Fallout: Shelter

Η Bethesda μπορεί να ετοιμάζει γρήγορα το Fallout 4, αλλά σκέφτηκε να χαρίσει στους θαυμαστές και λίγο fan-service μέχρι τότε, στη μορφή του Fallout: Shelter, ενός δωρεάν management τίτλου για iOS (η έκδοση για Android θα αργήσει μερικούς μήνες).

Αφού ονομάσετε το

Vault σας με όποιον τριψήφιο αριθμό θέλετε, αρχίζει γρήγορα η δουλειά: έχετε μια χούφτα από ορισμένους Vault Dwellers, τους κατοίκους του υπόγειου συμπλέγματος και θα πρέπει να ορίσετε εσείς τι δωμάτια θα χτιστούν και ποιος θα κάνει τι. Οι κάτοικοι του Vault χρειάζονται νερό και τροφή, τα οποία παράγονται από τα αντίστοιχα δωμάτια (υδραγωγείο και εστιατόριο), ενώ τα δωμάτια με τη σειρά τους για να λειτουργήσουν χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στο δωμάτιο της γεννήτριας. Τα τρία δωμάτια αυτά αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της βάσης: αν κάτι υπολειτουργεί τότε οι κάτοικοι θα πεθάνουν από πείνα ή ραδιενέργεια και δεν θα λειτουργεί κανένα δωμάτιο. Τα δωμάτια που ξεκλειδώνουν αργότερα (καθώς μεγαλώνει η αποικία) σας επιτρέπουν να αυξάνετε τα στατιστικά S.P.E.C.I.A.L, να αποθηκεύετε περισσότερα αντικείμενα, να κατασκευάζετε Stim Packs/Rad Away κ.λπ.

Με ένα απλό drag & drop μπορούμε να αναθέσουμε οποιονδήποτε dweller στο αντίστοιχο δωμάτιο, όπου θα βοηθάει στην παραγωγή. Το σημαντικό στο Fallout: Shelter είναι ότι κάθε είδος δωματιού απαιτεί κι ένα ξεχωριστό στατιστικό από τα S.P.E.C.I.A.L, για παράδειγμα η γεννήτρια θέλει Strength, το εστιατόριο Agility και το το υδραγωγείο Perception. Το 80% του παιχνιδιού είναι βασικά η σωστή ανάθεση του κάθε dweller στο δωμάτιο όπου θα είναι πιο παραγωγικός. Οι κίνδυνοι είναι επίσης περιορισμένοι: μερικές φορές θα ξεκινήσει μια φωτιά ή μια μόλυνση από τεράστιες κατασαρίδες ή μια μικρή ομάδα ληστών θα μπουκάρει από την είσοδο. Σχεδόν πάντα, οι κάτοικοι ανταποκρίνονται μόνοι τους και το θέμα λύνεται γρήγορα και αναίμακτα. Ακόμα και αν έχετε αφήσει την έξοδο αφύλακτη, με ένα-δύο drag & drops μπορείτε εύκολα να στείλετε ενισχύσεις. Γενικώς, αφού περάσουν οι πρώτες ώρες γνωριμίας, το Fallout: Shelter αφήνει μια αίθηση κενού, όπου ο παίκτης παρακολουθεί χαμογελώντας τα ανθρωπακια να κουνιούνται και να μιλάνε, αλλά πέρα από αυτό το κουκλοθέατρο, δεν υπάρχει ουσία.

Η μόνη λειτουργία που θα έδινε λίγη παραπάνω ζωή στο Fallout: Shelter είναι η δυνατότητα που έχετε για να στέλνετε κατοίκους έξω, στα Wastelands, για να βρουν περιπέτεια, προμήθειες, caps, κ.λπ. Δυστυχώς όμως αναλαμβάνει ένας random generator που απλά από μόνος του περιγράφει τι συναντά ο dweller και τι αποκομεί, αυτόματα και μηχανικά, χωρίς εμπλοκή του παίκτη. Θεωρητικά, όσο περισσότερες ώρες αφήνεις έναν dweller να ψάχνει στις ερημιές, βρίσκει και καλύτερα αντικείμενα (για αυτό πρέπει να είναι και καλά εξοπλισμένος), αλλά σχεδόν πάντα όταν ανοίξεις την εφαρμογή μετά από πολλές ώρες, ο dweller θα είναι νεκρός. Δυστυχώς λοιπόν πολύ γρήγορα η όλη εμπειρία γίνεται μάλλον παθητική: απλά περιμένεις για να μαζέψεις τις πρώτες ύλες ή βάζεις ένα ζευγάρι με υψηλό Charisma να αναπαραχθούν, σβήνεις καμιά φωτιά και περιμένεις να γίνει κάτι. Τα τρία active quests («μάζεψε Χ πρώτη ύλη», «χτίσε Ζ δωμάτια») είναι πραγματικά χρήσιμα μόνο όταν πετύχετε μια σπάνια (και πιο δύσκολη) αποστολή που σας ανταμείβει με ένα lunchbox. Στο box αυτό θα βρείτε πέντε τυχαίες κάρτες που σας δωρίζουν ένα κάτι: πρώτες ύλες και ρούχα/όπλα (που βελτιώνουν τα στατιστικά όποιου του φοράει) και αν είστε αρκετά τυχεροί, ίσως να πετύχετε έναν νέο dweller, ο οποίος μπορεί να είναι rare ή legendary! Τα boxes διαφορετικά μπορείτε μόνο να τα αγοράσετε (0,90€ το ένα, 3,99€ τα πέντε, κ.λπ). Αυτό είναι και το μοναδικό σημείο όπου το παιχνίδι σας καλεί να πληρώσετε προαιρετικά.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι το παιχνίδι είναι αρκετά βαρύ: σε iPad 2, όταν μεγαλώσει λίγο το Vault σας, τα κρασαρίσματα είναι τόσο συχνά που το Fallout:Shelter καταντάει unplayable… απαιτείται άμεσα κάποιο optimization patch ή απλά να παίζετε σε πιο πρόσφατο μηχάνημα. Σίγουρα ένα casual παιχνιδάκι που απευθύνεται μόνο στους Fallout fans: κατεβάστε το και παίξτε το Shelter άφοβα (τσάμπα είναι), αλλά μην περιμένετε βαθύ gameplay, παρά μόνο «χάζεμα» με τις γνωστές Fallout-φάτσες και την ορολογία του αγαπημένου setting.

The post Fallout: Shelter appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα