AMD Zen PLUS 7nm «Gray Hawk» APUs: Έρχονται το 2019

Η AMD φαίνεται ότι εργάζεται πάνω σε μια νέα σειρά APUs, η οποία θα φέρει την κωδική ονομασία «Gray Hawk» και θα κάνει το επίσημο ντεμπούτο της το 2019. Πρόκειται για APUs που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική 7nm FinFET που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Globalfoundries. Ο λόγος, για επεξεργαστές υψηλών επιδόσεων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα καταφθάσουν με τέσσερις πυρήνες Zen+ και οχτώ threads, ενώ θα φέρουν και «Navi» GPU.

Τα

«Grey Hawk APUs» αποτελούν τον διάδοχο των «Raven Ridge» των 14 nm που λέγεται ότι θα καταφθάσουν στα μέσα του 2017. Τα Grey Hawk APUs θα χρησιμοποιηθούν σε πολλές πλατφόρμες, όπως από επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, notebooks, arcade gaming systems μέχρι και σε βιομηχανικά συστήματα ελέγχου. Η άφιξη των συγκεκριμένων APUs λέγεται ότι θα γίνει μαζί με τους επεξεργαστές της οικογένειας Starship, η οποία απευθύνεται σε εντελώς διαφορετικό αγοραστικό κοινό. Αυτοί οι επεξεργαστές προορίζονται κυρίως για datacenters αλλά και για computing υψηλών επιδόσεων.

Εξαιρετικά φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα της AMD

Η AMD όπως έχουμε ήδη αναφέρει εργάζεται πυρετωδώς για να παρουσιάσει μια νέα οικογένεια αποτελούμενη από CPUs, APUs & GPUs στα 7nm. Στη πραγματικότητα, αναμένεται να φέρει αυτά τα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων μέχρι το 2020, κάτι που φαντάζει αρκετά δύσκολο, αν σκεφθούμε ότι ο κύριος ανταγωνιστής της, η Intel, εργάζεται πυρετωδώς και εντατικά για την έγκαιρη κυκλοφορία προϊόντων στα 10nm, ενώ έχει μεταθέσει την κυκλοφορία αυτών των 7nm για το 2022.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι όλες οι τεχνολογίες ίδιες. Για παράδειγμα ένα chip το οποίο έχει κατασκευαστεί βάσει της τεχνολογίας των 7nm δεν είναι καθόλου το ίδιο με ένα άλλο chip ανταγωνιστή στα ίδια nm. Γεγονός πάντως είναι, ότι η Intel διατηρεί την πρωτοκαθεδρία σε αυτόν τον τομέα, εδώ και μερικά χρόνια. Για να μιλήσουμε κάπως ρεαλιστικά, καλό είναι να αναφέρουμε ότι η τεχνολογία των 7nm της Globalfoundries θα πλησιάζει την αντίστοιχη των 10nm της Intel, ενώ όσον αφορά το χρονικό διάστημα που θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά, αναμένεται να είναι περίπου το ίδιο.

Η ίδια η CEO της AMD, Lisa Su, έχει επιβεβαιώσει ότι η εταιρεία εργάζεται σε πολλές νέες γενιές επεξεργαστών που θα διαδεχθούν τους Zen. Αυτές οι μελλοντικές μικροαρχιτεκτονικές CPU είναι γνωστές ως Zen+ και αναμένεται να ικανοποιήσουν στο έπακρο το high-end κομμάτι της αγοράς, όταν θα κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους.

[via]

The post AMD Zen PLUS 7nm «Gray Hawk» APUs: Έρχονται το 2019 appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα