The Cave

Μια σπηλιά με πολλούς γρίφους που περιμένουν να τους ανακαλύψετε.
Τις περισσότερες φορές όταν ένας δημιουργός έχει μείνει στην ιστορία για καταξιωμένους τίτλους που προσέφερε, όλοι ανυπομονούν για το επόμενό του project. Κάτι τέτοιο μπορεί να φανεί θετικό διότι ο developer επωφελείται από το ήδη χτισμένο του hype όταν οι άσημοι developers του χώρου πασχίζουν για να ακουστεί το όνομά τους. Από την άλλη, η μεγάλη φήμη μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς οι απαιτήσεις των fans θα βρίσκονται «στο Θεό» με αποτέλεσμα ότι και να δουν

να το συγκρίνουν με τις προηγούμενες αποτυχίες και να το κατακρίνουν.

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και την υπόθεση του The Cave. Ένας εκ των δημιουργών του, ο Ron Gilbert, είναι το πρόσωπο πίσω από θρυλικά Adventures όπως το Monkey Island και το Maniac Mansion. Παρόλα αυτά το The Cave παρουσιάζει μεγάλες διαφορές με τα παραπάνω games καθώς δεν είναι απλώς ένα Adventure που βρίσκει κανείς αντικείμενα κάνοντας κλικ σε γωνίες αλλά ένα side-scroller που δίνει την αίσθηση του μεγάλου και διαφορετικού. Το ότι δεν κυκλοφορεί σε retail έκδοση έλεγε πολλά από την αρχή και μας κίνησε την περιέργεια για να το δοκιμάσουμε.

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα
Είναι λίγο δύσκολο να καταλάβει κανείς το που κατευθύνεται το σενάριο του The Cave. Ο πρωταγωνιστής εδώ δεν είναι ένας αλλά…επτά που ο καθένας τους αντιπροσωπεύει ένα από τα θανάσιμα αμαρτήματα. Οι χαρακτήρες είναι: η Scientist ο Knight, o Monk, η Time Traveller η Adventurer, τα Twins (που λειτουργούν ως ένας χαρακτήρας) και ο Hillbilly. Όλοι αυτοί βρίσκονται στην σπηλιά για τους δικούς τους λόγους, κυρίως για να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους, όσο σκοτεινές και αν είναι αυτές.

Choose wisely
Όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στη σπηλιά θα πρέπει να διαλέξετε τρεις ήρωες της αρεσκείας σας. Εδώ να σας πούμε ότι δεν υπάρχουν σωστοί και λάθος συνδυασμοί της ομάδας αλλά είστε ελεύθεροι να διαλέξετε όποιους νομίζετε. Από νωρίς θα μπείτε στο κλίμα του The Cave αφού ο μόνος τρόπος για να φύγετε από την οθόνη επιλογής ηρώων και να αρχίσετε την εξερεύνηση είναι χαλώντας ένα φράγμα το οποίο δεν θα πήγαινε το μυαλό σας ότι πρέπει να κάνετε. Γενικά τέτοιου είδους απρόβλεπτοι γρίφοι θα εμφανιστούν ουκ ολίγες φορές μπροστά σας.

Τι είναι το The Cave;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά από την επιλογή ηρώων και την μικρή δοκιμασία με το φράγμα στην οποία σας υποβάλει το παιχνίδι, είναι ώρα για δράση… ή μήπως όχι; Αυτό που θα σας κάνει εντύπωση είναι ότι το The Cave δεν έχει καθόλου μάχη, δεν θα πρέπει να σκοτώσετε κανένα τέρας και ούτε υπάρχουν bosses. Σίγουρα αυτό ακούγεται περίεργο και κάπου εδώ θα αναρωτιέστε το τι μπορεί να βρει κανείς σε αυτό το παιχνίδι για να συνεχίσει να ασχολείται μαζί του.

Η απάντηση βρίσκεται στη συνέχεια. Το The Cave είναι ένα side-scroller στο οποίο θα αναγκαστείτε να πάτε από τα αριστερά προς τα δεξιά και το αντίστροφο. Σε αντίθεση με άλλα scrollers (όπως το Trine) το να πάτε προς τα αριστερά δεν είναι ο λάθος δρόμος αλλά μπορεί να είναι ο σωστός. Μπορείτε επίσης να σκαρφαλώσετε προς τα πάνω ή να πηδήξετε κάτω. Το ότι δεν υπάρχει top down ή third person camera, δεν κάνει το The Cave λιγότερο Adventure σε σύγκριση με άλλα games του είδους.

Η σπηλιά του Νταβέλη
Προχωρώντας, όσο καλοί και αν είστε μπορεί να παραπατήσετε και να πέσετε στα καρφιά. Εκεί θα μάθετε ότι στη σπηλιά αυτή είναι αδύνατο να πεθάνει κανείς! Ο αφηγητής, ο οποίος είναι η σπηλιά, θα σας εξηγήσει με χιουμοριστικό τρόπο ότι όσες προσπάθειες και αν κάνετε δεν πρόκειται να πεθάνετε ακόμα και σε περιπτώσεις που ο θάνατος θα ήταν σίγουρος. Αντίθετα, μετά από ένα animation δύο δευτερολέπτων, θα ξαναβρεθείτε στην τελευταία θέση που ήσασταν πριν κάνετε το θανατηφόρο άλμα.

Η σπηλιά αυτή έχει κάτι μοναδικό. Όχι μόνο σας μιλάει, αλλά ενίοτε σας δίνει και συμβουλές. Είναι γεμάτη με μέρη τα οποία πρέπει να ανατινάξετε, παγίδες που σε άλλη περίπτωση θα ήταν επικίνδυνες, κρυφά περάσματα, διάφορους μοντέρνους σχεδιασμούς… ακόμα και ένα τσίρκο. Ανά διαστήματα θα δείτε ότι υπάρχουν μοχλοί για να ανοίξουν πόρτες, καθώς και σκοινιά και σκάλες που σας χρησιμεύουν για να σκαρφαλώνετε ή να κατεβαίνετε στα επίπεδα.

Ο χειρισμός
Περνώντας σε ένα πιο πρακτικό θέμα, σε αυτό του χειρισμού, έχουμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις. Η έκδοση με την οποία ασχοληθήκαμε ήταν αυτή του Wii U και μπορούμε να πούμε ότι δεν βρήκαμε κάποια bugs. Ωστόσο ο τρόπος που πηδάνε οι ήρωες, περπατάνε, τρέχουν και αλληλεπιδρούν είναι μετριότατος.

Αν επιχειρήσετε να πηδήξετε θα διαπιστώσετε ότι η ανταπόκριση δεν θα είναι άμεση λόγω των ενοχλητικά πολλών animations. Άλλο πρόβλημα είναι η δυνατότητα να ανεβείτε σε σκάλα ή σκοινί όταν πηδάτε. Συνήθως είτε δεν θα κάνει τίποτα ο χαρακτήρας, είτε θα κάνει το εντελώς αντίθετο από αυτό που θέλατε με αποτέλεσμα να σας σπάσουν κι άλλο τα νεύρα.

Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι ότι το The Cave δεν χρησιμοποιεί καθόλου τις δυνατότητες του GamePad του Wii U αλλά μπορείτε να παίξετε μόνο με τα υπόλοιπα κουμπιά. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε με την οθόνη αφής είναι να αλλάξετε ήρωα αλλά το αν ανταποκριθεί είναι άλλη ιστορία γι' αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τα κουμπιά του d-pad για να αλλάξετε ήρωες. Σας διαβεβαιώνουμε ότι όσο και αν κολλήσετε με έναν χαρακτήρα, θα δοκιμάσετε αναγκαστικά όλη την τριάδα, αφού υπάρχουν μέρη όπου χρειάζονται και οι τρεις για να περάσουν μια πίστα. Δυστυχώς οι υπόλοιποι δύο δεν θα σας ακολουθήσουν αλλά θα πρέπει να τους φέρετε εσείς στο σωστό σημείο.

Τα puzzles
Στη σπηλιά όπου εξελίσσεται ολόκληρη η περιπέτειά σας, θα πρέπει να περάσετε από διάφορες δοκιμασίες οι οποίες στην πλειοψηφία τους δεν είναι δύσκολες αλλά κουραστικές. Ένα μικρό παράδειγμα είναι αυτό: Για να περάσετε ένα συγκεκριμένο σημείο στο τσίρκο θα πρέπει να μαντέψετε το σωστό χρώμα. Για να το μαντέψετε θα πρέπει να πάτε σε έναν NPC που λέει το μέλλον, ο οποίος για να δουλέψει πρέπει να έχει ρεύμα. Για να βρείτε το ρεύμα θα πρέπει να του δώσετε ηλεκτρισμό μέσω της ειδικής ασφάλειας και για να πάρετε την ασφάλεια θα πρέπει να πιάσετε έναν κουβά και να ψάξετε που έχει ηλεκτρισμό με σκοπό να σταματήσετε την διαρροή και να κλέψετε μια άλλη ασφάλεια που δουλεύει εκείνη την στιγμή.

Με απλά λόγια, οι δοκιμασίες στις οποίες σας υποβάλλει το The Cave είναι ένα κλικ πριν γίνουν εκνευριστικές. Παλιός καλός Ron Gilbert δηλαδή. Βάζει το μυαλό σας να δουλέψει, αλλά λίγο πριν νιώσετε την ανάγκη να το παρατήσετε, σας προσφέρει τη λύση. Η δυσκολία βρίσκεται στο ότι η λύση των puzzles είναι μακροσκελής και χρειάζεται τόσα πολλά βήματα που μπορεί να είναι εύκολα στην υλοποίηση αλλά δύσκολα στο να τα φανταστείτε. Σε περίπτωση που κολλήσετε, σας προτείνουμε να ψάξετε τριγύρω για σκόρπια αντικείμενα που συνήθως βρίσκονται εκεί για κάποιο λόγο.

Οι περίπλοκες λύσεις ίσως να καταντήσουν κουραστικές για αυτούς που δοκιμάζουν για πρώτη φορά Adventure.

Βέβαια το The Cave πρέπει να ακολουθεί το σενάριό του και έτσι όσο προχωράτε θα νιώσετε ότι δεν έχει χαθεί το νόημα όταν θα δείτε στους τοίχους της σπηλιάς ορισμένες κρυμμένες τοιχογραφίες, οι οποίες σας αποκαλύπτουν στοιχεία από το lore του παιχνιδιού. Συνήθως φαίνονται σαν τατουάζ τοίχου τα οποία πρέπει να μαζέψετε έτσι ώστε να ολοκληρώσετε την ιστορία και να μπείτε στο ρόλο του κάθε ήρωα. Η χρήση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα σας κάνουν να σχηματίσετε μια εντύπωση για τον κάθε χαρακτήρα. Για παράδειγμα θα λυπηθείτε τον καημένο Hillbilly που η ζωή ήταν άδικη μαζί του και θα κατακρίνετε τα κακομαθημένα Twins που θέλουν να σκοτώσουν τους γονείς τους!

Όπως προαναφέραμε, οι ήρωες του The Cave είναι συνολικά επτά και για να δείτε τις ιστορίες του καθενός θα πρέπει να το τερματίσετε τουλάχιστον δύο με τρεις φορές. Η διάρκειά του είναι γύρω στις τέσσερις με πέντε ώρες αλλά μετά την πρώτη φορά του playthrough σας, όταν θα έχετε μάθει τα κατατόπια, θα μπορέσετε να το τερματίσετε και σε λιγότερο χρόνο.

Μια άβολη παρέα
Όταν θα έχετε τερματίσει το The Cave είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να μοιραστείτε την εμπειρία μαζί με τους φίλους σας. Έτσι, μαζί με άλλα δύο άτομα (σύνολο τρία) θα μπορείτε να παίξετε από την αρχή co-op. Σίγουρα δύο κεφάλια είναι καλύτερα από ένα και όταν κολλάει ο ένας τότε ο άλλος θα βρίσκει τη λύση.

Παρόλα αυτά εδώ δεν μπορεί να επιτευχθεί μια σοβαρή συνεργασία καθώς όλοι οι παίχτες είναι αναγκασμένοι να παίζουν σε μία οθόνη. Δεν υπάρχει δηλαδή Zoom out, αλλά η κάμερα εστιάζει κάθε φορά σε έναν και μόνο χαρακτήρα, αναγκάζοντας τους παίκτες να εναλλάσσουν την κάμερα όταν οι γρίφοι το επιβάλλουν. Αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα καθώς έχουμε δει αυτό το στυλ και σε άλλα games όπως για παράδειγμα το Little Big Planet. Στο The Cave όμως, όπου για να λύσετε ένα γρίφο και να περάσετε απέναντι πρέπει να μαζέψετε εργαλεία από όλη την σπηλιά, το να μην βλέπετε τον χαρακτήρα σας δεν είναι και ότι καλύτερο. Εκεί θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα στο να χάσετε επαφή με τον ήρωα για λίγο ή να ακολουθήσετε τον φίλο που έχει ανάγκη να βρει το απαραίτητο αντικείμενο.

Είναι σκοτεινά εκεί στη σπηλιά...
Τα γραφικά του The Cave δεν έχουν κάτι που να ξεχωρίζει αφού είναι τα κλασικά που συναντάμε σε ένα 2D Platform. Το ύφος είναι καρτουνίστικο και με χοντροκομμένα textures και κακό antialliasing. Όσο για τα special effects, αυτά είναι πιο προσεγμένα και έχουν αρκετά έντονα χρώματα για να ξεχωρίζουν στο σκοτεινό περιβάλλον της σπηλιάς.

Ο ηχητικός τομέας από την άλλη είναι πολύ αδύναμος. Οι διάλογοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και πέρα από τα λίγα λόγια που λέει η σπηλιά, επικρατεί η απόλυτη ησυχία. Θα συναντήσετε επαναλαμβανόμενους περιβαλλοντικούς ήχους που θα σας κάνουν να σκέφτεστε ότι κανείς δεν ασχολήθηκε με το να βρει ένα κομμάτι να συνοδεύει κάθε αποστολή. Παρόλα αυτά, σε ένα πράγμα στάθηκε εντάξει η Double Fine Productions. Όταν το εργαλείο που πάτε να χρησιμοποιήσετε είναι το λάθος, ο ήρωας λέει ότι αυτό δεν είναι σωστό. Τουλάχιστον δεν σας αφήνει τελείως στο σκοτάδι.

Τελικές σκέψεις
Το The Cave είναι ένα Side-scroller Adventure/Platform από καταξιωμένους δημιουργούς όπως ο Ron Gilbert και η Double Fine Productions. Τα Action στοιχεία είναι μηδαμινά και το gameplay επικεντρώνεται στο να βρείτε την λύση για να περάσετε στα επόμενα επίπεδα. Με τόσο αδύναμο ηχητικό τομέα θα περιμέναμε έναν καλύτερο οπτικό, αλλά τελικά απογοητευτήκαμε. Με έντονο καρτουνίστικο ύφος και χοντροκομμένα γραφικά, σίγουρα δεν θα εντυπωσιάσει. Τέλος, να αναφέρουμε ότι μπορεί να μην πρόκειται για ΑΑΑ τίτλο αλλά με το κόστος του να ανέρχεται στα 13 ευρώ, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αγορά.

Θετικά:
- Ωραία special effects
- Χαμηλή τιμή
- Ευχάριστο gameplay

Αρνητικά:
- Άβολο multiplayer
- Μέτρια γραφικά
- Θα μπορούσε να συνοδευτεί από ένα ατμοσφαιρικό soundtrack
- Μη λειτουργικός χειρισμός χαρακτήρων

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 5.5
Γενικά: 6.5

Το The Cave αποτελεί μια φθηνή αγορά που μπορεί να προσφέρει μερικές ευχάριστες ώρες σε περιόδους που αισθάνεστε την ανάγκη της ανακάλυψης.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
wii u, project, island, games, adventure, retail, knight, time, twins, top, camera, animation, wii, συγκεκριμένο, λύση, στυλ, big, planet, double, κινηση στους δρομους, δραση, η ζωη ειναι ωραια, η ζωη, επιθυμιες, γριφοι, γωνιες, εργαλεια, ηχος, θανατος, θεμα, χρωματα, ωρα, games, time, αγορα, απλα, βρειτε, βρισκεται, γονεις, δαχτυλα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δρομος, ευχαριστο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ενιοτε, επρεπε, επτα, ζωη, υποθεση, ηρωες, ησυχια, υφος, θετικο, κι αλλο, κλιμα, κουβα, λαθος, λύση, λογια, λογο, μικρο, μπορειτε, μυαλο, νευρα, νοημα, οθονη, οθονη αφης, ονομα, περιβαλλον, πηγαινε, πορτες, ρευμα, ρολο, σεναριο, σιγουρα, σιγουρος, συγκεκριμένο, συνεχεια, στυλ, τατουαζ, τοιχογραφιες, υλοποιηση, φαινονται, φημη, φορα, χρωμα, ωρες, αδυνατο, animation, ασφαλεια, βηματα, big, double, adventure, ηρωας, ιδιαιτερα, island, project, camera, knight, κομματι, κρυφα, μεινει, μπροστα, pad, παιχνιδι, planet, retail, σπηλια, σωστο, σωστος, top, twins, wii, wii u
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld