Review - Grand Theft Auto V

Το επικό φινάλε της σειράς GTA για την τρέχουσα γενιά κονσολών

Η σειρά Grand Theft Auto δεν χρειάζεται συστάσεις. Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει gamer στον κόσμο ο οποίος να μην έχει χαθεί μέσα στην απόλυτη ελευθερία που προσφέρει η Rockstar, με τον εκάστοτε τίτλο της, εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια. Βέβαια τα πάντα ξεκίνησαν το 2001, όταν και κυκλοφόρησε το Grand Theft Auto III και

η σειρά απέκτησε στυλ και άλλαξε ριζικά το ύφος της προσφέροντας στον παίχτη κάτι που δεν είχε συναντήσει ποτέ στην καριέρα του ως gamer. Ο κόσμος έχει αναγνωρίσει πια την προσπάθεια που καταβάλει η Rockstart και την αξία που έχει αποκτήσει το franchise Grand Theft Auto και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Grand Theft Auto V έχει καταφέρει να προσθέσει στα ταμία της Rockstar περισσότερα από 1 δις δολάρια, ποσό το οποίο προκαλεί ίλιγγο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τίτλος ανέβηκε στα ράφια των καταστημάτων πριν από έξι μόνο ημέρες. Ίλιγγο δεν παθαίνει βέβαια κάποιος μόνο από τα έσοδα του τίτλου αλλά και από τους υψηλούς μέσους όρους που έχει καταφέρει να αποσπάσει σε υπηρεσίες όπως το Metacritic, προσθέτοντας το αυτόματα στους βασικούς διεκδικητές του Game Of The Year 2013 μαζί με το The Last Of Us της Naughty Dog. Πάμε να δούμε λοιπόν αν αξίζει τελικά όλο αυτό το Hype.

Friends reunited - Σενάριο

Τα πάντα ξεκίνησαν στην πόλη του Ludendorff, όπου οι Michael Townley και Trevor Philips, μαζί με δύο συνεργούς, λήστεψαν μια τράπεζα. Κατά την απόδραση και την ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στους κεντρικούς πρωταγωνιστές του τίτλου και τις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής οι δύο συνεργοί σκοτώθηκαν, ο Trevor το έσκασε και ο Michael παρίστανε τον πεθαμένο για να αποφύγει την σύλληψη. Εννιά χρόνια αργότερα o Michael δημιούργησε μια αρκετά προβληματική οικογένεια και απομακρύνθηκε τελείως από τον κόσμο του εγκλήματος. Παρόλα αυτά, οι λάθος επιλογές του τον έχουν βάλει σε πολύ δύσκολη θέση με αποτέλεσμα να χρωστάει χρήματα σε άτομα τα όποια δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά.

Ο Trevor από την άλλη μετακόμισε στην άγρια και ερημική περιοχή της Blaine, όπου και ζει όλα αυτά τα χρόνια σε ένα τροχόσπιτο παρέα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, μετατρέποντας κυριολεκτικά σε ένα κτήνος το οποίο μπορεί να αφαιρέσει μια ζωή άνευ λόγου και αιτίας. Τέλος, ο τρίτος πρωταγωνιστής του GTA V ακούσει στο όνομα Franklin και δουλεύει σε μια εταιρία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Δυστυχώς η εργατικότητα του δεν αναγνωρίζεται και έτσι "αναγκάζεται" να προβεί σε άλλου είδους ενέργειες οι οποίες θα το προσφέρουν χρήματα όπως το κλέψιμο πολυτελών οχημάτων.

Όπως βλέπετε το πρώτο καινούργιο στοιχείο που αντικρίζουμε στο Grand Theft Auto V είναι η χρήση τριών κεντρικών χαρακτήρων και όχι ενός που είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Η εναλλαγή μεταξύ τους γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα αρκεί βέβαια να έχουμε κάποια πρόοδο στο story mode του τίτλου.

Gameplay

Οι αποστολές που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας έχουν την κλασσική GTA δομή που γνωρίσαμε όλα αυτά χρόνια. Θα ταξιδέψουμε μέσα στον τεράστιο χάρτη του τίτλου όπου θα πρέπει να μεταφέρουμε ή να κλέψουμε διάφορα αντικείμενα, να εξολοθρεύσουμε μονάδες εχθρών, να ανατινάξουμε κτήρια, να τρέξουμε σε αγώνες δρόμου και γενικά ότι άλλο τρελό μας ζητήσει ο εκάστοτε NPC. Από τις πρώτες κιόλας αποστολές θα καταλάβετε ότι η Rockstar έχει ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη με το πέμπτο κεφάλαιο της σειράς, όσον αφορά την τρέλα, αφού δεν έχουμε συνηθίσει ο χαρακτήρας μας να γκρεμίζει υπερπολυτελείς επαύλεις δένοντας τα ποδαρικά της με έναν μίνι γερανό επειδή η γυναίκα του απάτησε ή να βουτάει στην θάλασσα ώστε να σκαρφαλώσει σε ένα πολυτελές σκάφος όπου η κόρη του βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με έναν παραγωγό ερωτικών ταινιών. Επίσης, σε ορισμένες αποστολές μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε πως θα ολοκληρώσουμε τον στόχο, επιλέγοντας είτε τον Α είτε το Β τρόπο. Για παράδειγμα, σε μια αποστολή που πρέπει να εισβάλουν σε ένα χρυσοχοείο και υπάρχει η δυνατότητα είτε για «ντου» είτε να ξεκινήσουμε μια άλλη σειρά αποστολών όπου θα πρέπει να κλέψουμε διάφορα σύνεργα ώστε η ληστεία να γίνει ήσυχα και "αλά Ιταλικά". Σημαντικό ρόλο σε αποστολές όπως η παραπάνω παίζει και η εμπειρία που θα έχουν οι συνεργοί σας, τους οποίους και τους διαλέγεται μόνοι σας μέσα από διάφορα βιογραφικά. Αποστολές σαν και αυτές ονομάζονται "heists" και οργανώνονται από τον Michael.

Η περιοχή που λαμβάνει χώρα το Grand Theft Auto V μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο ζωντανή που έχουμε συναντήσει ποτέ σε video game. Δεν υπάρχει στενό στην πόλη του Los Santos που να μην δείτε κάποιο περιστατικό όπως πχ δύο αστέγους να συζητάνε, μια κυρία να έχει βγάλει βόλτα το σκυλάκι της ή κάποιοι νεαροί να φλερτάρουν μια κοπέλα που έτυχε να περάσει από μπροστά τους. Επίσης, σε ανύποπτο χρονικό διάστημα μπορεί να διαδραματιστεί και ένα mini event μπροστά στα μάτια σας το οποίο αφορά κάποιον NPC ο οποίος έχει πέσει θύμα ληστείας και το αν θα τον βοηθήσετε εξαρτάτε αποκλειστικά από εσάς. Αν βγάλετε από την μέση τον ληστή μπορείτε είτε να κρατήσετε το αντικείμενο ή τα χρήματα είτε να τα επιστρέψετε στον νόμιμο κάτοχο τους με μια μικρη οικονομική επιβράβευση ως δώρο.

Σημαντικός παράγοντας στην σειρά Grand Theft Auto ήταν, είναι και θα είναι πάντα τα οχήματα που είναι διαθέσιμα. Οι αποστάσεις που καλούμαστε να καλύψουμε είναι αρκετά μεγάλες και κάτι τέτοιο με τα πόδια θα ήταν εξωφρενικά δύσκολο. Ευτυχώς όπου και αν πέσει το μάτι σας, ακόμα και στις πιο ερημικές τοποθεσίες, θα δείτε κάποιο μέσο το οποίο θα σας γλιτώσει από άσκοπες περιπλανήσεις και ειδικά αν είστε μέσα στην πόλη του Los Santos όπου η κίνηση φαίνεται αρκετά αυξημένη σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Επίσης η οδήγηση έρχεται βελτιωμένη σε σχέση με το Grand Theft Auto IV, με τον παίκτη να έχει καλύτερο έλεγχο των οχημάτων, ενώ και τα ίδια τα αυτοκίνητα παρουσιάζουν πιο ρεαλιστική αντίδραση σε κάθε εντολή. Κάθε αυτοκίνητο έχει τα δικά του θετικά και αρνητικά, με τα μεγαλύτερου βάρους να κινούνται και να επιταχύνουν πιο δύσκολα αλλά να είναι πιο ανθεκτικά σε συγκρούσεις και τα μικρότερου (βάρους) να βοηθούν σε πιο εύκολη διαφυγή, αλλά να είναι επιρρεπή σε ανατροπές με το παραμικρό χτύπημα. Οι στροφές συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένη δυσκολία με αποτέλεσμα πεζοί, κάδοι, κολώνες κτλ να εκτοξεύονται αριστερά και δεξιά.

Σε ότι αφορά τα όπλα τώρα ο παίχτης έχει μια σειρά από τα παραπάνω εργαλεία για λύσει τις διαφορές με συμμορίες ή τα όργανα της τάξεως. Η επιλογή τους γίνεται μέσα από έναν κυκλικό μηχανισμό που εμφανίζεται με το πάτημα το L2 και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ήταν αρκετά βολικό σε σχέση με προηγούμενους τίτλους της σειράς. Βελτιώσεις έχουμε και στην στόχευση ενώ η κάλυψη του χαρακτήρα μας πίσω από διάφορα αντικείμενα γίνεται πια πατώντας το πλήκτρο R2 βοηθώντας πάρα πολύ σε δύσκολες καταστάσεις. Όσοι παίχτες έχουν ασχοληθεί και με το Max Payne 3 θα αντικρίσουν πάρα πολλές ομοιότητες σε πολύ σημαντικούς gaming μηχανισμούς.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αναλάβετε, ορισμένες, αποστολές γίνεται ξανά μέσα από το smartphone που έχει στην κατοχή του ο χαρακτήρας σας. Μέσα από αυτό μπορείτε να καλέσετε τους φίλους σας, να στείλετε SMS και email, να δείτε πληροφορίες για τις αποστολές σας, να μπείτε στο internet και τέλος και πιο σημαντικό από όλα να κάνετε quick save σε οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεστε χωρίς να απαιτείται να επιστρέψετε στο safe house. Η τελευταία επιλογή όπως καταλαβαίνεται σας γλιτώνει από πάρα πολύ χρόνο και κόπο.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός τις main και side missions υπάρχουν και ένα σωρό ακόμα δραστηριότητες όπως η ενασχόληση σας με arcade video games, τένις, τρίαθλο, γκολφ ή scuba diving. Ειδικά για την δραστηριότητα του γκολφ οι μηχανισμοί που υπάρχουν μπορούν να συγκριθούν στα ίσια με τους αντίστοιχους του Tiger Woods PGA Tour.

Ένας πανέμορφος, ολοζώντανος κόσμος - Τεχνικός τομέας

Βελτιώσεις συναντάμε και στον τεχνικό τομέα. Όπως είναι λογικό δεν πρέπει να περιμένετε θεαματικά γραφικά, αφού οι κονσόλες αυτής της γενιάς έχουν φτάσει ήδη στα όρια τους, αλλά σε σχέση με το Grand Theft Auto IV τα γραφικά έχουν γίνει πιο λεπτομερή, υπάρχει ελάχιστο frame drop ενώ βελτιωμένο παρουσιάζεται και το animation των χαρακτήρων που πλέον φαίνονται να κινούνται ακόμη πιο ρεαλιστικά στον κόσμο. Αυτό που μας εντυπωσίασε πιο πολύ ήταν η αρκετά ρεαλιστική κίνηση και απεικόνιση των κυμάτων όταν αυτά ερχόντουσαν σε επαφή, τόσο με τον πρωταγωνιστή, όσο και με τα διάφορα σκάφη που διέσχιζαν την θάλασσα. Βέβαια ο τεχνικός τομέας θα εκτοξευτεί όταν με το καλό το Grand Theft Auto V ανακοινωθεί για PC και γιατί όχι και για τις κονσόλες επόμενης γενιάς.

Συμπεράσματα

Η Rockstar κατάφερε πάλι να προσφέρει έναν τίτλο διαμάντι στην βιομηχανία και να κλείσει η σειρά την πορεία της στην τρέχουσα γενιά των οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας. Αν είχατε σκοπό να αγοράσετε έναν τίτλο για φέτος τότε αυτό θα πρέπει σίγουρα να είναι το Grand Theft Auto V γιατί περιέχει όλα τα αψεγάδιαστα στοιχεία που προσφέρει η σειρά όλα αυτά χρόνια και πολλές ακόμα νέες προσθήκες. Μοναδικό μας παράπονο από την Rockstar, το οποίο δικαιολογείται εν μέρει, ήταν η απουσία του online mode το οποίο και θα προστεθεί στις 1 Οκτωβρίου μέσα από ένα μεγάλο patch που ετοιμάζει το βρετανικό studio. Αυτή την κίνηση την δικαιολογούμε εν μέρει, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, καθώς θα ήταν αδύνατο για οποιονδήποτε gamer να ασχοληθεί και με τα δύο modes του τίτλου ταυτόχρονα. Περισσότερα για το GTA Online θα διαβάσετε από εμάς όταν με το καλό αυτό κυκλοφορήσει. Μέχρι τότε να προσέχετε στους δρόμους του Los Santos γιατί κυκλοφορούν πολλοί περίεργοι τύποι!

{youtube}hvoD7ehZPcM{/youtube}

Άκης Μαύρος

Θετικά:Απίστευτη ελευθερία κινήσεωνΟ κόσμος του είναι ολοζώντανοςΤο storytellingΒελτιωμένα animationsΆφθονες δόσεις χιούμορΠάρα πολλές βελτιώσεις σε σχέση με το GTA IV
Αρνητικά:Δικαιολογημένα προβλήματα στον τεχνικό τομέαΗ απουσία του GTA Online εξαρχής

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Take-Two Interactive
Studio ανάπτυξης: Rockstar
Διάθεση: CD Media
Είδος: Action/Adventure
Διαθέσιμο από: 17/9/2013
Κυκλοφορεί για: PS3 (Review), Xbox 360

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Take-Two στην χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
auto, auto, naughty dog, gta v, safe house, pga tour, gta, iii, στυλ, franchise, δις, game, dog, friends, philips, τραπεζες, συλληψεις, πήχη, ντου, video, mini, max, sms, email, quick, house, games, γκολφ, diving, tiger, pga, frame, animation, online, patch, studio, ps3, xbox, media, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, ητανε μια φορα, safe house, ξανα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γυναικα, εργαλεια, θαλασσα, καριερα, ναρκωτικα, παιχνιδια, email, games, game, gta, iii, pga, philips, ps3, αγωνες, αξιζει, αλκοολ, βιογραφικα, βρισκεται, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δις, δομη, δωρο, ευκολα, υπαρχει, ελευθερια, εν μερει, εξι, ερχεται, εταιρια, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, ησυχα, υφος, γκολφ, κεφαλαιο, κινηση, κυρια, λαθος, ματια, ματι, μινι, μπορειτε, παντα, οδηγηση, οικογενεια, ονομα, ορια, οχηματων, οχηματα, παιδια, παμε, πιο πολυ, προβληματα, πρωταγωνιστες, ραφια, ρολο, σιγουρα, σειρα, συλληψη, σκαφη, στυλ, τρελα, τιτλος, φαινονται, αδυνατο, animation, diving, franchise, frame, gta v, house, χωρα, κοπελα, max, media, mini, μπροστα, naughty dog, dog, οργανα, patch, παιχνιδι, pga tour, πήχη, πληροφοριες, ποδια, quick, studio, sms, σωρο, tiger, online, τρελο, τραπεζα, θετικα
Τυχαία Θέματα
Review - Grand Theft Auto V,