Matterfall Review

Το Matterfall είναι ένα side-scrolling shooter παιχνίδι το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα μας. Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει…είναι αυτή που θα έχεις μόνιμα, και είναι καλή (αν και όχι τέλεια). Είναι ένα αρκετά «ειλικρινές« παιχνίδι. Έχεις τον έλεγχο της Avalon Darrow, η οποία, ως new-age Chell, παίρνει το ρόλο της δυναμικής πρωταγωνίστριας. Και, ομοίως με το Portal, σκοπός στο Matterfall είναι να πας μπροστά-στην προκειμένη σκοτώνοντας ορδές από εξωγήινους εχθρούς. Βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού είναι η Κόκκινη και η Μπλε

Ύλη. Κόκκινη = εχθρός, Μπλε = σύμμαχος (ή, μάλλον, μόνο εσύ, μιας και δεν έχει ενισχύσεις). Το παιχνίδι δίνει βάση στις προκλήσεις του, κάτι που φέρνει τα controls στο προσκήνιο. Όσον αφορά αυτά, μπορείς να πηδάς, να ορμάς, να πυροβολείς δίχως αύριο και ενίοτε…να πετάς, σε Zero G καταστάσεις. Στόχος σου, πάντα, είναι να κατατροπώνεις ό,τι εχθρό συναντήσεις (με το unlimited ammo πυροβόλο σου ή τα ειδικά σου όπλα) ή, ενίοτε, να ελευθερώνεις πολίτες που θα βρεις στο δρόμο σου, χωρίς ποτέ να σταματάς να προχωράς (στο περιβάλλον και τα level).

Ένα μεγάλο θετικό του παιχνιδιού είναι ότι, ενώ ο χειρισμός που “γίνεσαι μέτριος εύκολα αλλά τέλειος δύσκολα” το κάνει ιδανικό για casual gamers που θέλουν λίγη δράση στην πολυάσχολη καθημερινότητά τους, η μεγάλη πρόκληση που μπορεί να αποτελέσει (μιας και σου δίνει την επιλογή να παίξεις ως αρχάριος, μέτριος ή…βετεράνος) το κάνει ιδανικό και για τους πιο hardcore gamers της κοινότητας. Ένα μεγάλο αρνητικό του παιχνιδιού, πάλι, είναι ότι δε προσφέρει τίποτα καινούριο. Ωραίες στολές έχουμε δει και στο Halo και το Dead Space. Δυνατά, μοναχικά θηλυκά έχουμε δει και στο Portal. Εξωγήινη ύλη που κατέστρεψε την ανθρώπινη κοινωνία έχουμε δει (στο Dead Space κι αυτό). 2D παιχνίδια με απλό σενάριο στα οποία σκοπός είναι να περνάς levels γεμάτα από εχθρούς κι αν έχουμε δει. Τα μακρά (για τη σημερινή εποχή) loading times επίσης αποτελούν μειονέκτημα του Matterfall.

Τα controls κάπου κάπου γίνονται άβολα, οφείλω να παραδεχτώ, αλλά προσφέρουν πολύ καλή ποικιλία από συνδυασμούς τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να καταστρέψεις εξωγήινους, μηχανικούς, δολοφονικούς αστερίες, αράχνες και μαχητές Κόκκινης Ύλης. Μπορείς να εξερευνείς το περιβάλλον για μικρά μυστικά (που πάντα προσφέρουν επιπλέον πόντους), αλλά κι αυτό πρέπει να το κάνεις έξυπνα, μιας και το παιχνίδι σε χρονομετρά. Αν σκοτώσεις αρκετούς εχθρούς σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα τότε ένα ωραιότατο χρυσό μετάλλιο θα γίνει δικό σου-και θα ανέβεις στο ένα και μοναδικό Leaderboard του παιχνιδιού.

Έχοντας 3 levels με αρκετά υπο-levels το καθένα, το Matterfall καταφέρνει να μη φαντάζει υπερβολικά μικρό, αλλά παράλληλα δεν είναι και τόσο μεγάλο ώστε να πω ότι θα σου κρατήσει εβδομάδες ολόκληρες μέχρι να μάθεις και το τελευταίο μυστικό. Ακόμα κι έτσι, όμως, έχει αρκετά καλό replayability, μιας και σε προσκαλεί σχεδόν να το παίζεις μέχρι να γίνεις πραγματικά άψογος στη μεγαλύτερη δυνατή πρόκληση. Κάθε level, οφείλω να προσθέσω, έχει το δικό του μοναδικό boss, τα οποία θυμίζουν τα retro bosses που συναντούσε κανείς σε παιχνίδια των 90s και των πρώιμων 00s, με καλύτερα γραφικά.

Το παιχνίδι συνολικά έχει ένα γνώριμο, νοσταλγικό χαρακτήρα, και γι’αυτό είπα στην αρχή ότι είναι “ειλικρινές”. Είναι αλήθεια ότι δεν φέρνει κάτι καινούριο στο χώρο των games αλλά παράλληλα είναι ένα ωραίο παιχνίδι που σε “κρατάει” εύκολα. Θυμίζει παλαιότερα διαμάντια σε πολλά σημεία και μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τους hardcore της κοινότητας, ενώ η όμορφη εικόνα και το ευκολοχώνευτο σενάριο μπορούν να κερδίσουν και τους πιο casual gamers.

Η τελική μου άποψη για το παιχνίδι είναι ότι αξίζει να το δοκιμάσεις αν είσαι λάτρης των side-scroller shooter παιχνιδιών και των retro games, ενώ αν σου αρέσουν τα παιχνίδια που ανέφερα παραπάνω (Dead Space, Portal κλπ) σίγουρα θα βρεις κάτι όμορφο στο Matterfall. Αν, όμως, ψάχνεις αυτό το κάτι “νέο” σε κάθε game που παίζεις, τότε ίσως να μην είναι καλή επιλογή για σένα.

Ανάπτυξη: Housemarque Έκδοση: Sony Interactive Entertainment Europe Διάθεση: Sony Hellas

The post Matterfall Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα