Virtua Fighter 4

Δεί(ρ)τε τους!


Φαντάζομαι ότι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι από εσάς αγαπάτε το fighting genre και δεν έχετε ρίξει άπειρες κλωτσιές και μπουνιές σε κάποιο από τα games του Virtua Fighter franchise, έστω και μία φορά. Προσωπικά γνωρίστηκα με το Virtua Fighter το 1993

στα περίφημα «ουφάδικα» (ή αλλιώς coin-ops) όπου με ενθουσίασε ο ρεαλισμός των κινήσεων, η τρισδιάστατη προοπτική και οι ξεχωριστές τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο κάθε μαχητής.

Με την πάροδο των χρόνων και ενόσω το Virtua Fighter γεννούσε ασταμάτητα ψηφιακούς απογόνους σαν…κουνέλα, οι πωλήσεις του αυξάνονταν ασταμάτητα και η πρωτοποριακή μορφή του ανάγκασε πολλούς δημοσιογράφους να το χαρακτηρίσουν ως «παππού» των τρισδιάστατων fighting. Ο τελευταίος χαρακτηρισμός δεν πηγάζει μόνο από την παλαιότητά του αλλά κυρίως από το γεγονός ότι σε κάθε νέα εμφάνιση Virtua Fighter στην αγορά, όλα τα επόμενα παιχνίδια του είδους ενσωματώνουν άμεσα τις όποιες τεχνολογικές καινοτομίες εμφανίζει.

Το 2002 η αγαπητή Sega κυκλοφορεί το Virtua Fighter 4, ένα fighting υψηλών αξιώσεων και προσδοκιών με πολλά νέα στοιχεία στο gameplay και προσθήκες που το καθιστούν πιο εύχρηστο στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Δεν μπορούμε να μην θαυμάσουμε την τελειομανία των προγραμματιστών του οι οποίοι συνέχισαν να το δουλεύουν αρκετό καιρό μετά την επίσημη κυκλοφορία του, οδηγώντας στην βελτιωμένη έκδοσή του εν ονόματι Virtua Fighter 4: Evolution.

Scenario nowhere to be found!
Όταν στέκεστε μπροστά σε ένα εξαγριωμένο τύπο και βλέπετε στα μάτια του την πρόθεση να σας σαπίσει στο ξύλο, χρειάζεστε κάποιο λόγο για να τον αρχίσετε στις γροθοές; Ασφαλώς όχι, οπότε μην περιμένετε αντίστοιχα και σεναριακό υπόβαθρο στο Virtua Fighter 4. Το πλαίσιο της δράσης είναι ένα τουρνουά όπου συμμετέχουν σκληροτράχηλοι μαχητές διάφορων πολεμικών τεχνών με μοναδικό στόχο την εξολόθρευση όλων των αντιπάλων. Εσείς πρέπει να επιλέξετε ποιος από όλους σας αρέσει αισθητικά και αν η τεχνική που χρησιμοποιεί είναι του γούστου σας. Μόλις αποφασίσετε μπουκάρετε στο εκάστοτε stage και "γίνεται το έλα να δεις"!

Ανοίγοντας το μενού του Virtua Fighter 4 θα παρατηρήσετε ότι είναι αρκετά πλούσιο για ανάλογο παιχνίδι του είδους. Βασική και διασκεδαστικότερη επιλογή σας είναι το Arcade όπου θα ξυλοκοπήσετε ένα τσούρμο random μαχητές σε πολύχρωμα επίπεδα. Στο VS. mode θα κληθείτε να αποδείξετε στους φίλους σας ότι έχετε μάθει όλες τις κινήσεις του χαρακτήρα που σας αρέσει, ξυλοκοπώντας φυσικά αγρίως τον πολεμιστή που επιλέξανε. Το Kumite mode είναι το quest mode και εντός του θα αντιμετωπίσετε διαδοχικά σκληρόπετσους martial artists, κερδίζοντας experience points και καταγράφοντας τα στατιστικά σας.

Εντυπωσιακό είναι το Training του Virtua Fighter 4. Είναι το mode απ’ όπου θα ξεκινήσετε την σταδιοδρομία σας αν δεν θέλετε μετά από κάθε μάχη να κοιτάτε...μονίμως το πάτωμα. Ξεκινάτε πρώτα ενάντια σε μαχητή που δεν ανταποδίδει τα χτυπήματα μέχρι να μάθετε μια προς μία όλες τις κινήσεις που είναι καταγεγραμμένες στο ρεπερτόριο του καθενός. Μετά θα περάσετε σε εχθρούς που αντιδρούν για να δοκιμάσετε τον χρόνο ανταπόκρισης στις εντολές σας και τους πιθανούς συνδυασμούς χτυπημάτων. Τα combos απαιτούν από εσάς δεξιοτεχνία και απομνημόνευση για να καταφέρετε δυνατά χτυπήματα (και όχι button mashing), συνεπώς η εξάσκηση είναι το παν. Αφού γίνουν τα παραπάνω θα εισέλθετε στα υπόλοιπα modes για να πέσει το σοβαρό ξύλο.

"Ποιος Bruce Lee ρε, τώρα θα σας δείξω εγώ!"
Το τέταρτο μέλος της αγαπημένης οικογένειας των Virtua Fighter είναι ένα καθαρόαιμο 1vs1 3D Fighting με 14 κορυφαίους γνώστες των πολεμικών τεχνών, όλοι playable φυσικά. Η επιλογή χαρακτήρα είναι πολύ σημαντική διότι μέχρι να μάθετε τις κινήσεις του θα περάσει αρκετή ώρα. Αν ο μαχητής που επιλέξατε δεν σας αρέσει εξ αρχής, τότε στην πορεία θα βαρεθείτε και θα δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Αργά ή γρήγορα θα παίξετε με όλους βέβαια για να απολαύσετε το τεράστιο εύρος κινήσεων που προσφέρει η πολεμική τέχνη του καθενός. Εγώ προτίμησα να ασχοληθώ με τον Akira Yuki λόγω της ομοιότητας του με τον Ryu του Street Fighter. Στην πορεία διαπίστωσα ότι η ιαπωνική τέχνη Bajiquan που χρησιμοποιεί είναι αποτελεσματική σε κοντινή απόσταση αλλά θα σας δυσκολέψει στο να κρατήσετε μακριά τον αντίπαλο σας.

Επειδή είμαι οπαδός των χαρακτήρων που χρησιμοποιούν περισσότερο ταχύτητα παρά δύναμη στα χτυπήματά τους, η δεύτερή μου επιλογή είναι η ομορφούλα Pai Chan που μάχεται με το στυλ Ensei-ken. Η κινεζούλα που θυμίζει Chun Li, επίσης από το Street Fighter, διαθέτει μια γκάμα θανατηφόρων επιθέσεων με τις οποίες μπορεί να κρατήσει σε απόσταση τον εχθρό αλλά και να τον αιφνιδιάσει με τις εναέριες και στριφογυριστές κλωτσιές της.

Σε αντίθεση με άλλα Fighting όπου θα σας βγει η πίστη μέχρι να πραγματοποιήσετε όλες τις κινήσεις, στο Virtua Fighter 4 ο χειρισμός δεν θα σας εμποδίσει στο να το απολαύσετε. Ένα button του Joypad αντιστοιχεί στην γροθιά, ένα στην κλωτσιά και ένα στο block. Οι πιο εύκολοι συνδυασμοί χτυπημάτων γίνονται πατώντας επανειλημμένα την γροθιά ή την κλωτσιά. Από κει και πέρα πατώντας κλωτσιά ή γροθιά σε συνδυασμό με την κατεύθυνση του μοχλού, ξεδιπλώνονται οι πιο περίτεχνες κινήσεις των χαρακτήρων. Για τα combos που απαιτούν ταυτόχρονο πάτημα γροθιάς και κλωτσιάς, οι «σκανδάλες» του joypad χρησιμοποιούνται άνετα για να τα ολοκληρώσετε. Στα ίδια buttons έχει τοποθετηθεί και το block για ευκολότερη εκτέλεση των τεχνικών που σχετίζονται με λαβές.

Η παρουσία τόσων πολλών μαχητών, εκπαιδευμένων σε σπάνια είδη πολεμικών τεχνών, χαρίζει μια διαφορετική διάσταση στο gameplay. Εδώ δεν περνάνε τα γιουρούσια τύπου «πατάω όλα τα κουμπιά ταυτόχρονα και ότι γίνει». Επιβάλλεται να πλησιάζετε με κινήσεις αιλουροειδούς τον εχθρό και να «διαβάζετε» τις επόμενες κινήσεις του. Μόλις το κατορθώσετε, θα μπορείτε να μπλοκάρετε την κατάλληλη στιγμή τα combos του, ανταποδίδοντας με μπαράζ δικών σας χτυπημάτων. Κλασικά μπορείτε να πλήξετε το σώμα τους με χαμηλά, μεσαία και ψηλά χτυπήματα για να μην προλαβαίνουν να μπλοκάρουν με επιτυχία.

Virtua Fighter 4 εναντίον… προγόνων!
Είναι αναπόφευκτη η σύγκριση ενός video game που ανήκει σε franchise με όσα προηγήθηκαν. Το Virtua Fighter 4 δέχθηκε ευεργετικές μικροεπεμβάσεις στο gameplay του και -σε συνδυασμό με τους δύο νέους πολεμιστές που εισάγει- βελτίωσε την μορφή όλης της σειράς. Η μεγάλη διαφορά που θα παρατηρήσετε είναι η απουσία του evade button. Πλέον όταν ο εχθρός σας έχει γραπώσει το χέρι ή το τελευταίο του χτύπημα σας έφερε σε μειονεκτική θέση, πρέπει να κινήσετε αστραπιαία τον μοχλό πέρα δώθε για να απεγκλωβιστείτε. Σε περίπτωση που χάσετε το timing της αποφυγής, είστε αυτόματα ευάλωτοι σε όποιο συνδυασμό χτυπημάτων εξαπολύσει ο αντίπαλος.

Γύρω από την προαναφερθείσα αλλαγή δημιουργήθηκαν οι δύο φρέσκοι playable μαχητές, η σέξι Vanessa Lewis και ο μοναχός Lei–Fei. Η Vanessa είναι εξπέρ στην βίαιη φιλιππινέζικη πολεμική τέχνη του Muay Thai και διαθέτει στο οπλοστάσιό της δύο ξεχωριστά σετ χτυπημάτων που τα εναλλάσσει ανά πάσα στιγμή. Είναι μακράν το πιο μυώδες θηλυκό του Virtua Fighter 4 και θα ευχαριστηθείτε ξύλο αν την επιλέξετε. Ο Lei–Fei είναι ένας χαρακτηριστικός βουδιστής μοναχός, άριστος γνώστης του θρυλικού Shaolin Kung Fu. Κινείται με αέρινη άνεση, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από πολεμικές στάσεις και ακροβατικά που τον καθιστούν πολύ πιο επικίνδυνο απ’ ότι δείχνει. Είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε οι φίλοι σας να σας αποκαλούν «ακρίδα», ενθυμούμενοι τον χαρακτήρα του David Carradine στην σειρά Kung Fu.

Πηγαίνοντας κόντρα στα περισσότερα games της κατηγορίας του, το Virtua Fighter 4 δεν επιβραβεύει τον παίκτη ούτε καν με ένα πενιχρό cinematic όταν το τερματίσει, «όλα τα λεφτά» είναι το gameplay του.

To Virtua Fighter 4 θα συναρπάσει περισσότερο όσους αρέσκονται στο να αναπτύσσουν τις ικανότητες τους σε τέτοια games παρά σε εκείνους που αναζητούν μερικά λεπτά εκτόνωσης, πατώντας τυχαία κουμπιά και σπάζοντας κορμιά. Μπορείτε να το τερματίσετε μέσα σε 20 με 30 λεπτά, αν βέβαια καταφέρετε να λιανίσετε τον ενοχλητικό boss εν ονόματι Dural. Ο τύπος μοιάζει με τον T-1000 από το Terminator 2 και χρησιμοποιεί ένα αμάλγαμα κινήσεων από όλους τους πολεμιστές! Αν χάσετε, το παιχνίδι ξαναρχίζει από την αρχή, δεν παίζει continue οπότε αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για πίκρα. Θα φάτε σίγουρα ένα δεκάωρο μέχρι να μάθετε όλα τα combos των χαρακτήρων και να το τερματίσετε με όλους. Από κει και πέρα, θα τα δώσετε όλα στο Kumite mode και στα διπλά με φίλους σας.

Virtua Fighter 4: (R) Evolution!
Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Virtua Fighter 4, η Sega ρίχνει στην αγορά μια πιο «στιλβωμένη» έκδοση του, το Virtua Fighter 4: Evolution. Η εμφανέστερη προσθήκη του, πέραν των καλύτερων γραφικών και του βελτιωμένου anti-aliasing είναι οι δύο νέοι ήρωες, ο σκληροτράχηλος Brad Burns και ο (ψιλο)παραμορφωμένος Goh Hinogami. Ο Burns είναι μέγας τεχνίτης του Muay Thai και η ύπαρξη του ανάγκασε τους προγραμματιστές να αφαιρέσουν το Muay Thai σετ κινήσεων από την Vanessa Lewis, αφήνοντας της τα χτυπήματα και τις λαβές του Vale–Tudo, μιας βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης. Ο Hinogami είναι ένας θηριώδης αθλητής του Judo, της ιαπωνικής πολεμικής τέχνης που εστιάζεται στα «κλειδώματα» και στις λαβές.

Το gameplay στο Evolution υπέστη καλές βελτιώσεις. Καταρχήν, το σύστημα εκμάθησης των κινήσεων και των ηρώων είναι εμφανώς αναβαθμισμένο και την αναλυτική περιγραφή των όρων της κάθε πολεμικής τέχνης την συμπληρώνει το προσφερόμενο γλωσσάριο. Στην συνέχεια, το Kumite mode έκανε… φτερά στο Evolution και αντικαταστάθηκε από το Quest mode. Η λογική του δεν παρουσιάζει σημαντική διαφορά από το Kumite αφού αντιμετωπίζετε μια ατελείωτη σειρά εχθρών και κάθε επίτευγμα σας εντός του ρινγκ, όχι μόνο καταγράφεται αλλά και επιβραβεύεται. Αρχικά ανεβαίνετε ολοένα και σε υψηλότερα ranks και στην συνέχεια «ξεκλειδώνετε» μπόλικα items που τα χρησιμοποιείτε για να καλλωπίσετε τον χαρακτήρα σας.

Η βασικότερη διαφορά του Quest mode σε σύγκριση με το Kumite είναι ότι το πρώτο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Adventure mode. Εσείς έχετε τον ρόλο ενός ηρωικού πολεμιστή που περιφέρεται αναζητώντας αγώνες όπου θα επιδείξει τις ικανότητές του. Όσο συσσωρεύονται οι νίκες σας, τόσο πιθανότερο είναι να λάβετε μέρος σε ειδικά πρωταθλήματα ή να προκληθείτε σε μάχες όπου οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν. Το «κερασάκι» στην τούρτα είναι τα challenges που απαιτούν το να νικήσετε αγώνες υπό δύσκολες προϋποθέσεις, π.χ. να μην μπλοκάρετε καθόλου.

Παράλληλα με το Evolution κυκλοφόρησε και ένα remake του πρώτου Virtua Fighter με τον τίτλο Virtua Fighter 10th Anniversary. Η μουσική, τα stages και η αισθητική των ελάχιστων πολυγώνων παρέμειναν απαράλλαχτα με το πρωτότυπο αλλά το roster των χαρακτήρων, τα animations και οι κινήσεις πηγάζουν από το Evolution.

Εκθαμβωτικές μάχες
Για να περιγραφούν τα γραφικά του Virtua Fighter 4 θα πρέπει να πέσουν μπόλικα επίθετα και αρκετά θαυμαστικά. Οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι με προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια στα ρούχα και στα αξεσουάρ που φοράνε. Θα σπάσετε στο ξύλο κόσμο σε 14 διαφορετικές τοποθεσίες απαράμιλλου οπτικού μεγαλείου, από χιονισμένα μεσαιωνικά κάστρα μέχρι κλειστές αρένες, κήπους και γυμναστήρια.

Το animation είναι απίθανο, με εκατοντάδες ρεαλιστικές κινήσεις πολεμικών τεχνών να εκτελούνται με τεράστια άνεση, χωρίς πτώση του frame rate. Οι αντιδράσεις των χαρακτήρων είναι απόλυτα φυσικές και σχεδόν μπορείς να διακρίνεις τον πόνο στα πρόσωπα τους όταν έχουν φάει μια καλή και παραπαίουν. Τα cinematics είναι ελάχιστα αλλά αυτά που θα σας απασχολήσουν περισσότερο είναι τα replay των αγώνων σας. Σε οποιοδήποτε ματς μπορείτε να καταγράψετε τα πάντα για να τα βλέπετε στην συνέχεια ή να τα μοιράζεστε με φίλους σας.

Η κατάσταση που επικρατεί στην ηχητική διάσταση του Virtua Fighter 4 είναι αρκετά αμφιλεγόμενη. Από την μια ακούμε τα ηχητικά εφέ και την ομιλία των χαρακτήρων να μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τα παλιότερα games της σειράς, χωρίς μεγάλες διαφορές. Από την άλλη έχουμε ένα soundtrack αποτελούμενο από 20 instrumental κομμάτια που δίνουν έμφαση στα συνθεσάιζερ και στην ηλεκτρική κιθάρα, ανεβάζοντας κατακόρυφα την αδρεναλίνη σε κάθε ματς.

Ψηφίστε Virtua Fighter δαγκωτό!
Είναι βέβαιο ότι αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το Virtua Fighter 4 δεν πρόκειται να βαρυγκωμήσετε ούτε για ένα λεπτό. Από την στιγμή που, παίζοντας τα tutorials, θα μετατραπείτε σε skilled fighter, όσο περισσότερους αγώνες παίζετε τόσο θα αυξάνεται η απόλαυση σας. Στην περίπτωση που δεν είστε ένθερμος οπαδός των fighting games, ξεκινώντας το μπορείτε να μετατραπείτε πολύ εύκολα. Εν τέλει, η τέταρτη αυτή έκδοση της σειράς, αποτελεί ίσως το καλύτερο video game του είδους του στο PS2 και χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους fans της Sega ως καλύτερη μέχρι σήμερα.

Θετικά:
- Αξεπέραστα γραφικά
- Πλούσιο soundtrack
- Τεράστια ποικιλία κινήσεων
- Ανεξάντλητο gameplay
- Μεγάλη απόλαυση όταν παίζετε με φίλους σας

Αρνητικά:
- Κοινότυπο speech και ηχητικά εφέ
- Δεν προσφέρεται για όσους ψάχνουν γρήγορη εκτόνωση, θα πρέπει να το μάθετε
- Μικρός αριθμός playable χαρακτήρων

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 9

Το καλύτερο για πολλούς «βλαστάρι» ενός εκ των κορυφαίων Fighting franchises εξακολουθεί να προσφέρει εκατοντάδες ώρες διασκέδασης στους επίδοξους πολεμιστές.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
fighter, fighter, bruce lee, muay thai, kung fu, fighting, games, franchise, νέα, εμφάνιση, sega, evolution, stage, random, quest, button, bruce, lee, akira, στυλ, block, video, game, thai, σετ, shaolin, david, boss, terminator, adventure, animation, frame, replay, κινηση στους δρομους, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, δυνατα, αδρεναλινη, αξεσουαρ, ηχος, κιθαρα, κοντρα, μουσικη, ξυλο, παιχνιδια, πλαισιο, ρουχα, ωρα, boss, bruce lee, games, game, kung fu, quest, αγορα, αγωνες, αισθητικη, γεγονος, γινονται, γροθια, δαχτυλα, δυναμη, δειχνει, εφε, ευκολα, εμφάνιση, επιτυχια, εχθρος, τεχνη, ιδια, ηρωες, ηχητικα, ηχητικη, θυμιζει, ιαπωνικη, ομιλια, ρεαλισμος, λογο, μακρια, ματια, μορφη, μπορεις, μπορειτε, παντα, πιστη, πωλησεις, ρολο, σετ, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σωμα, στυλ, τυπος, τουρτα, φυσικα, φτερα, φορα, χερι, ωρες, akira, ανηκει, animation, anti, button, bruce, block, adventure, david, ειδη, εξπερ, εμφαση, evolution, φιλοι, fighting, franchise, frame, κλωτσια, lee, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, muay thai, παιχνιδι, replay, random, shaolin, sega, stage, terminator, thai
Τυχαία Θέματα