Press Start: Ασχολείστε με την οικονομία ενός MMORPG;

Όταν η απόκτηση πλούτου γίνεται... παιχνίδι.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο άρθρο MMORPG: Πως θα γίνετε πλούσιοι, η οικονομία ενός παιχνιδιού και ειδικότερα σε ένα MMORPG μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ως ένα ξεχωριστό παιχνίδι από μόνη της. Στα περισσότερα games του είδους, το economy system βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες σταθερές

και στη συνέχεια διαμορφώνεται από εσάς τους ίδιους. Με το πέρασμα των χρόνων, το σύστημα της οικονομίας στους εικονικούς κόσμους που αλληλεπιδρούν οι χαρακτήρες μας έγινε πολυπλοκότερο, πιο σύνθετο και απέκτησε περισσότερο βάθος.

Ο καθένας μπορεί να συλλέξει ή να παράγει αγαθά και στη συνέχεια να τα ρίξει στην αγορά ώστε να αποκτήσει κέρδη που θα τον ωφελήσουν σε άλλους τομείς ή να τον βοηθήσουν να επεκτείνει το εμπόριό του. Πέρα από το crafting και τις συναλλαγές, στα χαρακτηριστικά της οικονομίας μπαίνουν σφήνα μεταξύ άλλων τόσο οι πιθανότητες να κάνετε drop κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα και ο χρόνος που χρειάζεται να σπαταλήσετε για να αποκτήσετε κάποια αγαθά. Αν για παράδειγμα ένα item χρειάζεται πολλές ώρες για να αποκτηθεί, τότε η αξία του ανεβαίνει αυτόματα, αφού είναι πολλοί αυτοί που δε θα ασχοληθούν για να το αποκτήσουν από drop για παράδειγμα και ως εκ τούτου θα υπάρχει μικρότερη προσφορά και αυξημένη ζήτηση.

Το να ασχοληθείς πάντως με την οικονομία ενός MMORPG δεν έχει να κάνει μόνο με το να βγάλεις κέρδη ώστε να αγοράσεις ακριβά αντικείμενα. Προσωπικά ασχολούμαι με αυτόν τον τομέα για διασκέδαση, ακόμα και αν στο τέλος ξοδέψω τον πλούτο που απέκτησα για ανούσιες αγορές ή για να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου. Στο Lineage II για παράδειγμα, πάντα επέλεγα να παίξω ως Dwarf. Όντας το μόνο race που είχε πρόσβαση στο crafting, τα dwarves ήταν οι πιο πλούσιοι χαρακτήρες αφού καθόριζαν στο μεγαλύτερο βαθμό την εικόνα του παιχνιδιού όσον αφορά την οικονομία του.

Στο συγκεκριμένο MMORPG της NCSoft ειδικότερα, τα λεφτά σου χάριζαν δύναμη και μπορούσες να επηρεάσεις καταστάσεις παίζοντας... διπλωματικά παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Όπως και να έχει, ένα δυνατό οικονομικά guild έχει την δυνατότητα πολλές φορές να έχει το πάνω χέρι ακόμα και στο μέτωπο του πολέμου. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στο επερχόμενο ArcheAge (το preview του οποίου θα ανέβει μέσα στις επόμενες ημέρες) όπου η οικονομία και το PvP έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο.

Θεωρώ το όλο σύστημα της οικονομίας πολύ σημαντικό για τα video games και τα MMORPG ειδικότερα, αφού μπορεί να προσφέρει αρκετή διασκέδαση σε όσους αρέσκονται να παίζουν με αυτό το... μίνι χρηματιστήριο.

Εσείς ασχολείστε με την οικονομία ενός MMORPG; Ποια games πιστεύετε ότι έχουν το καλύτερο economy system; Γράψτε μας το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Διαβάστε και σχολιάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε επίσης να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο αντίστοιχο forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Keywords
Τυχαία Θέματα