Παίζοντας Magic: The Gathering οικονομικά

Το παράπονο που ακούω πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο από ανθρώπους που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το Magic: The Gathering (τα βασικά τα είπαμε στο πρώτο μας κείμενο) είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ακριβό «σπορ». Αναρωτιούνται πώς στο καλό θα παίξουν Magic: The Gathering οικονομικά. Πριν φτάσουμε στην οικονομοτεχνική ανάλυση όμως πρέπει να δούμε πόσο θέλουμε να ασχοληθούμε με το παιχνίδι.

Κατ’ αρχήν το Magic

ανήκει (για την ακρίβεια αυτό τη δημιούργησε) στην κατηγορία των TCG ή CCG, τουτέστιν trading ή collectible card games. Να ξεκαθαρίσουμε πως το παιχνίδι χωρίζεται στο στρατηγικό και το συλλεκτικό κομμάτι. Υπάρχουν κάποιοι που μόνο συλλέγουν (και όταν λέμε μόνο, εννοούμε ότι δεν έχουν παίξει ούτε μία παρτίδα Magic στη ζωή τους), άλλοι που μόνο παίζουν και ορισμένοι που κάνουν και τα δύο.

Για να δούμε λοιπόν πόσο θέλουμε να ασχοληθούμε, έχω να προτείνω την εξής αποτελεσματική μέθοδο: μια σειρά από ερωτήσεις που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας πριν ξεκινήσουμε –ή ανά πάσα στιγμή ώστε να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με το παιχνίδι.

Τα boosterάκια είναι καλή φάση αλλά καλό θα ήταν να προγραμματίζεις τις αγορές τους και να μην τα παίρνεις «έτσι, γιατί έτυχε να “χεις ψιλά πάνω σου».

Γιατί θέλω να ασχοληθώ με το Magic;

Αν και ο ακριβής τους αριθμός δεν παίζει να υπολογιστεί κάπως, τουλάχιστον 15 εκατ. παίκτες έχουν ασχοληθεί με το Magic –εξ’ άλλου 20 χρόνια τώρα, κανείς δεν το έχει εκτοπίσει από την κορυφή. Αυτό σημαίνει απλούστατα ότι είναι ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ. Το γεγονός ότι μπορείς να το παίξεις με πάνω από 10 διαφορετικούς τρόπους τις κάρτες του το κάνει ακαταμάχητο. Το θέμα είναι ότι θέλεις να παίξεις Magic: The Gathering γιατί είναι ωραίο παιχνίδι. Αν θέλεις κάτι που δεν θα δώσεις παραπάνω χρήματα πέρα από ένα αρχικό πακέτο τότε διάλεξε ένα ωραίο επιτραπέζιο (υπάρχουν στον ίδιο τομέα) ή παίξε ένα card game που δεν έχει collectible χαρακτήρα. Απλά να γνωρίζεις ότι καλώς ή κακώς «Magic is the King». Γκαραντί. Η Wizards of the Coast, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω του, το φροντίζει υπέρ του δέοντος και σέβεται στο μέγιστο τα χρήματα που επενδύεις σ’ αυτό μέχρι τελευταίου σεντ.

Θα συλλέγω ή όχι;

Απλό και ξεκάθαρο ερώτημα. Η συλλογή είναι υπέροχη αλλά κοστίζει.

Σε τι επίπεδο θέλω να παίζω; Casual; Ανταγωνιστικό; Κάτι ενδιάμεσο;

Η πλειοψηφία των «Ματζικάδων» παίζει casually. Αυτό δεν σημαίνει ότι το τουρνουά είναι κάτι απαγορευτικό ή ότι σε αυτό παίζουν ανθρωποφάγοι. Τα τουρνουά από μόνα τους χωρίζονται σε casual και competitive events. Θεωρώ ότι η εμπειρία που σου προσφέρει το τουρνουά είναι εφάμιλλη του θεάτρου ή του σινεμά: πληρώνεις ένα ποσό και περνάς ευχάριστα κάποιες ώρες, γνωρίζοντας κόσμο που μοιράζεται το χόμπι σου και βλέπεις στρατηγικές και ιδέες που αλλιώς δεν θα τις έβλεπες. Συνήθως κάνεις φίλους και δεν παίζεις για το έπαθλο αλλά για τη φάση (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δωράκια φυσικά). Τα περισσότερα events είναι casual και εξελίσσονται σε χαλαρό κλίμα. Μια επίσκεψη στο τοπικό σου κατάστημα θα σε πείσει. Σε competitive επίπεδο οργανώνονται τουρνουά με έπαθλο ταξίδια στο εξωτερικό ή πολύ μεγάλα δώρα αρκετά συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Μη σε φοβίζουν τα τουρνουά: και το παιχνίδι θα μάθεις, και δωράκια θα διεκδικήσεις, και φίλους θα κάνεις ;)

Με ποιους θα παίζω; Φίλους ή στο τοπικό μου κατάστημα;

Είναι θεμιτό να παίζεις μόνο με τους φίλους σου ή στο κατάστημα της γειτονιάς σου. Πολύ συχνά συναντάμε κλειστά playing groups «Ματζικάδων» ή δύο κολλητούς να παίζουν μόνο μεταξύ τους και ποτέ με κάποιον άλλον. Πάντως αν φοβάσαι ότι δεν θα βρεις κάποιον για να παίξεις ή απλά θες να διευρύνεις λίγο τον κύκλο σου, ενημερώσου για τις εκδηλώσεις του τοπικού σου καταστήματος και δοκίμασέ το. Έρχεται σε άμεση σχέση με την προηγούμενη ερώτηση!

Πόσα χρήματα μπορώ να διαθέσω άμεσα;

Ο βραχυπρόθεσμος προϋπολογισμός σου θα σε βοηθήσει να κάνεις τις καλύτερες αγορές δεδομένων των χρημάτων που έχεις στην τσέπη. «Value for money» αγορές πάντα υπάρχουν. Η Wizards έχει βγάλει πολλά πακέτα ανάλογα με το τι θες να κάνεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι σωστή καθοδήγηση –και είμαι στη διάθεση όποιου θελήσει να με ρωτήσει το οτιδήποτε! Η σωστή αρχική επένδυση θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις και να χαρείς όσο μπορείς περισσότερο το παιχνίδι.

Πόσα χρήματα μπορώ να δίνω την εβδομάδα ή το μήνα στο παιχνίδι;

Εδώ έχουμε τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό μας και είναι βασικό να ξέρεις πόσα χρήματα μπορείς να ξοδέψεις σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Γνωρίζοντας πότε βγαίνουν καινούρια προϊόντα και πότε υπάρχουν εκδηλώσεις μικρές ή μεγάλες, μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας μέχρι και μήνες μπροστά. Να ξέρεις π.χ. ότι θα παίξεις τουρνουά την Παρασκευή, ώστε να ψωνίσεις ένα booster ή να προετοιμαστείς για την καινούρια συλλογή που βγαίνει τον Απρίλιο και πάει λέγοντας.

Πρόσεξε συνδυασμό, έτσι; Ζωάρα :P

Τι θες τελικά; Magic: The Gathering οικονομικά;

Απαντώντας στις πιο πάνω ερωτήσεις θα έχεις σχηματίσει ένα προφίλ ως προς το πού θες πραγματικά να βαδίσεις και να δεις πώς ακριβώς θα τη βγάλεις οικονομικά ή θα επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το Magic: The Gathering. Τονίζω ότι μπορούμε να κάνουμε οικονομία αλλά να «φτιαχτούμε» τσάμπα (όπως πολλά πράγματα στη ζωή) δε γίνεται. Όσο για το πώς ακριβώς θα παίξεις Magic: The Gathering οικονομικά τώρα που ξεκαθάρισες λίγο το θέμα στο μυαλό σου; Υπομονή μέχρι τον επόμενο οδηγό μας… ;)

The post Παίζοντας Magic: The Gathering οικονομικά appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα