4 + 1 τροφές που ρίχνουν τη χοληστερίνη σας!

Αν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας είναι τσιμπημένα εντάξτε αυτές τις τροφές στο διαιτολόγιό σας.

1 Αγκινάρα

Bοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού και στην αποβολή της χοληστερίνης από τον οργανισμό. Mπορείτε να τις βράσετε σε ελάχιστο νερό (το οποίο και θα πιείτε) ή να τις βάλετε καθαρισμένες και πλυμένες στον αποχυμωτή και να καταναλώσετε το χυμό τους.

2 Σουσάμι

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, τα μονοακόρεστα λιπαρά μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζουν ή, κατά άλλους ερευνητές, αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της HDL

(«καλής» χοληστερίνης). Το σουσάμι αυξάνει την HDL -την καλή- λόγω του ότι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Παράλληλα μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην παράλληλη δράση των ακόρεστων λιπαρών οξέων με την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε που περιέχει και τη σεσαμίνη. Πρόκειται για μια ουσία η οποία έχει διπλή δράση: Σταματά την απορρόφηση της χοληστερόλης από τις τροφές και ταυτόχρονα εμποδίζει τη σύνθεσή στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο σπόρος του σουσαμιού, σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, περιέχει λιναϊκό και ελαϊκό οξύ κατά 50%. Eκτός από το σουσάμι, άλλες πηγές μονοακόρεστων είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το ταχίνι, τα αμύγδαλα και τα αράπικα φιστίκια.

3 Πικραλίδα

Οπως όλα τα πικρά χόρτα είναι σπουδαίο χολαγωγό, αφού απομακρύνει τις εκκρίσεις της χολής, τονώνει τις λειτουργίες του ήπατος, απομακρύνει τοξίνες κάθε προέλευσης, ανακουφίζει ακόμα και από τα συμπτώματα της κίρρωσης στα πρώτα στάδιά της. Νεότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ταραξάκο έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, τέσσερις φορές περισσότερη από αυτή του μαρουλιού, περισσότερο σίδηρο και από το σπανάκι, ενώ είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D και ασβέστιο. Για τη μείωση της χοληστερίνης από τους βοτανολόγους προτείνεται η παρασκευή αφεψήματος από τη ρίζα του φυτού προσθέτοντας 10-15 gr σε ένα φλιτζάνι νερό που βράζει. Μπορείτε να πίνετε μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα.
4 Λεμόνι
Mπορεί οι φλούδες των λεμονιών να μην είναι ιδιαίτερα εύγευστες, αλλά επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι ευεργετικές για τον περιορισμό της χοληστερίνης. Aμερικανοί ιατροί εξέθρεψαν για μεγάλο διάστημα χάμστερ με μια δίαιτα με μεγάλη περιεκτικότητα χοληστερίνης και στη συνέχεια χορήγησαν στα τρωκτικά ξύσματα από φλοιό εσπεριδοειδών. Aνακάλυψαν λοιπόν ότι τα φλούδια μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα της LDL, που συνδέεται με τις στεφανιαίες νόσους. Τα φλούδια, που είναι γνωστά ως πολυμεθοξυλενιούχες φλαβόνες (PMF), είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία ανήκουν σε μία ομάδα φυτικών χημικών, τα επονομαζόμενα φλαβονοειδή. Tα φλαβονοειδή υπάρχουν σε μια ευρεία γκάμα φρούτων και λαχανικών, καθώς και στο τσάι και στο κόκκινο κρασί. H πιλοτική μελέτη αφήνει να εννοηθεί ότι οι άνθρωποι αντλούν την ίδια ευεργετική δράση από τους φλοιούς εσπεριδοειδών και οι επιστήμονες διερευνούν αν ένα συμπλήρωμα, το οποίο συνδυάζει τις PMF με μία μορφή βιταμίνης E, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Το μυστικό

Η κανέλα είναι ένα εύγεστο μπαχαρικό με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα. Φάτε το πρωί ένα άπαχο γιαούρτι με βρόμη και κανέλα: θα σας γεμίσει ενέργεια και θα μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα