CHIP, Ο Πρώτος Υπολογιστής Των €8

Ο πρώτος υπολογιστής με κόστος λιγότερο από €10 είναι γεγονός, ονομάζεται CHIP, και είναι εδώ και για να ανταγωνιστεί το Raspberry Pi. Το CHIP πρόκειται να βγάλει στην αγορά η Next Thing Co., μια Αμερικάνικη εταιρία με έδρα στο Oakland της California η οποία στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με το Raspberry Pi. Πρώτα όμως θα πρέπει ο κόσμος να χρηματοδοτήσει το CHIP.

Το

CHIP είναι ένας μικροσκοπικός υπολογιστής (στην ουσία η μητρική πλακέτα) με ένα Allwinner A13 chipset το οποίο ενσωματώνει επεξεργαστή χρονισμένο στο 1GHz, 512MB μνήμη RAM, 4GB χωρητικότητα, WiFi 802.11 b/g/n και Bluetooth 4.0. Τρέχει μια διανομή του Linux βασισμένη στο Debian (δεν υποστηρίζει ακόμα Ubuntu) στην οποία έχουν εγκατασταθεί τα LibreOffice για επεξεργασία εγγραφών και Scratch για εκμάθηση προγραμματισμού. Υποστηρίζει πάρα πολλά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Chromium/Chrome για περιήγηση στο διαδίκτυο.

Ο μικροσκοπικός υπολογιστής της Next Thing Co. μπορεί να συνδεθεί σε οθόνες μέσω της composite εξόδου του, αλλά ο χρήστης με $10 παραπάνω μπορεί να αγοράσει έναν αντάπτορα με HDMI ή VGA έξοδο για σύνδεση σε κάθε σύγχρονο monitor. Οι χρήστες μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για ανάπτυξη διαφόρων projects ή σαν κονσόλα παιχνιδιών επειδή υποστηρίζει τηλεχειριστήρια και μπορεί να τρέξει κλασικά παιχνίδια υπολογιστών. Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καθημερινό PC αλλά λίγοι θα σκεφτούν να αγοράσουν κάτι τέτοιο.

Με $49 μπορούμε να αγοράσουμε το PocketCHIP, ένα μηχάνημα σαν PDA με QWERTY πληκτρολόγιο, το οποίο βασίζεται στο CHIP. Το PocketCHIP έχει μια έγχρωμη οθόνη αφής (resistive) 4,3-ιντσών με ανάλυση 470×272 pixels και 3000mAh μπαταρία που θα ζήλευαν τα περισσότερα smartphones για αυτονομία 5 ωρών. Γενικά το CHIP υποστηρίζει μπαταρίες 3.7v LiPo ή NiCd καθιστώντας το ιδανικό για projects που αφορούν φορητές συσκευές.

Μπορείτε να το στηρίξετε στο KickStarter αλλά άμα το αγοράσετε θα πρέπει να πληρώσετε +20$ για τα μεταφορικά. Η εταιρία ζητούσε $50.000 για αρχή αλλά έχουν ξεπεράσει το ποσό αυτό κατά πολύ και απομένουν πάρα πολλές μέρες ακόμα για να φτάσουν το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας

Keywords
Τυχαία Θέματα