Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Τα Σημάδια που Μαρτυρούν ότι Μπορεί να Έχετε

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική αλλά και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως τον αρθρικό υμένα (υμενίτιδα) των μικρών αρθρώσεων.

Είναι μια αυτοάνοση νόσος, δηλαδή τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού επιτίθενται και καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς του ίδιου του οργανισμού. Μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων, μέχρι και χρόνια αναπηρία. Η νόσος έχει παγκόσμια

κατανομή και αποτελεί την πιο συχνή χρόνια φλεγμονώδη αρθροπάθεια. Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια φυλετική ή γεωγραφική προδιάθεση. Προσβάλλει περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού, με συχνότητα άνδρες:γυναίκες. Στην Ελλάδα, η συχνότητα της νόσου κυμαίνεται στο 0,6-1% του γενικού πληθυσμού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά μεγαλύτερη επίπτωση εμφανίζεται στα 30-50 έτη για τις γυναίκες και στα 50-60 έτη για τους άνδρες.

Που οφείλεται;
Η αιτιολογία είναι άγνωστη και ενδεχομένως πολυπαραγοντική. Πιστεύεται ότι λοιμώδεις, ανοσογενετικοί, ορμονικοί, ψυχοκοινωνικοί, διαιτητικοί και γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.
Η ΡΑ, παρά το γεγονός ότι διεθνώς θεωρείται ασθένεια μέτριας αναπηρίας, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες στα προσβεβλημένα άτομα, με το 50% αυτών των ασθενών να μην μπορεί να εργαστεί κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ετών της νόσου. Η φυσική εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνει χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις και να οδηγήσει σε αθροιστική βλάβη των αρθρώσεων, εξελισσόμενο περιορισμό στην καθημερινή λειτουργία των ασθενών και ελάττωση της συνολικής ποιότητας ζωής τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Δυσκολία στην επούλωση τραυματισμώνΜούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια
Keywords
Τυχαία Θέματα