη σύγχρονη αυτή κοινωνική αναγκαιότητα. Στα 3 εκ. περίπου, ανασφάλιστων Ελλήνων που αντιστοιχούν στο 28% του πληθυσμού, το CpTH αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο κοινωνικής προσφοράς. Με κεντρικό μήνυμα «Καρδιές για Όλους», συστάθηκε το 2015 για τα παιδιά της Ελλάδας με συγγενή καρδιοπάθεια, ως έμπρακτη δέσμευση και προσφορά στην ελληνική κοινωνία και τους μικρούς ασθενείς των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Έργο του είναι, η οικονομική ενίσχυση των άπορων και ανασφάλιστων παιδιών με καρδιοπάθεια. Στη χώρα μας, ετησίως γεννιούνται από 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια, από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Το 35% των παιδιών στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστα. Για τα παιδιά με καρδιοπάθεια, το Coeurs pour Tous Hellas αναλαμβάνει φιλανθρωπικά τη χρηματοδότηση στα νοσήλια των απαιτούμενων επεμβάσεων τους, ιατρικών εξετάσεων, επεμβατικής καρδιολογίας. Ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός, εμπιστεύθηκε μέρος του έργου του, στη δημιουργία του Coeurs pour Tous Hellas -μια πράξη φιλανθρωπίας που πραγματοποιείται με τη σύμπραξη των Ελλήνων γιατρών της ομάδας Προγράμματος Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΜΗΤΕΡΑ και την αφιλοκερδή συμμετοχή τους σε αυτό το σκοπό. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως στη διάρκεια των δύο χρόνων λειτουργίας του υποστήριξε οικονομικά τις επεμβάσεις και επεμβατική καρδιολογία σε 69 άπορα παιδιά με καρδιοπάθεια της Ελλάδας.

Η παγκόσμια δράση του Coeurs pour Tous. Ο ιδρυτής του, καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός και οι συνεργαζόμενοι γιατροί, εδώ και μια εικοσαετία, προσφέρουν οικουμενικά το ανθρωπιστικό έργο τους. Σε αναπτυσσόμενες χώρες, και όχι μόνον, εφαρμόζουν ένα επιστημονικό σχέδιο δράσης: φροντίδα και θεραπεία στους μικρούς ασθενείς με επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, εκπαίδευση ιατρικού δυναμικού σε κάθε αιτούσα χώρα για μια νοσηλευτική υποδομή υψηλού επιπέδου-ήδη αυτόχθονες ομάδες γιατρών, σταδιακά αυτονομούνται για την περίθαλψη των παιδιών τους. Το έργο του Coeurs pour Tous εφαρμόστηκε αρχικά στην Τιφλίδα της Γεωργίας το 1998, οπότε κι εξοπλίστηκε η πρώτη καρδιοχειρουργική κλινική για παιδιά στη χώρα. Ακολούθησαν, Ερυθραία, Μαρόκο, Λίβανος, Μοζαμβίκη, Συρία, Κύπρος, Μαυρίκιος, Κόσσοβο, Λιβύη, Εκουαδόρ, Νησιά Κομόρες, Πολωνία, Σερβία, Αλγερία, Τουρκία, Ουκρανία, Αίγυπτος, Ινδία, Βιετνάμ, Νιγηρία, και νέα καρδιολογικά κέντρα στη Μποτσουάνα, στο Καμερούν, στη Μαδαγασκάρη και στην Αιθιοπία.

Ποιος είναι ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός. Η παγκόσμια δράση του σηματοδοτεί ένα πρότυπο ανθρωπιστικής συμπεριφοράς που απαιτεί κάθε χρόνο 300.000 μίλια πτήσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και περί τις 600 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς. Μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη, με καταγωγή από βυζαντινή οικογένεια, μυημένος στην έννοια της φιλανθρωπίας από τον γιατρό πατέρα του, αποφοίτησε το 1984, μόλις 23 ετών, από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε με ειδικότητα στην Καρδιοχειρουργική Παίδων και Νεογνών, στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέντορές του, οι διάσημοι καρδιοχειρουργοί Μαγκντί Γιακούμπ και Αλέν Καρπαντιέ. Το Coeurs pour Tous Hellas, όπως και το διεθνές ίδρυμα Coeurs pour Tous, έχουν ανθρωπιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι πόροι του προέρχονται από δωρεές και χορηγίες.

Γνωρίστε καλύτερα τον Αυξέντιο Καλαγκό μέσα από το παρακάτω βίντεο:

Κοινωνικό μήνυμα του Coeurs pour Tous Hellas. Η έναρξη δράσης στην Ελλάδα γνωστοποιήθηκε στα ηλεκτρονικά Μέσα και το διαδίκτυο με κοινωνικό μήνυμα που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμβολή του τ. Ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Ελλάδας Μπάσκετ και διεθνή παίκτη Φώτη Κατσικάρη. Με τη συμμετοχή παιδιών της Ακαδημίας Μπάσκετ Πανιωνίου.

Δείτε το βίντεο:

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ιδρύματος κάντε κλικ ΕΔΩ: www.coeurspourtoushellas.gr/el

Keywords
Τυχαία Θέματα