Super Mario 3D World

Το πρώτο video game...παγκόσμιας κλάσης για το Wii U!

30 χρόνια μετά την εμφάνιση του Mario Bros. η Nintendo έχει δύο χαρές και μία λύπη για φέτος. Η χαρά της είναι το λανσάρισμα του New

Super Luigi U που γιορτάζει ισάριθμα χρόνια απ' την πρώτη εμφάνιση του Luigi (θυμίζουμε ξανά ότι ο Mario είχε εμφανιστεί στο Donkey Kong το 1980) και το Super Mario 3D World που αποτελεί τον πολυαναμενόμενο τίτλο του Wii U. Το πρώτο 3D Mario. Τον τίτλο που όλοι οι κάτοχοι της κονσόλας περιμένατε απ' την πρώτη στιγμή. Η λύπη είναι φυσικά ο θάνατος του ηθοποιού Danny Wells, που υποδυόταν τον Luigi στην ομώνυμη παιδική τηλεοπτική σειρά, κάτι που -σε συνδυασμό μετα γενέθλια του Luigi- αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τραγική ειρωνεία.

Ως η παλαιότερη εν ενεργεία εταιρεία δημιουργίας video games, η Nintendo από την τρίτη γενιά κονσολών μέχρι την όγδοη, βασίζεται κυρίως σε δύο brands, τις σειρές Mario και Zelda, καθώς και σε επιμέρους χαρακτήρες όπως οι Donkey Kong, Samus Aran (Metroid) κ.α. Ειδικά τα Mario και Zelda έχουν καταντήσει αναγκαίο κακό. Απ' τη μία όλοι μας αναρωτιόμαστε τι νέο θα έχει να προσφέρει κάθε έκδοση κι απ' την άλλη σε περιόδους έλλειψης υποστήριξης τρίτων developers η Nintendo περιμένει το λανσάρισμά τους ως μάνα εξ ουρανού.

Το Super Mario 3D World είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς το New Super Mario Bros U, ως 2D, ικανοποίησε μεν για το αρχικό λανσάρισμα, δεν ενθουσίασε δε τους hardcore gamers. Έχοντας ασχοληθεί με την νέα 3D περιπέτεια του Mario τις τελευταίες ημέρες και με όλες τις εκδόσεις της σειράς, διαπίστωσα ότι όντως δικαιώνει την τόση αναμονή. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι περιέχει ένα πλήρες πακέτο με όλους τους ήρωες που αγαπάμε, καινοτομίες στο gameplay που ζητούσαμε χρόνια τώρα, έξυπνους γρίφους και μεγάλη διάρκεια. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν το καλύτερο σύγχρονο Mario που έχετε παίξει!

Όλη η παρέα είναι εδώ
Στο Super Mario 3D World, ο Bowser δεν κλέβει αυτή τη φορά την πριγκίπισσα Peach αλλά τις νεράιδες (αποκαλούμενες και ως "Sprixies") από το ομώνυμο βασίλειο, τις οποίες και κλείνει μέσα σε...βαζάκια! Μία Sprixie ξεφεύγει όμως και καταφέρνει να ειδοποιήσει τους Mario, Luigi, Peach και Toad για το πρόβλημα. Ξαφνικά ο Bowser εμφανίζεται και τελικά την απαγάγει. Η παρέα των τεσσάρων ηρώων μπαίνουν στον σωλήνα απ' όπου προήλθε ο Bowser και περνούν από το βασίλειο του Μανιταριού στο βασίλειο των Sprixies. Ο στόχος σας πλέον είναι γνωστός. Περάστε από επτά κόσμους και ισάριθμα μεσαία και μεγάλα κάστρα, ελευθερώνοντας τις Sprixies και επανακτώντας την γαλήνη στο βασίλειό τους.

Κρίνοντας από τα άκρως επιτυχημένα Super Mario Galaxy 1 και 2 πολλοί θα απορείτε για ποιο λόγο το Wii U δεν υποδέχθηκε το τρίτο μέρος. Πολύ απλά ο Shigeru Miyamoto, δημιουργός της σειράς, θα είχε στο μυαλό του ότι κάτι τέτοιο θα κούραζε κι έτσι προχώρησε σε ριζικές αλλαγές, αναπτύσσοντας ένα νέο 3D Mario εκ του μηδενός. Το τελικό αποτέλεσμα θα σας κάνει να τρίβετε τα μάτια σας.

Καταρχήν ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το Super Mario 3D World είναι ένα 3D Platform. Σε κάθε level του καλείστε να επιλέξετε όποιον απ' τους τέσσερις πρωταγωνιστές επιθυμείτε, ενώ αν θέλετε μπορείτε να φέρετε για παρέα και έναν φίλο σας. Συνολικά υποστηρίζονται 1-4 παίκτες! Στόχος σας είναι να φτάσετε στο τελικό σημαιάκι κάθε πίστας, με ένα checkpoint περίπου στο μέσο του επιπέδου. Για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει να αποκτήσετε power-ups που θα σας βοηθήσουν να σκοτώσετε ή να αποφύγετε τα minions του Bowser.

Η τακτική σχεδιασμού των κόσμων στο Super Mario 3D World ακολουθεί την πεπατημένη της Nintendo. Πρώτο level πρασινάδα, δεύτερο έρημος, τρίτο χιόνι (σε μερικά games παίζει και ως τέταρτο). Στο World 4 υπάρχει μια πρωτοτυπία εδώ, καθώς σας περιμένουν ορεινές περιοχές, ενώ προς τα τελευταία levels θα βρείτε μπροστά σας όπως πάντα την λάβα και μερικές εκπλήξεις, τις οποίες προφανώς και δεν θα αναφέρουμε για λόγους spoiler.

Τα νέα Power-ups
Οι δύο πιο ευχάριστες αλλαγές είναι τα ολοκαίνουργια power-ups καθώς και οι νέοι εχθροί που σε αριθμό υπερβαίνουν τους 30. Ας ξεκινήσουμε από τις δυνάμεις. Καταρχήν όταν ολοκληρώσετε ένα level και στο επόμενο επιλέξετε έναν άλλο χαρακτήρα τότε η δύναμη που είχατε διατηρείται κανονικά καθώς και οι τέσσερις έχουν τις ίδιες δυνάμεις. Άρα όπου δείτε παρακάτω να αναγράφεται η λέξη "Mario" βάλτε αντίστοιχα και Luigi, Peach ή Toad. Φυσικά στην πράξη δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους ως προς την χρήση των δυνάμεων ή την ταχύτητα. Όλοι τους δρουν το ίδιο.

Από τις νέες δυνάμεις ξεχωρίζει ο Cat Mario με τον οποίο μεταμορφώνεστε σε γάτα και ανεβαίνετε πάνω σε τοίχους, σαν να είστε ο Spider-Man ένα πράμα! Η εμφάνιση έχει πολύ γέλιο και θυμίζει το Tanooki που κάνει δυναμική επανεμφάνιση από το Super Mario Bros. 3 όπου και το είχαμε πρωτοδεί. Ο Double Mario είναι το δεύτερο νέο power-up καθώς διπλασιάζει τον χαρακτήρα σας δημιουργώντας έναν κλώνο του και διπλασιάζοντας αντίστοιχα όποια δύναμη έχετε. Αυτό σας κάνει πανίσχυρο, ενώ αν ένας απ' τους δύο χτυπηθεί τότε συνεχίζετε με τον δεύτερο ήρωα, όποιος κι αν είναι αυτός, original ή κλώνος.

Στις υπόλοιπες δυνάμεις, έχουμε πολλά ports από τις φορητές εκδόσεις της σειράς, όπως τον Mega Mario (Super Mario 64 DS και New Super Mario Bros. 2) ή τον Boomerang Mario (Super Mario 3D Land). Αν μάλιστα ζοριστείτε και χάσετε πέντε φορές σε ένα level, κάτι που συμβαίνει κυρίως στους τελευταίους κόσμους, θα γίνετε White Tanooki Mario άσπρου χρώματος, δηλαδή κλασικός Tanooki με τη διαφορά ότι θα είστε άτρωτος και θα κινδυνεύετε να χάσετε μόνο από το κενό ή την λάβα.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά; Η Nintendo προσφέρει ίσως την καλύτερη γκάμα δυνάμεων που έχουμε δει στη σειρά. H δε χρήση τους την ώρα της δράσης είναι υποδειγματική καθώς με τα Fire και Boomerang upgrades θα έχετε το ελεύθερο να "πυροβολείτε" κατά ρυπάς (δεν υπάρχει όριο πλέον), βγάζοντας έτσι προς τα έξω τον... "Platform Shooter" εαυτό σας ως gamer.

Το ζωικό βασίλειο κατά πάνω σας
Όσον αφορά τους νέους εχθρούς, η Nintendo εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από αγαπημένα ζωάκια, όπως τα μυρμήγκια για να δημιουργήσει τους Ant Troopers ή τους κόνδορες που εμφανίζονται ως Conkdor, φορώντας καγκουρίστικα γυαλιά στο κεφάλι και καβούκι Browser στην πλάτη. Θα βρείτε ακόμη μπροστά σας παραλλαγές γνωστών εχθρών, όπως πιράνχα ψάρια ή piranha plants, τους Brolders (μεγάλες χελώνες σε σχήμα μπάλας), αλλά και ξεχωριστές δημιουργίες της Nintendo που δεν έχουν εμπνευστεί από ζωάκια και που σας αφήνουμε να ανακαλύψετε στην πορεία.

Οι κλασικοί goombas, koopas, boomerang bros. και λοιπή συμμορία δίνουν το παρόν, ενώ στα bosses δεν σας περιμένουν μόνο οι Boom Boom και Pom Pom (απ' το Super Mario 3D Land) αλλά και πολλά νέα bosses, κάτι που είχαμε πραγματικά ανάγκη. Αξίζει για παράδειγμα να αναφέρουμε τον Motley Bossblob, που συνθέτεται από blobs προσπαθώντας να σας πατήσει. Το αποκορύφωμα είναι τα boss fights με τον Bowser που απαιτούν κάθε φορά συγκεκριμένη τακτική για να τον ξεπαστρέψετε. Ο μοχθηρός αιώνιος αντίπαλός σας επιστρατεύει διάφορες δυνάμεις τις οποίες και θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε εις βάρος του, ενώ μια συγκεκριμένη μορφή του θα σας προκαλέσει άφθονο γέλιο!

Tips και παγίδες
Το A.I. κινείται στα γνώριμα επίπεδα και η ολοκλήρωση των πρώτων κόσμων θα σας φανεί παιχνιδάκι, ειδικά αν έχετε "φτύσει αίμα" με τα New Super Mario Bros. U και Luigi U. Η δυσκολία ανεβαίνει κλιμακωτά, κάτι που θα μυήσει επιτυχώς και τους νεότερους χρήστες, με αποκορύφωμα τους τελευταίους κόσμους.

Οι προκλήσεις που θα συναντήσετε μέσα στα levels αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα θα χρειαστεί ορισμένες φορές να πατήσετε πάνω σε όλα τα τετράγωνα από μία φορά (αν πατήσετε δεύτερη επιστρέφουν στο αρχικό τους status) για να ανοίξει μια πύλη. Σε κάποιες άλλες θα πρέπει να έχετε πάρει Cat Mario power-up για να συνεχίσετε, διαφορετικά ο μόνος λόγος είναι η αυτοκτονία. Γενικά στις περισσότερες περιπτώσεις η λύση για να προχωρήσετε είναι μόνο μία. Η δυσκολία είναι χαμηλότερη από το New Super Mario Bros. U, αυτό όμως δεν αφαιρεί καθόλου πόντους απ' τον παράγοντα διασκέδαση.

Το Super Mario 3D World είναι το καλύτερο φετινό 3D Platform με διαφορά! Ξέχασα ήδη όλα τα υπόλοιπα.

Οι βοήθειες που σας δίνονται είναι υπερ-αρκετές στην αρχή. Θα συναντήσετε συχνά power-ups, backup items που επιλέγετε με το Select και λίγο πιο ανοιχτή platform λογική σε ορισμένα σημεία, κάτι που σας επιτρέπει να ξεφύγετε ευκολότερα. Υπάρχει wall jump, σκαρφάλωμα δέντρων ή συρματοπλεγμάτων και κινούμενα levels όπου αποφεύγετε ότι έρχεται κατά πάνω σας χωρίς να πρέπει να εγκλωβιστείτε κάπου.
Τα bonus levels του Super Mario 3D World προσωπικά με κέρδισαν αφάνταστα. Υπάρχει για παράδειγμα κατάβαση ποταμού καβάλα σε γιγάντιο ζωάκι (όπου επιχειρείτε να αποφύγετε εχθρούς, παγίδες και το κενό) ή τα νέα levels που κάνουν χρήση του γυροσκοπίου του Wii U Gamepad. Σε αυτά ελέγχετε τον Toad και περιστρέφετε το Wii U Gamepad ώστε να έχετε καλή οπτική για να δείτε που έχουν κρυφτεί πέντε αστεράκια. Με φύσημα στο gamepad ανεβάζετε το ασανσέρ για να μεταφερθείτε ψηλότερα! Αν καταφέρετε να τα βρείτε όλα τότε αποκτάτε ένα αστεράκι.

Γενικά η συλλογή των αστεριών ακολουθεί την λογική των περισσότερων Mario. Κάθε level δίνει 1-3 αστεράκια και κάθε κάστρο στο τέλος ενός κόσμου απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό αστεριών. Αν τον συγκεντρώσετε τότε μπαίνετε σε αυτό με στόχο να βρείτε το εκάστοτε boss. Αν όχι θα πρέπει να επιστρέψετε πίσω και να ψάξετε για κάποια αστεράκια. Ευτυχώς τα απολύτως απαραίτητα βρίσκονται, εύκολα ή δύσκολα. Θα χρειαστείτε πάντως το μεγαλύτερο ψάξιμο που έχετε ρίξει ποτέ, καθώς κάποια απαιτούν συγκεκριμένα power-ups, άλλα μπορεί να είναι υπερυψωμένα ή σε σημεία που νομίζατε ότι υπάρχει κενό κ.ο.κ.

Η συνολική διάρκεια του Super Mario 3D World είναι περίπου 6-7 ώρες minimum. Για να βρείτε όλα τα αστεράκια θα χρειαστείτε 11-12 ώρες αν γνωρίζετε που είναι. Επειδή όμως δεν θα το κατέχετε εξ αρχής, προσθέσετε πολλές ακόμη ώρες κι έχετε ένα πλήρες 3D Platform που χάρις στο multiplayer του αυξάνει σημαντικά το replayability. Διαθέτει ακόμα και νέους playable χαρακτήρες, όπως η Rosalina, την οποία θα πρέπει πρώτα...να ξεκλειδώσετε. Το βέβαιο είναι ότι το gameplay του προσφέρει τέτοια διασκέδαση που σίγουρα δεν θα ξεκολλάτε από την κονσόλα σας, καθόλη την διάρκεια του story. Πόσο μάλλον όταν με τόσους νέους εχθρούς το ενδιαφέρον σας θα παραμείνει αμείωτο.

Νιάου βρε γατούλα υδραυλικέ
Εμφανισιακά το Super Mario 3D World είναι χάρμα οφθαλμών. Οι φωτισμοί μοιάζουν ρεαλιστικοί, ζωντανεύοντας τον κόσμο από άκρη σε άκρη. Η θάλασσα κινείται απόλυτα αρμονικά και με water reflections που δεν έχετε ξαναδεί σε 3D Platform, ενώ τα οπτικά εφέ της φωτιάς, των boomerangs και των αντικειμένων που θα εκτοξεύονται κατά πάνω σας είναι άκρως εντυπωσιακά. Ο δε σχεδιασμός των levels είνα υποδειγματικός, από τις ανοιχτές περιοχές όπου οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το gameplay (π.χ. γλίστρημα στον πάγο) μέχρι τα κλειστά spooky δωμάτια των ghost houses.

Όλα αυτά τρέχουν σε 720p HD, οπότε αν έχετε μια τηλεόραση που υποστηρίζει 1080p HD θα γίνουν upscale. Το native 1080p της όγδοης γενιάς κονσολών δεν γνωρίζουμε αν θα επιτευχθεί ποτέ για το Wii U, όμως ακόμα κι έτσι είναι ευτυχές το ότι η game engine ωθεί στα άκρα της δυνατότητες της κονσόλας, μόλις ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της. Οι cat μεταμορφώσεις της παρέας είναι αξιολάτρευτες, ενώ μέχρι κι ο νέος τρισδιάστατος world map αποτελεί eye candy για κάθε fan του είδους που έχει βαρεθεί από την μονότονη 2D απεικόνιση.

Από ηχητικής πλευράς, το νέο soundtrack θα εθίσει κι αυτό με τη σειρά του τα αυτιά σας με τις μελωδίες του, παρότι σε πολλά σημεία καταντά επαναλαμβανόμενο. Στα sound effects και ειδικότερα στο voice acting δεν συναντάμε κάτι το ιδιαίτερο, καθώς οι ήρωες ξεστομίζουν ελάχιστες λέξεις με την ολοκλήρωση ενός επιπέδου. Ευτυχώς όμως που τα cutscenes είναι περισσότερα, τόσο ανάμεσα στους κόσμους, όσο και στα boss fights, κάνοντας τις μάχες ακόμη πιο επικές!

Ζηλεύω το μικρό σου το γατί
Η αίσθηση που αφήνει το Super Mario 3D World είναι αυτή ενός καλοφτιαγμένου σύγχρονου HD Platform, που αναδεικνύει πλήρως το μεγαλείο των developers της Nintendo. Επιτέλους ο Miyamoto αποφάσισε να ακούσει στα σοβαρά τους fans του και να σχεδιάσει ένα τελικό προϊόν με σημαντικές καινοτομίες, στις οποίες συμβάλει αρκετά και το Wii U Gamepad. Η υπολογιστική ισχύς του Wii U αναδεικνύεται στο έπακρο μέσα από τον τεχνικό τομέα του, το gameplay του καλύπτει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ώστε να διατηρήστε σε εγρήγορση, ενώ η μεγάλη διάρκειά του θα σας κάνει να χαρείτε τα χρήματα που επενδύσατε. Αν ψάχνετε έναν σημαντικό λόγο να αγοράσετε το Wii U τότε τον έχετε μπροστά σας.

Θετικά:
- Άψογο οπτικό αποτέλεσμα
- 30 νέα είδη εχθρών
- Μεγάλη γκάμα από power-ups
- Πληθώρα από προκλήσεις
- Η χρήση του γυροσκοπίου στα Toad levels
- Απολαυστικά bonus levels
- Επικά boss fights
- Μεγάλη διάρκεια
- Το multiplayer είναι σκέτη τρέλα

Αρνητικά:
- Μικρή επανάληψη στα μουσικά tracks
- Καμία πρακτική διαφορά ανάμεσα στους ήρωες
- Το γυροσκόπιο θα έπρεπε να στρίβει περισσότερο για να μην περιστρέφεστε από την καρέκλα!

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 10
Αντοχή: 9
Γενικά: 9.2

Το ομορφότερο δημιούργημα της σειράς!

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
super mario, super, mario, world, super mario, super, mario, world, wii u, video, game, wii, εμφάνιση, bros, nintendo, luigi, ειρωνεία, εταιρεία, games, zelda, νέα, toad, galaxy, miyamoto, cat, double, original, κλώνος, mega, land, white, fire, ant, browser, boss, tips, status, λύση, jump, bonus, καβαλα, συγκεκριμένο, water, ghost, engine, map, candy, fan, voice, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, χιονι, γατα, ηχος, θανατος, θαλασσα, μυρμηγκια, πυλη, τα νεα, τηλεοραση, ψαρια, ωρα, ant, boss, games, game, ghost, map, mega, ups, αξιζει, ασανσερ, απλα, ατρωτος, αυτια, βρειτε, γελιο, γυαλια, δευτερο, δυναμη, δειτε, δωματια, εγρηγορση, εφε, ευκολα, υπαρχει, ειρωνεία, ενεργεια, εμφάνιση, επρεπε, επτα, ερημος, ερχεται, εταιρεία, εχθροι, ζωακια, ζωικο βασιλειο, ιδιο, ηρωες, θυμιζει, ισχυς, εκδοσεις, λαβα, λυπη, λύση, λογο, ματια, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυαλο, νεραιδες, παντα, οπτικα, πρωταγωνιστες, σειρες, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, στα ακρα, συγχρονο, τριτη, φυσικα, φυσημα, φορα, χαρα, ωρες, bonus, browser, white, candy, cat, water, double, ειδη, engine, fan, fire, galaxy, γινετε, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κλώνος, λεξεις, luigi, μια φορα, miyamoto, μπροστα, nintendo, original, πακετο, power, spider, της παρεας, toad, jump, wii, wii u, bros, voice, zelda
Τυχαία Θέματα