Okami HD Review

Εδώ και πολλά χρόνια (και ειδικότερα από τη στιγμή που τα video games άρχισαν να εξελίσσονται από την εποχή των 8-bits) έχει προκύψει μία διαμάχη για το κατά πόσο τα video games αποτελούν μορφή τέχνης. Το 2006 ένα game έδωσε ίσως ένα παραπάνω επιχείρημα στους υποστηρικτές της άποψης ότι τα games

είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης που υπάρχει… Φυσικά αναφερόμαστε στο εμβληματικό Okami, ένα τίτλο που δικαιολογημένα απέσπασε δεκάδες GOTY awards και παράλληλα φανέρωσε πλήρως τη δυναμική του PlayStation 2 που εκείνη την εποχή ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Δικαιολογημένα απέκτησε την στόφα του «κλασικού», ένα masterpiece που είναι «one of a kind» και θεωρείται ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς για την ιστορία του gaming. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, το Okami, εμφανίστηκε με τη μορφή ενός HD Remaster στo PlayStation 3 (2011) και έτσι το αριστούργημα που εμπνεύστηκε ο Hideki Kamiya πέρασε σε μία μεταγενέστερη γενιά κονσολών (από το PS2 και το Wii). Λίγο πριν να εκπνεύσει το 2017, το Okami επιστρέφει με τη remastered έκδοση του για PlayStation 4, Xbox One και (για πρώτη φορά) σε Windows PC! Παραμένει όμως all-time classic και must-have για τις κονσόλες νέας γενιάς ή μήπως ο χρόνος έχει αρχίσει να αφήνει τα σημάδια του…;

Amaterasu, the Sun Goddess…

Σε περίπτωση που στο παρελθόν δεν είχατε ακούσει τίποτα για το σύμπαν του Okami, ο τίτλος της Capcom μας μεταφέρει στον κόσμο της αρχαίας ιαπωνικής μυθολογίας, παρουσιάζοντας ένα γοητευτικό παραμύθι που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την αιώνια και επική μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Σε αυτό το επικό παραμύθι πρωταγωνιστεί η Amaterasu, μία θεότητα η οποία έχει μετενσαρκωθεί σε έναν πανέμορφο λευκό λύκο και που έχει σαν στόχο της να αντιμετωπίσει το Orochi, ένα τρομακτικό ερπετοειδές τέρας με οκτώ κεφάλια που επιστρέφει στον κόσμο για να σπείρει τον όλεθρο για μία ακόμη φορά.

Το Orochi (που θυμίζει τη «δική» μας Λερναία Ύδρα) είναι ένα δαιμονικό πλάσμα συνώνυμο της καταστροφής, μία αρχέγονη δύναμη που τρέφεται από το σκοτάδι και που έχει ρίξει μία τρομακτική κατάρα με στόχο να εξαφανίσει κάθε ικμάδα καλοσύνης. Στην αντίπερα όχθη, η Amaterasu είναι η θεά της αναγέννησης και της ελπίδας και πλέον είναι στο χέρι της για να νικήσει ξανά το Orochi και να επαναφέρει την πολυπόθητη ισορροπία. Μπορεί όλα να μοιάζουν χαμένα και μάταια, ωστόσο η Amaterasu έχει στην φαρέτρα της μία σειρά από μαγικές ιδιότητες, όπως είναι το Celestial Brush, ένα μαγικό πινέλο που της επιτρέπει να «ζωγραφίζει» και να επηρεάζει τον κόσμο γύρω της, δίνοντας τη δυνατότητα να κόβει αντικείμενα, να δημιουργεί λαμπερούς ήλιους στον ουρανό , να επισκευάζει χαλασμένα αντικείμενα, να εξαπολύει projectiles κ.ά. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσει τα σκοτεινά πλάσματα που θα επιχειρήσουν να την σταματήσουν, η Amaterasu θα ξεδιπλώσει και μία σειρά από combat techniques και special abilities, ενώ θα έχει στο πλευρό της έναν πράσινο… «ψύλλο», ο οποίος θα την συντροφεύει στο μακρύ ταξίδι της, το οποίο διαρκεί κοντά στις 30 ώρες gameplay.

Αυτή η αέναη πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό παρουσιάζεται με μοναδικό τρόπο, με το παιχνίδι να μοιάζει με έναν ατελείωτο πίνακα ιαπωνικής αισθητικής που έχει προκύψει από την χρήση της αρχέγονης τεχνικής Sumi-e. Αυτή η μορφή τέχνης μετράει περισσότερα από 2000 χρόνια ύπαρξης και οι πρώτοι που την εφάρμοσαν ήταν Ιάπωνες μοναχοί που δημιουργούσαν τα έργα τους με γνώμονα την συγκέντρωση, την καθαρότητα του θέματος και την απλότητα. Κάθε πινελιά είχε τη σημασία της και αυτό είναι και το concept που έχει μεταφερθεί με τη μορφή core μηχανισμού του gameplay στο Okami.

Όταν πιάνετε το ζωγραφικό σας πινέλο θα πρέπει να ενσωματώνεται τα παραπάνω στοιχεία, καθώς πολλά από τα brush-based puzzles του Okami απαιτούν maximum προσήλωση, κοφτερό χέρι και ακρίβεια (όσο πιο πολύ προχωράτε στο παιχνίδι όπως αντιλαμβάνεστε αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας τους). Η αίσθηση βέβαια το ότι μπορείτε να μεταβάλετε με τις πινελιές σας τον κόσμο του παιχνιδιού είναι μοναδική και συμπυκνώνει και όλη τη ξεχωριστή japan-oriented φιλοσοφία του τίτλου. Πέραν όμως του συγκεκριμένου μηχανισμού, στο μεγαλύτερο μέρος του Okami θα εξερευνήσετε τεράστιες εκτάσεις, μαζεύοντας διαρκώς νέα αντικείμενα, φέρνοντας εις πέρας μία σειρά από side-quests, πραγματοποιώντας upgrades στην Amaterasu (υπάρχει φυσικά και το role-playing στοιχείο) και γνωρίζοντας πραγματικά αξιομνημόνευτους χαρακτήρες.

It’s (still) a kind of magic!

Με αμέτρητα σεναριακά twists (το story του είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ότι αρχικά φαίνεται), χιούμορ, ατελείωτη δράση, φιλοσοφικά themes και μία τεράστια ποικιλομορφία στους διάφορους κόσμους του (θα εξερευνήσετε από υποθαλάσσιες πόλεις και πύργους, αγκαλιάζοντας μέχρι ακόμη και το άπειρο διάστημα), το Okami συμπυκνώνει όλη εκείνη την «μαγεία» που διέπει τα games που έχουν προσχωρήσει στο πάνθεον των “all-time classics”. Κάθε πετυχημένο βήμα σας μοιάζει σαν μία ακόμη προσθήκη σε έναν πολύχρωμο καμβά που παιχνιδίζει με τις αισθήσεις και πραγματικά υπάρχουν στιγμές που οι λέξεις δεν μοιάζουν αρκετά πλούσιες για να περιγράψουν τα όσα ξεδιπλώνεται στην οθόνη σας. Μάλιστα, στην περίπτωση που το απολαμβάνετε σε 4K ανάλυση, το Okami θα σας ανταμείψει «οπτικά» ακόμη περισσότερο, ενώ δεν γίνεται να μην εκθειάσουμε το απολαυστικό animation. Η άψογη cell-shaded τεχνική που χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με το εκπληκτικό design στους χαρακτήρες και στις τοποθεσίες καθιστούν το παιχνίδι «φρέσκο» ακόμη και σήμερα παρόλο που μετράει περισσότερα από 12 χρόνια στην πλάτη του.

Αποτελώντας βέβαια ένα remastered, οι όποιες αδυναμίες του παρελθόντος έχουν «κληροδοτηθεί» και στην πιο σύγχρονη έκδοση του (αυτό ήταν κάτι που το περιμέναμε…). Συγκεκριμένα, το μη ομαλό rotation της κάμερας, τα ομολογουμένως δύσκολα brush controls (ναι, θα δεινοπαθήσετε σε αρκετές περιπτώσεις) και οι περίεργες awkward φωνές των χαρακτήρων που ζαλίζουν (εάν είχε κανονικά voice-overs θα ήταν τέλειο), αποτελούν μία σειρά από αρνητικά χαρακτηριστικά που ενδεχομένως να σας προβληματίσουν. Παρόλα αυτά, ακόμη και έτσι τα προαναφερθέντα αρνητικά στοιχεία δεν μπορούν με τίποτα να χαλάσουν την συνολική εικόνα και την ξεχωριστή αίσθηση που μας μεταδίδει το αριστούργημα της Capcom. Άλλωστε φέροντας την στόφα του κλασικού, στην περίπτωση του Okami ο χρόνος που έχει περάσει από πάνω του, είναι μάλλον… σχετικός.

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα μας, για το κατά πόσο είναι «must-have» η νέα αυτή ρετουσαρισμένη έκδοση του Okami, η απάντηση μας είναι ότι απλώς εάν δεν είχατε στο παρελθόν βιώσει την μαγευτική εμπειρία που ονομάζεται Okami, τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία σας! Αναμφίβολα, το Okami HD είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του gaming (στην πιο σύγχρονη εκδοχή του) που δεν πρέπει με τίποτα να λείπει από τη συλλογή σας και με απλούστερα λόγια… το αγοράζετε με κλειστά μάτια!

Ανάπτυξη: Capcom Έκδοση: Capcom Διάθεση: CD Media

The post Okami HD Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα