Βασανιστήριο η δουλειά και τα μαθήματα πριν τις 9

Ο εξαναγκασμός των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 55 ετών να πηγαίνουν στο σχολείο ή να εργάζονται πριν από τις 9 το πρωί είναι βασανιστήριο, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα ύπνου στη Βρετανία.

Και αυτό, διότι ο οργανισμός διαθέτει ένα βιολογικό ρολόι που λειτουργεί με τους δικούς του, εγγενείς ρυθμούς, τους οποίους κανένα ξυπνητήρι δεν μπορεί να αλλάξει.

Έτσι, η εμμονή της πολύ πρωινής εργασίας αφήνει μαθητές και εργαζόμενους εξαντλημένους και γεμάτους στρες εξαιτίας

της έλλειψης ύπνου που επιφέρει το πολύ πρωινό ξύπνημα, δήλωσε ο δρ Πωλ Κέλλεϋ, ομότιμος κλινικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ύπνου & Κιρκάδιας Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η αναντιστοιχία αυτή συνιστά απειλή για τις επιδόσεις μας έως την ηλικία των 55 ετών, όταν εκ φύσεως οι άνθρωποι αρχίζουν να χρειάζονται λιγότερο ύπνο.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το βιολογικό μας ρολόι. Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον οργανισμό μας να ξυπνάει πραγματικά ό,τι ώρα θέλουμε», είπε ο δρ Κέλλεϋ σε ομιλία του στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης (BSF) του Μπράντφορντ.

«Όσα ξυπνητήρια κι αν βάλουμε, ο οργανισμός μας παραμένει συγχρονισμένος με την ηλιοφάνεια, επομένως μπορεί να ανοίγουν τα μάτια μας αλλά το σώμα μας ακόμα κοιμάται. Αυτό όμως δεν το συνειδητοποιούμε, διότι η ηλιοφάνεια επηρεάζει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και όχι την όρασή μας.

»Είναι όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία και στις φυλακές όπου ξυπνάνε τους ασθενείς και τους έγκλειστους για να τους δώσουν να φάνε και εκείνοι υπακούν διότι δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς. Η έλλειψη ύπνου είναι βασανιστήριο».

Ο δρ Κέλλεϋ τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν τα ωράρια εργασίας και η ώρα έναρξης του σχολείου ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες του βιολογικού μας ρολογιού.

Από τις 8.30 έως τις 11

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά στις 10 το πρωί και να επιστρέφουν στο ωράριο 9 με 5 μόνο μετά τα 55 τους χρόνια, όταν αλλάζει και το βιολογικό ρολόι», είπε.

«Τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, ηλικίας 10 έως 16 ετών, θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο από τις 8.30 και μετά, αλλά ύστερα από την ηλικία των 16 ετών η ώρα έναρξης των μαθημάτων θα πρέπει να είναι στις 10.

»Και αυτό, διότι στην εφηβεία το βιολογικό ρολόι των παιδιών δεν τους επιτρέπει να κοιμηθούν νωρίς το βράδυ, ενώ αντιθέτως όταν είναι μικρά εκ φύσεως κοιμούνται νωρίς και έτσι ξυπνούν νωρίς».

Ο δρ Κέλλεϋ επισήμανε ότι οι αναντιστοιχίες ανάμεσα στο βιολογικό ρολόι και τα ωράρια εργασίας και μάθησης είναι παγκόσμιο φαινόμενο και ευθύνονται για πάρα πολλά δεινά.

«Η καρδιά και το ήπαρ λ.χ. επιβαρύνονται από το πολύ πρωινό ξύπνημα, επειδή τους ζητάμε να λειτουργήσουν στο έπακρο δύο ή τρεις ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι είναι προγραμματισμένες», τόνισε.

«Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τις αποδοτικότητα στη δουλειά, την προσοχή και την μακροχρόνια μνήμη, ενθαρρύνει την χρήση αλκοόλ και ουσιών,προκαλεί θυμό, αγχώδη διαταραχή, σύγχυση, παρορμητική συμπεριφορά, αύξηση βάρους, υπέρταση, στρες, προβλήματα ψυχικής υγείας και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

»Ειδικά στους μαθητές προκαλεί και κακές επιδόσεις στα μαθήματα. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν τους επιτρέπεται μία ώρα ύπνος παραπάνω το πρωί, οι επιδόσεις τους στα τεστ βελτιώνονται κατά 10%».
Πηγή: Τα Νεα

Keywords
Τυχαία Θέματα