Rush Bros

1,2,3,4 και τρέχα!

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Digital Tribe

Studio ανάπτυξης: Xyla Entertainment

Διάθεση: Μέσω internet

Είδος: Action, Platform

Κυκλοφορία: 24/5/2013

Το είδαμε σε: PC

Κυκλοφορεί επίσης: MAC

Το Rush Bros είναι ένα απλό παιχνίδι 2D platformer από την XΥLΑ Entertainment και κυκλοφορεί σε PC και Mac OSX. Ο κύριος στόχος αυτού του παιχνιδιού είναι να φτάσετε στο τέλος του

εκάστοτε επιπέδου όσο πιο γρήγορα μπορείτε, αποφεύγοντας τα εμπόδια και τις παγίδες που υπάρχουν στο δρόμο σας. Είναι ένας τίτλος κατά βάθος multiplayer, στον οποίο δύο παίκτες βρίσκονται αντιμέτωποι χρονικά σε πάνω από 40 επίπεδα γεμάτα θανάσιμες παγίδες, power-ups, και μπιτάκια που φέρνουν σε Deadmau5 και λοιπούς DJs.

Gameplay

Όσον αφορά στην ιστορία, το Rush Bros δεν έχει να προσφέρει πολλά. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι δύο πρώην φίλοι DJ αποφασίζουν να αναμετρηθούν στήθος με στήθος (ή καλύτερα πόδι με πόδι) μεταξύ τους. Ωστόσο, αντί για μάχες στα decks, όπως θα περίμενε κανείς, επιλέγουν να διαγωνιστούν στο τρέξιμο σε side-scrolling πίστες οι οποίες κρύβουν πάμπολλες θανάσιμες παγίδες και όχι μόνο.

Ο εν λόγω τίτλος, όσον αφορά στα μέτρα του είδους platform, είναι το κλασσικό παιχνίδι-πρότυπο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ο έλεγχος είναι ωραίος και απλός (μόνο όταν χρησιμοποιείται χειριστήριο), και καθώς οι παίκτες κινούν τον χαρακτήρα τους μπορούν να κάνουν άλματα, να πηδήξουν από τοίχο σε τοίχο, να κινηθούν γλιστρώντας και μπορούν επίσης να πάρουν power-ups που αυξάνουν την ταχύτητά τους ή τους δίνουν την ικανότητα να κάνουν ένα διπλό άλμα, μεταξύ άλλων. Υπάρχουν σε κάθε επίπεδο κίνδυνοι, όπως παγίδες, καρφιά, λάκκοι, κλειδωμένες πόρτες ή άλλες που κλείνουν, και ελατήρια. Είναι όλα αρκετά μέτρια, και είναι δύσκολο να παραμείνετε ενθουσιασμένοι με το παιχνίδι παραπάνω από μισή ώρα, ειδικά όταν η μηχανική του παιχνιδιού είναι σαν να χε μπει στον πάγο για δεκαετίες. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιο τέχνασμα που να κάνει μια απλή συνταγή πλατφόρμας ξεχωριστή, κάποιο στοιχείο που διαφοροποιεί ένα παιχνίδι από τη μάζα και το βγάζει εκτός από τον ανταγωνισμό, και αυτό είναι που λείπει απ’ το Rush Bros.

Game modes

Εδώ, υπάρχουν τρεις τύποι παιχνιδιού: single player, το γνωστό split screen, και οι αγώνες online –κατά κόρον multiplayer. Η επιλογή παιχνιδιού για έναν παίκτη βασίζεται ουσιαστικά στο χρόνο (time trials), όπου ο στόχος σας είναι να νικήσετε τον προηγούμενο χρόνο σας σε κάθε επίπεδο. Από τη δεύτερη φορά που παίζει κανείς, ένας χαρακτήρας-φάντασμα εμφανίζεται να τρέχει στον καλύτερο χρόνο σε κάθε επίπεδο. Αυτό δίνει στον αληθινό παίκτη κάτι για συναγωνιστεί, και τον βοηθά να βλέπει πόσο καλά τα πηγαίνει ανά πάσα στιγμή στην πίστα.

Η λειτουργία split screen είναι μια λειτουργία για αγώνες με δύο χρήστες στην ίδια οθόνη, όπου κάθε παίκτης πρέπει κλασικά να φτάσει στο τέλος του επιπέδου. Οι δύο παίκτες δεν αγωνίζονται μαζί στην ίδια πίστα, αλλά στη δική τους εκδοχή, έτσι ώστε ό,τι κάνουν στη δικιά τους δεν επηρεάζει την πρόοδο του άλλου παίκτη. Μπορούν να «ενοχλήσουν», ωστόσο ο ένας τον άλλον, μέσα από τη συλλογή power ups, που αρκετά απ’ αυτά μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση των παικτών. Ένα παράδειγμα αυτού είναι ότι μπορεί ένας να γυρίσει την οθόνη του αντιπάλου του ανάποδα για λίγα δευτερόλεπτα με αποτέλεσμα να τον δυσκολέψει αρκετά και να κερδίσει χρόνο.

Το οnline mode απ’ την άλλη είναι το ίδιο με το split screen, αλλά εδώ οι παίκτες ανταγωνίζονται μόνο μέσω του διαδικτύου.

Γραφικά και ήχος

Ένα απ’ τα πράγματα που κάνει το Rush Bros ιδιαίτερο είναι ότι η μουσική είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα επίπεδα. Τα στοιχεία σε κάθε επίπεδο, όπως οι παγίδες ή οι κινούμενες πλατφόρμες, κινούνται στο χρόνο ανάλογα με το beat. Οι παίκτες μπορούν να ακούν το προεπιλεγμένο soundtrack –το οποίο είναι αρκετά καλό- ή να δημιουργήσουν το δικό τους playlist. Τα τραγούδια μπορούν να αλλαχτούν στη μέση του επιπέδου, αν και δε σας το συστήνουμε καθώς το παιχνίδι κολλάει για αρκετά λεπτά μετά από κάτι τέτοιο.

Ενώ η σύνδεση του παιχνιδιού με τη μουσική είναι κάτι που ιντριγκάρει, το πρόβλημα με το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ότι δεν αξιοποιείται καθόλου αυτή η σύνδεση. Τα επίπεδα είναι στατικά και αμετάβλητα, με αποτέλεσμα το μόνο που αλλάζει η μουσική να είναι κάποια γραφικά στοιχεία απ’ το φόντο και ο ρυθμός που χοροπηδούν κάποιες παγίδες. Δεν υπάρχει καμία σημαντική επίπτωση για τον παίκτη, και για ένα παιχνίδι που υποτίθεται πως φτιάχτηκε ειδικά σαν πλατφόρμερ βασισμένο στη μουσική, αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα.

Παρά το πόσο μέτριο είναι το Rush Bros, έχει αρκετά εντυπωσιακά καλλιτεχνικά σημεία. Πρόκειται για ένα γραφικά καλοσχεδιασμένο 2D παιχνίδι με το εμποτισμένο με νέον background να θυμίζει πολύ περιβάλλον κλαμπ και να είναι είναι πολύ όμορφο εκτός αν έχετε κάποιο θέμα επιληψίας. Τα animation φαίνονται λίγο σα να «σπάνε», αλλά βλέπονται ευχάριστα και δε δημιουργούν καμία κακή εντύπωση. Όμως, όλα τα αντικείμενα σε κάθε πίστα, ακόμα και ο χαρακτήρας σας, είναι απλά χρωματισμένα μαύρα σε αντίθεση με το πολύχρωμο φόντο, πράγμα που δημιουργεί μια τεράστια αντίθεση και μουντάδα και αφήνει με το παράπονο της προσμονής τον εκάστοτε παίκτη.

Συμπέρασμα

Δυστυχώς, το Rush Bros πρόκειται για έναν μέσο τίτλο πλατφόρμας, στερείται της ποικιλομορφίας στο παιχνίδι, και τα custom soundtracks που προσφέρονται δεν αλλάζουν το gameplay σε ικανοποιητικό βαθμό. Οι διαθέσιμες πίστες είναι φυσιολογικής δυσκολίας, αλλά γίνονται κουραστικές, ειδικά μετά από λίγες ώρες επιμονής, επειδή δεν είναι αρκετά δυναμικές και δεν προκαλούν τον εκάστοτε παίκτη τόσο σε δυσκολία όσο και σε ενδιαφέρον. Οι οnline ή τοπικοί αγώνες και τα leaderboards μπορούν να προσθέσουν κάποια αξία και ενδιαφέρον στο παιχνίδι -ειδικά αν σας αρέσουν τέτοια ανταγωνιστικά στοιχεία- και μπορεί να αυξηθεί περισσότερο ο «χρόνος ζωής» του, μόνο και μόνο επειδή το Rush Bros προσφέρει ένα μοναδικό τρόπο που η μουσική σας βιβλιοθήκη επηρρεάζει κάπως το παιχνίδι σας. Ο καλύτερος λόγος για να αγοράσετε είναι στην πραγματικότητα το soundtrack κι αν ψάχνετε να αγοράσετε για ένα καινοτόμο platformer ή ένα συναρπαστικό παιχνίδι μουσικής, θα απογοητευτείτε.

{youtube}YRidMDCKp1A{/youtube}

Δημήτρης Αθανασόπουλος

Θετικά:Ανταγωνιστική εμπειρίαΠανέμορφα γραφικάΠολύ καλό soundtrackΑρνητικά:Δεν υπάρχει βάθοςΜουντός σχεδιασμόςΚαμία ουσιαστική διαφορά με την εισαγωγή μουσικήςΠερίεργοι χειρισμοί

Keywords
Τυχαία Θέματα