Αυξάνονται τα κρούσματα της Μηνιγγίτιδας Β -Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας τα Χριστούγεννα!

Παλαιότερα, οι ιώσεις, τα κρυολογήματα και οι ασθένειες που κυκλοφορούσαν ήταν τα μοναδικά θέματα υγείας που είχαν να αντιμετωπίσουν όλοι οι γονείς καθώς η σχολική χρονιά προχωρούσε. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, αφού η Μηνιγγίτιδα Β είναι πια μέσα στη ζωή όλων μας. Πρόκειται για μια ύπουλη και ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, που δεν κάνει διακρίσεις και προσβάλει μωρά, νήπια και εφήβους, ενώ εξελίσσεται ραγδαία σε μόλις 24 ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως.

Παρόλα αυτά πολλοί

γονείς πιστεύουν λανθασμένα πως το παιδί τους δεν πρόκειται να νοσήσει και μένουν άπραγοι, την ίδια ώρα που τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. Πριν από έναν μήνα περίπου, ένα 4χρονο αγοράκι διαγνώσθηκε με Μηνιγγίτιδα Β στη Νίκαια ενώ και ένα κοριτσάκι 13 μηνών από το Νέο Ηράκλειο, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Παίδων. Αυτό αν και δεν είχε εμβολιαστεί ενάντια της συγκεκριμένης νόσου, τα κατάφερε και διέφυγε τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή του.

Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τα μοναδικά, αφού τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Κομοτηνή, η Βέροια, η Τρίπολη και η Ρόδος.

Γιατί η Μηνιγγίτιδα Β είναι τόσο ύπουλη; Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Προσβάλει χωρίς διακρίσεις βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να φέρει και το θάνατο. Μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Επίσης 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριό της ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταφέρει, χωρίς να το καταλάβει, σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του.

Ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψής της;

Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού κατά της νόσου είναι το πρώτο πράγματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς, αφού επισκεφτούν τον παιδίατρό τους. Ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013 και μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από το 2017 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αν θέλετε λοιπόν να είστε ήσυχοι πως η Μηνιγγίτιδα Β δεν θα βλάψει το παιδί σας, μην πείτε ΟΧΙ στον εμβολιασμό του. Αυτό είναι και το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε, λίγο πριν τα Χριστούγεννα για να είστε σίγουροι πως θα είναι για πάντα υγιές.

Keywords
Τυχαία Θέματα