Πότε είναι εφικτό να γεννήσετε φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή;

Αν και είναι μειωμένα στην Ελλάδα τα ποσοστά φυσιολογικής γέννας μετά απο καισαρική ωστόσο είναι σπάνιες οι επιπλοκές στον φυσιολογικό τοκετό έπειτα από καισαρική.

Ο δρ. Νίκος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Λιγότερες είναι οι επιπλοκές από τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, από το να επιλεγεί και πάλι το χειρουργείο σε μια επόμενη εγκυμοσύνη και αυτό λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει ο φυσικός τρόπος με τον οποίο ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, ενώ

όλα δείχνουν ότι ανατρέπονται κατεστημένες αντιλήψεις ετών που αφορούσαν τη «μονοκρατορία» της επαληπτικής καισαρικής.
«Δεν είναι πλέον απαραίτητες όλες οι καισαρικές», τονίζει ο Δρ. Νίκος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνοντας πως «Η απόφαση για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική πρέπει πάντως να ληφθεί με προσοχή και να εξετασθούν όλες οι απαραίτητες παράμετροι, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο και φυσικά η όλη επιτυχία θα εξαρτηθεί από το βαθμό εμπειρίας του ιατρού, αλλά και τις ειδικές γνώσεις που έχει αποκτήσει στη συγκεκριμένη μέθοδο».
«Οι κατεστημένες αντιλήψεις βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να υπερκερασθούν», προσθέτει, «ειδικά αν σκεφθούμε ότι ενώ η μέθοδος VBAC ή ‘’Κολπική Γέννα μετά απο Καισαρική” (Vaginal Birth After Cesarean), ήταν συνηθισμένη στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα ελάχιστοι ιατροί ‘’τολμούσαν’’ να την προτείνουν, αντίληψη η οποία οφείλετο κυρίως στο γεγονός γεγονός ότι δεν διέθεταν τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να υπερκεράσουν τις απαιτήσεις της μεθόδου».
Μεγάλο ρόλο στην δειλή έστω εφαρμογή του φυσιολογικού τοκετού όταν είχε ήδη προηγηθεί καισαρική, έπαιξαν και παίζουν οι ίδιες οι γυναίκες οι οποίες «φλερτάρουν» έντονα με την ιδέα να γεννήσουν φυσιολογικά τα επόμενα -μετά το πρώτο- παιδιά τους, ενώ ανάμεσα στους «επικριτές» της μεθόδου συγκαταλέγονται εκείνοι που μιλούν για ενδεχόμενη ρήξη της μήτρας.

Πότε είναι εφικτό να γεννήσετε φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή;

Θετικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική θεωρούνται οι ακόλουθες:

Το προβλεπόμενο βάρος του εμβρύου να είναι μικρότερο των τεσσάρων κιλών. Όταν ξεπερνάει αυτό το όριο, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας μειώνονται και οι γιατροί προτιμούν να προχωρήσουν σε καισαρική.

Η σωματική αρμονία ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό. Αντίθετα, τα σημεία δυσαναλογίας δυσχεραίνουν την προσπάθεια. Για παράδειγμα, αν η μητέρα είναι μικρόσωμη και το μωρό έχει μεγάλο κεφάλι ή μεγάλο βάρος, τότε ο φυσιολογικός τοκετός εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους.

Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στους δύο τοκετούς πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο χρόνια. Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι οι τομές, τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές, θα έχουν επουλωθεί πλήρως και θα κινδυνεύουν λιγότερο από τυχόν σκισίματα.

Η απουσία επιπλοκών κατά την καισαρική τομή που προηγήθηκε. Μια επέμβαση που εξελίχθηκε με επιτυχία στο παρελθόν αποτελεί καλό «προηγούμενο» για την υγεία της εγκύου.

Η καλή γνώση του ιστορικού της υγείας της μητέρας και των χειρουργικών επεμβάσεων που έχει υποστεί.

Το μυστικό

Αν πριν την καισαρική έχει γίνει φυσιολογικός τοκετός, τότε αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας. Ο πρώτος τοκετός είναι τόσο καθοριστικός για την εξέλιξη των υπολοίπων που θα πρέπει πρώτα να εξαντλούνται οι προσπάθειες για κολπική γέννα και μετά να καταφεύγουν οι γιατροί σε καισαρική.

The post Πότε είναι εφικτό να γεννήσετε φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα