GT Sport Review

Όσοι περιμένουν από το GT Sport την συνέχεια του Gran Turismo 6 θα απογοητεύουν οικτρά, τόσο λόγω του αισθητά περιορισμένου content όσο και λόγω της εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας παιχνιδιού. Το GT Sport θα πρέπει να εκληφθεί αποκλειστικά σαν δικτυακός τίτλος: αναγκαστικά το προφίλ σας πρέπει να διαθέτει ενεργή συνδρομή PSN Plus,ενώ αν δεν είστε συνδεδεμένος στο Internet μόνο στο Arcade mode έχετε πρόσβαση και μάλιστα χωρίς δυνατότητα

αποθήκευσης. Το racing της Polyphony Digital σώζει τις ρυθμίσεις και την πρόοδο σας σε cloud servers ώστε να μηδενίσει το φαινόμενο του cheating. Ούτε το Photo Mode (Scrapes/Τοπία) δεν σας αφήνει καλά-καλά να πειράξετε αν δεν είστε online.

Επίσης το Campaign αποτελεί παρελθόν, τουλάχιστον με την μορφή που όλοι το θυμόμαστε. Πλέον περιορίζεται σε σύντομα οδηγικά μαθήματα, μεμονωμένους αγώνες και σε δοκιμασίες εκμάθησής των Circuits. Τέρμα η αγορά «πειραγμένων» ανταλλακτικών, οι μεταπωλητές μεταχειρισμένων και οι αποστολές στην Σελήνη: το GT Sport στοχεύει στο δικτυακό, ανταγωνιστικό παιχνίδι αφήνοντας το single play στο περιθώριο. Δεν υπάρχουν ούτε πρωταθλήματα ούτε και θεματικά αγωνίσματα, ενώ συνολικά δεν απαιτεί παραπάνω από 8-10 ώρες για να ολοκληρωθεί 100%.

Η σχολή οδήγησης διαθέτει όλα και όλα μόνο 48 τεστ τα οποία δεν θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα τους φίλους του είδους. Λίγο πιο απαιτητικός και περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος παιχνιδιού Αποστολή Πρόκλησης: οκτώ επίπεδα δυσκολίας με οκτώ δοκιμασίες έκαστος που διατηρούν το γνωστό σύστημα αξιολόγησης μεταλλίων. Τα objectives της κάθε αποστολής ποικίλουν: ανάλογα με την περίσταση μπορεί να σας ζητηθεί η επίτευξη καλύτερου χρόνου, η ολοκλήρωση μιας διαδρομής με περιορισμένη βενζίνη στο ντεπόζιτο ή ο καθορισμός στρατηγικής για το ιδανικό pit stop. Πιο μεστό είναι το mode Εμπειρία πιστών, που έχει σαν σκοπό να σας διδάξει τα σημεία κλειδιά των διαδρομών ώστε να μπαίνετε και να βγαίνετε από τα Chicanes σωστότερα και γρηγορότερα.

Και αυτό είναι όλο. Στο Arcade και αναλόγως το επίπεδο του ενεργού προφίλ, ξεκλειδώνουν σταδιακά και οι 38 διαδρομές για αγώνες ενάντια στην A.I. (Απλός αγώνες) ή στο ρολόι (Δοκιμαστικό Χρονομέτρησης). Η μόνη τροποποίηση που μπορείτε να κάνετε, αφορά τον καθορισμό του χρονικού πλαισίου που θα λάβει χώρα η διοργάνωση ανάμεσα από 5 προκαθορισμένες ώρες – ακόμα και εδώ υπάρχουν περιορισμοί ανάλογα το track, π.χ. δεν είναι μπορείτε να τρέξετε νύχτα στις περισσότερες διαδρομές. Ούτε καιρικά φαινόμενα ή εφέ δυναμικού καιρού υποστηρίζονται, περιορίζοντας αισθητά τις παραμέτρους των αγώνων.

Ακόμα παρέχεται και ένα φτωχό drifting mode (Δοκιμαστικό Πλαγιολίσθησης) αλλά και οι επιλογές για αγώνα Split screen μεταξύ δύο παικτών και το εντυπωσιακό VR Tour, όπου οι τυχεροί κάτοχοι του PlayStation VR set θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν την εικονική πραγματικότητα της οδήγησης. Και εδώ όμως υπάρχουν περιορισμοί αφού μπορείτε μεν να αγωνιστείτε σε όλες τις διαδρομές αλλά μόνο ενάντια σε έναν A.I. οδηγό.

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι το GT Sport δεν έχει σε ιδιαίτερη υπόληψη τους μοναχικούς παίκτες. Η ναυαρχίδα του τίτλου άλλωστε βρίσκεται στο μενού Sport από όπου θα λάβετε μέρος σε επίσημους online αγώνες και πρωταθλήματα. Οι Ημερήσιοι Αγώνες διεξάγονται ανά πάσα στιγμή και είναι τρείς στον αριθμό. Μέσω ενός, όχι τόσο συχνού ομολογουμένως, rotation αλλάζουν σε αυτούς οι ενεργές διαδρομές και οι επιτρεπόμενες κατηγορίες αυτοκινήτων. Τα πρωταθλήματα από την άλλη ακόμα είναι ανενεργά και η πρώτη season αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Νοέμβρη. Δηλώνετε την συμμετοχή σας στο σχετική καταχώρηση της διοργάνωσης, καθορίζοντας την ώρα που μπορείτε να είστε διαθέσιμος για να αγωνιστείτε.

Κάθε ολοκληρωμένος αγώνας καταγράφει την οδηγική σας δεινότητα και σας κατατάσσει αντίστοιχα μέσω δύο στατιστικών: την Κατάταξη Οδηγού και την Κατάταξη Αθλητικής Άμιλλας. Η Κατάταξη Οδηγού βελτιώνεται όσο κατακτάτε pole positions, κάνετε ταχύτερους γύρους και κερδίζετε αγώνες, ενώ η Κατάταξη Αθλητικής Άμιλλας καταγράφει το πόσο σωστά κινείστε στο οδόστρωμα, αποφεύγοντας συγκρούσεις με αντίπαλα αυτοκίνητα και μπαριέρες. Και οι δύο μετρητές καθορίζουν ουσιαστικά την λειτουργία του matchmaking – πάντα σας τοποθετεί ενάντια σε παίκτες εφάμιλλου επιπέδου με το δικό σας.

Γενικά το παιχνίδι δίνει μεγάλη βαρύτητα στην καθαρή οδήγηση – προκειμένου άλλωστε να σας επιτραπεί η πρόσβαση στο Sport mode, θα πρέπει πρώτα να παρακολουθήσετε δύο σύντομα βίντεο με παραδείγματα αντικανονικής οδήγησης και αντιαθλητικών πρακτικών. Οι καρποί αυτής της πρακτικής, τουλάχιστον για την ώρα, φαίνεται να αποδίδουν, αφού στους online αγώνες του GT Sport οι παίκτες οδηγούν πολύ πιο προσεκτικά και προσπαθούν να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τους υπολοίπους. Άλλωστε υπάρχει και ένα αρκετά αυστηρό σύστημα ποινών για οδηγούς που βγαίνουν εκτός πίστας ή χρησιμοποιούν μη επιτρεπτά shortcuts. Σαν αποτέλεσμα, οι καραμπόλες σε απότομες στροφές δεν αποτελούν τόσο συχνό φαινόμενο στις διαδικτυακές αναμετρήσεις του GT Sport και αυτό μόνο σαν θετικό γεγονός μπορεί να εκληφθεί.

Αν θέλετε μια πιο χαλαρή εμπειρία, υπάρχει και το Σαλόνι, στο οποίο ανοίγετε το δικό σας online session για εσάς και τους φίλους σας, καθορίζοντας την πίστα, το επιθυμητό αυτοκίνητο, την ώρα, τον αριθμό των γύρων καθώς και ρυθμίσεις φθοράς και κατανάλωσης καυσίμου. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξτε κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα για να δοκιμάσετε την τύχη σας.

Στο online κομμάτι λοιπόν το GT Sport τα καταφέρνει εξαιρετικά, διατηρώντας παράλληλα το εθιστικό μοντέλο οδήγησης του Gran Turismo 6. Το παρεχόμενο content όμως είναι εξαιρετικά λειψό για τα δεδομένα της σειράς. Μόλις 140 αυτοκίνητα θα βρείτε στο παιχνίδι και σε αυτά συναντάμε πολλές φορές το ίδιο μοντέλο σε διαφορετικές αγωνιστικές εκδόσεις. Με εξαίρεση το Audi Quattro, όλα τα αμάξια αποτελούν νεότερα μοντέλα (από το 09’ και ύστερα), ενώ αρκετά βασίζονται απλά σε prototype cars. Ανάμεσα τους πάντως θα συναντήσετε πάντως αρκετά θρυλικά αυτοκίνητα: θα βρείτε την επιβλητική LaFerrari, το διαστημικό STR Tomahawk και το θηριώδες AMG GT3 της Mercedes.

Εξίσου ανεπαρκής είναι και η λίστα των διαδρομών αφού δεν ξεπερνούν τις 38 – βασίζονται δε σε μόλις 17 τοποθεσίες, ενώ απουσιάζουν κλασσικές πίστες όπως η High Speed Ring, Autumn Ring αλλά και οι παραδοσιακοί αγώνες σε Ρώμη και Λονδίνο. Βέβαια το GT Sport θα γίνει μια πλατφόρμα που θα ανανεώνεται συνέχεια με νέο περιεχόμενο και δωρεάν DLC (σταδιακά υποτίθεται ότι η Polyphony θα προσθέσει ακόμα 400 αυτοκίνητα) αλλά μετά από τόσα χρόνια αναμονής θα θέλαμε μεγαλύτερη ποικιλία.

Τουλάχιστον ότι παρέχεται είναι σχεδιασμένο με εντυπωσιακή λεπτομέρεια που δίνει έμφαση και στο σασί αλλά και στους εσωτερικούς χώρους του κάθε οχήματος. Τεχνικά, σε αντιπαράθεση με το Forza Motorsport 7 το GT Sport βρίσκεται αρκετά σκαλιά χαμηλότερα προσφέροντας λιγότερο σύνθετη γεωμετρία μοντέλων και θολότερα textures, ιδιαίτερα σε στατικά πλάνα κοντινής εστίασης. Όμως το GT Sport ανά περιπτώσεις δείχνει πιο όμορφο λόγω των καταπληκτικών δυναμικών φωτισμών και του φωτορεαλιστικού εύρους χρωμάτων που αποδίδει το HDR mode σε συμβατές τηλεοράσεις. Ακόμα όμως και αν δεν είναι συμβατή η τηλεόραση σας, ο τίτλος δείχνει απίστευτα αληθοφανής ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των replay.

Πιθανότατα να είναι ο πρώτος τίτλος που εκμεταλλεύεται 100% τις δυνατότητες του HDR. Φυσικά η αίσθηση ταχύτητας αποδίδεται περίφημα λόγω των σταθερών 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ υποστηρίζεται και 4K ανάλυση για το PS4 Pro. Μεγάλη αναβάθμιση παρουσιάζει και ο ήχος που κατά τα ψέματα, ποτέ δεν αποτελούσε το φόρτε της σειράς. Οι κινητήρες πλέον ακούγονται όπως οφείλουν ενώ ακόμα και τα εφέ σύγκρουσης δεν ακούγονται τόσο «τενεκεδένια» όπως παλιά.

Αν σας αρέσει το υψηλό επίπεδο πρόκλησης και το ανταγωνιστικό gameplay, το GT Sport θα γίνει το παιχνίδι σας. Προσφέρει το γνωστό μοντέλο εξομοίωσης οδήγησης της σειράς, αναβαθμισμένα visuals και μια εντυπωσιακή (αν και απελπιστικά μικρή) γκάμα οχημάτων για όλα τα γούστα. Σε περίπτωση όμως που θέλετε μεγαλύτερο βάθος ή εκτενέστερο campaign, καλύτερα να το προσπεράσετε για την ώρα και το ξαναβλέπετε το θέμα όταν αρχίσει η διάθεση των DLC.

Ανάπτυξη: Polyphony Digital Έκδοση: Sony Interactive Entertainment Europe Διάθεση: Sony Hellas

The post GT Sport Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα