ARMS Review

Το ARMS έχει την τιμή να είναι ο πρώτος σημαντικός τίτλος που κυκλοφορεί αποκλειστικά για το Switch – μάλιστα σηματοδοτεί και την απαρχή ενός καινούργιου IP. Η Nintendo μέσω των απανωτών trailer και των Direct παρουσιάσεων, κατέστησε γρήγορα σαφές από την πρώτη στιγμή το πόσο πολύ πιστεύει στην επιτυχία του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Εμείς από την άλλη κρατάγαμε μέχρι τέλους μια πιο μετριοπαθή στάση – η αλήθεια ήταν ότι η ιδέα ενός arcade boxing

game που επαναφέρει τον τρόμο των motion controls, δεν ακούγονταν στα αυτιά μας ιδιαίτερα δελεαστική. Είμαστε λοιπόν στην ευτυχή θέση να ανακοινώσουμε πως διαψευστήκαμε πανηγυρικά. Το ARMS είναι ένα εξαιρετικό fighting game που θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλές ώρες λόγω του απλού, αλλά εθιστικού του gameplay.

Όπως και ο προ-παππούς του, Punch Out, το ARMS βασίζεται σε δύο βασικές και απλές αρχές: στον έλεγχο μόνο των άνω άκρων των χαρακτήρων και στην ανάγκη για διαρκή κίνηση μέσα στον ρινγκ. Ξεχάστε τα combo chains και τα super moves, στις αρένες του ARMS είστε εσείς και τα ελατήρια-γροθιές σας. Ναι καλά ακούσατε, οι μαχητές που θα συναντήσετε στο παιχνίδι διαθέτουν ελαστικούς ώμους που επιμηκύνονται για αρκετά μέτρα μακριά τους, ενώ τα γάντια του μποξ που φορούν, μόνο για μποξ δεν είναι κατάλληλα!

Κάθε γάντι (σ.σ. θα τα ονομάζουμε ARMS από δω και μέρα) κάνει και συγκεκριμένο είδος elemental ζημίας όταν το «φορτίσετε», ενώ αναμεταξύ τους διαφέρουν ριζικά ως προς την συμπεριφορά τους π.χ. αυτά που εκτοξεύουν συστοιχία ρουκετών καλύπτουν μια αρκετά μεγάλη περιοχή ώστε να μην είναι εύκολο να τα αποφύγει ο αντίπαλός σας και άλλα όπως το Boomerang, εκτελούν ελλειπτική πορεία ώστε να μην είναι εφικτό να ανακοπεί η πορεία τους. Υπάρχουν ακόμα πιο «τρελά» ARMS, όπως τα Blorbs που τυφλώνουν προσωρινά τον εχθρό και τα Megawatts που παραλύουν τους ώμους του. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και μάλιστα μπορούν να συνδυαστούν με όποιο τρόπο επιθυμείτε, αφού δεν είναι απαραίτητο να φορέσετε το ίδιο ARΜ και στα δύο χέρια. Κάποια ARMS είναι πιο αποτελεσματικά ενάντια σε άλλα και όσο περισσότερο παίζετε, θα μαθαίνετε να τα συνδυάζετε σωστότερα. Τα ARMS που μπορείτε να επιλέξετε είναι συνολικά 30 στον αριθμό αλλά αρχικά οι μαχητές έχουν πρόσβαση μόνο σε τρία από δαύτα. Μέσω συμμετοχών σε online αγώνες αλλά και με κάθε νικηφόρο ματς, επιβραβεύστε με χρήματα το οποία μπορείτε να εξαργυρώσετε για να έχετε την ευκαιρία να ξεκλειδώσετε και τα υπόλοιπα ARMS για τον αγαπημένο σας ήρωα.

Και οι μαχητές όμως διαφοροποιούνται αισθητά και δεν περιορίζονται σε ρόλο ξεχωριστών skins. Από τους all-around Ribbon Girl (μπορεί να κάνει απεριόριστα double-jumps) και Spring Man (πηδά ψηλότερα από τους υπόλοιπους) μέχρι τους πιο προχωρημένους Helix (συρρικνώνει και διογκώνει τον όγκο του για να αποφεύγει χτυπήματα) και Byte & Barq (που διαθέτει σκύλο-βοηθό!), οι δέκα χαρακτήρες αλλάζουν ριζικά τον τρόπο μάχης. Με κάποιες μικρό-εξαιρέσεις, όπως το teleport του Ninjara που είναι σκέτος μπελάς, είναι αρκετά ισορροπημένοι μεταξύ τους και αγωνίζονται μάλλον επι ίσοις όροις.

Το παν στην μάχη είναι η κίνηση, όχι μόνο του μαχητή σας αλλά και χεριών σας. Όσο εκτείνονται τα ARMS σας, αποκτάτε τον άμεσο έλεγχο τους ώστε να τους δώσετε το απαραίτητο «φάλτσο» για να πιάσετε απροετοίμαστο τον αντίπαλο σας. Σημειώστε ότι υπάρχει και η τακτική να σημαδεύετε απευθείας τα ARMS του εχθρού και να τα αχρηστεύσετε για σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά την φαινομενική απλότητα δηλαδή, υπάρχει πολύ ζουμί και βάθος στους μηχανισμούς της μάχης.

Ευτυχώς ο χειρισμός δεν στέκεται εμπόδιο στις προθέσεις σας – είναι απόλυτα λειτουργικός και δεν θα σας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, ανεξάρτητα με το αν επιλέξετε την αμεσότητα των motion controls ή την ακρίβεια των συμβατικών πλήκτρων. Στα πολυδιαφημισμένα motion controls, απλά τοποθετείτε τα Joy-Cons μέσα στα χέρια σας: ανάλογα με την κλίση που τους δίνετε, κινείται αντίστοιχα και ο ήρωας σας, ενώ αν στρέψετε τους καρπούς σας ταυτόχρονα προς τα μέσα στέκεστε σε άμυνα. Οι γροθιές εκτελούνται απλά με το να ρίχνετε… γροθιές στον αέρα ενώ με μεγάλη ακρίβεια ανιχνεύει το παιχνίδι και τα κροσέ (για τα φάλτσα που λέγαμε). Πραγματικά η Nintendo έχει στήσει ένα πολύ ακριβές σύστημα χειρισμού, χωρίς input lag, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους αισθητήρες των Joy-Cons. Καμία σχέση με το μπάχαλο του Way of the Hado στο πρόσφατο Ultra Street Fighter II.

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν είναι του γούστου σας τα motion controls όμως, μην ανησυχείτε: το ARMS είναι και για εσάς και οι επιλογές που σας δίνει είναι απεριόριστες. Μπορείτε να παίξετε με μόνο ένα Joy-Con σε οριζόντιο προσανατολισμό (ακόμα και ένα ζεύγος Joy-Cons αρκεί για 1vs1 δηλαδή), να τα κουμπώσετε και τα δύο στο Grip ή να συνδέσετε το Pro Controller. Το μόνο ψεγάδι εντοπίζεται στην αδυναμία για remapping στα πλήκτρα.

Συνεχίζουμε με τους παρεχόμενους τρόπους παιχνιδιού, που επίσης μας εξέπληξαν ευχάριστα. Δεν αναλώνονται μόνο στο ανελέητο ξύλο – αντιθέτως αλλάζουν ουσιαστικά τους κανόνες και προσφέρουν τεράστια ποικιλία για κάθε διάθεση. Το Grand Prix είναι το κλασσικό Arcade Mode: διαλέγετε τον μαχητή και το επιθυμητό επίπεδο δυσκολίας και αγωνίζεστε σε δέκα μονομαχίες με έπαθλο την τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή του τουρνουά ARMS. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να διακόψετε το παιχνίδι σας – η πρόοδος σας θα αποθηκευτεί αυτόματα ώστε να συνεχίσετε αργότερα ακριβώς στο σημείο που διακόψατε.

Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα modes για single ή τοπικό multi 2-4 παικτών βρίσκονται στην επιλογή Versus. Πέρα από τα Fight (απλή μάχη 1vs1) και Team Fight (μάχη ομάδων σε 2vs2) θα βρείτε εδώ και τα πρωτότυπα V-Ball, Hoops, Skillshot και 1-100 τα οποία θα εξηγήσουμε ευθύς αμέσως: το V-Ball μετατρέπει σε γήπεδο βόλεϊ την αρένα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσετε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και να ακουμπήσει κάτω. Και εδώ υπάρχει δυνατότητα για ομαδικό παιχνίδι 2vs2. Στο Hoops η δράση μεταφέρεται σε γήπεδο μπάσκετ. Οι απλές γροθιές δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα – αντίθετα πρέπει να πραγματοποιήσετε λαβή στον εχθρό σας για να τον… σουτάρετε μέσα στο καλάθι της μπασκέτας. Το Skillshot σας βάζει σε ένα σκοπευτήριο όπου πρέπει να καταρρίψετε τους στόχους που ξεφυτρώνουν για σύντομο χρονικό διάστημα. Απέναντι σας βρίσκεται βέβαια και ο ανταγωνιστής σας (ή οι ανταγωνιστές σας αν παίζετε με ομάδες) οπότε νικητής αναδεικνύεται αυτός που σημειώσει το καλύτερο σκορ. Και τελειώνουμε με το 1-on-100 όπου τίθεστε αντιμέτωποι ενάντια σε 100 Α.Ι. controlled αντιπάλους. Εναλλακτικά μπορείτε να αφήσετε το παιχνίδι να σας κάνει έκπληξη επιλέγοντας το ARMS Test, που βάζει στο μπλεντερ κανόνες και modes και φτιάχνει ένα ματς για εσάς, εντελώς τυχαία.

Όταν νοιώσετε έτοιμοι και «πείσετε» και το παιχνίδι ότι είστε (τα ματς κατάταξης ξεκλειδώνουν μόνο όταν ολοκληρώσετε το Grand Prix σε επίπεδο δυσκολίας 4 και άνω), μπορείτε να αποδείξετε και την αξία σας στον κόσμο. Στο Party Match συναντάμε τα online lobbies όπου οι συμμετέχοντες αγωνίζονται στους προαναφερόμενους τρόπους παιχνιδιού μέσω τυχαίας διαλογής, ενώ στο Ranked Match συναντάμε τους πολύ δυνατούς παίκτες που κοντράρονται για τις υψηλότερες θέσεις των leaderboards.

Μας άρεσε πολύ και η καλλιτεχνική κατεύθυνση που ακολουθεί ο τίτλος. Παρόλο που πρακτικά είναι fighting, το ARMS είναι απόλυτα κατάλληλο για μικρότερες ηλικίες αφού τα γραφικά είναι πολύχρωμα, καρτουνίστικα και ότι χάνουν σε λεπτομέρεια, το κερδίζουν σε ιδιοσυγκρασία. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τον σχεδιασμό των ηρώων. Παρόλο που το roster είναι πολύ περιορισμένο, όλοι τους διαθέτουν προσεγμένο art design και έντονη προσωπικότητα. Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι προβλήματα τεχνικής φύσεως δεν συναντήσαμε, ενώ η Nintendo συνεχίζει να μας «κακομαθαίνει» με τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ασχέτως με το αν παίζετε σε handheld η στην τηλεόραση.

Ευελπιστούμε η Nintendo να υποστηρίξει το ARMS με νέους μαχητές, αρένες και πρωτότυπους τρόπους παιχνιδιού στο άμεσο μέλλον. Σίγουρα αποτελεί την έκπληξη του καλοκαιριού και η αγορά του αποτελεί μονόδρομο για τους φίλους των fighting games.

Ανάπτυξη: Nintendo EPD Έκδοση: Nintendo Διάθεση: CD Media

The post ARMS Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα