Είναι γρίπη ή κρυολόγημα;

Εάν έχετε έντονη καταρροή ή υψηλό πυρετό μάθετε εάν είναι γρίπη ή κρυολόγημα. Ρωτήσαμε τον ειδικό παιδίατρο Ανδρέα Πετρόπουλο, Επιστημονικό Συνεργάτη Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και μας απαντά.

Η γρίπη οφείλεται στον ιό της γρίπης ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο παθογόνους ιούς που προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Περιλαμβάνει 3 τύπους, τον Α , τον Β και τον C. Aπό τους 3 αυτούς τύπους ο Α και ο Β προκαλούν επιδημική νόσο.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;

Μεταδίδεται κυρίως

αερογενώς με μολυσμένα σταγονίδια κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του βήχα ή του φτερνίσματος του αρρώστου. Πολύ πιο σπάνια δε, μεταδίδεται με άμεση μέσω μολυσμένων αντικειμένων. Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται κατά τους μήνες Δεκέμβριο εώς Απρίλιο με κορύφωση της δραστηριότητας του ιού τον μήνα Φεβρουάριο.

Πώς θα καταλάβουμε εάν είναι γρίπη ή κρυολόγημα;

Πολλοί άνθρωποι συχνά και λανθασμένα συγχέουν τη γρίπη με το κοινό κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια λοίμωξη που συχνά προκαλείται από ιούς, διαφορετικούς από εκείνους της γρίπης. Το να διαχωρίσει κανείς τα συμπτώματα του κρυολογήματος από εκείνα της γρίπης μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο, αλλά, σε γενικές γραμμές τα κύρια συμπτώματα είναι ο αιφνίδιος υψηλός πυρετός, η έντονη κακουχία, οι μυαλγίες , οι αρθραλγίες , ο πονοκέφαλος, ο βήχας ενώ λιγότερο συχνά είναι ο πονόλαιμος και η ρινική συμφόρηση. Από την άλλη η καταρροή, ή η βουλωμένη είναι πιο συχνά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Η διάγνωση της γρίπης στηρίζεται στον επιδημικό χαρακτήρα, τον αιφνίδιο και υψηλό πυρετό, στην έντονη κόπωση και στην μυαλγία. Επίσης είναι δυνατή η ανίχνευση του αντιγόνου του ιού της γρίπης σε εκκρίσεις από τον ρινοφάρυγγα του ασθενούς.

Παρουσιάζουν επιπλοκές οι ασθενείς με γρίπη;

Ναι, μπορεί να παρουσιάσουν. Όμως είναι σπάνιες σε υγιή άτομα. Πιο συχνές είναι σε άτομα που έχουν καποιό υποκείμενο νόσημα όπως αναπνευστικά προβλήματα, καρδιολογικά, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, νευρολογικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή, πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ηλικία. Συχνές επιπλοκές αποτελούν η μυοσίτιδα , η πνευμονία, η βρογχιολίτιδα, η ιγμορίτιδα, η ωτίτιδα ενώ ακόμα αναφέρεται και η συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ποια είναι η θεραπεία της γρίπης;

Η θεραπεία της γρίπης είναι κατά κύριο λόγο συμπτωματική με τα αντιπυρετικά να κατέχουν κυρίαρχο ρόλο. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανέναν ρόλο στην αντιμετώπιση της γρίπης. Αντιθέτως, υπάρχουν συγκεκριμένα αντιικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών καθώς και σε παιδιά χωρίς υποκείμενο νόσημα αλλά με βαριά μορφή γρίπης. Τα αντιικά αυτά φάρμακα πρέπει να χορηγούνται στις πρώτες 48 ώρες της νόσου.

Σαφέστατα, η πιο σημαντική θεραπεία είναι η πρόληψη. Πρόληψη επιτυγχάνεται με το καλό πλύσιμο των χεριών, τηρώντας καλές συνθήκες υγιεινής, αποφυγή χώρων με έντονο συνωστισμό, καλή διατροφή, σωματική άσκηση, διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, σημαντικό όπλο των επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη της γρίπης παραμένει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά προτίμηση από Οκτώβριο έως Νοέμβριο. Όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί και αργότερα, αρκεί να έχουμε κατά νου ότι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράγει αντισώματα είναι περίπου 2 εβδομάδες.

Ποιά άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες με ένα από τα παρακάτω προβλήματα υγείας: άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακή νοσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαρινοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, έγκυες, θηλάζουσες, λεχωίδες, υπέρβαροι. Επίσης σε ομάδα υψηλού κινδύνου κατατάσσονται όσα άτομα φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο πρόβλημα υγείας, οι επαγγελματίες υγείας και τέλος οι κλειστοί πληθυσμοί.

Ανδρέας Κ. Πετρόπουλος, Ειδικός Παιδίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», τηλ. 210-9921489, 6946 221 442

The post Είναι γρίπη ή κρυολόγημα; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα