Wasteland 2: Director’s Cut

To Wasteland 2 αποτελεί αναμφίβολα μία ξεχωριστή περίπτωση στα χρονικά του gaming, καθώς πρόκειται για ένα sequel που διαδέχθηκε το αρχικό παιχνίδι περίπου 26 χρόνια μετά! Αν και ο κόσμος του πρώτου Wasteland χάθηκε μέσα στη λήθη του χρόνου, ωστόσο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πάρα πολλά RPGs με σημαντικότερο όλων το πολύ γνωστό μας Fallout. Το Wasteland 2 που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2014 για PC μας έφερε ξανά λίγη από τη μαγεία

των παλιών καλών κλασικών RPGs που έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των χαρακτήρων, στο δυνατό story και στους καλοστημένους διαλόγους και λιγότερο στη δράση και στα φαντασμαγορικά visual εφέ. Ο τίτλος της iNxile κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές των φανατικών φίλων των old-school RPGs, καθώς του μετέδωσε λίγη από την αύρα του παρελθόντος. Άλλωστε με τις εμβληματικές φυσιογνωμίες των Chris Avellone και Brian Fargo να τοποθετούν τις δικές τους δημιουργικές πινελιές στο παιχνίδι ήταν βέβαιο ότι το Wasteland 2 θα είχε κάτι το διαφορετικό. H Director’s Cut που θα δούμε στο review που ακολουθεί δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μία αναβαθμισμένη έκδοση του Wasteland 2 ειδικά προσαρμοσμένη πάνω στις δυνατότητες των κονσολών Xbox One και PlayStation 4, περιλαμβάνοντας επίσης αρκετές βελτιώσεις και για τους PC gamers…

Post-apocalyptic Wild West…

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε πολλά για τον κόσμο του Wasteland, το εν λόγω turn-based tactical RPG λαμβάνει χώρα σε μία post-apocalyptic Αμερική, μερικά χρόνια μετά το τέλος ενός καταστροφικού πυρηνικού ολοκαυτώματος που αφάνισε κάθε ίχνος πολιτισμού. Μερικά χρόνια μετά την καταστροφή οι ελάχιστοι επιζήσαντες επιχειρούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που κάθε μέρα που περνάει λογίζεται ως ένα «δώρο». Στο επίκεντρο του story βρίσκεται μία ομάδα από rangers, οι οποίοι ουσιαστικά είναι οι τελευταίοι προστάτες του νόμου, «θεματοφύλακες» σε έναν κόσμο χωρίς ελπίδα όπου τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Οι gamers καλούνται να οδηγήσουν την ομάδα τους μέσα από τις αχανείς εκτάσεις των νοτιοδυτικών πολιτειών των Η.Π.Α σε μία προσπάθεια να εξιχνιάσουν τη δολοφονία ενός ranger. Οι παίκτες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούν να αυξήσουν τα μέλη της ομάδας τους με 3 ακόμη NPCs, όπου ο κάθε χαρακτήρας που συμμετέχει στον τεράστιο κόσμο του Wasteland 2 έχει τα δικά του διακριτά χαρακτηριστικά και τις δικές του προσωπικές ικανότητες. Η μάχη είναι καθαρά tactical (με στατιστικά να τρέχουν στο background) και φυσικά το RPG της InXile διαθέτει ένα πλήθος από διαφορετικά quests, φέρνοντας στο επίκεντρο μία σειρά από ηθικά διλλήματα, τα οποία καθορίζουν το story και την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Wasteland 2 revisited!

Όπως προαναφέραμε η Director’s Cut edition του Wasteland 2 πρόκειται ουσιαστικά για μία αναβαθμισμένη και εμπλουτισμένη έκδοση του αρχικού παιχνιδιού που κυκλοφόρησε το 2014. Οι αλλαγές είναι μπόλικες και σημαντικές, βελτιώνοντας αισθητά την εμπειρία που προσέφερε το Wasteland 2. Συγκεκριμένα, η πρώτη βασική αλλαγή έχει να κάνει με την αναβάθμιση της μηχανής γραφικών Unity engine (από την έκδοση 4.5 στην 5). Όταν κυκλοφόρησε η vanilla έκδοση του Wasteland 2 δεν ήταν λίγοι οι gamers που είχαν παραπονεθεί για τα κάπως «ξεπερασμένα» γραφικά του, βέβαια αυτό είναι και λίγο θέμα «άποψης», καθώς στόχος είναι περισσότερο να διατηρηθεί ένας πιο old-school χαρακτήρας και σίγουρα τα κάπως «παλιομοδίτικα» γραφικά ενδεχομένως να ξενίζουν τους gamers που έχουν συνηθίσει σε games που χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανή γραφικών τους . Παρόλα αυτά, μπορούν να θεωρηθούν ως λειτουργικά και αν μη τι άλλο την δουλειά τους την κάνουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εντυπωσιακές αλλαγές σε σύγκριση με την vanilla version του παιχνιδιού.

Τα γραφικά δεν είναι όμως ο μόνος τομέας που έχει εμπλουτιστεί, καθώς οι developers αποφάσισαν να αναβαθμίσουν και το σύστημα διαλόγων, το οποίο όπως μπορείτε να φανταστείτε είναι το σημαντικότερο στοιχείο του gameplay, καθώς μέσω αυτού ξεδιπλώνεται όλη η υπόθεση του παιχνιδιού και οι gamers γίνονται «ένα» με την ατμόσφαιρα. Για αυτό και τα voice-overs έχουν δουλευτεί ακόμη περισσότερο στην Director’s Cut edition με την προσθήκη 8.000 και πλέoν επιπρόσθετων γραμμών διαλόγων. Επίσης, οι developers εμβάθυναν ακόμη περισσότερο στο gameplay με την βελτιστοποίηση του perks και quirks system, το οποίο ουσιαστικά καθορίζει τις δυνατότητες και την κλήση που θα έχουν τα μέλη της ομάδα σας. Με αυτόν τον τρόπο προστίθενται νέα μοναδικά bonuses και χαρακτηριστικά στους χαρακτήρες και προκαλείται ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση στο gameplay που ναι μεν θα δυσκολέψει τους πιο αρχάριους, αλλά σίγουρα θα ξετρελάνει τους fans των πιο «εγκεφαλικών» RPGs. Επίσης, ένας ακόμη μηχανισμός που θα θυμίσει στους περισσότερους τα δύο τελευταία Fallout είναι το Precision Strike system, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους gamers να σημαδέψουν ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος των αντιπάλων τους.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές όμως έχει να κάνει με την προσαρμογή του παιχνιδιού πάνω στον χειρισμό των controllers για τις κονσόλες Xbox One και PS4. Σίγουρα είναι αρκετά εύκολο να παίζεις ένα «παραδοσιακό» RPG με keyboard και mouse στο PC, όμως τα πράγματα αλλάζουν όταν το πλήθος των επιλογών και όλο το UI καλείται να προσαρμοστεί στις δυνατότητες ενός χειριστηρίου. Αν και θέλει μπόλικη εξάσκηση, καθώς οι επιλογές είναι πολλές και ενίοτε μπορεί να μπερδέψουν, παρόλα αυτά είναι θέμα συνήθειας καθώς διαπιστώσαμε ότι μετά από ένα σημείο και έπειτα ο χειρισμός ήταν παιχνιδάκι. Ίσως κάπως ο χειρισμός των camera controls να προβληματίσει παραπάνω, αλλά σε γενικές γραμμές τα controls του Wasteland 2: Director’s Cut προσφέρουν μία αρκετά «τίμια» εμπειρία χειρισμού.

Εναλλακτικό, old-school και μας αρέσει!

Συγκρίνοντας την Director’s Cut με την κανονική (πρώτη) version του Wasteland 2 διαπιστώνουμε εύκολα πως οι developers πραγματοποίησαν ένα πολύ καλό polishing στον τίτλο τους. Οι αλλαγές μπορεί ναι μεν να μην είναι τρομακτικές, αλλά είναι όσες πρέπει για να καταστήσουν τον κόσμο του Wasteland 2 ακόμη πιο πλούσιο και λειτουργικό. Ο τίτλος της InXile έχει όλα όσα θα ζητούσε ο σκληροπυρηνικός fan των old-school RPGs: Χαρακτήρες, ατμόσφαιρα, τεράστιος κόσμος, πλήθος από customization options και αμέτρητους διαλόγους που ξεδιπλώνουν σα βεντάλια το εκπληκτικό story του. Αν και ενδεχομένως κάποιους θα τους ξενίσει ο κάπως πολύπλοκος χαρακτήρας του ή να θεωρήσουν αρκετές από τις παραμέτρους του gameplay «κουραστικές», ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Wasteland 2: Director’s Cut θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα μοναδικό εναλλακτικό ταξίδι φαντασίας στον κόσμο των παραδοσιακών RPGs.

The post Wasteland 2: Director’s Cut appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα