Kήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου: Οριστική αποκατάσταση με τη μέθοδο “δυναμικής αποσυμπίεσης”

Οι κήλες μεσοσπονδυλίων δίσκων είναι οι κυριότερες αιτίες πόνου στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο), στη μέση (οσφυαλγία), αλλά και πόνου ή μουδιάσματος στο άνω (αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, αυχενική ριζίτιδα) και κάτω άκρο (ισχιαλγία). Ο φυσικοθεραπευτής Αλέξανδρος Καψαμπέλης, MSc, μας εξηγεί με ποιον τρόπο μπορεί να θεραπευτούν οι κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων.


Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μια ζελατινώδης κατασκευή, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε κάθε δύο σπονδύλους και λειτουργεί ως αμορτισέρ. Στο μέσον του μεσοσπονδυλίου δίσκου υπάρχει ο πηκτοειδής

πυρήνας (το γαλάζιο στην εικόνα), ο οποίος έχει την υφή ζελέ. Ο πυρήνας περιβάλλεται από κυκλικές ζελατίνες (ινώδεις δακτύλιοι), που εκτείνονται από το κέντρο προς την περιφέρεια του δίσκου (όπως οι κύκλοι που απλώνονται στο νερό γύρω από μια πέτρα που πετάξαμε). Ο πυρήνας λειτουργεί όπως ο υδραυλικός μηχανισμός του αμορτισέρ. Ανάλογα με τις δυνάμεις, που δέχεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος στις διάφορες κινήσεις και θέσεις του σώματος, ο πυρήνας μετακινείται μπρος-πίσω-δεξιά-αριστερά μέσα στο δίσκο, πηγαίνοντας πάντα προς την πλευρά της μικρότερης φόρτισης. Έτσι, όμως, πιέζει πολύ έντονα τους ινώδεις δακτυλίους, που τον περιβάλλουν. Όταν π.χ. σκύβουμε προς τα εμπρός (κάμψη) αυξάνεται η πίεση στο πρόσθιο τμήμα του δίσκου, με συνέπεια ο πυρήνας να κινείται και να πιέζει προς τα πίσω. Αντιθέτως, όταν τεντωνόμαστε προς τα πίσω (έκταση σπονδυλικής στήλης), αυξάνεται η πίεση στο οπίσθιο τμήμα του δίσκου, με αποτέλεσμα ο πυρήνας να μετακινείται προς τα εμπρός.

Στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ο πηκτοειδής πυρήνας σχίζει σταδιακά τους ινώδεις δακτυλίους (ζελατίνες), που τον περιβάλλουν, και προχωρά προς την εξωτερική στοιβάδα του δίσκου όπου και δημιουργεί μια προεξοχή (κήλη). Η κήλη πιέζει το νεύρο, που περνάει πίσω και πλάγια από το δίσκο, και, με αυτόν τον τρόπο, προκαλούνται τα συμπτώματα (πόνος, μούδιασμα, καψιμο κτλ) στη μέση, στον αυχένα, στο πόδι ή στο χέρι.

Οριστική αποκατάσταση με τη μέθοδο “δυναμικής αποσυμπίεσης της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου”

Η θεραπεία, που εφαρμόζει ο γιατρός, βασίζεται στις αρχές της Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας. Περιλαμβάνει θεραπευτικούς χειρισμούς (manual therapy) και ασκήσεις (McKenzie και Brain Body Control). Στοχεύει στην αποσυμπίεση (μείωση των φορτίσεων) στο εσωτερικό του μεσοσπονδυλίου δίσκου, ώστε να εξαναγκαστεί το ζελέ του πηκτειδούς πυρήνα να μετακινηθεί από έξω (μεγάλη πίεση) προς το εσωτερικό του δίσκου (με βάση την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων ένα υγρό μετακινείται πάντα από τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη πίεση). Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά η κήλη αδειάζει από υγρό, αφυδατώνεται και μικραίνει σε όγκο, ώστε δεν μπορεί, πλέον, να πιέσει το νεύρο.
Με τη συνεχή εφαρμογή των ασκήσεων αποσυμπίεσης του μεσοσπονδυλίου δίσκου και με την ενεργοποίηση των σταθεροποιών μυών της σπονδυλικής στήλης σε κάθε στάση και κίνηση του σώματος επιτυγχάνεται η διατήρηση του ζελέ του πυρήνα στο εσωτερικό του δίσκου. Έτσι, προοδευτικά ο οργανισμός αρχίζει να αποκαθιστά (διαδικασία επούλωσης) τις σχισμένες ζελατίνες (ινώδεις δακτυλίους), που περιβάλλουν τον πηκτοειδή πυρήνα, τα συμπτώματα εξαφανίζονται και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη δραστηριότητα χωρίς πόνους. Παράλληλα, ξεκινά ασκήσεις αύξησης της ελαστικότητας του κολλαγόνου για να βοηθήσει τον οργανισμό να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη φάση ανακαίνισης (remodeling) των τραυματισμένων και επουλωθέντων ζελατίνων (ινωδών δακτυλίων). Η επιτυχής ολοκλήρωση της φάσης ανακαίνισης θα οδηγήσει στην επαναδημιουργία ινωδών δακτυλίων με ελαστικότητα και ανθεκτικότητα αρκετή για να αντέξουν τις πιέσες από τον κινούμενο πυρήνα και να τον διατηρούν πάντα στο εσωτερικό του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Στο τέλος των συνεδριών ο ασθενής διδάσκεται (brain body control) να κινείται και να κάθεται στην καθημερινή του ζωή με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρεί πάντα τον τραυματισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο σε κατάσταση αποσυμπίεσης για να αποφύγει υποτροπές.

The post Kήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου: Οριστική αποκατάσταση με τη μέθοδο “δυναμικής αποσυμπίεσης” appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Αναζητήσεις
δυναμική αποσυμπίεση στηλης
Τυχαία Θέματα