Team On Top: το πρώτο ελληνικό gaming house

Ελληνικές ομάδες που ασχολούνται επαγγελματικά, σοβαρά και με συνέπεια με τα e-sports δεν υπάρχουν πολλές και από αυτές, λίγες είναι εκείνες που ξεχωρίζουν για κάποιον λόγο. Μια από αυτές είναι η νεοσύστατη On Top που μετακόμισε πρόσφατα σε ένα gaming house για να προσηλωθεί στις προπονήσεις της. Σε πρόσφατο μαραθώνιο συνεχόμενου streaming για τα εγκαίνια του «σπιτιού» βρεθήκαμε με τον Χάρη Τάκα, project manager του εγχειρήματος

και μιλήσαμε «ζωντανά» για την ομάδα, τα e-sports στην Ελλάδα και την φιλοσοφία του επαγγελματικού gaming.
Gameslife.gr: Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αν θέλαμε να εξηγήσουμε σε κάποιον άσχετο, τι είναι το gaming house που έχετε στήσει εδώ, πώς θα το κάναμε;

Χάρης Τάκας: To gaming house είναι η βάση της On Top, η οποία On Top είναι ένας οργανισμός που ασχολείται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο διαδίκτυο. Εδώ αναπτύσσονται όλες οι δραστηριότητες υπό την έννοια ότι οι παίκτες μπορούν να παίζουν και να προπονούνται καθημερινά, έχουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να γίνεται όλη η προπόνηση και η διαδικασία δημιουργίας της ομάδας να είναι πιο εύκολη. Μπορούν να κοιμούνται εδώ, μπορούν να τρώνε και να πίνουν, έτσι ώστε να ξεπερνάνε όλα τα τεχνικά προβλήματα, όπως να βρισκόμαστε από απόσταση, από Skype, πότε θα κάνουμε προπόνηση, τι ώρα θα τελειώσουμε, πότε θα πάμε, πότε θα φύγουμε. Και εννοείται ότι μας δίνονται ευκαιρίες να κάνουμε παραγωγές όπως αυτή εδώ σήμερα και γενικότερα οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ώστε να λειτουργήσει ένας οργανισμός που στηρίζεται καθαρά στο gaming.


Gameslife.gr: Πότε ήταν η στιγμή που είπατε, ας φτιάξουμε αυτή την ομάδα, ας το ξεκινήσουμε;

Χ.Τ.: Κοιτάξτε, όποιος παρακολουθεί τον χώρο του gaming, καταλαβαίνει ότι τα e-sports τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν τρομερή ανάπτυξη. Νομίζω ότι από το 2010 ως το 2014, η αύξηση σε prize pool είναι 600% σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε πάει σε μεγάλα τουρνουά, από 10 σε 75 εκατομμύρια, κάτι τέτοιο. Οπότε, βλέποντας πως κινείται η αγορά και πως κινείται στην Ελλάδα, όπου έχουμε δει μια ανάπτυξη με την βοήθεια κάποιων συγκεκριμένων παραγόντων θεωρήσαμε ότι είχε έρθει ο καιρός να κάνουμε κάτι πιο σοβαρό σε επίπεδο ομάδας. Γιατί υπάρχουν οργανισμοί που ασχολούνται σοβαρά με events, υπάρχουν οργανισμοί ειδησεογραφικά, υπάρχουν οργανισμοί γενικότερα για gaming όπως εσείς που έχουν μια σοβαρή προσέγγιση… όμως στα e-sports και συγκεκριμένα στις ομάδες, θεωρούσαμε ότι υπάρχει μια έλλειψη. Κι έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το project.

Gameslife.gr: Η τυπική ημέρα της ομάδας λοιπόν στο σπίτι, πώς είναι περίπου;

Χ.Τ.: Κατ’αρχην δεν είναι όλες οι ημέρες ίδιες, γιατί ουσιαστικά είναι στημένο όλο το πρόγραμμα της ομάδας,γύρω από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Δεν θέλουμε οι παίκτες να σταματήσουν τις ζωές τους: κάποιος που δουλεύει, να σταματήσει να δουλεύει, κάποιος που πηγαίνει σχολείο, να σταματήσει τη σχολή του. Οπότε, έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα στο οποίο ξέρουμε πού πατάμε, έχουμε ώρες που μπορούν όλα τα παιδιά μαζί να κάνουν practice, όταν είναι κάποιοι δεσμευμένοι να κάνουν solo queue, κλ.π. Αλλά το τυπικό της ημέρας είναι ότι κοιμούνται, ξεκουράζονται, ξυπνάνε, παίζουν μόνοι τους σε solo-queue, μαζεύονται όλοι μαζί σε κάποια φάση team practice. Ενδιάμεσα εννοείται ότι τρώμε, ξεκουραζόμαστε και κάνουμε τον χαβαλέ μας κι αυτός είναι ένας κύκλος. Κάνουμε και αναλύσεις. Το τακτικό κομμάτι στο gaming είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχει και coach, δύο coaches συγκεκριμένα, όπου θα δούμε σύντομα ποιοι είναι και τι κάνουν, απλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί. Μας βοηθάνε πάρα πολύ, εδώ και μια εβδομάδα. Δίνουμε πάρα πολύ βάση στην ανάλυση, στο coaching, στη στρατηγική. Όλη αυτή η προετοιμασία είναι σημαντική για να βελτιώνονται οι παίκτες και να είναι προετοιμασμένοι για τους επόμενους αγώνες. Υπάρχει scouting, υπάρχει όλο αυτό το κομμάτι.

Gameslife.gr: Στο community υπάρχουν μικρότερες ηλικίες. Πιστεύεις γενικότερα ότι οι παίκτες είναι πρότυπο; Πρέπει να προσέχουν τη συμπεριφορά τους, επειδή τους βλέπουν μικρά παιδιά; Σας απασχολεί αυτό;

Χ.Τ.: Αυτό που λες είναι πάρα πολύ σημαντική παρατήρηση. Ένα από τα πρώτα πράγματα που είδαμε αρχικά, ήταν οι παίκτες, το λέμε, είναι τόσο χιλιοειπωμένο, αλλά είναι σημαντικό, να είναι αυτό που λέμε «καλά παιδιά». Το «καλό παιδί» το ακούς από τους πάντες, αλλά κοιτάξαμε πραγματικά να είναι καλά παιδιά. Το attitude και το mindset είναι πολύ πιο σημαντικά ακόμα και από το current skill σε αυτό που πάμε να κάνουμε. Καθημερινά το δουλεύουμε, προσπαθούμε όλοι μαζί να βελτιωθούμε, γιατί οι παίκτες βελτιώνονται και βελτιώνουν κι εμάς. Σε οποιαδήποτε ανθρώπινη επαφή, βελτιώνει ο ένας τον άλλον. Οπότε εμείς δίνουμε έμφαση, στο να είμαστε τα σωστά πρότυπα, προσπαθούμε και θα κάνουμε πάρα πολλά πράγματα για να προβάλουμε σωστά το gaming και σίγουρα θέλουμε να δημιουργήσουμε πρότυπα τα οποία να είναι αποδεκτά από το κοινό σύνολο και να περνάνε θετικά μηνύματα και όχι αρνητικά. Αυτό νομίζω είναι στόχος και πρέπει να γίνει. Είναι ακόμα πιο σημαντικό από το να πετύχει η ομάδα και να πάει LCS ή να βγάλουν πάρα πολλά λεφτά. Είναι σημαντικό να βγαίνουν έξω θετικά μηνύματα. Γιατί αργά η γρήγορα τα λεφτά θα σταματήσουν, το gaming θα σταματήσει, τα θετικά μηνύματα θα ζουν και θα υπάρχουν.

Gameslife.gr: Ας μιλήσουμε για την επιλογή των παικτών. Γιατί οι συγκεκριμένοι πέντε;

Χ.Τ.: Αυτή η ερώτηση σηκώνει κουβέντα. Κατ’αρχήν αυτοί οι παίκτες είχαν μια προϊστορία: ο καθένας ξεχωριστά είτε στο League of Legends σαν παιχνίδι, είτε σε άλλα παιχνίδια. Για παράδειγμα, ο NaSomAniaC, «σηκώνει» και κερδίζει τουρνουά από τότε που ήταν 15, 16 χρονών στο DotA. Συνέχισε στο LoL πάρα πολύ καλά, Hearthstone πάρα πολύ καλά, οπότε είναι ένας παίκτης που ξέρει να κερδίζει. Αυτόν τον παίκτη τον θες. Δεν είναι όλοι οι παίκτες έτσι, όσο μεγάλο ταλέντο κι αν έχουν, δεν έχουν όλοι την προσωπικότητα ή το know-how για να βγαίνουν νικητές. Ο νικητής από τον «καλό», έχει απόσταση. Έτσι και ο R1ou, κι αυτός από μικρός: είχα την ευκαιρία να ήμουν μαζί τους στις πρώτες ομάδες, στο πρώτο LAN ήμουν manager του εκεί πέρα στην ομάδα, όταν είχαμε εκείνο το team. Τον Aguero κι αυτόν τον ξέρουμε πάρα πολλά χρόνια. Ο EleAle κι αυτός με προϊστορία από το WoW, από τους κορυφαίους παίκτες σε ranking, στο class του. Και ο Rrrrrawwrrrr γνωστό μας παιδί. Οπότε στην ουσία, τι κοιτάξαμε; Κοιτάξαμε για ανθρώπους που έχουν σταθερότητα στο gaming για χρόνια, δεν ήταν άνθρωποι που βγήκαν φέτος και τους χάσαμε του χρόνου, είναι gamers από τα γεννοφάσκια τους, σημαντικό αυτό. Πρέπει να ξέρεις ότι κάποιος θα έχει μια συνέχεια, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι άνθρωποι που είχαν επιτυχίες, είτε στο LoL είτε σε άλλα games, είναι χαρακτήρες οι οποίοι μας ταίριαζαν, καλά παιδιά, όπως είπα και πριν. Με αρκετά καλό mindset που ήθελαν να κάνουν invest σε όλο αυτό, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή, καλώς ή κακώς, δεν μπορείς να πάρεις έναν παίκτη ο οποίος δεν μπορεί να ασχολείται αρκετά. Δεν ταιριάζει ο πρωταθλητισμός με την «λίγη απασχόληση». Οπότε όλα αυτά τα στοιχεία, και πολλά άλλα, ήταν αυτά που μας έκαναν να διαλέξουμε αυτούς τους παίκτες. Απλά δεν ήταν μόνο η ικανότητα…το λέω συνέχεια: το λιγότερο σημαντικό είναι το πόσο καλός είναι ο παίκτης, στο solo-queue ELO του. Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες, πολύ πιο σημαντικοί.

Χάρη, σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη, όπως ευχαριστούμε και όλη την ομάδα για την φιλοξενία. Ευχόμαστε καλή αρχή, κουράγιο και καλές επιτυχίες! Την ομάδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το Κανάλι Twitch ή το Facebook page τους.

The post Team On Top: το πρώτο ελληνικό gaming house appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα