NBA 2K19 Review

#They will know your name… αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά motto της προωθητικής καμπάνιας του νέου NBA 2K. Kαι μπορεί να αναφέρεται στη ζωή και στην εξέλιξη της καριέρας του αγαπημένου μας Γιάννη Αντετοκούνμπο (ο οποίος ως γνωστόν κοσμεί τo cover της standard edition), ωστόσο το όνομα «NBA 2K» αναμφίβολα μας είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια… Μάλιστα, η φετινή έκδοση σηματοδοτεί 20 χρόνια από την ημέρα που μας συστήθηκε για πρώτη φορά (για αυτό και η επετειακή έκδοση με τον «King» LeBron) το γνωστό franchise

και η αλήθεια είναι ότι παρόλο που έχουν περάσει τα χρόνια, η σειρά δείχνει ανέγγιχτη στο πέρασμα των ετών. Φυσικά και στη φετινή έκδοση δεν θα πρέπει να περιμένουμε «κοσμοϊστορικές αλλαγές», ωστόσο το polish και οι ποιοτικές προσθήκες – αναβαθμίσεις που γίνονται κάθε χρονιά στέκονται ικανές να διατηρήσουν την γνωστή σειρά στην κορυφή. Για να δούμε πιο αναλυτικά όμως στο review που ακολουθεί εάν και η φετινή version του αγαπημένου basketball sim εξακολουθεί να βρίσκεται στον σταθερό δρόμο της βελτίωσης ή έχει αρχίσει να παρεκκλίνει της πορείας της…

He is On-Fire!

Αναμφίβολα, το «ζουμί» πάντοτε σε ένα NBA 2K game είναι στη «δράση» και στον τρόπο που απεικονίζεται ο virtual αγωνιστικός χώρος και οι εικονικοί αθλητές (μην ανησυχείτε θα περάσουμε και στα πολλά modes του παιχνιδιού σιγά σιγά…). Φυσικά όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο να δεις τεράστιες αλλαγές στην τελευταία έκδοση του NBA 2K, όμως οι developers προέβησαν σε αρκετές βελτιώσεις που ομολογουμένως βελτιστοποιούν σε μεγάλο βαθμό την απόκριση του παιχνιδιού συγκριτικά με την περσινή έκδοση. Ξεκινώντας από το Shot meter, αυτό έχει επανασχεδιαστεί έτσι ώστε να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες του παίκτη, δίνοντας ακόμη περισσότερο έλεγχο, ενώ πολύ σημαντική δουλειά έχει γίνει στον μηχανισμό των κλεψιμάτων, καθώς είναι εμφανές ότι το παιχνίδι δεν ανταμείβει τους παίκτες που θα κάνουν show – off και κατάχρηση της ντρίμπλας, δίνοντας στον αμυνόμενο κάποια «ανοικτά παράθυρα» για να πάρει την μπάλα από τον αντίπαλο!

Μία επίσης αρκετά καλοδουλεμένη και ευχάριστη προσθήκη έχει να κάνει με το ολοκαίνουργιο Takeover system. Ο εν λόγω μηχανισμός βασίζεται στην φιλοσοφία του «On-Fire» που οι παλιότεροι ενδεχομένως να θυμούνται από τα all-time classic NBA Jam. Με πιο απλά λόγια, το παιχνίδι δίνει ένα σημαντικό boost στους αθλητές που αποδίδουν καλά εντός του αγωνιστικού χώρου, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν την ομάδα στις πλάτες τους! Ο μετρητής του Takeover (εφόσον γεμίσει) ουσιαστικά ξεκλειδώνει κι άλλα abilities, κάνοντας τον εν λόγω παίκτη «κίνδυνο – θάνατο» στο παρκέ! Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, καθώς εάν ένας «αστέρας» δεν αποδίδει όπως πρέπει, τότε μπορεί να γίνεται ολοένα και χειρότερος συμπαρασύροντας και τους συμπαίκτες του σε ένα γαϊτανάκι αστοχίας. Αν μη τι άλλο, η ύπαρξη του Takeover system δίνει παραπάνω πόντους στην έννοια του «έξυπνου παιχνιδιού» και επηρεάζει τις αποφάσεις του παίκτη και της ορθής διαχείρισης της ομάδας του.

Εκτός από τα παραπάνω, οι έμπειροι παίκτες των NBA 2K games θα παρατηρήσουν μία μεταστροφή προς το αμυντικό παιχνίδι, ενώ επιπλέον οι developers δεν παρέλειψαν να κάνουν και το απαραίτητο tweaking στην A.I. του παιχνιδιού, δίνοντας έτσι μια πιο μοχθηρή διάσταση στους A.I. controlled opponents, οι οποίοι δείχνουν να μην συγχωρούν σχεδόν… ποτέ και σας περιμένουν να κάνετε τη λάθος κίνηση για να σας τιμωρήσουν καταλλήλως! Εντωμεταξύ, το «one-man show» δεν είναι ο δρόμος προς την επιτυχία, για αυτό και το teamwork θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα την ώρα του αγώνα (εντάξει ξέρουμε ότι οι περισσότεροι θα παίρνετε τον Γιάννη για να δίνετε solo παραστάσεις, κατατροπώνοντας τον LeBron). Βέβαια, αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι σε γενικές γραμμές το NBA 2K19 διατηρεί μία «ισορροπία», όπου εντός των 4 γραμμών του αγωνιστικού παρκέ θα ανταμείψει εκείνους που προσπαθούν παραπάνω και φυσικά θα τιμωρήσει όλους εκείνους που συνηθίζουν να ακολουθούν το ίδιο in-game pattern καθ’ όλη τη διάρκεια ενός αγώνα.

The Way back…

Μία από τις «παραδόσεις» των NBA 2K games έχει να κάνει με την τεράστια αφθονία σε game modes, σε σημείο μάλιστα που δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να βαρεθεί κάποιος το NBA 2K (ποτέ… των ποτών)! Σκέφτεστε να οδηγήσετε την αγαπημένη σας ομάδα στο NBA; Τότε, δεν έχετε παρά να παίξετε στο season ή στο franchise mode. Επιθυμείτε να φορέστε τα παπούτσια ενός εκκολαπτόμενου star του ΝΒΑ και να τον αναδείξετε από την αφάνεια στην… κορυφή; Tο MyCareer είναι κατάλληλο για εσάς. Θέλετε να πάρετε μία γεύση από τον κόσμο των general managers και να δείτε τον μαγευτικό κόσμο του NBA μέσα από μία άλλη οπτική; Δοκιμάστε το MyGM mode! Αυτά είναι ορισμένα από τα modes που θα συναντήσετε στο NBA 2K19 και πραγματικά διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι το νέο NBA 2K είναι ακόμη πιο πλούσιο σε σύγκριση με την περσινή έκδοση.

Ξεκινώντας από το MyCareer εδώ για πρώτη φορά έχουμε μία έκπληξη, καθώς ο δύσκολος δρόμος σας προς την καταξίωση δεν ξεκινάει από τις Η.Π.Α, αλλά από τη μακρινή… Κίνα (μία προφανής κίνηση με σκοπιμότητα από το NBA που ρίχνει βλέμματα και προς άλλες «αγορές»). Ο χαρακτήρας που θα δημιουργήσετε ουσιαστικά ακολουθεί το γνωστό παραμύθι του from zero… to hero και από μία άσημη ομάδα από την Shanghai μεταβαίνει στις Η.Π.Α και στην G-League για να κυνηγήσει το όνειρο της καταξίωσης. Αν και το σενάριο δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας και φέρνει στο νου το 99% των κινηματογραφικών ταινιών που ασχολούνται με κάποιον αθλητή που κάνει καριέρα από το μηδέν, ωστόσο οι ερμηνείες αρκετά γνωστών ηθοποιών όπως o Anthony Mackie (ναι είναι ο Falcon από τους Avengers), ο Haley Joel Osment (I see dead people…), ο Rob Huebel κ.ά., σίγουρα προσθέτουν χολιγουντιανό prestige, αποτελώντας ένα ακόμη δείγμα των υψηλών production values του τίτλου.

Οι πιο «παραδοσιακοί» βέβαια σίγουρα θα βρουν ενδιαφέρον το MyTeam mode που στον πυρήνα του πρόκειται ένα digital card game που δίνει τη δυνατότητα στους gamers να δημιουργήσουν τις δικές τους «dream teams»! Το νόημα είναι απλό ξεκινάτε με ένα deck βασικών παικτών και στη συνέχεια (κι ανάλογα πάντα με την πορεία σας) φέρνετε εις πέρας μια σειρά από challenges που θα βοηθήσουν να εμπλουτίσετε και να στελεχώσετε ακόμη καλύτερα το roster σας. Επιπλέον, το Blacktop δίνει για μία ακόμη φορά την ξεχωριστή αίσθηση του street basketball, ενώ οι λάτρεις του online σίγουρα θα βρουν «καταφύγιο» στο αναβαθμισμένο Neighborhood mode, ένα concept που παρουσιάστηκε πέρσι και αγαπήθηκε από την πλειονότητα των fans. Με περισσότερες δραστηριότητες και mini-games και πιο μεγάλο online «χώρο», αλλά και μπόλικα customization options, το εν λόγω mode καθίσταται πλέον πιο πλούσιο και πιο ενδιαφέρον από ποτέ.

Βήματα και μία… τεχνική ποινή!

Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, δεν χωράει αμφιβολία ότι το διαθέσιμο περιεχόμενο του NBA 2K19 θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω (για μία ακόμη χρονιά)… Παράλληλα, τα visuals και το συνολικό presentation είναι και φέτος AAA (δεν απογοητευόμαστε ποτέ εδώ), μεταδίδοντας στον gamer την πιο όμορφη μπασκετική ατμόσφαιρα, με πινελιές ρεαλισμού που πολύ δύσκολα βρίσκεις σε άλλο sports game. Επίσης, τo animation των αθλητών είναι εκπληκτικό, φλερτάροντας με τον απόλυτο ρεαλισμό, ενώ τα μοντέλα των παικτών αναμφίβολα σας αφήνουν με το στόμα ανοικτό με το υψηλό επίπεδο της λεπτομέρειας τους. Το κάπως ενοχλητικό clipping βέβαια δεν εξαλείφεται πλήρως (υπήρξαν μπόλικα παράπονα από τους fans στο NBA 2K18), ωστόσο στη φετινή έκδοση έχουν γίνει σίγουρα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, με την Visual Concepts να βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό το collision detection. Τέλος, το voice-acting στο MyCareer είναι σούπερ, αν και το soundtrack είναι μάλλον αδιάφορο και μέτριο.

Σε γενικές γραμμές, ο τεχνικός τομέας διατηρεί τα υψηλά στάνταρ της σειράς, με τους game developers να προβαίνουν στο απαραίτητο tweaking που φέρνει τα visuals και την ηχητική επένδυση ένα βήμα πιο κοντά με την τελειότητα. Διαβάζοντας μέχρι εδώ, σίγουρα θα έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αδυναμίες του τίτλου είναι ελάχιστες ως μηδαμινές. Ωστόσο, η «ασθένεια» του NBA 2K19 είναι υπαρκτή και ακούει στο όνομα… «microtransactions». Δυστυχώς, σε όλο το παιχνίδι επικρατεί μια διάχυτη αίσθηση ότι σε σπρώχνει διαρκώς προς την κατεύθυνση της σκόπιμης αγοράς virtual currency που θα σε βοηθήσει να αναρριχηθείς σε πολλά από τα modes του 2K19. Ένα «pay-to-win» feeling υπάρχει δυστυχώς κι εδώ και ήδη τα παράπονα των fans έχουν πάρει μορφή… χιονοστιβάδας. Η λογική των microtransactions σε κάποια modes μπλέκει με την συνολική εξέλιξη σας και αυτό όπως αντιλαμβάνεστε φυσιολογικά είναι κάτι που δεν αρέσει και που προβληματίζει.

Buzzer beater!

Ολοκληρώνοντας το review μας για το NBA 2K19, καθίσταται σαφές ότι μπορεί ναι μεν να μην υπάρχει κάτι που να το κάνει να ξεχωρίζει, παρόλα αυτά η υψηλή ποιότητα του, το εκπληκτικά πλούσιο content, τα απίθανα production values και οι σημαντικές προσθήκες – βελτιώσεις στο gameplay του επιτρέπουν να πάρει τη νίκη και φέτος (αλλά στο τέλος με buzzer beater σαν το πεταχτάρι του Πρίντεζη στην Κωνσταντινούπολη). Η φιλοσοφία της αγελάδας που πρέπει να την αρμέξουμε μέχρι να… σκάσει, αναμφίβολα δημιουργεί αντιδράσεις και ίσως οι υπεύθυνοι της 2K Sports θα πρέπει του χρόνου να λάβουν σοβαρά στα υπόψη, τις φωνές των fans που βλέπουν microtransactions και τους πιάνει κάτι σαν αλλεργικό σοκ. Το NBA 2K19 μπορεί να είναι το καλύτερο που υπάρχει εκεί έξω, αλλά χρειάζονται και πιο τολμηρές κινήσεις για να αποφευχθεί η στασιμότητα...

Ανάπτυξη: Visual Concepts Έκδοση: 2Κ Sports Διάθεση: CD Media

The post NBA 2K19 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα