Grand Theft Auto V (PS4 / Xbox One)

Το Grand Theft Auto V κατάφερε πριν από περίπου ένα χρόνο να γράψει ιστορία στον κόσμο του gaming. H Rockstar μέσω μίας άψογης υλοποίησης, μας παρουσίασε το πληρέστερο GTA όλων των εποχών. Με τρεις διαφορετικούς playable χαρακτήρες, ασύλληπτο πλήθος επιλογών, μία πόλη γεμάτη από ζωή που όμοια της δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν σε μέγεθος και σε λεπτομέρεια, αλλά και αναβαθμισμένους μηχανισμούς του gameplay, το Grand Theft Auto V δικαιολογημένα

θεωρείται top και must-have για όλους τους λάτρεις του gaming. Το πέμπτο GTA κατόρθωσε να φτάσει στα όρια του το hardware της προηγούμενης γενιάς κονσολών, κάνοντας το Xbox 360 και το PlayStation 3 να ξεδιπλώσουν πλήρως τη δυναμική τους. Τώρα περίπου 14 μήνες μετά την PS3 και Xbox 360 edition του GTA V, η Rockstar ανεβάζει τον πήχη ακόμη ψηλότερα, κυκλοφορώντας την εμπλουτισμένη remastered έκδοση του παιχνιδιού. Έφτασε η ώρα και για τους κατόχους νέων κόνσολών (και από τα τέλη Ιανουαρίου και των PC) να βιώσουν την τελειότητα του Grand Theft Auto V ή μήπως τελικά η Rockstar επαναπαύτηκε στις δάφνες της επιτυχίας της; Η απάντηση στο review που ακολουθεί…

Remastering a masterpiece…

Η remastered edition ενός τίτλου μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε παγίδα για τους developers, καθώς πάντοτε παραμονεύει ο κίνδυνος ένας επανασχεδιασμένος τίτλος να περιοριστεί απλώς σε καλύτερα γραφικά και πιο συμπαγή textures και… that’s it! Το να κάνει λοιπόν μία εταιρεία ανάπτυξης μία remastered έκδοση ελκυστική σε σημείο που ο gamer ακόμη και να έχει παίξει τον αρχικό τίτλο να θέλει να παίξει ξανά το παιχνίδι στο νέο σύστημα του, αποτελεί από μόνο του ένα ιδιαιτέρως σημαντικό επίτευγμα. Για να μην πολυλογούμε, λοιπόν… η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση του Grand Theft Auto V, η Rockstar καταφέρνει να ανανεώσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την εμπειρία παιχνιδιού, έτσι ώστε η αίσθηση που αποκομίζει ο gamer είναι ότι παίζει ένα διαφορετικό παιχνίδι σε πολλά επίπεδα. Φυσικά, τo core story στο οποίο πρωταγωνιστούν τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες (o «απατεωνίσκος» Franklin που ονειρεύεται μία μέρα να αφήσει τη σφραγίδα του στο οργανωμένο έγκλημα, το «λαμόγιο» Michael που ζει μία βαρετή ζωή μέσα στα πλούτη και ο θεόμουρλος «ψυχάκιας» Trevor) βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στη νέα έκδοση του Grand Theft Auto V, καθώς άλλωστε δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να αλλάξει μία πετυχημένη συνταγή.

Ωστόσο, ο τεράστιος free-roaming κόσμος στον οποίο δρουν οι τρεις διαφορετικοί ήρωες στην ανανεωμένη έκδοση του Grand Theft Auto V είναι πιο όμορφος και πιο λεπτομερής από ποτέ. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές οι gamers αντικρίζουν τις μεγάλες αλλαγές που προσφέρει απλόχερα το hardware του PS4 και του Xbox One. Συγκεκριμένα, το draw distance σε κάνει να θαυμάζεις ακόμη περισσότερο τον πανέμορφο κόσμο του παιχνιδιού (πραγματικά μέχρι εκεί που τελειώνει ο ορίζοντας και φτάνει το μάτι), ενώ τα updated lighting effects, χαρίζουν μοναδικές στιγμές απαράμιλλης οπτικής ομορφιάς. Μία βόλτα στη γεμάτη λεπτομέρεια πόλη του Los Santos, η οποία σημειώστε ότι πλέον διαθέτει ακόμη πιο πυκνό traffic και πολύ περισσότερους NPC’s στους δρόμους της, είναι αρκετή για να σε πείσει για τον eye-candy οπτικό τομέα.

Μάλιστα, πολλές φορές το παιχνίδι (που όπως και τα προηγούμενα GTA εννοείται πως είναι άμεσα συνυφασμένο με τη βία) μπορεί να σε κάνει κατά ένα περίεργο τρόπο να χαλαρώσεις, χωρίς καν να παίζεις κάποια αποστολή ή να λαμβάνεις μέρος σε κάποια από τις πολλές δραστηριότητες του… το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις (ή να κλέψεις) ένα αμάξι και να οδηγήσεις για πολλές ώρες… Αυτό άλλωστε σημαίνει GTA: «πραγματική ελευθερία» που δεν τελειώνει ποτέ και μάλιστα αύτη η αίσθηση της ατελείωτης ελευθερίας γίνεται ακόμη πιο αισθητή στο Grand Theft Auto V. Στα παραπάνω προσθέστε τον εμπλουτισμό των facial animations και των updated damage effects, που κυριολεκτικά εκτοξεύουν το κινηματογραφικό feeling και το ρεαλισμό του τίτλου σε άλλο επίπεδο, αλλά και στην απίθανη «true» αίσθηση που σου χαρίζει ο χειρισμός των πάσης φύσεως οχήματα του παιχνιδιού (που περιλαμβάνουν από ποταπά scooterάκια και φτάνουν μέχρι… F-16)! Τέλος, στην αναβαθμισμένη edition του Grand Theft Auto V υπάρχουν 100 νέα μουσικά κομμάτια και πολλά φρέσκα DJ mixes, τα οποία καθιστούν την remastered edition του GTA V ακόμη πιο πλούσια και στον τομέα της μουσικής επένδυσης.

First-person mode… όλα τα λεφτά!

Η Rockstar δεν περιορίστηκε βέβαια μόνο στις προαναφερθείσες βελτιώσεις, οι οποίες αφορούν τον οπτικοακουστικό τομέα, κυρίως, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθώς στη remastered edition του Grand Theft Auto V υπάρχει ένα ολόφρεσκο first-person mode, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ιστορικό franchise. Η Rockstar δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε κάτι πρωτόγνωρο για τα δικά της μέτρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος του Grand Theft Auto ξετυλίγεται μπροστά στα ματιά του παίκτη. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το first-person mode λειτουργεί σε εξαιρετικό βαθμό, χαρίζοντας παράλληλα περισσότερη ακρίβεια στον gamer και προσθέτοντας έναν tactical τόνο στα firefights που ομολογουμένως έλειπε από τα combat και cover mechanics του παιχνιδιού. Επιπλέον, με το εν λόγω mode είναι ευκολότερη η στόχευση από απόσταση ή μέσα από κάποιο όχημα. Αν και σε καμία περίπτωση δεν φέρνει την επανάσταση στο FPS genre, ωστόσο αυτό που επιτυγχάνεται μέσω της προοπτικής πρώτου προσώπου είναι ότι αλλάζει πλήρως η αντίληψη και η αίσθηση που έχει ο παίκτης για τον ευρύτερο κόσμο του GTA. Οι gamers πλέον μπορεί να βρίσκονται σε ένα πολύ γνώριμο για αυτούς περιβάλλον, ωστόσο με το first-person mode είναι σα να γνωρίζουν τον κόσμο του Grand Theft Auto από την αρχή. Χωρίς αμφιβολία, το first-person mode είναι ίσως η πιο ευχάριστη έκπληξη που έχουμε δει ποτέ σε GTA game!

Πριν ολοκληρώσουμε την καταγραφή των εντυπώσεων μας από το remastered Grand Theft Auto V, δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε και στις βελτιώσεις που έχουν συμβεί στο GTA: Online, το οποίο πλέον επιτρέπει τη συμμετοχή 30 παικτών σε free-roam mode, γεγονός που σημαίνει ότι και στο online κομμάτι προσφέρεται ακόμη περισσότερη ελευθερία, με τους gamers να μετατρέπουν το Los Santos σε μία απέραντη… παιδική χαρά, όπου οι παίκτες μπορούν κυριολεκτικά να κάνουν τα πάντα, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο!

Absolutely… flawless!

Με απλά λόγια το Grand Theft Auto V για Xbox One και PlayStation 4 γίνεται ακόμη πιο πλούσιο, πιο άψογο και πιο τέλειο, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του GTA franchise περιλαμβάνεται ένα first-person mode που αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα (δηλαδή τι άλλο περισσότερο να ζητήσει κανείς;)! Η έννοια ψεγάδι δεν υπάρχει για το remastered GTA V και εάν ποτέ κάποιος σας έκανε την κλισέ ερώτηση: «Εάν ναυαγούσατε σε κάποιο απομονωμένο μέρος στη μέση του πουθενά και είχατε ένα μοναδικό game στη διάθεση σας, ποιο θα ήταν αυτό;«, τότε η απάντηση Grand Theft Auto V είναι ειλικρινά μονόδρομος. Με το GTA V να είναι τόσο τέλειο, πραγματικά αναρωτιόμαστε πόσο καλύτερο θα είναι το Grand Theft Auto VI, το οποίο κάποια στιγμή θα το διαδεχθεί… Από εμάς δεν απομένει τίποτα άλλο από το να πούμε ένα μεγάλο μπράβο και να δώσουμε συγχαρητήρια στη Rockstar που κατάφερε για μία ακόμη φορά να ξεπεράσει τον εαυτό της!

The post Grand Theft Auto V (PS4 / Xbox One) appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα