The Sims 4

To πιο απογοητευτικό μέρος μιας ιστορικής σειράς.

Άλλη μια φορά η EA κατάφερε να μας κράτησει σε αγωνία για το The Sims 4, το πολυαναμενόμενο νέο μέλος της ομώνυμης σειράς με τα ρεκόρ πωλήσεων στα PC. Το 2000 η Maxis κυκλοφόρησε το πρώτο The Sims και μπορούμε να πούμε οτι έκανε αρκετά καλή εντύπωση σε όλους αφού πρώτη φορά κάποιος είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια οικογένεια και να την “ζήσει” όπως ακριβώς ήθελε. Βέβαια η EA με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβε οτι ένα τέτοιο είδος

παιχνιδιού δεν μπορεί να μείνει ίδιο καθώς γίνεται βαρετό στους παίκτες. Τέσσερα χρόνια μετά, το The Sims 2 προκάλεσε μεγάλους ενθουσιασμούς καθώς η ισομετρική κάμερα αντικαταστάθηκε από 3D γραφικά δημιουργώντας την καλύτερη κατά πολλούς έκδοση όλων των εποχών.

Στην συνέχεια, ακολούθησε το The Sims 3 το 2009, που μπορεί να μην σημείωσε την επιτυχία του δεύτερου μέρους, αλλά παρουσιάστηκε ακόμη πιο σύγχρονο και ανανεωμένο. Φυσικά η Electronic Arts δεν μπορούσε να αφήσει κάθε παιχνίδι της σειράς να μείνει όπως ήταν αρχικά γι’αυτό και το καθένα είχε τα δικά του πολλά και διάφορα expansions με ποικιλία καινούργιων πραγμάτων. Τα DLC και τα expansions είναι άλλωστε...η ειδικότητα της EA που πρωτοστάτησε στο συγκεκριμένο μοτίβο.

Παρότι κάθε Sims κόστιζε -μαζί με τα expansions του- αρκετά χρήματα., οι λάτρεις της σειράς δεν είχαν σταματημό μέχρι που κάποιοι “δέθηκαν” τόσο πολύ με το παιχνίδι που έγιναν συλλέκτες και δεν σταματούσαν να βγάζουν...selfies με το νέο τους παιχνίδι στο Internet. Για να φανταστείτε πόσο “βαθιά” μέσα στην ζωή των The Sims είχαν μπεί κάποιοι παίκτες, υπήρξαν περιστατικά στα όποια άνθρωποι ήταν τόσο αφοσιωμένοι προκειμένου να καταφέρουν ο Sim τους να πάρει μια προαγωγή στη δουλειά ή να προσέξουν το μώρο τους, που...ξεχνούσαν την δική τους ζωή και κάθονταν ώρες πάνω απο την εικονική τους οικογένεια. Βέβαια αυτές είναι ακραίες καταστάσεις αλλά έτσι καταλαβαίνετε πως η Electronic Arts κατάφερε να δημιούργησει κάτι τόσο αληθινό για κάποιους.

http://www.youtube.com/watch?v=2r0u2dfPhjw

Το development του The Sims 4 μαθεύτηκε για πρώτη φορά το 2013 όταν διέρρευσαν τα πρώτα screenshots από το user interface. Στην Gamescom του 2013 η EA το παρουσίασε και επίσημα, ενώ στη φετινή Gamescom αφιέρωσε πολύ χρόνο στην προώθησή του, δείχνοντας είτε ότι πιστεύει στην απήχησή του στο ευρωπαϊκό κοινό, είτε ότι απλά ήθελε να δώσει βάση στα games "πρώτης γραμμής" στην E3 και να αφήσει το The Sims 4 σε δεύτερη μοίρα. Σε γενικές γραμμές δεν με εξαίρεση τις Gamescom, η αμερικάνικη εταιρεία δεν έδειξε τόσο να πιστεύει στο νέο προϊόν της EA Maxis και η εβδομάδα που περάσαμε μαζί του ίσως δικαιολογεί τις κινήσεις της το τελευταίο διάστημα.

Οικογένεια πάνω από όλα!
Φυσικά όλοι έχετε καταλάβει ποιός είναι ο σκοπός του παιχνιδιού. Πρώτα από όλα δημιουργείτε μια οικογένεια όπως την θέλετε να είναι. Στη συνέχεια βρίσκετε ή χτίζετε το σπίτι που σας αρέσει. Από εκεί κι έπειτα ξεκινάει η περιπέτεια. Τι επάγγελμα θα επιλέξετε; Ειδικός πράκτορας, Αστροναύτης, Τεχνικός υπολογιστών η μήπως κάτι πιο απλό; Όποια κι αν είναι η επιλογή σας θα χρειαστεί αφοσίωση για να πάρετε μια προαγωγή και να μην...κάθεστε στον καναπέ όλη μέρα.

Στο The Sims 4 οι Sims γνωρίζουν πιο εύκολα κόσμο καθώς οι γειτονιές είναι πάντοτε γεμάτες. Βγείτε έξω λοιπόν, γνωριστείτε με τους γείτονές σας, κάντε φιλίες, φλερτάρετε, ερωτευθείτε και κάντε και κανένα παιδάκι μωρέ έτσι για το χαβαλέ. Χτίστε το σπιτικό σας βήμα βήμα και περάστε την ζωή σας με την γυναίκα ή τον άντρα τον ονείρων σας. Εκτός βέβαια εάν δεν είστε σταθερός τύπος οπότε περάστε καλά βγαίνοντας πολλά ραντεβού γιατί όταν γεράσετε δεν θα έχετε δυνάμεις.

Το παιχνίδι πάντα θα συνεχίζεται εννοώντας οτι δεν τερματίζεται ακριβώς. Διότι αφού φτάσει η στιγμή που ο Sim που δημιουργήσατε στην αρχή γεράσει και θα έχει ήδη κάνει παιδία, το πιο συνηθές φαινόμενο είναι η συνέχιση του παιχνιδιού με τους απογόνους του. Πρέπει φυσικά να γνωρίζετε οτι στις ρυθμίσεις μπορείτε να επιλέξετε πόσο γρήγορα ή αργά θα μεγαλώνει η οικογένεια σας.

Δημιουργήστε τον τέλειο Sim
Η Electronic Arts βλέποντας οτι στα προήγουμενα The Sims υπήρχαν παίκτες που παραπονιόντουσαν επείδη δεν μπορούσαν να φτιάξουν τον ιδανικό Sim όπως ακριβώς τον ήθελαν έδωσε μεγάλη προσοχή στην εκπλήρωση αυτής της επιθυμίας έτσι ώστε το The Sims 4 να μπορεί να το προσφέρει αυτό και με το παραπάνω.

Μπαίνοντας στο Character creation επιλέγετε αρχικά το φύλο και το χρώμα δέρματος του Sim σας και στη συνέχεια τον σωματότυπο που επιθυμείτε, αν όμως κάνενας δεν σας ικανοποιεί έχετε την δυνατότητα να βάλετε την δική σας πινελιά. Πιάνοντας και τραβώντας δίαφορα σημεία του σώματος μπορείτε να δημιουργήσετε τα τέλεια πόδια, ενα υπέροχο πρόσωπο ή το πιο άσχημο και τρομακτίκο Sim που έχετε δει ποτέ! Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε μέχρι και να δημιουργήσετε τον εαυτό σας...περίπου.

Mood Changer is on!
Όπως πάντα σε κάθε παιχνίδι όλοι βρίσκουν συγκεκριμένα πράγματα που τους δυσαρεστούν, έτσι σίγουρα και στο καινούργιο The Sims 4 θα βρείτε κάτι που θα σας ενοχλεί. Για παράδειγμα αν θέλετε να επισκεφθείτε έναν γείτονα ή να πάτε στο κέντρο για ψώνια φεύγοντας απο το σπίτι θα εμφανιστεί μπροστά σας το loading screen. Οι πολλές loading screens για την παραμικρή αλλαγή τοποθεσίας του Sim σας είναι κάτι που πραγματικά δεν περιμέναμε να συναντήσουμε. Η διάρκειά τους (5-7 δευτερόλεπτα) είναι μικρή αλλά αν τα βάλουμε κάτω τότε μακροπρόθεσμα ίσως σας ενοχλήσει, πόσο μάλλον για ένα παιχνίδι με γραφικά τέτοιου επιπέδου.

Είμαι playful, flirty ή μήπως νιώθω άβολα και είμαι στεναχωρημένη; Ανάθεμά σε Mood Changer!

Το σύστημα mood changer σας δείχνει ανα πάσα στιγμή πως αισθάνεται ο Sim σας και αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τις πράξεις σας. Μπορείτε να προσαρμόζετε τις ανάγκες του και τα θέλω του και να κερδίζετε πόντους.

Επίσης κάτι τελείως καινούργιο είναι το multitasking. Με απλά λόγια ο Sim σας μπορεί πλεόν απο μόνος του να μιλάει με τους φίλους του κάνοντας άλλα πράγματα ταυτόχρονα, για παράδειγμα τρώγοντας τόστ στον καναπέ του σπιτιού του! Αυτή η αλλαγή είναι σημαντική και συνέβη διότι στα προηγούμενα games της σειράς έπρεπε αναγκαστικά να σηκώθει, να παρατήσει το φαγητο του στη μέση και να σταθεί μπροστά απο το φίλο του για να μιλήσουν.

Στην βόλτα σε ένα πάρκο οι συζητήσεις πάνε και έρχονται αφού οι Sims δημιουργούν πηγαδάκια τριών και τεσσάρων μελών οποιαδήποτε στιγμή. Βέβαια όλα αυτά εξαρτώνται από την θέλησή τους και πόσο τους έχετε επιτρέψει να έχουν δική τους θέληση απο τις ρυθμίσεις. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως τα level up των skills γίνονται πιο εύκολα και με διάφορους τρόπους. Στα αρνητικά του gameplay, συγκαταλέγουμε το ότι αποσύρθηκαν οι πισίνες και τα μωρά (toddlers) απ' το παιχνίδι. Συνολικά η εμπειρία του gameplay δεν μπορούμε να πούμε ότι χαρίζει περισσότερη ποικιλία. Ναι μεν η σειρά είχε φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο αλλά η μη ύπαρξη καινοτομίας από πλευράς EA Maxis πιθανόν θα το κάνει κουραστικό στα μάτια ορισμένων.

Σπίτι και δουλειά...
Θέλατε πάντα να χτίσετε το σπίτι των ονείρων σας αλλα δεν σας το επέτρεπαν οι τετράγωνοι και πολύγωνοι τοίχοι του Build Mode; Τώρα πλέον θα έχετε μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών. Δημιουργώντας έναν τοίχο, ένα τετράγωνο ή πολύγωνο δωμάτιο μπορείτε τραβώντας τα textures δεξιά και αριστερά να το κάνετε όπως ακριβώς θέλετε. Πάρα πολλά καινούργια έπιπλα έχουν προστεθέι στο shop, με δυνατότητα αλλαγής χρώματος το καθένα και με μεγαλύτερη ευκολία παρ’ότι στα παλαιότερα The Sims.

Μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού διαπιστώσαμε επίσης μετά λύπη μας ότι το The Sims 4 έχει λιγότερα careers σε σχέση με το The Sims 3! Προφανώς η EA ήθελε να προλάβει το deadline κυκλοφορίας, αλλά είναι κρίμα τα επαγγέλματα να μετριώνται στα δάχτυλα. Συγκεκριμένα διακρίναμε τα Entertainer (Musician/Comedian), Writer (Author/Journalist), Painter (Master of the Real/Patron of the Arts), Secret Agent (Diamond Agent/Villain), Criminal (Boss/Oracle), Astronomer (Space Ranger/Smuggler), Culinary (Chef/Mixologist) και Tech Guru (eSport Gamer/Start-up Entrepreneur). Το προτελευταίο κρατήστε το, ίσως σας ενδιαφέρει! Anyway, ελπίζουμε στο μέλλον να προστεθούν ακόμη περισσότερα με τη μορφή των δωρεάν patches κι όχι με expansions ή DLC επί πληρωμή, όπως συνηθίζει άλλωστε η EA.

Καρτουνίστικα ή ρεαλιστικά;
Ας μην κρυβόμαστε, τεχνικά οι μεγάλες αλλαγές του The Sims 2 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Στο The Sims 3 είδαμε αρκετές βελτιώσεις στα textures και σημαντική εξέλιξη των γραφικών και των shadows. Τώρα όμως, στην τέταρτη έκδοση της σειράς η EA αποφάσισε να κάνει μια στροφή προς τα καρτουνίστικα γραφικά. παρά προς τον ρεαλισμό και αυτό μπορεί να δυσαρεστήσει ή να δυσαρέστησε πολλούς.

http://www.youtube.com/watch?v=tX6awTUK0e0

Προχωρώντας στο περιβάλλον το οποίο φαντάζει αληθίνο και υπέροχο με τα δέντρα να κουνιούνται απο τον άνεμο και το νερό να σας δελεάζει. Άλλωστε, μιας και έρχεται ο χειμώνας, θα μπορείτε τουλάχιστον με τους Sims σας να ευχαριστηθείτε βόλτες στην εξοχή πίσω από την οθόνη σας. Τα settings των γραφικών θα πρέπει να ρυθμιστούν στα max για την καλύτερη δυνατή εμπειρία, καθότι από πλευράς απαιτήσεων το Sims 4 ζητάει μόλις μια κάρτα γραφικών 256MB. Μικρές διαφορές θα δείτε μόνο αν επιλέξετε τα max settings, τα οποία πιάνετε εύκολα με κάρτα του 1GB.

Simlish v4
Στης δημιουργία των Sim μπορείτε να επιλέξετε τη χροιά της φωνής τους και τον τόνο, κάτι που προσδίδει μια επιπλέον ποικιλία. Έτσι τουλάχιστον τα simlish που ακούτε είναι λίγο πιο υποφερτά. Όπως σε όλα τα προηγούμενα επεισόδια έτσι και τώρα, η απαλή μουσική των The Sims με τις διακυμάνσεις της παραμένει στο ίδιο μοτίβο, ενώ τα ηχητικά εφέ, πολλά προερχόμενα απ' το τρίτο μέρος παρουσιάζουν ελάχιστες αλλαγές.

Ένα βήμα πίσω
Σίγουρα οι περισσότεροι από όσους διαβάσατε το review δεν θα είστε λάτρεις της σειράς, πιθανόν επειδή θεωρείτε βαρετό το life simulation. Όσοι ενδιαφέρεστε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Electronic Arts έχει φτάσει το συγκεκριμένο genre σε ένα υψηλό επίπεδο με το The Sims 3. Προσπάθησε να το εξελίξει με τις αλλαγές στη δημιουργία των Sims και το building mode αλλά μέχρι εκεί. Αδιαμφησβήτητα περιμέναμε το κάτι παραπάνω, τόσο στον τεχνικό τομέα όσο και στην συνολική εμπειρία του gameplay. Αν η σειρά συνεχιστεί ίσως υπάρξουν μεγαλύτερες αλλαγές. Θα καταφέρουν όμως να ικανοποιήσουν το κοινό;

Θετικά:
- Ρύθμιση θέλησης των Sims
- Εξελιγμένη δυνατότητα δημιούργιας
- Πιο εύκολη συλλογή πόντων

Αρνητικά:
- Πολυ γρήγορο mood change
- Μη ύπαρξη πισίνας και toddlers
- Λιγότερα careers σε σχέση με το The Sims 3
- Loading για οποιαδήποτε μετακίνησή σας
- Το gameplay δεν παρουσιάζει μεγάλες αναβαθμίσεις

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.3

Η Electronic Arts προσπαθεί να φτάσει το Life Simulation σε ένα νέο επίπεδο, αλλά δεν εξελίσσει την σειρά στο βαθμό που περιμέναμε.

Αλκμήνη Καζάνα

Keywords
sims, sims, the sims 3, sims 3, electronic, dlc, συγκεκριμένο, http, youtube, user, games, εταιρεία, αφοσίωση, βγείτε, creation, mood, screen, φαγητο, build, shop, writer, master, secret, space, tech, guru, max, life, building, τελη κυκλοφοριας, νικητης master chef, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βγείτε, βημα, γυναικα, δουλεια, δωρεαν, επιπλα, ηχος, μουσικη, μωρα, μωρο, τρομακτικο, dlc, games, sims 3, youtube, αγωνια, απηχηση, απλα, αφοσίωση, βρειτε, φαγητο, γινεται, γινονται, γειτονα, δαχτυλα, δεντρα, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δικη, δειχνει, δωσει, εφε, ευκολα, ελευθερια, εβδομαδα, εξελιξη, επαγγελματα, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ζωη, ιδιο, ειδος, υπηρχαν, ηχητικα, λυπη, λογια, ματια, μοιρα, μορφη, μπορειτε, νερο, παντα, οθονη, οικογενεια, παιδια, περιβαλλον, πισινες, ραντεβου, ρεκορ, ρυθμισεις, ρυθμιση, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σπιτι, συγχρονο, τετραγωνο, τυπος, τοστ, φευγοντας, φυλο, φυσικα, φορα, χρωμα, ψωνια, ωρες, building, build, δωματιο, επεισοδια, creation, guru, writer, ιδανικο, user, shop, χροια, life, max, μεινει, μια φορα, mood, μπροστα, ολη μερα, παιχνιδι, ποδια, secret, screen, tech, τοιχοι, the sims 3, υπεροχο, χειμωνας, electronic
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld