Καούρα, σφίξιμο στο στήθος, πνιγμός: Πώς να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα των γιορτών

Τα Χριστούγεννα είναι μαγικά! Τι γίνεται όμως όταν κάτι πάει στραβά και αντί να ασχολούμαστε με εορταστικά τραπέζια, ψάχνουμε για εφημερεύον φαρμακείο; Καούρα, σφίξιμο στο στήθος, πνιγμός. Αυτά είναι τα 3 πιο συχνά προβλήματα υγείας που προκαλούν οι γιορτές και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

1 Η καούρα

Η υπερφαγία τις ημέρες των γιορτών τουλάχιστον για την ελληνική επικράτεια, θεωρείται δεδομένη. Καλέσματα σε φιλικά και συγγενικά τραπέζια, παραδοσιακά γλυκά, αφθονία αλκοόλ, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα για τους περισσότερους από εμάς να τελειώνουν οι γιορτές με 2-3 κιλά παραπάνω μέσα σε χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων. Πέρα από το βασανιστικό φούσκωμα στο στομάχι που σας συνοδεύει καθημερινά, θα έχετε να αντιμετωπίσετε και τα περιττά κιλάκια, που ως γνωστόν, δύσκολα μας εγκαταλείπουν από μια ηλικία και μετά…

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Προσπαθήστε να διώξουμε το άγχος και τη λογική του «να τα φάω όλα τώρα» και απολαύστε την ουσία των γιορτών. Ένα τρικ που θα σας γλιτώσει από πολλές περιττές θερμίδες είναι να χωρίσετε το πιάτο σας στη μέση, στο ½ να τοποθετήσετε ποικιλία λαχανικών και στο υπόλοιπο ½ τα υπόλοιπα τρόφιμα που θέλετε να καταναλώσετε. Επίσης, πίνετε άφθονο νερό, μην «φορτώνετε» το στομάχι σας, κυρίως τις βραδινές ώρες, αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό και το κάπνισμα μετά το φαγητό, μασάτε αργά την τροφή. Εάν οι συμβουλές αυτές δεν αποδώσουν, μπορείτε θα λάβετε αλγινικά σκευάσματα που καταστέλλουν την παλινδρόμηση. Τα αλγινικά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν

2 Το σφίξιμο στο στήθος

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, οι χριστουγεννιάτικες γιορτές είναι μια από τις πιο επικίνδυνες εποχές του χρόνου σε θέματα υγείας. Και αν αναρωτιέστε γιατί, ιδού η απάντηση: η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, το αλκοόλ, το άγχος να τα προλάβουμε όλα, οι κοινωνικές υποχρεώσεις που μας καταπιέζουν, μπορεί να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα μας οδηγήσουν σε… έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή, ιδιαίτερα αν δεν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Παν μέτρον άριστον, ακόμη και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έχετε υπόψη σας ότι οι πόνοι στο στήθος που “χτυπούν” για ελάχιστα δευτερόλεπτα σαν καρφί, δεν έχουν σχέση με καρδιολογικά προβλήματα, αλλά με μυοσκελετικά ή πρόκειται για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα. Αντίθετα, ο πόνος που υποδηλώνει πρόβλημα καρδιάς διαρκεί πάνω από ένα λεπτό. Εάν είναι καρδιά ξαπλώστε και τοποθετήστε τα πόδια υψηλότερα από το σώμα για να αποφευχθεί η πτώση της πίεσης. Παράλληλα πάρτε μία ασπιρίνη και πηγαίνετε στο νοσοκομείο.

3 Ο πνιγμός

Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, όμως οι εφημερεύοντες γιατροί των νοσοκομείων τις μέρες αυτές μιλούν για ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Ο λόγος για τον πνιγμό από ξηρούς καρπούς των χριστουγεννιάτικων γλυκών ή ακόμη και από απροσεξία που μπορεί να αναγκάσει κάποιον απλά να στραβοκαταπιεί.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Προσοχή και πάλι προσοχή. Μασάμε αργά και ποτέ μα ποτέ δεν μιλάμε όταν μασάμε. Πέραν του ότι διευκολύνετε την πέψη, δίνετε και χρόνο στο στομάχι σας να σας δώσει το σήμα ότι έχει χορτάσει και μπορείτε να σταματήσετε.

The post Καούρα, σφίξιμο στο στήθος, πνιγμός: Πώς να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα των γιορτών appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα