State of Decay

Zombies εδώ, zombies εκεί, zombies παντού

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Microsoft Studios

Studio ανάπτυξης: Undead Labs

Διάθεση: Ψηφιακά

Είδος: Survival horror

Κυκλοφορία: 5/6/2013

Κυκλοφορεί για: Xbox 360

(Review), PC

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Το State of Decay πρόκειται για έναν καινούριο τίτλο της Microsoft ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο μόνο στο Xbox Live Arcade και το multiplayer sequel του αναμένεται να κυκλοφορήσει σε Xbox 360 και PC. Είναι ένα παιχνίδι 3rd person open world shooter-action, zombie survival, με στοιχεία co-op, RPG και στρατηγικής. Θα μπορούσε να πει κανείς πως η τεχνική του μίξερ σε μεγάλους και προβεβλημένους τίτλους είναι αρκετά ανασφαλής, καθώς μπορεί να χαθεί η ισορροπία ή ίσως να μην ταιριάζει κάποιο στοιχείο με ένα άλλο. Στην περίπτωση όμως του SoD, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έρχονται και δένουν αρμονικά μαζί συνθέτοντας ένα παιχνίδι που λειτουργεί με βάση τους κανόνες της πραγματικής ζωής σε σημείο που κάθε απόφασή σας παίζει ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Story & Gameplay

Η ιστορία ξεκινά με έναν λίγο ασυνήθιστο τρόπο: η πρώτη σκηνή σας βρίσκει να έχετε στον έλεγχό σας τον Marcus –έναν χαρακτήρα ιδανικό για ηγέτη- και να είστε μπροστά σε 5-6 ζόμπι που επιτίθενται στον φίλο σας Ed και πρέπει να τον σώσετε. Μετά από λίγο ξυλοφόρτωμα λοιπόν γυρνώντας από το ψάρεμα και μη γνωρίζοντας τι έχει συμβεί, φτάνοντας στον πλησιέστερο σταθμό των Rangers συνειδητοποιείτε ότι η περιοχή μαστίζεται από αυτήν την περίεργη «ασθένεια» και προσπαθείτε να ανασυνταχθείτε. Εδώ ο παίκτης εισάγεται σε κάποιες βασικές λειτουργίες του παιχνιδιού, όπως παρατήρηση (από ένα ψηλό σημείο συνήθως) της εκάστοτε περιοχής, αξιολόγηση και διαχείρηση των αντικειμένων του καταφυγίου, το σύστημα μάχης και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το stealth και η αναζήτηση προμηθειών σε αυτόν τον τίτλο. Επίσης εξοικειώνεται με το σύστημα μάχης και τα στατιστικά του παίκτη. Όλοι έχουν μια μπάρα stamina, η οποια καθορίζει το πόσο μπορείτε να τρέχετε και να παλεύετε συνεχόμενα (αντίστοιχα αδειάζει όσο ασκείστε και γεμίζει όσο κάθεστε) και μια μπάρα ζωής. Με κάθε σας πράξη, κερδίζετε ή χάνετε Influence Points, τα οποία χρησιμοποιείτε κυρίως για να παίρνετε πράγματα από την κοινή αποθήκη πιο μετά στο παιχνίδι. Για παράδειγμα αποθηκεύοντας δύο κουτιά παυσίπονα μπορεί να σας δώσουν 75 IP και για να πάρετε μια καραμπίνα από το καταφύγιο θα «χάσετε» 90 IP.

Στη συνέχεια, λίγα λεπτά μετά την πρώτη σας αποστολή-εξοικείωση με το περιβάλλον, ακούτε κάποιους πυροβολισμούς στη γύρω περιοχή και προλαβαίνετε ίσα-ίσα να σώσετε τη Maya, ένα ακόμη βασικό μέλος της ομάδας επιζώντων σας. Γυρνώντας στη βάση ανακαλύπτετε ότι ένας από τους επιζώντες μεταλλάχθηκε και σκότωσε τους υπόλοιπους. Ανακαλύπτετε επίσης όμως πως ένας από τους νεκρούς είχε πάνω του ένα walkie-takie και έτσι οδηγείστε με αυτό στο βασικό σας πλέον καταφύγιο. Εκεί ξεκινά και η βουτιά στα βαθιά του SoD. Απ’ την πρώτη στιγμή το παιχνίδι σας «βομβαρδίζει» με πληροφορίες, δεδομένα, mechanics, συμπεριφορές και ανάγκες για τον καταυλισμό σας, σε σημείο που χάνετε το μπούσουλα. Βρίσκεστε μέσα σε μια ομάδα 7 ατόμων και θα πρέπει να χτίσετε τις σχέσεις σας ώστε να επιβιώσετε ειρηνικά. Αυτό είναι κάτι τρομερά ρεαλιστικό καθώς η νοοτροπία και οι σκέψεις των ανθρώπων γύρω σας ταιριάζουν πολύ στην πραγματικότητα και έτσι καλείστε κι εσείς να σκεφτείτε ρεαλιστικά, σαν να ζείτε στο παιχνίδι. Πρέπει να αποδείξετε ότι είστε καλοπροαίρετος κι ότι μπορείτε να βοηθήσετε την ήδη υπάρχουσα ομάδα σε οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν παρουσιαστεί. Επίσης κάθε σας απόφαση για side-missions παίζει σοβαρό ρόλο στη συνέχεια της ιστορίας και στην έκβαση της σχέσης σας με ορισμένα άτομα. Εν ολίγοις, θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός εξομοιωτής για τέτοιες καταστάσεις όπου η ένδειξη εμπιστοσύνης, τα ζωώδη ένστικτα και το αίσθημα ασφάλειας είναι τα βασικότερα όλων και χρειάζεται τρομερή οργάνωση για να υπάρχει ισορροπία σε όλα. Σε περίπτωση που ο χαρακτήρας σας κουραστεί πολύ για να συνεχίσετε να παίζετε με τον ίδιο, μπορείτε να επιλέξετε κάποιον άλλο άνθρωπο, αρκεί να έχετε φτάσει τη διαπροσωπική σας σχέση σε σημείο που να έχετε κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Άλλο ένα σημείο που δείχνει πως το στούντιο ανάπτυξης έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε θέματα ψυχολογίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς, δίνοντας στο παιχνίδι έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του και ενισχύοντας την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας.

Έτσι λοιπόν καλείστε αρχικά να συλλέξετε πυρομαχικά, φαγητό και φάρμακα από τα γύρω ερημωμένα κτίρια, προσπαθώντας να κάνετε όσο περισσότερη ησυχία μπορείτε είτε σκοτώνοντας ζόμπι είτε ανοίγοντας πόρτες. Όταν τα σπίτια και τα καταστήματα γύρω από το καταφύγιο-εκκλησία στερέψουν από προμήθειες, θα χρειαστείτε ένα όχημα για να επεκτείνετε τις αναζητήσεις σας. Υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός όμως των αυτοκινήτων και των φορτηγών που παραμένουν ελεύθερα στο Trumbull Valley, και καλώς ή κακώς μπορείτε να επιδιορθώσετε κάθε φορά πολύ λίγα οχήματα πίσω στη βάση. Επιβάλλεται επομένως να είστε προσεκτικοί με ό,τι όχημα οδηγείτε ώστε να αποφύγετε την πρόκληση βλάβης και να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε περισσότερο, αν και είναι πάντα πολύ δελεαστικό να πιάνετε τελική περνώντας μέσα από ορδές ζόμπι...! Και ξανά και ξανά και ξανά! Πέρα από τις ώρες διασκέδασης και ευχαρίστησης όμως θα πρέπει να προσέχετε γιατί η οδήγηση –και κυρίως ο θόρυβος- παντός μηχανοκίνητου τραβάει πάρα πολύ την προσοχή των ζωντανών νεκρών, σε εκνευριστικό σημείο. Εδώ είναι που θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα του ΑΙ, καθώς τα ζόμπι θα ακολουθήσουν το αμάξι σας τις περισσότερες φορές μέχρι να το παρατήσετε και ανακαλύψουν ότι δεν είναι κανείς μέσα. Ή θα σας περικυκλώσουν σε ένα σπίτι, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατές εισόδους για να μπουν και να σας κατασπαράξουν. Όμως αρκετές φορές θα βρεθείτε σε έκρυθμες καταστάσεις όπου οι φίλοι σας θα έχουν μπαστακωθεί στην έξοδο κινδύνου, καθιστώντας αδύνατη τη διαφυγή σας, ή θα δείτε «ψυχικά διαταρραγμένα» ζόμπι που κοπανούν το κεφάλι τους στον τοίχο ή κάθονται σε μια γωνία ακίνητα σαν κάποιος να τα έχει βάλει τιμωρία.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά πρέπει να οργανώνετε τη βάση σας καθώς οι άλλοι επιζώντες (όπως και εσείς) χρειάζονται κρεβάτια για να μπορέσουν να κοιμηθούν και να αναπληρώσουν το stamina τους, η κοινότητα χρειάζεται εργαστήρια για την παραγωγή και την επισκευή όπλων αλλά και ιατρικές εγκαταστάσεις για να θεραπευτούν οι άρρωστοι. Καθώς η κοινότητά σας αυτή μεγαλώνει ίσως παρουσιαστεί η ανάγκη να μετακινηθείτε σε νέες περιοχές που θα παρέχουν περισσότερο χώρο για να οικοδομήσετε τη βάση σας και περισσότερες εγκαταστάσεις που θα κρατήσουν όλα τα μέλη ευτυχή και υγιή. Θα πρέπει ακόμη να έχετε το νου σας σε κάθε ένα από τα μέλη και να το βοηθάτε στα προβλήματά του περνώντας λίγο χρόνο μαζί σκοτώνοντας μερικά ζόμπι ή κάνοντας κάποια χάρη –που συνήθως διακινδυνεύετε τη ζωή σας για να τη φέρετε εις πέρας. Οι άνθρωποι του καταφυγίου θα εγκαταλείψουν την κοινότητα αν το ηθικό τους είναι πολύ χαμηλό, δίνοντας λοιπόν λίγη σημασία σε όλους τους επιζώντες και τα προβλήματά τους αξίζει τα «χαμένα» λεπτά και το ρίσκο που παίρνετε.

Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει το SoD ξεχωριστό στο είδος του είναι ότι η ζωή στον κόσμο του δεν σταματάει ποτέ. Υπάρχει μια συνεχής ροή στα πάντα, την οποία εσείς καλείστε να ακολουθήσετε –θέλοντας και μη. Δεν υπάρχει η δυνατότητα Save-Load, πράγμα που σημαίνει πως ότι γίνεται δεν γυρνάει πίσω. Ο θάνατος κάθε χαρακτήρα είναι οριστικός και μαζί του χάνεται το μέρος του στην ιστορία, οι ικανότητες που ίσως ανέπτυξε και θα βοηθούσαν στο σύνολο, και έτσι ο παίκτης συνειδητοποιεί και με τον άσχημο τρόπο το πόσο σημαντικό για την επιβίωσή του είναι η προσοχή και αλληλοβοήθεια. Πολλές φορές τέτοιες καταστάσεις γίνονται πολύ αγχωτικές αλλά αυτό είναι και η απόδειξη του πόσο καλός τίτλος-εξομοιωτής είναι αυτό το παιχνίδι.

Γραφικά και ήχος

Στον τομέα των γραφικών το State o Decay έχει πολλά να πει. Τα χρώματα είναι πολύ ζωντανά και οι λεπτομέρειες δεν λείπουν από πουθενά, όπως και τα μαγευτικά έρημα τοπία. Ο κύκλος της ημέρας-νύκτας είναι αρκετά ρεαλιστικός και προκαλεί ιδιαίτερα συναισθήματα το να γυρνάς ξημερώματα στη βάση μετά από εξόρμηση για προμήθειες ή ξεκοίλιασμα δεκάδων απέθαντων. Ακόμα μπορείτε να κανονίζετε το πρόγραμμά σας ανάλογα με τη θέση του ήλιου ώστε να εξοικονομείτε μπαταρία από τους φακούς ή να κερδίζετε οπτικό πεδίο κινούμενοι τη νύχτα. Τα ανθρώπινα όπως και τα μηχανοκίνητα μοντέλα είναι πολύ καλά σχεδιασμένα όπως και τα animations τα οποία έχουν αρκετά ομαλή ροή. Τα σπίτια είναι πολύ δουλεμένα σχεδιαστικά και χωροταξικά και τα αντικείμενα γύρω σας έχουν μια αρκετά καλή φυσική υπόσταση. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια οπτικά glitches και bugs αρκετά από τα οποία όμως διορθώθηκαν στο δεύτερο patch. Ίσως να μπορούσε να δοθεί λίγη περισσότερη σημασία στην κίνηση και τη συμπεριφορά των ζόμπι όταν σας ανακαλύπτουν αλλά η ισχύουσα κατάσταση καλύπτει τις απαιτήσεις του μέσου gamer. Ηχητικά το παιχνίδι υστερεί στους ήχους που κάνουν τα αγαπημένα μας πλάσματα –κυρίως στην ποικιλία- αλλά προσφέρει αντ’ αυτού πλούσια ηχητικά εφέ εκτέλεσής τους με ρεαλιστικά ραγίσματα κρανίου, ξεριζώματα άκρων κλπ. Επίσης πάνω από το μέσο όρο είναι το soundtrack αλλά και μεμονωμένα το voice acting –αληθοφανές, κρυστάλλινο και ρεαλιστικό.

Συμπέρασμα

Το State of Decay αποτελεί ένα παιχνίδι επιβίωσης από τα ζόμπι στο οποίο, αν και εικονικό, οι καταστάσεις υπακούν σε νόμους και ισορροπίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές του πραγματικού μας κόσμου. Είναι ανατριχιαστικό το γεγονός ότι ένα παιχνίδι σου ζητάει να σκεφτείς με τρόπο διαφορετικό απ’ αυτόν που έχεις συνηθίσει τόσα χρόνια, και πλέον αναγκάζεσαι να «ζήσεις» το παιχνίδι. Κι εδώ είναι που ίσως το SoD κερδίζει τον παίκτη όσο τίποτε άλλο: κάνοντας τον εκάστοτε παίκτη να σκεφτεί σαν να ζει στο παιχνίδι, του καλλιεργεί και του περνά υποσυνείδητα δυνατότερα συναισθήματα, καθώς υπάρχει αυτή η βιωματική σύνδεση δράσης-αντίδρασης. Σίγουρα ένα παιχνίδι που θα έπρεπε να κυκλοφορεί σε όλες τις πλατφόρμες για το κοινό καλό!

{youtube}-yvUGEmj_MY{/youtube}

Δημήτρης Αθανασόπουλος


Θετικά:Εξαιρετικά γραφικάΤρομερό open world περιβάλλονΠλήθος συναισθημάτων που προσφέρονται ανά πάσα στιγμήΦανταστικά mechanics στο ρου της ιστορίαςΕπιτυχημένος συνδυασμός rpg, strategy, 3rd person actionΡεαλιστική δομή της κοινωνίαςΑρνητικά:Κάποια οπτικά bugs & glitchesΟρισμένα πράγματα δεν εξηγούνται καλά ενώ άλλα προβάλλονται συγκεχυμένα

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την από την επίσημη αντιπροσωπία της Microsoft στην χώρα μας, Microsoft Hellas, για τις ανάγκες του Review.
Keywords
xbox 360, xbox live, zombies, microsoft, undead, survival, xbox, live, sequel, world, zombie, rpg, rangers, maya, υγιή, σημαίνει, patch, voice, hellas, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, αξιολογηση, η ζωη, ξανα, ακινητα, γωνια, δουλεια, θανατος, προγραμμα, φυσικη, χρωματα, ψαρεμα, microsoft, rpg, xbox 360, xbox live, αξιζει, φαγητο, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δοθει, δομη, δωσει, εφε, υπαρχει, εκβαση, εκκλησια, εξελιξη, εξοικειωση, επρεπε, ερχονται, ζωη, ζωης, ζομπι, ζωωδη ενστικτα, υγιή, ιδιο, ειδος, ησυχια, ηχητικα, θορυβος, ηθικο, ισορροπια, κινηση, κυκλος, κρεβατια, κτιρια, λεπτομερειες, μεμονωμενα, μιξερ, μοντελα, μπορειτε, νυχτα, νοοτροπια, ξημερωματα, ομαδα, παντα, οδηγηση, οπτικα, οχηματα, οχημα, πεδιο, περιβαλλον, πλατφορμες, ροη, πορτες, προβληματα, ρισκο, ρολο, σιγουρα, συνεχεια, σκεψεις, σπιτι, σπιτια, τιμωρια, τοπια, τιτλος, φαρμακα, φορα, ωρες, sequel, φιλοι, hellas, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερα, maya, μπροστα, patch, παιχνιδι, πληροφοριες, rangers, σημαίνει, σκηνη, survival, undead, θεματα, world, voice, zombie, zombies
Τυχαία Θέματα