Dead or Alive 6 Review

Τα Dead or Alive της Team Ninja μπορούν να θεωρηθούν ως μια σταθερή αξία για τους λάτρεις των fighting games, οι οποίοι ανέκαθεν ζητούσαν κάτι λίγο πιο… εναλλακτικό. Από τα περιβόητα boobs physics και τα upskirts που προσφέρουν απλόχερα τα sexy κοριτσόπουλα της σειράς, μέχρι τα άπειρα costumes με τα οποία μπορείς να ντύσεις (ή να γδύσεις) τους μαχητές και

άλλα πολλά «κουλά» που αποτελούν απόρροια της «ελευθέριας» και παλαβής anime προσέγγισης τους, τα fighting games της σειράς Dead or Alive αποτελούν σίγουρα μια κατηγορία από μόνα τους! Έχοντας ήδη μάλιστα αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό, η σειρά Dead or Alive εμφανίστηκε στον κόσμο του gaming πριν από 23 ολόκληρα χρόνια (στο SEGA Saturn, Sony PlayStation και στα arcades) και μόνο και μόνο ότι έχει αντέξει τόσο πολύ στο πέρασμα του χρόνου αποδεικνύει ότι κάτι καλό έχει κάνει η Team Ninja (δεν αναφέρομαι στα ultra ρεαλιστικά bouncing boobs μόνο, να το ξεκαθαρίσουμε)… Το Dead or Alive 6 φιλοδοξεί να συνεχίσει τη θετική παράδοση, προσφέροντας ατελείωτο fan service και παρακάτω θα δούμε κατά πόσο το νέο DoA, μπορεί όχι μόνο να κερδίσει τις καρδιές των fans, αλλά και των υπόλοιπων gamers που αγαπούν το genre των fighting games…

Weird as it gets… but fun!

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τo story παραδοσιακά αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» των περισσοτέρων fighting games και δυστυχώς το DoA 6 δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Το story του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα περίεργο συνονθύλευμα μεμονωμένων ιστοριών που άλλοτε διακλαδώνονται προς την κατεύθυνση ενός Main Story και άλλοτε όχι. Μάλιστα, εξαιτίας της δενδρικής δομής που μπορεί να παίξει ο παίκτης και που του επιτρέπει ουσιαστικά να μεταβαίνει από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον “randomly”, το πιθανότερο είναι ότι κάπου χάνεται η μπάλα, καθώς δεν υπάρχει μια σταθερή ροή. Εδώ στο επίκεντρο βρίσκεται μια τρελή επιστήμονας, η NiCO (ανήκει στους νέους χαρακτήρες που εισάγονται στο παιχνίδι), η οποία επιχειρεί μέσω μίας σειράς επιστημονικών πειραμάτων να «ξυπνήσει» έναν από τους παλιούς γνώριμους που έχουν σαν στόχο να κάνουν τη ζωή σας… δυσκολότερη. Κάπου εκεί σκάει και μια… οικογενειακή ιστορία και το «μπέρδεμα» συνεχίζεται. Πάντως, είναι εμφανές ότι ακόμη και το story (όσο περίεργη κι αλλοπρόσαλλη κι εάν είναι η εξέλιξη του) δεν παίρνει (σκόπιμα) τον εαυτό του στα σοβαρά και αυτό είναι κάτι που άλλωστε αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της σειράς. Οπότε… είναι κάτι που μάλλον το περιμένεις!

Όσον αφορά το roster των μαχητών, εδώ έχουμε πολλές επιστροφές (22 συγκεκριμένα) από τα προηγούμενα games της σειράς, αλλά και δύο πρωτοεμφανιζόμενους (NiCO και Diego) που φτάνουν τον συνολικό αριθμό των μαχητών στους 24 (το roster είναι ελαφρώς μικρότερο από το Dead or Alive 5). Σαφώς και εδώ υπάρχουν όλα τα κλασικά στερεότυπα, όπως ο παρεξηγημένος και οργισμένος νίντζα που διψάει για εκδίκηση, η ντροπαλή μαθητριούλα (που έχει όμως βαρύ χέρι), ο σκληροτράχηλος πρώην κομάντο, ο φωνακλάς παλαιστής κ.ά. Παρόλα αυτά, η υψηλή ποικιλομορφία στους χαρακτήρες, όπου ο καθένας έχει τα δικά του signature moves, είναι βέβαιο ότι πετυχαίνει το σκοπό της, χαρίζοντας αρκετές επιλογές στους fans και αρκετούς επιπλέον λόγους, ώστε να εξερευνήσουν τον κάθε ήρωα ξεχωριστά.

Σε περίπτωση βέβαια που το story mode κάπου σας… προβληματίσει υπάρχει και η επιλογή των DoA quests (104 συνολικά), όπου ουσιαστικά πρόκειται για μια λειτουργία που σας δίνει τη δυνατότητα να παίξετε μία σειρά από mini-missions με συγκεκριμένους χαρακτήρες, οι οποίες βασίζονται σε συγκεκριμένα objectives (όπως είναι για παράδειγμα να νικήσετε τον αντίπαλο σας με ελάχιστο health ή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Αν μη τι άλλο, η ύπαρξη των side-missions αποτελεί μια πολύ καλή προσθήκη και μια πολύ καλή δικαιολογία για εξάσκηση πάνω στις κινήσεις των χαρακτήρων (για όλους εκείνους που βαριούνται το κατ’ άλλα κατατοπιστικό και χρήσιμο tutorial), αλλά και ως είθισται για extra rewards.

Και μιας και αναφερθήκαμε στις κινήσεις των ηρώων του Dead or Alive 6, εδώ ακολουθείται μία πιο στάνταρ προσέγγιση σε σύγκριση με άλλα fighting games, καθώς δεν πρόκειται να συναντήσετε τις φαντασμαγορικές (και συχνά awkward) special moves που γεμίζουν την οθόνη, εκτελούνται πανεύκολα και που προκαλούν τον… κακό χαμό, καθώς στα DoA υπάρχει μια πιο λιτή και απλή προσέγγιση (ουσιαστικά πιο καθαρόαιμο ταβερνόξυλο για να καταλαβαινόμαστε). Στο DoA 6 ο ήρωας σας μπορεί να εκτελέσει μία σειρά από basic moves (μπουνιά, κλωτσιά, throws και άμυνες), αλλά και ορισμένα εντυπωσιακά combos που μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω στην αναμέτρηση. Στη μάχη του παιχνιδιού εφαρμόζεται μια λογική πάνω στο πέτρα-ψαλίδι-χαρτί, όπου για παράδειγμα μια κλωτσιά «νικάει» ένα throw και παρόλο που το παιχνίδι αφήνει μπόλικο χώρο και για τους λάτρεις του button-mashing, υπάρχει αρκετό «ζουμί» στις κινήσεις των χαρακτήρων για τους βετεράνους του είδους, με συνδυασμούς που απαιτούν συντονισμό και σωστή διαχείριση του μετρητή gauge. Μια ευχάριστη προσθήκη στο moveset των χαρακτήρων είναι τα Fatal attacks, ένας μηχανισμός που έχει ως στόχο να αντιστρέψετε την έκβαση μιας μάχης που σας έχει πάει στραβά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σωστή χρήση της άμυνας παίζει κύριο ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Και μπορεί βέβαια να απουσιάζουν τα flashy και over-the-top special moves άλλων fighting games, ωστόσο ένα concept που έχει αρκετή πλάκα έχει να κάνει με τη «συμμετοχή» του stage ως μέρος των κινήσεων σας! Με τη φαντασία των developers της Team Ninja να… οργιάζει, θα δείτε από εντυπωσιακές εκρήξεις που εκτοξεύουν τον αντίπαλο σας στον αέρα και παρεμβάσεις του κοινού (!) μέχρι πτεροδάκτυλους και… Κράκεν! Πάντως, σε γενικές γραμμές αυτό που έχουν πετύχει οι δημιουργοί του Dead or Alive 6 είναι ότι έχουν βρει μια χρυσή τομή ανάμεσα στους βετεράνους παίκτες και στους πιο αρχάριους, με αποτέλεσμα το DoA 6 να είναι εύκολα προσβάσιμο, βγάζοντας προς τα έξω το feeling: «easy to learn, difficult to master».

DoA… in fashion!

Όπως κάθε Dead or Alive που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το 6ο game της δημοφιλούς σειράς προσφέρει στους fans τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν δεκάδες alternative costumes για τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, δίνοντας μπόλικο χώρο για πειραματισμούς. Ξεκινώντας από απλά (και αθώα) αξεσουάρ (όπως φουλάρια, funky T-Shirts και μπαντάνες) και φτάνοντας μέχρι ultra-sexy και πιο kinky outfits και στολές που αφήνουν λίγα στη φαντασία, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές για να αλλάξετε την εξωτερική εμφάνιση των ηρώων του παιχνιδιού. Φυσικά, ως είθισται τα περισσότερα costumes δεν γίνονται εύκολα διαθέσιμα, καθώς θα πρέπει να τα ξεκλειδώσετε, ξοδεύοντας το in-game currency που αποκτάτε από την πορεία σας στο παιχνίδι. Οι δε fans της σειράς θα ικανοποιηθούν όταν θα διαπιστώσουν ότι στο DoA 6 επιστρέφει η δυνατότητα για… «cosmetic damages», πράγμα που σημαίνει ότι την ώρα μιας αναμέτρησης θα μπορείτε να κάνετε… κομματάκια τα ρούχα του αντιπάλου σας!

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το Dead or Alive 6 αν μη τι άλλο διακρίνεται για το εξαιρετικό animation των ηρώων και το ευφάνταστο level design που προσδίδει ένα unique χαρακτήρα στην συνολική εμπειρία. Οι χαρακτήρες visually δείχνουν ότι διαθέτουν προσωπικότητα, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που μοιάζουν σαν να διαθέτουν ένα μη ρεαλιστικό look, βγάζοντας μια «πλαστική» και πιο fake αίσθηση. Ο ήχος από την άλλη και η μουσική επένδυση είναι συμπληρωματικά της δράσης και κάνουν τη δουλειά τους, ενώ από το παιχνίδι δεν λείπει κι η δυνατότητα για online multiplayer, όπου όμως πέρα από τη δυνατότητα για ranked matches, μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένετε και πολλά, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μια έλλειψη έμπνευσης και ιδεών που θα μπορούσαν να καταστήσουν το online κομμάτι πιο πλούσιο και ενδιαφέρον.

Doing fan service since… 1996!

To Dead or Alive 6 έχει όλα όσα θα ήθελε ένας fan της σειράς, αλλά παράλληλα αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για όλους εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με το ξεχωριστό σύμπαν των παιχνιδιών της Team Ninja. Μπορεί να μοιάζει φτωχό σε κάποια σημεία, όπως για παράδειγμα στο story ή στο roster που δεν έχουμε ιδιαίτερες προσθήκες σε σύγκριση με το προηγούμενο game της σειράς, παρόλα αυτά προσφέρει μία solid και διασκεδαστική εμπειρία παιχνιδιού στους fans του fighting genre. A, και κάτι τελευταίο… τα boobs physics που όλοι λατρέψαμε είναι και πάλι εδώ (δεν αφορά εμένα αλλά έναν… φίλο μου)!

Ανάπτυξη: Team Ninja Έκδοση: Koei Tecmo Διάθεση: CD Media

The post Dead or Alive 6 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα