Pure Pool

Αγνή εμπειρία μπιλιάρδου.

Το μπιλιάρδο είναι ένα αρκετά διαδεδομένο άθλημα σε παγκόσμια κλίμακα έχοντας βρει απήχηση σε διάφορες κοινωνικές τάξεις, από τον τελειωμένο μηχανόβιο των Hells Angels μέχρι και τους κουστουμαρισμένους επαγγελματίες που βλέπουμε στο Eurosports. Στην δική μου περίπτωση, το άθλημα αυτό ανέκαθεν μου ασκούσε μια περίεργη γοητεία και παρά το γεγονός ότι δεν έχω και τις καλύτερες επιδόσεις είχα απολαύσει δεκάδες παρτίδες στο Number One

και σε αρκετά ακόμη στέκια της Γλυφάδας. Το γεγονός μάλιστα ότι τα μαγαζιά αυτά αποτελούσαν κατάλοιπα των δεκαετιών του '70 και του '80 τα έκανε ακόμη πιο γοητευτικά με μια ατμόσφαιρα που ξεχείλιζε τεστοστερόνη σαν τις παλιές καλές ταινίες με τον Μιχαλόπουλο και τον Γαρδέλη.

Η γλυκιά αυτή νοσταλγία αποτέλεσε και τον σημαντικότερο λόγο ενασχόλησής μου με το Pure Pool, το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο για PC και PS4, ενώ πριν από ένα μήνα περίπου μεταφέρθηκε και στο Xbox One. H δημιουργία αυτή προέρχεται από την VooFoo Studios, μια εταιρεία ανάπτυξης που μας είχε παρουσιάσει πριν μερικά χρόνια το εξαιρετικό -για τα δεδομένα του είδους- Hustle Kings στις κονσόλες της Sony. Στην προκειμένη περίπτωση η VooFoo Studios συνεργάζεται ξανά με την Ripstone (οι δύο εταιρείας μας είχαν προσφέρει το αξιόλογο Pure Chess) με στόχο να μας προσφέρει μια next-gen εμπειρία μπιλιάρδου. Καταφέρνουν άραγε οι developers να μας παρουσιάσουν τον άξιο διάδοχο του Hustle Kings;


Easy to learn, hard to master
Σε γενικές γραμμές οι κανόνες του μπιλιάρδου είναι πολύ απλοί και ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να εξοικειωθεί μαζί τους σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό ισχύει τόσο στο Pure Pool, όσο και στην πραγματικότητα. Φυσικά για να καταφέρει κάποιος να μάθει τα "μυστικά" του αθλήματος θα χρειαστεί να αφιερώσει αρκετό χρόνο και να προπονηθεί σκληρά.

Στην περίπτωση του Pure Pool, οι developers χωρίς περιττούς προλόγους και φανφάρες σας βάζουν να παίξετε ένα ματς απέναντι στην CPU και σας εξηγούν παράλληλα τους κανόνες, το πώς θα χτυπήσετε την μπάλα, ποιες κινήσεις οδηγούν σε foul κ.ο.κ. Σε αυτό το κομμάτι το επίπεδο της CPU είναι χαμηλότατο και το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα κερδίσετε. Η όλη διαδικασία θα τονώσει την αυτοπεποίθηση σας, αλλά μην παίρνετε πολύ θάρρος, καθώς παρακάτω θα τα βρείτε σκούρα.

http://www.youtube.com/watch?v=nPCaH04186M


Εν τω μεταξύ, το μοντέλο χειρισμού είναι ακριβέστατο, καθώς με τον αριστερό αναλογικό μοχλό ορίζετε την γωνία από την οποία θέλετε να χτυπήσετε την άσπρη μπάλα, ενώ με το δεξιό καθορίζετε την δύναμη του χτυπήματος σας. Το μόνο μας παράπονο εδώ είναι ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στο user interface σχετικά με το shot power. Κοινώς θα πρέπει να υπολογίσετε την δύναμη των χτυπημάτων σας εμπειρικά. Το γεγονός πάντως αυτό έχει και τα θετικά του, καθώς προσφέρει αναμφισβήτητα μια πιο ρεαλιστική εμπειρία.

Ώρα να κάνεις καριέρα
Τα βασικά modes στο Pure Pool είναι το career και το online. Με το τελευταίο θα ασχοληθούμε εκτενέστερα παρακάτω, για την ώρα ας δούμε όμως το career mode, το οποίο αντικατοπτρίζει ουσιαστικά την single-player εμπειρία. Σε αυτό συναντάμε έξι ουσιαστικά τουρνουά διαφορετικού επιπέδου δυσκολίας (Amateur, Pro, Master). Σε κάθε τουρνουά θα πρέπει να νικήσετε πέντε αντιπάλους που ελέγχονται από την CPU και να ολοκληρώσετε διάφορα challenges. Ανάλογα με τις επιδόσεις σας κερδίζετε αστέρια, τα οποία απαιτούνται για να ξεκλειδώσετε τα επόμενα τουρνουά.


Τα αγωνίσματα που συναντάμε στο career mode είναι στην ουσία δύο, το eight-ball και το night-ball. Βέβαια όπως είπαμε υπάρχουν και διάφορα challenges, τα οποία είναι η αλήθεια ότι αποτελούν μια καλή εξάσκηση για να βελτιώσετε τις ικανότητες σας. Για παράδειγμα στο speed pot θα πρέπει να βάλετε όλες τις μπάλες στις τρύπες μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή αυτού του challenge είναι και το royal rumble, στο οποίο ανά 15-20 δευτερόλεπτα μια μπάλα κάνει respawn πάνω στο τραπέζι του μπιλιάρδου!

Η έλλειψη αυτόματης αναζήτησης αντιπάλου στο online αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Pure Pool.


Η Α.Ι θα λέγαμε ότι είναι τουλάχιστον εξαιρετική, καθώς οι αντίπαλοί σας συμπεριφέρονται ανάλογα με το επίπεδο τους. Για παράδειγμα, ένας amateur αντίπαλος, κάνει συχνά λάθη ή fouls (χτυπώντας λάθος μπάλα, βάζοντας μέσα στην τρύπα την λευκή κ.ο.κ.), ενώ αντίθετα ένας master παίζει σαν πραγματικός επαγγελματίας. Κατόπιν αυτού, στα πιο δύσκολα τουρνουά θα χρειαστεί να προσπαθήσετε πολύ για να καταφέρετε να νικήσετε. Στο δικό μας playththrough πάντως ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να νικήσουμε το Master τουρνουά. Αυτό πάντως κατά 90% οφείλεται στα δικά μας λάθη, κοινώς το συνολικό επίπεδο δυσκολίας δεν είναι απαγορευτικό για τον μέσο παίκτη, απλά απαιτείται συνεχής προπόνηση και αρκετή επιμονή.


Να προσθέσουμε επίσης ότι για κάθε αγώνα που ολοκληρώνετε και για κάθε accolade που κερδίζετε ανταμείβεστε με exp. Το level σας πάντως κατά κανόνα αποτελεί απλά μια ένδειξη του πόσο καλός είστε, καθώς δεν κερδίζετε κάποιο power-up λόγου χάρη. Άλλωστε τέτοιες προσθήκες θα ήταν στην κυριολεξία εκτός κλίματος και θα ταίριαζαν μόνο σε ένα arcade τίτλο ανάλογης θεματολογίας. Παρόλα αυτά, όσο ανεβαίνετε level ξεκλειδώνεται διάφορα στιλιστικά αντικείμενα όπως νέες στέκες.

Σε αναζήτηση αντιπάλου
Το Pure Pool στο σύνολό του θα λέγαμε ότι έχει ένα μόνο βασικό μειονέκτημα και αυτό εντοπίζεται στο τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το online mode του. Σε αυτό δύναται να αναμετρηθείτε με διάφορους παίκτες και να συμμετάσχετε σε διάφορα τουρνουά. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα lobbies για την όλη διαδικασία και το matchmaking είναι καθαρά προβληματικό. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά που θέλετε να προκαλέσετε κάποιον αντίπαλο θα πρέπει να στείλετε invite μέσω του Xbox Live. Στα τουρνουά η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς θα πρέπει να στείλετε ξεχωριστά invites στους παίκτες που επιθυμείτε να συμμετάσχουν ή να σας στείλουν εσάς invite.


Κρίνοντας από τα leaderboards υπάρχουν χιλιάδες παίκτες στους servers του Pure Pool, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το matchmaking είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε αντίπαλο για να παίξετε. Εάν υπήρχε η επιλογή για κάποιο quick match ή αν η διαδικασία εύρεσης αντιπάλου ήταν αυτόματη τα πράγματα όπως είναι φυσικό θα ήταν πολύ καλύτερα. Ελπίζουμε πως κάποια στιγμή το matchmaking θα διορθωθεί με κάποιο patch, αλλά για την ώρα η online εμπειρία χωλαίνει σημαντικά. Στα θετικά πάντως συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κατεβάσετε και να παίξετε με τα DNA profiles των άλλων παικτών, τα οποία λειτουργούν σαν τα Drivatars του Forza Motorsport 5.

Τα απολύτως απαραίτητα
Στο τεχνικό κομμάτι το Pure Pool δεν απογοητεύει και σημείο αναφοράς είναι τα άκρως ρεαλιστικά physics του. Το τραπέζι του μπιλιάρδου είναι σχεδιασμένο με εξαιρετική λεπτομέρεια και οι πάνω στις μπάλες διακρίνουμε εντυπωσιακές αντανακλάσεις του φωτός. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η bullet time κάμερα που συνοδεύει το τελευταίο χτύπημα, κοινώς λίγο πριν βάλετε στην τρύπα την μαύρη μπάλα. Στο background πάντως θα μπορούσε να δοθεί λίγη παραπάνω προσοχή, καθώς το μόνο που βλέπετε είναι τα θολά περιγράμματα των άλλων παικτών που παίζουν σε διαφορετικά τραπέζια ή τους ανθρώπους που αράζουν στο μπαρ.


Από ηχητικής πλευράς το soundtrack θα σας αφήσει παγερά αδιάφορους, αν και τα lounge μουσικά themes ταιριάζουν αν μη τι άλλο με το όλο κλίμα δημιουργώντας μια χαλαρωτική κατάσταση. Στην πλειοψηφία τους όμως καταντούν γρήγορα επαναλαμβανόμενα. Τα ηχητικά εφέ πάντως είναι άριστα και δεν θα χορτάσετε να ακούτε τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνει η κάθε μπάλα καθώς πέφτει μέσα στην τρύπα ή τον ήχο που συνοδεύει τα χτυπήματα της στέκας σας.

Για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό
Το Pure Pool σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλους, παρόλα αυτά όσοι ψάχνουν έναν "τίμιο" εξομοιωτή μπιλιάρδου θα βρουν εδώ τη νέα τους αδυναμία. Το όλο πακέτο μάλιστα διατίθεται σε μία ιδιαίτερα ελκυστικά τιμή, καθώς με μόλις 10 ευρώ η δημιουργία της VooFoo Studios είναι ικανή να σας κρατήσει συντροφιά για 40 τουλάχιστον ώρες. Εάν θέλετε λοιπόν να κάνετε ένα διάλειμμα από τις συμβατικές κυκλοφορίες και να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό αξίζει να δοκιμάσετε το Pure Pool.

Θετικά:
- Άριστη εμπειρία μπιλιάρδου
- Ρεαλιστικά physics και ηχητικά εφέ
- Μεγάλη διάρκεια
- Χαμηλή τιμή διάθεσης
- Υψηλή Α.Ι. και πρόκληση

Αρνητικά:
- Πρoβληματικό matchmaking
- Βαρετό soundtrack
- Ορισμένες ελλείψεις στο user interface

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.1

Οι δημιουργοί του Hustle Kings επιστρέφουν με μία ακόμη αξιόλογη κυκλοφορία στους εξομοιωτές μπιλιάρδου.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Αναζητήσεις
hustle kings
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld