The Dark Eye: Memoria

Ο «διάδοχος» του εξαιρετικού Chains of Satinav.


Πέρασε περίπου μισός χρόνος από το αναλυτικό review του The Dark Eye: Chains of Satinav που σας προσφέραμε και η developer του, η προσφιλής μας πλέον Daedalic Entertainment κυκλοφορεί, στην αγορά το sequel του ονόματι The Dark Eye: Memoria. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, το Memoria έρχεται να διορθώσει λάθη και παραλείψεις του προκατόχου του και ταυτόχρονα προσφέρει μια από τις πιο μαγευτικές adventuring εμπειρίες "that money can buy" αυτή

την εποχή. Καθίστε αναπαυτικά στις καρέκλες σας και ετοιμαστείτε για μια ακόμα βουτιά στον συναρπαστικό κόσμο της Aventuria.

Καλό το παραμύθι σου αλλά δεν έχει Δράκο!
Το Memoria εκτυλίσσεται μεν στην γνωστή πλέον ήπειρο Aventuria (πρόκειται για τον κόσμο του pen-and-paper role playing game The Dark Eye στο οποίο βασίζεται το παιχνίδι) αλλά ταυτόχρονα διαδραματίζεται σε δύο διαφορετικά βασίλειά της. Το πρώτο βασίλειο το θυμούνται όσοι ασχολήθηκαν με το Chains of Satinav και δεν είναι άλλο από το Andergast όπου διαμένει ο πρωταγωνιστής Geron, ο νεαρός κυνηγός πτηνών και πρωταγωνιστής του Chains of Satinav!

Το δεύτερο βασίλειο που εισάγεται στο Memoria είναι το Fasar, πατρίδα της πριγκίπισσας Sadja. H Sadja είναι μια σέξι κοπέλα που είχε βάλει ως σκοπό της ζωής της το… ταπεινό task να γίνει η μεγαλύτερη ηρωίδα όλων των εποχών. Στην πορεία όμως προς την πραγματοποίηση του ονείρου της, κάτι...προέκυψε και η νεαρά εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει πίσω της κανένα ίχνος.

500 χρόνια μετά την εξαφάνιση της Sadja, ερχόμαστε στο σήμερα όπου ο αγαπητός Geron, μετά την εξόντωση του The Seer, όπως είδαμε στο Chains of Satinav, βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό πρόβλημα: η Nuri, η αγαπημένη του νεράιδα και συνοδοιπόρος στην προηγούμενη περιπέτεια, έχει μεταμορφωθεί σε ομιλών… κοράκι! Έχοντας βαρεθεί να τρώει… πούπουλα στην προσπάθειά του να την φιλήσει, ο Geron βγαίνει στην πιάτσα να ρωτήσει αν υπάρχει κάποιος πανίσχυρος μάγος που μπορεί να την επαναφέρει στην φυσιολογική της μορφή. Η αναζήτηση τον οδηγεί στον έμπορο Fahi, έναν αινιγματικό τύπο που του υπόσχεται ότι έχει το ξόρκι να την επαναφέρει με την προϋπόθεση να τον βοηθήσει στην επίλυση ενός γρίφου που δεν είναι άλλος, από το τι απέγινε η πριγκίπισσα Sadja.

H Aventuria κινδυνεύει…ξανά
Σε αντίθεση με το Chains of Satinav, το Memoria προσφέρει δύο playable χαρακτήρες, τον Geron και την Sadja, με τον καθένα τους να δραστηριοποιείται στη δική του χρονική περίοδο. Οι συνεχείς εναλλαγές μεταξύ χαρακτήρων και τοποθεσιών κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον σας για την τύχη των πρωταγωνιστών και δεν σας επιτρέπουν να βαρεθείτε ούτε στιγμή. Σε επίπεδο χαρακτήρων, ο Geron ακολουθεί την συνταγή του προκατόχου του και εμφανίζεται ως χαζούλης outsider που δεν σκαμπάζει και πολλά πράγματα, αλλά το απίστευτο ηθικό του σθένος τον σπρώχνει σε άθλους αντάξιου ενός Ηρακλή προκειμένου να βοηθήσει τους φίλους και την αγαπημένη του.

Η Sadja δίνει φρεσκάδα στην περιπέτεια με την αλύγιστη προσωπικότητά της και την ικανότητά της να υπερβαίνει κάθε δυσκολία ενώ και τα πανίσχυρα ξόρκια της δεν θα σας πέσουν λίγα στην εξέλιξη του The Dark Eye: Memoria. Μετά τους πρωταγωνιστές θα σας διασκεδάσει αφάνταστα το παγιδευμένο πνεύμα που ελλοχεύει στο staff της Sadja και αποτελεί το comic relief της...περιόδου της.

Στην χρονική περίοδο του Geron οι περισσότεροι χαρακτήρες έχουν κωμικά στοιχεία, από τον πανηλίθιο «διανοούμενο» Owlric που περιμένει να εκμαιεύσει πληροφορίες από πέτρινες κολώνες μέχρι την τριάδα των μέθυσων πολεμιστών που προσπαθεί να ανακρίνει ο Geron, με ελάχιστη επιτυχία και πολύ γέλιο! Γενικότερα, οι διάλογοι είναι τρομερά εμπνευσμένοι, συνήθως χιουμοριστικοί και σας προτρέπουν να τους ακούσετε όλους.

Το Memoria διαθέτει και στοιχεία RPG καθώς οι χαρακτήρες του αναπτύσσονται αρκετά στην διάρκειά του και δεν εννοούμε μόνο σαν προσωπικότητες! Ο Geron ξεκινά με το γνωστό του spell που χρησιμοποιείται στην αποδόμηση ή την αναδόμηση μικρών κυρίως αντικειμένων. Στην πορεία θα εφοδιαστεί με ένα μαγικό φακό εν ονόματι Odem Arcanum που του επιτρέπει να βλέπει αν σε μια περιοχή έχει χρησιμοποιηθεί μαγεία και να ακολουθήσει τα «χνάρια» μέχρι να βρει τον δράστη! Η Sadja διαθέτει τρία spells, όλα δωρισμένα από το staff της. Το πρώτο ενεργοποιεί και απενεργοποιεί συγκεκριμένα υλικά και ζωική ύλη. Το δεύτερο spell (αυτό θα το χρησιμοποιήσει αργότερα και ο Geron) της δίνει την δυνατότητα να προκαλέσει οράματα σε κάποιον και το τρίτο πετρώνει ή ξε-πετρώνει ζώντες οργανισμούς.

Adventurers εν δράση!
Η περιπέτειά σας θα σας δώσει την δυνατότητα να ξεκλειδώσετε achievements και να δείτε νέα cinematics, τα οποία είναι πάντοτε προσβάσιμα στην επιλογή “Bonus” από το βασικό μενού. Γενικά το user interface είναι πανεύκολο στη χρήση του. Τοποθετώντας τον κέρσορα στο κάτω τμήμα της οθόνης, εμφανίζεται το inventory σας με όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Καταρχήν βλέπετε τα icons των αντικειμένων που κουβαλάτε και -σκρολάροντας δεξιά αριστερά- περνούν όλα από μπροστά σας. Με δεξί κλικ τα εξετάζετε, με αριστερό τα πιάνετε στο χέρι σας και τα συνδυάζετε με άλλα ή τα χρησιμοποιείτε σε κάποιο σημείο της οθόνης.

Στο αριστερό μέρος του inventory βρίσκονται τα icons των μαγικών σας spells. Με αριστερό κλικ τα χρησιμοποιείτε όπου θέλετε. Στο δεξί μέρος του inventory βρίσκονται τρείς επιλογές: main menu, view hotspots και questlog. Επιλέγοντας το main menu θα βρεθείτε μπροστά στις επιλογές που σας δίδονται όταν ξεκινάτε το παιχνίδι. Το view hotspots είναι περιττό να το πατήσετε εφόσον το space bar εμφανίζει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος στην οθόνη.

Το questlog είναι η χρησιμότερη επιλογή διότι έχει διπλό ρόλο. Από την μια πλευρά απεικονίζει με υπέροχα σχεδιασμένες εικόνες την όλη πορεία σας. Πατώντας με τον κέρσορα σε μια εικόνα εμφανίζεται ένα text που περιγράφει όλες τις πληροφορίες για αυτή. Από την άλλη πλευρά, το μόνο κείμενο που θα δείτε γραμμένο σε αυτό (στο κάτω μέρος του) είναι τα tasks που έχετε αναλάβει και - κλικάροντας πάνω τους- θα λάβετε μερικά πολύ χρήσιμα hints για το πώς θα τα ολοκληρώσετε.

Τίποτα καλύτερο από ένα Adventure διαδραματιζόμενο σε παραμυθένια χώρα για να διώξετε κάθε ίχνος άγχους από μέσα σας!

Point and clicking everywhere!
Το gameplay του Memoria ξεδιπλώνει όλες τις απολαύσεις που περιμένετε από ένα Point and click Adventure. Κατευθύνετε τους χαρακτήρες σας με τον κέρσορα του mouse σε όποιο σημείο της οθόνης θέλετε και με διπλό κλικ στα icons που έχουν την μορφή βέλους περνάτε απευθείας στην επόμενη οθόνη. Με το space αποκαλύπτονται όλα τα σημεία αλληλεπίδρασης επί της οθόνης οπότε εξαφανίζεται η ανάγκη για το ομολογουμένως βαρετό pixel hunting. Τα σημεία έχουν μπλε χρώμα ενώ οι NPCs στους οποίους μπορείτε να μιλήσετε έχουν κίτρινο. Πατώντας πάνω σε έναν NPC η οπτική γωνία αλλάζει σε γκρο πλάν και ανοίγει μια λίστα με ερωτήσεις που μπορείτε να του κάνετε. Το πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος καθορίζει και τον αριθμό των ερωτήσεων.

Το Memoria δεν απαιτεί τεράστια «προϋπηρεσία» στα Adventures για να παιχτεί διότι οι γρίφοι του είναι σχετικά απλοί. Ένας από τους συναρπαστικότερους γρίφους του είναι η περιπλάνηση της Sadja σε ένα λαβυρινθώδες δάσος με δεκάδες μονοπάτια που οδηγούν σε αδιέξοδα, σε περισσότερα μονοπάτια, στην έξοδο του δάσους ή ακόμα και στην αρχή του λαβύρινθου! Η αντιμετώπιση του γρίφου γίνεται με "Κοντορεβυθούλεια" τακτική θα λέγαμε: υπάρχουν θάμνοι με φυτά δύο διαφορετικών χρωμάτων, τα οποία τα μαζέυετε και στην πορεία τα αφήνετε στο μονοπάτι απ’ όπου περάσατε το ένα χρώμα και στο μονοπάτι που πάτε το άλλο. Μετά από αρκετή ώρα πάντως σας δίνεται η δυνατότητα να περάσετε αυτόματα τον λαβύρινθο αλλά θα χάσετε διάφορες εκπλήξεις που καιροφυλακτούν εντός του.

Ευφάνταστοι γρίφοι για ευφάνταστους παίκτες!
Το 50% των γρίφων βασίζεται στα μαγικά skills της Sadja και του Geron. Για παράδειγμα αν θέλετε να αναγκάσετε κάποιον να κάνει το θέλημά σας ενεργοποιείτε το spell "Sent vision", επιλέγετε τρία αντικείμενα που σχετίζονται με το θέλημά σας και του το κάνετε! Ένας από τους εντυπωσιακότερους γρίφους είναι η προσπάθεια της Sadja να βγει από τον αρχαίο τάφο στον οποίο βρίσκει και το φλύαρο staff! Χρησιμοποιώντας το μαγικό ξόρκι του staff ενεργοποιεί μια σειρά από πέτρινα golems που την βοηθούν να ανοίξει δρόμο με εκπληκτικό τρόπο! Σε γενικές γραμμές όλοι οι γρίφοι είναι απίστευτα ευφάνταστοι και λογικοί οπότε δεν πρόκειται να δυσκολευτείτε παρά μόνο σε μια-δύο περιπτώσεις.

Το μεγάλο «αγκάθι» του Memoria που δυστυχώς δεν διόρθωσαν οι δημιουργοί του είναι η μικρή του διάρκεια. Δεν αρκούν με τίποτα 8 κεφάλαια και 7-8 ώρες για να απολαύσετε τα υπέροχα γραφικά και την μαγευτική του ατμόσφαιρα. Ας ελπίσουμε το επόμενο παιχνίδι της σειράς να έχει τουλάχιστον διπλάσια διάρκεια ώστε να το χορτάσουμε!

Game ή πίνακας ζωγραφικής;
Το Memoria αποτελεί πραγματικό έργο τέχνης όσον αφορά τα γραφικά του. Παίζοντάς το θα έχετε την εντύπωση ότι ζείτε και δράτε μέσα σε τρισδιάστατους πίνακες διάσημων ζωγράφων αφού οι περισσότερες τοποθεσίες είναι βουτηγμένες στα έντονα χρώματα. Η κάμερα αλλάζει αδιάκοπα οπτική γωνία ούτως ώστε να αποτυπώσει με τον πλέον κινηματογραφικό τρόπο την δράση και ο φωτισμός αποκαλύπτει τα μέρη που σας ενδιαφέρουν και καλύπτει τα υπόλοιπα στο ημίφως.

Οι πιο ατμοσφαιρικές τοποθεσίες του παιχνιδιού είναι το αχανές δάσος που περιγράψαμε πρωτύτερα, η υπέροχη δασική τοποθεσία όπου ο Geron προσπαθεί εν τω μέσω της νυκτός να βοηθήσει τον Fahi να γλιτώσει από τους διώκτες του (η θέα της τοποθεσία από ψηλά θα σας θυμίσει Monkey Island) και το ονειρικό κάστρο Drakonia. Το animation των χαρακτήρων είναι ικανοποιητικό και μάλιστα οι developers προσέδωσαν μεγαλύτερη ζωντάνια στους ήρωες όταν συζητούν σε σχέση με το Chains of Satinav οπότε πλέον βλέπετε την κίνηση του σώματός τους που αναπνέει! Τα cinematics είναι απλά υπέροχα και ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν in-game γραφικά με ελάχιστο animation και συναρπαστική μουσική.

Παραμυθένιες νότες!
Το soundtrack του Memoria θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει σε κινηματογραφική ταινία. Σε τοποθεσίες όπως το χωριό του Geron, η μουσική απουσιάζει και τα αυτιά σας "βομβαρδίζουν" περιβαλλοντικοί ήχοι όπως πτηνά που κελαηδούν, άνθρωποι που συνομιλούν και δημιουργούν βαβούρα, ο ήχος των ξύλων που καίγονται στο τζάκι κτλ. Σε μέρη που είναι επιβλητικά και πρέπει να ενισχυθεί μουσικά η ατμόσφαιρα σαν την υπέροχη Drakonia, ακούγεται μια φοβερή μουσική σύνθεση με ανατολίτικη χροιά που ταιριάζει γάντι με το μέρος.

Το voice acting είναι καλούτσικο και οι φωνές των κεντρικών ηρώων και των NPCs απεικονίζουν τον χαρακτήρα των ομιλούντων ηρώων. Φερ’ ειιπήν, αντιπαθητικές φάτσες σαν τον Rachwan δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν μια φωνή που εκπέμπει την ξινίλα τους! Κατά την γνώμη μου βέβαια, το voice acting του πανάρχαιου όντος που κρύβεται εντός του staff είναι απαράδεκτο. Δεν ήταν δυνατόν να ακούγεται σαν χαζό αμερικανάκι ένα πλάσμα που βρίσκεται κοντά στο Θεό! Τέλος, το μελανό σημείο του Chains of Satinav που δεν διορθώθηκε ούτε στο Memoria είναι το ελεεινό lipsync. Οι χαρακτήρες μιλούν και το στόμα τους κουνιέται σαν να πρόκειται για κούκλες σε κουκλοθέατρο. Καμία σχέση με ρεαλισμό.

Μια όμορφη ιστορία γεμάτη συναισθήματα
Το Memoria είναι σκέτο… λουκούμι για τους λάτρεις των Adventures αλλά και για τους gamers που θέλουν να χαθούν σε ένα φανταστικό κόσμο γεμάτο χιούμορ, μαγεία και αξέχαστες οπτικοακουστικές απολαύσεις. H υπόθεσή του είναι το δυνατό κομμάτι του, σε συνδυασμό πάντα με άφθονες αναπάντεχες καταστάσεις. Αν αφήσετε στην άκρη ορισμένες τεχνικές ατέλειες και την μικρή διάρκεια του, τότε αξίζει να το αγοράσετε για το «ταπεινό» ποσό των 20 ευρώ.

Θετικά:
- Ονειρικά γραφικά
- Άψογο soundtrack
- Εξαιρετικό σενάριο
- Πηγαίο χιούμορ
- Αγαπημένο adventure setting
- Χαμηλή τιμή

Αρνητικά:
- Άθλιο lipsync
- Μικρή διάρκεια
- Μέτριο frame rate

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.5

Αν και βελτιωμένο σε σχέση με το Chains of Satinav, το Memoria σίγουρα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο, κερδίζοντας μια θέση στα καλύτερα adventures της δεκαετίας.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
sequel, buy, game, κυνηγός, ηρακλης, staff, rpg, δραση, νέα, user, icons, view, space, text, adventure, click, μπλε, vision, island, animation, voice, frame, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, γνωμη, γριφοι, γωνια, εικονες, ηχος, ιχνος, μουσικη, ξορκια, πτηνα, σθενος, τυχη, υλη, φυτα, χρωματα, ωρα, game, icons, rpg, αγορα, αξιζει, απιστευτο, απιστευτα, απλα, ατμοσφαιρα, αυτια, βγαινει, βρισκεται, γινει, γινεται, δασος, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, δωσει, διπλο, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, εποχη, επιτυχια, ερχεται, ζωης, υποθεση, ηρωες, ηχοι, θεα, ηθικο, εικονα, κειμενο, κινηση, κυνηγός, λαθη, μαγεια, μισος, μπλε, μορφη, μπορειτε, ξινιλα, παντα, οθονη, ομορφη, οραματα, πινακες, πρωταγωνιστες, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συνταγη, στομα, τμημα, τρια, φωνη, χαζο, χερι, χιουμορ, χρονος, χρωμα, οντος, ωρες, ανηκει, animation, sequel, click, adventure, ερωτησεις, ερχομαστε, frame, ημιφως, ηπειρο, χωρα, user, χροια, κομματι, κοπελα, ξορκι, κωμικα, μπροστα, παιχνιδι, πληροφοριες, space, staff, text, υλικα, υπεροχη, view, voice
Τυχαία Θέματα