Endless Legend

Για να πω την αλήθεια, την Amplitude δεν την ήξερα, αν και στο δυναμικό της υπάρχουν βετεράνοι από διάφορα Ubisoft projects: το 2012 ο γάλλος developer κυκλοφόρησε το Endless Space (ένα παρόμοιο, διαστημικό 4X παιχνίδι) και… αυτό μόνο! Το Endless Legend είναι το δεύτερο παιχνίδι της, ενώ υπό ανάπτυξη

βρίσκεται το Dungeon of the Endless. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, ήταν το Games2Gether, μια πλατφόρμα κοινωνικής ανάπτυξης του παιχνιδιού, κάτι που θα περιγράφαμε ως crowd developing. Ουσιαστικά η Amplitude, εδώ και χρόνια, εφαρμόζει αυτό που ισχυρίζονται ότι κάνουν κάποιοι developers μέσω των early acccess, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Ο μέσος developer σήμερα, όταν λέει ότι «βάζει τον κόσμο μέσα στο development», ουσιαστικά απλά δίνει κάποιες αναφορές για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, σηκώνει ένα φόρουμ όπου θεωρητικά μαζεύει feedback και απόψεις και βάζει κάποιον social media manager να γράφει κάποιο development blog. Mεταξύ μας, οι περισσότεροι δεν είναι ιδιαίτερα έντιμοι: μπορεί να μαζεύουν (στην καλύτερη περίπτωση) κάποια σχόλια, αλλά το τι κάνουν με αυτά τα σχόλια, ο κάδος αχρήστων το ξέρει. Η Amplitude φαίνεται πολύ πιο επιθετική στον τρόπο που εμπλέκει το κοινό της: όσοι γνωρίζουν από προγραμματισμό ή σχεδιασμό, συμμετέχουν ενεργά σε tasks. Ακόμα και όσοι δεν έχουν γνώσεις, ψηφίζουν, για παράδειγμα, μεταξύ του εικαστικού Α, Β και Γ, για το ποιο θα είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί στην τελική μορφή. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι Cultists, ένα από τα factions που θα δούμε πιο αναλυτικά αργότερα, οι οποίοι δημιουργήθηκαν αποκλειστικά από το community (από ιδέα, μέχρι εκτέλεση).

To Endless Legend ξεκινάει, φαινομενικά, πολύ απλά και συγκρατημένα: αρχίζετε με έναν μικρό στρατό που περιλαμβάνει τον ήρωά σας, δύο πολεμικές μονάδες κι έναν settler, κάπου μέσα στον random χάρτη που έχει φτιάξει για εσάς το παιχνίδι στον φανταστικό κόσμο της Auriga (αφού έχετε ορίσει τις παραμέτρους του κόσμου, μέχρι και την τελευταία επιθυμητή λεπτομέρεια). Φυσικά, το πρώτο πράγμα που κάνετε, όπως σε κάθε 4Χ strategy (από τα eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate), είναι να βρείτε το σωστό σημείο για να χτίσετε την πρώτη σας πόλη. Έτσι κάπως ξεκινάει το Endless Legend… και πριν το καταλάβετε, έχουν περάσει αρκετές ώρες. Στη δική μου περίπτωση, πριν το καταλάβω, ο πρώτος χάρτης που έπαιξα, μου πήρε… μόλις 12 ώρες!

Στον δρόμο που χάραξε το Civ!

Βαδίζοντας πολύ κοντά στα χνάρια του Civilization, του μεγάλου μετρ του είδους, το Endless Legend ακολουθεί τη δοκιμασμένη συνταγή. Χτίζεις μια πόλη την οποία εμπλουτίζεις με κάθε λογής κτίριο για να βοηθήσεις την ανάπτυξή της. Παράλληλα κάνεις research για να ανακαλύψεις νέες τεχνολογίες, ενώ εξερευνάς τον χάρτη για να βρεις αντιπάλους, πρώτες ύλες και κάθε ευκαιρία για να αναπτύξεις τον πολιτισμό σου.

Τα πέντε βασικά resources (τα οποία αναφέρονται συλλογικά με τα αρχικά τους, ως F.I.S.D.I.) είναι τα εξής: Food (το οποίο βοηθάει στην πληθυσμιακή ανάπτυξη της πόλης), ακολουθεί το Industry (για το χτίσιμο κτιρίων, όσο περισσότερο παράγει μια πόλη τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνονται τα νέα κτίρια) και μετά το Science (οι πόντοι που προωθούν το research νέων τεχνολογιών). Το Dust είναι η βασικότερη νομισματική μονάδα του παιχνιδιού, κάτι σαν το Gold που έχουν άλλα παιχνίδια. Είναι μια μαγική σκόνη της ερήμου που κινεί τα πάντα, κάτι σαν το spice που έχουν στο Dune. Η χρυσή άμμος είναι μαγεία, ζωή και τεχνολογία, όλα σε ένα. Τέλος έχουμε το Influence, την διπλωματική μονάδα του παιχνιδιού που ορίζει την επιρροή που ασκείται στο πολιτικό σύστημα του Endless Legend. Σε κάθε πόλη, μπορούμε να αναθέσουμε κάθε μονάδα πληθυσμού στην αντίστοιχη… αφαίμαξη πρώτης ύλης, για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας όπως χρειάζεται, ανά πάσα στιγμή. Θέλουμε περισσότερο φαγητό για να μεγαλώσει γρήγορα η πόλη; Αναθέτουμε περισσότερους στην παραγωγή τροφής. Κάθε εξάγωνο στον χάρτη, παράγει κάποιο συνδυασμό από resource. Όταν λοιπόν χτίζετε μια πόλη (που αρχικά «πατάει» σε εφτά εξάγωνα, αλλά αργότερα μπορεί να επεκταθεί), καλό είναι να ψάχνετε περιοχές που είναι πλούσιες σε resources, ανάλογα με το περιβάλλον ή «ειδικά» χαρακτηριστικά (από χρυσά μαγικά δέντρα, μέχρι χωροχρονικές ανωμαλίες, κρυστάλλους ενέργειας, δάση με μαγικά μανιτάρια, κ.λπ.).



Με την πρώτη ματιά, το Endless Legend μοιάζει αρκετά με το Civ. Υπάρχουν όμως μερικά πολύ βασικά στοιχεία που όχι απλά διαφοροποιούν το αριστούργημα της Amplitude, αλλά το «απογειώνουν». Αυτά είναι οι tactical μάχες, ο σχεδιασμός των factions, οι customizable μονάδες και τα minor factions.

Μάχες και μονάδες

Στις μάχες, όταν δηλαδή δύο στρατιές συναντιούνται στον World Map, η οθόνη κάνει ζουμ στην περιοχή και οριοθετεί κάποια εξάγωνα στα οποία θα παιχτεί η μάχη, όπως σε ένα Heroes of Might & Magic. Αν υπήρχε ένα ποτάμι, ένα βουνό, μια παραλία, στον γενικότερο χάρτη του κόσμου, το στοιχείο αυτό θα αποδοθεί και στο Tactical Map όπου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση. Αν γειτονεύουν πόλεις κοντά, θα στείλουν την φρουρά τους, αν περνούσε κάποιος περαστικός στρατός, θα μπει κι αυτός στον χάρτη ως ενίσχυση μετά από κάποιους γύρους. Ο χάρτης είναι καθαρά tactical, με τις υψομετρικές διαφορές να παίζουν ρόλο, με εμπόδια, δάση κι άλλα στοιχεία που επηρεάζουν τις τακτικές επίθεσης και άμυνας. Προφανώς υπάρχει και επιλογή για Auto-Resolve, μαζί με μια πρόβλεψη του αποτελέσματος, σε περίπτωση που ο παίκτης δεν θέλει να ασχοληθεί- αν και είναι προτιμότερο να παίζετε τις μάχες για καλύτερο micro-management.

Κάθε μονάδα (ακόμα και ο τελευταίος πεζικάριος) κερδίζει εμπειρία, επίπεδα και skills. Επίσης, κάθε μονάδα έχει ένα πλήρες inventory (με υποδοχές για όπλα, πανοπλίες, κράνη), τα οποία αναβαθμίζονται, αρκεί να έχετε ξεκλειδώσει την αντίστοιχη τεχνολογία και να εξορύσσετε το αντίστοιχο strategic resource. Αυτά τα resources φυσικά βρίσκονται διασκορπισμένα στον χάρτη και, όπως προχωράει το παιχνίδι και περνούν τα turns, γίνονται διαθέσιμα, από τα πιο ασθενή Glassteel, Titanium, Adamantian, μέχρι τα πιο ισχυρά Palladian, Hyperium και το παντοδύναμο Mithrite, με το οποίο μπορείτε να ντύσετε έναν ανίκητο στρατό. Ανά πάσα στιγμή λοιπόν μπορείτε να ανοίξετε τον Army Editor και να φτιάξετε διαφορετικές παραλλαγές, με διαφορετικό εξοπλισμό, ονομάζοντας εκ νέου τη νέα μονάδα. Οι μονάδες λοιπόν δεν αλλάζουν απλά εμφανισιακά όσο περνάνε οι εποχές, αλλά αναβαθμίζονται στον εξοπλισμό τους: δεν πρόκειται να δείτε ποτέ μια στρατιά από βάρβαρους τοξότες να επιτίθενται σε άρματα μάχης.

Σημειώστε επίσης ότι σε αυτό το ρεπερτόριο προστίθενται και οι μονάδες από τα minor factions που έχετε αφομοιώσει, ενώ νέες μονάδες (και ήρωες) μπορείτε να αγοράσετε από το marketplace. Μπορεί λοιπόν το faction σας να ξεκινάει με 3 μονάδες, αλλά σύντομα θα έχετε δεκάδες άλλες στην διάθεσή σας. Να υπογραμμιστεί ότι τα hero units έχουν ακόμα μεγαλύτερο customization, αφού διαθέτουν και τα δικά τους talent trees (τρία σε αριθμό) όπου βάζετε πόντους σε κάθε level-up. Ένας ήρωας (ανάλογα με τα skill trees όπου θα επενδύσετε) μπορεί να γίνει Assigned σε μια πόλη και να δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα ως δήμαρχος, όχι ως στρατηγός.

Φυλές και είδη νίκης

Τα factions του παιχνιδιού είναι με διαφορά ένα από τα στοιχεία που σε κερδίζουν στο Endless Legend. Πρώτα από όλα είναι καμωμένα με μπόλικη φαντασία, μεράκι και προσοχή στη λεπτομέρεια, αποφεύγοντας κουραστικά στερεότυπα. Υπάρχει πολύ δουλεμένο lore, μπόλικο κείμενο και αποστολές που ζωντανεύουν κάθε φυλή, δίνοντας υπόσταση και ατμόσφαιρα σε αυτό το sci-fi/fantasy setting. Επίσης κάθε φυλή έχει τις δικές της μονάδες, αλλά και κάποιες τεχνολογίες ξεκλειδωμένες από την αρχή, ενώ το artwork, τα μοντέλα, η μουσική επένδυση, συμβαδίζουν άψογα με τον χαρακτήρα κάθε παράταξης. Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα game mechanics που συνοδεύουν κάθε φυλή. Κάθε faction έχει πολλά ιδιαίτερα στατιστικά και abilities που ταιριάζουν με την προσωπικότητά της και μερικά από αυτά πραγματικά «ξεφεύγουν» από άποψη φαντασίας. Δεν μιλάμε απλά για κάτι αναμενόμενο, όπως για παράδειγμα μια φυλή του δάσους να έχει ένα πλεονέκτημα στις μάχες που διεξάγονται σε Forest Terrain. Μιλάμε για φευγάτα πράγματα!



Οι Roving Clans είναι νομάδες, έμποροι και εξερευνητές. Τα σπίτια τους είναι χτισμένα στις πλάτες τεράστιων σκαραβαίων, κάτι που θα πει ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να «ξηλώσουν» μια ολόκληρη πόλη και να την μετακινήσουν. Το κάνουν και οι Terrans στο StarCraft, αλλά σε ένα 4X οι επιπλοκές των μετακινούμενων πόλεων είναι πιο βαθιές.

Οι Broken Lords είναι τα άυλα πνεύματα παλιών ιπποτών, που έχουν εγκλωβιστεί στις μαγικές πανοπλίες τους. Ως πνεύματα δεν τρώνε, άρα δεν υπάρχει καθόλου το Food Mechanic. Θεραπεύονται και τρέφονται μόνο με το Dust. Αυτόματα, το Dust γίνεται δεκαπλάσια σημαντική ύλη, ενώ το Food δεν φαίνεται καν στον χάρτη. Προφανώς αντίστοιχα επηρεάζονται όλα τα κτίρια, οι τεχνολογίες και οι ικανότητες της παράταξης.

Οι Vaulters είναι εντελώς αλλόκοτη φυλή- είναι διαστημικοί ναυαγοί από άλλον κόσμο. Ξεκινώντας, επιλέγετε ένα είδος πρώτης ύλης που θα θεωρείται το Holy Resource της παράταξής σας. Το Holy Resource μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως booster για μερικά θεοπάλαβα abilities, όπως για παράδειγμα, για να τηλεμεταφέρεστε από πόλη σε πόλη.

Παρομοίως ακολουθούν και οι υπόλοιπες φυλές: οι φυσιολάτρες Wild Walkers του δάσους, οι παρασιτικοί Necrophages που αφομοιώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους χωρίς ίχνος διπλωματίας, οι Ardent Mages με τα ξόρκια και τα ποικιλόμορφα arcane pillars τους, οι ειρηνικοί Drakken της τεχνολογίας και της διπλωματίας και οι φανατικά θρησκόληπτοι Cultists (που δεν χτίζουν άλλες πόλεις εκτός από την αρχική, απλά κάνουν convert ό,τι βρίσκουν μπροστά τους). Κάθε φυλή έχει τα δικά της περίεργα στατιστικά και τεχνολογίες. Τέτοια «τρελά» mechanics που παίζουν τόσο πολύ με βασικά στοιχεία του παιχνιδιού, δεν έχω ξαναδεί. Να αναφερθεί επίσης ότι υπάρχει η επιλογή να φτιάξετε από το μηδέν, τη δική σας customized φυλή. Σημειώστε ότι κάθε faction, σε όποιον χάρτη κι αν παίξετε, ξεκινάει με ένα δικό της quest. Η αποστολή αυτή έχει πολλά σκέλη και σας στέλνει να ολοκληρώσετε διάφορες αποστολές: να κατακτήσετε το τάδε χωριό, να χτίσετε ένα κτίριο, να μαζέψετε κάποιες πρώτες ύλες, να ταξιδέψετε σε μια περιοχή, κ.λπ. Κάθε φορά υπάρχει κι ένα καλογραμμένο κείμενο που εξηγεί τις ρίζες του faction, την δική σας ιστορία, τι ψάχνετε, ποιος είστε, τι γίνεται στον κόσμο. Στο τελευταίο quest, μετά από αρκετή ώρα και προσπάθεια, ξεκλειδώνει το τελικό κτίριο της φυλής, το Wonder. Αν το χτίσετε, έχετε νικήσει το παιχνίδι (είναι ένα από τα 8 είδη νίκης που μπορεί να επιτύχει μια παράταξη στο Endless Legend). Εξαιρετική επιλογή, καθώς πολλές φορές σε ένα 4X παιχνίδι ξεκινάς «ξερά» σε έναν χάρτη και απλά τρέχεις για μια πολεμική νίκη, σκοτώνοντας τα πάντα. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει και λίγο σενάριο στην υπόθεση, μαθαίνεις την φυλή και το background, ενώ τα σπονδυλωτά quests προσδίδουν αφηγηματικό χαρακτήρα στο gameplay.

Τα υπόλοιπα είδη νίκης είναι τα εξής: τεχνολογική νίκη (νικάει όποιος κάνει research έξι τελευταίες τεχνολογίες, του τελικού, 5ου Tier), νίκη επέκτασης (κατάκτηση του 80% των περιοχών του χάρτη), νίκη πλούτου (απόκτηση τεράστιας ποσότητας Dust), διπλωματική νίκη, νίκη εξόντωσης, νίκη τύπου supremacy (κατοχή των πρωτευουσών κάθε φυλής) και, τέλος νίκη βαθμολογίας (άθροιση πόντων και σύγκριση, μετά από συγκεκριμένο αριθμό γύρων). Όπως καταλαβαίνετε, ο τρόπος που θα παιχτεί το Endless Legend από το πρώτο λεπτό μέχρι το τέλος (ώρες αργότερα) καθορίζεται από τον παίκτη και τον τρόπο νίκης που θα προσπαθήσει να επιτύχει.

Πέρα από τους οκτώ βασικούς στρατούς, υπάρχουν και μικρότεροι, τοπικοί πολιτισμοί, σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα του πλανήτη, τα minor factions- κάτι σαν τις αυτόνομες πόλεις-κράτη που είχε το Civilization. Υπάρχουν συνολικά 10 διαφορετικά είδη: από τους νάνους μεταλλωρύχους Delvers, τους δικέφαλους υαινάνθρωπους Titeke, εως τους πέτρινους γίγαντες Silics και πάει λέγοντας. Ένα faction μπορεί να αφομοιωθεί στον πολιτισμό σας, αφού έχετε τιθασεύσει όλα τα χωριά του εκάστοτε διαμερίσματος (σε κάθε ζώνη υπάρχουν από ένα έως και τρία χωριά). Αυτό γίνεται είτε με πόλεμο (αλλά έτσι καταστρέφεται το χωριό και θα πρέπει να το ξαναχτίσετε), είτε με δωροδοκία (με ένα καλό ποσό από Dust), είτε με διπλωματία (θα πρέπει να ολοκληρώσετε ένα τυχαίο quest που θα σας αναθέσουν: από εξερεύνηση, μέχρι εξόντωση κάποιου τέρατος ή κάποιο άλλο θέλημα).

Όταν έχετε αφομοιώσει μια από τις μικρότερες αυτές φυλές, θα μπορείτε πλέον να ιδρύσετε χωρίς πρόβλημα μια πόλη στην περιοχή (διαφορετικά θα δέχεστε επιθέσεις από τα χωριά τους), αλλά δεν κερδίζετε μόνο αυτό. Για κάθε χωριό, θα παίρνετε μια παραπάνω μονάδα πληθυσμού στην πόλη σας, ενώ θα μπορείτε να φτιάξετε και τις πολεμικές μονάδες της νέας φυλής. Επίσης, το minor faction δίνει κι ένα πιο γενικό bonus στην αυτοκρατορία σας, ανάλογα με την προσωπικότητα της φυλής. Κάποια δίνουν πλεονεκτήματα στη μάχη και εξερεύνηση των μονάδων, άλλα προσφέρουν bonus στην παραγωγή πρώτων ύλων, κ.λπ. Σημειώστε ότι αρχικά μπορείτε να αφομοιώσετε μόνο ένα minor faction, μετά από τα κατάλληλα research ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στα τρία. Γενικά ο μηχανισμός των minor factions είναι πολύ σημαντικός: αν αγνοήσεις να τα αφομοιώσεις, θα έχεις αδέσποτους στρατούς να παρενοχλούν τις πόλεις σου, ενώ αν κάνεις τον κόπο να τα ενσωματώσεις στην αυτοκρατορία, κερδίζεις εργατικά χέρια, μονάδες και bonus.

Όλα αυτά φαίνονται μπερδεμένα και δύσκολα, αλλά το αρχικό tutorial είναι εξαιρετικά προσεγμένο και με σωστή δομή, για να σας εξοικειώσει σιγά-σιγά με όλες τις λειτουργίες και μηχανισμούς. Το εκπληκτικό είναι το interface που καταφέρνει, με θαυματουργό τρόπο, να τα μαζέψει όλα αυτά και να τα παρουσιάσει με πολύ ξεκούραστο και φιλικό τρόπο.

Τα υπόλοιπα

Αυτά είναι μόνο τα… βασικά! Το καλό με την σχέση developer και community είναι ότι υπάρχουν, πραγματικά, όλα όσα θα περιμέναμε από ένα τέτοιο παιχνίδι, γιατί πολύ απλά έχουν εμπλακεί με την ανάπτυξη του παιχνιδιού εκατοντάδες «απλοί» gamers που ξέρουν καλύτερα τι είναι αυτό που θέλουν. Υπάρχει ο κύκλος καλοκαιριού/χειμώνα που επηρεάζει πολύ όλους τους μηχανισμούς του παιχνιδιού (παραγωγή τροφής, κίνηση, ηθικό, κ.λπ.), υπάρχουν τα διασκορπισμένα Ruins που μπορείτε να εξερευνήσετε για να βρείτε αντικείμενα, πρώτες ύλες ή ακόμα και περίεργα quests που στέλνουν τους ήρωές σας σε αποστολές, όπως σε ένα RPG. Το marketplace έχει τα πάντα μέσα (αγαθά, resources, μονάδες, ήρωες), υπάρχει ανοιχτή δομή για κάθε είδους customization και mod, ενώ σημαντική λειτουργία είναι και τα Luxury Resources που μαζεύετε στο χάρτη τα οποία δίνουν buffs σε ολόκληρη την αυτοκρατορία σας. Και παραλίγο να ξεχάσω το Empire Plan σας, την «πολιτική» της αυτοκρατορίας που καθορίζεται κάθε 20 γύρους, όπου επενδύετε Influence Points για να κερδίσετε ειδικά πλεονεκτήματα σε τέσσερα αντιδιαμετρικούς άξονες (πόλεμος, παραγωγή, επέκταση, οικονομία). Πιθανώς να ξεχνάω και κάποια άλλα features, επιλογές, πινελιές, αλλά είναι πραγματικά ένα τεράστιο παιχνίδι. Κλείνοντας, νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ στη μουσική επένδυση του Endless Legend. Με το πρώτο άκουσμα, μπήκε στο TOP 10 καλύτερων soundtracks, μαζί με το Outcast, το Icewind Dale, κι άλλα μουσικά αριστουργήματα του gaming στερεώματος. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας: πηγαίνετε στη σελίδα του καλλιτέχνη, πατήστε να ακούσετε το κομμάτι #8 (Geology) και αφήστε το να παίζει. Ξεκινάει αργά και φτάνει σε εξαιρετική κορύφωση με μια σπαρακτική σύνθεση μελαγχολικών βιολιών. Όλα τα μουσικά θέματα είναι αριστουργηματικά και βοηθάει πολύ να ακούς κάτι τόσο όμορφο ενώ παίζεις με τις ώρες.

Πλησιάζοντας στο κλείσιμο της παρουσίασης, συνειδητοποίησα ότι έχω γράψει μόνο καλά πράγματα για αυτό το παιχνίδι. Πώς γίνεται αυτό; Δεν έχει μειονεκτήματα και προβλήματα; Είναι ένα άψογο παιχνίδι; Το μόνο που είχα διαπιστώσει ήταν κάποια crashes μαζεμένα που μου παρουσίασε μια μέρα- αλλά λίγες ώρες αργότερα οι developers είχαν μπαλώσει το κακό. Ένα αρνητικό στοιχείο που έχουν σημειώσει ορισμένοι είναι η μέτρια ΑΙ του υπολογιστή, καθώς ισχυρίζονται ότι δεν είναι αρκετά επιθετική στις κινήσεις της στον χάρτη και ότι δεν συμπεριφέρεται ύπουλα και «ανθρώπινα». Δεν νομίζω ότι συμφωνώ ιδιαίτερα: στο Normal επίπεδο είχα αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις από αιφνιδιαστικές επιθέσεις (υπάρχουν και τρία δυσκολότερα επίπεδα). Δοκίμασα να ελέγξω τη λεγόμενη «παθητική» στάση της ΑΙ σε έναν μικρό χάρτη, με έναν αντίπαλο, στο δυσκολότερο επίπεδο και απλά ξεφτιλίστηκα μέσα σε λίγους γύρους. Επίσης, συγγνώμη, αλλά είναι προφανές ότι η ΑΙ δεν μπορεί να εξομοιώσει τη συμπεριφορά ανθρώπου, με όλα τα δόλια τεχνάσματα και τακτικές ενός αληθινού παίκτη. Εξάλλου, εκεί είναι που λάμπει πραγματικά και το παιχνίδι, στο multiplayer. Τέλος, οφείλω να ομολογήσω ότι ίσως να μην είμαι ο παλαίμαχος βετεράνος των strategy, και κάποιος άλλος, πιο έμπειρος, να θεωρήσει την ΑΙ του Endless Legend «εύκολη». Ορίστε το πιθανό μειονέκτημα του παιχνιδιού- αλλά μόνο αν είστε elite στρατηγός της πολυθρόνας. Όποια κι αν είναι η περίπτωση, όταν πιάνεις τον εαυτό σου να ψάχνει για μειονεκτήματα, καταλαβαίνετε ότι «κάτι τρέχει» με το Endless Legend και ότι έχεις GOTY material στα χέρια σου.

TL;DR Η αλήθεια είναι ότι ξέφυγα λίγο στην έκταση του κειμένου, ας συνοψίσουμε σε μια Too Long Didn’t Read έκδοση. Το Endless Legend είναι ένα αριστουργηματικό strategy σε ένα fantasy/sci-fi κόσμο, που θυμίζει αρκετά Civilization το οποίο όμως προσθέτει μερικά εξαιρετικά στοιχεία: φανταστικά factions με περίεργους μηχανισμούς, tactical μάχες, μονάδες που αναβαθμίζονται, καλογραμμένο κείμενο κι ένα σωρό ακόμα όμορφα mechanics. Και όλα αυτά, από έναν μικρό developer που χρησιμοποιεί πάρα πολύ το community για να βελτιώσει το παιχνίδι του. H Amplitude είναι μια πολύ ιδιαίτερη εταιρεία, αλλά δεν έχει το marketing budget άλλων κολοσσών- αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει γίνει χαμός με το Endless Legend, ένα αριστουργηματικό, εμπνευσμένο, εθιστικό strategy που αξίζει την προσοχή σας.

The post Endless Legend appeared first on gameslife.

Keywords
endless, legend, endless, legend, top 10, ubisoft, space, media, blog, community, random, civilization, food, νέα, science, dust, επιρροή, tactical, world, map, ζουμ, heroes, magic, στρατος, army, hero, game, mechanic, wild, quest, background, tier, συγκεκριμένο, bonus, επηρεάζει, rpg, features, top, πηγαίνετε, οφείλω, elite, long, εταιρεία, budget, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ιχνος, μουσικη, ξορκια, παιχνιδια, περιεργα, πνευματα, τα νεα, υλη, ωρα, army, blog, game, heroes, map, quest, rpg, ubisoft, αξιζει, αμμος, αξονες, απλα, ατμοσφαιρα, πηγαίνετε, βετερανος, βρειτε, βρισκεται, φαγητο, γινει, γινεται, γινονται, γιγαντες, δευτερο, δεντρα, δειτε, δικη, δομη, δυναμικο, δολια, ευκαιρια, υπαρχει, ενεργα, εξι, επιρροή, επηρεάζει, εποχες, εταιρεία, τεχνολογια, ζωη, ζωνη, ζουμ, εμποροι, ιδεα, ειδος, υποθεση, ηρωες, θυμιζει, ηθικο, κειμενο, κινηση, κυκλος, κτιριο, κτιρια, λειτουργια, μαγεια, μανιταρια, ματια, μηδεν, μικρο, μοντελα, μορφη, μπορειτε, νικη, παντα, οθονη, οκτω, ουσιαστικα, οφείλω, περιβαλλον, ρολο, σεναριο, συγκεκριμένο, συντομα, συνταγη, σπιτια, σχολια, τι ειναι, τρια, φαντασια, φαινονται, φυσικα, φτανει, φορα, χρυση, χτισιμο, ομορφα, ωρες, auto, background, budget, bonus, civilization, community, dust, ειδη, elite, food, features, γνωσεις, hero, ηρωας, ιδιαιτερα, καδος, κομματι, long, mechanic, media, magic, μοιαζει, μπροστα, παιχνιδι, random, science, space, σωρο, σωστο, tactical, top 10, top, θεματα, βουνο, wild, world, χερια
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις gameslife