Review - Call Of Duty: Ghosts

The Ghosts are real

Πολλά πράγματα στον κόσμο είναι σίγουρα ή καλύτερα προγραμματισμένα ότι θα συμβούν. Ο ήλιος που θα ανατείλει το πρωί, το φεγγάρι που θα κάνει την εμφάνιση του αργά το απόγευμα ή οι εποχές και η σειρά με τις οποίες θα έρθουν. Μέσα στα παραπάνω παραδείγματα μπορούμε, εδώ και μερικά χρόνια πλέον, να προσθέσουμε και την κυκλοφορία του επόμενου κεφαλαίου της σειράς Call Of Duty

κάθε Νοέμβριο. Πιστή στο ραντεβού της, η Activision έρχεται να μας προσφέρει την καθιερωμένη ετήσια multiplayer πρόταση της η οποία περιέχει και μια "ιδέα" από single player campaign ώστε να δικαιολογήσει τα περίπου 60€ που ζητάει από τον καταναλωτή. Ακολουθώντας το γνωστό πλέον μοντέλο διαδοχικής ανάπτυξης των Call of Duty, φέτος ήταν η χρονιά της Infinity Ward να δημιουργήσει το επόμενο κεφάλαιο της σειράς, το οποίο και ακούει στο όνομα Call Of Duty: Ghosts. Για να δούμε αν Activision και Infinity Ward κατάφεραν να δώσουν μία φρέσκια πνοή στο franchise.

Οικογενειακές ιστορίες - Σενάριο

Η ιστορία του Call Of Duty: Ghosts ξεκινά με τον Elias Walker να μιλάει στα παιδιά του, Logan και Hesh, σχετικά με την θρυλική ομάδα "Ghosts" και πως εμφανίστηκε. Εν το μεταξύ στο διάστημα, τρομοκράτες της Νοτιοαμερικάνικης οργάνωσης με το όνομα Federation προσπαθούν να πάρουν υπό τον έλεγχο τους το υπερόπλο Orbital Defense Initiative (ODIN) με σκοπό να καταστρέψουν πόλεις την Νοτιοδυτικής Αμερικής. Δύο αστροναύτες αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί και αποφασίζουν να θυσιαστούν καταστρέφοντας τον ODIN. Δυστυχώς ο ODIN είχε ήδη οπλιστεί με αποτέλεσμα να καταστρέψει ολοσχερώς την περιοχή του San Diego, γενέτειρα των κεντρικών ηρώων του τίτλου, μετατρέποντας το περιβάλλον σε post apocalyptic μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ευτυχώς η οικογένεια Walker επέζησε της καταστροφής και μέσα σε 10 χρόνια κατάφεραν να γίνουν elite μέλη του στρατού. Το Call of Duty: Ghosts μας τοποθετεί στις στρατιωτικές αρβύλες του Logan Walker αλλά και μερικών άλλων χαρακτήρων όπως τον πατέρα του Logan ή ενός εκ των δυο αστροναυτών τον οποίο και χειριζόμαστε στα πρώτα λεπτά του τίτλου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αποτρέψουμε περαιτέρω επιθέσεις προς τη Βόρεια Αμερική και να εξοντώσουμε με τη βοήθεια μελών της ομάδας Ghosts τους αντιπάλους της Βόρειας Αμερικής.

Η διάρκεια του single player campaign διαρκεί κάτι λιγότερο από 7 ώρες, ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που το παίζει κάποιος, και σίγουρα δεν κρύβει σοβαρές εκπλήξεις καθώς μιλάμε για ακόμη έναν κλασικό, corridor shooter τίτλο.

Gameplay

Τεράστιες αλλαγές όσον αφορά το gameplay στο κεντρικό campaign δεν υπάρχουν. Όπως οι προκάτοχοί του έτσι και το Ghosts είναι μία γραμμική εμπειρία όπου πλην μερικών, εντυπωσιακών ομολογουμένως, σκηνών απλά προχωράμε μπροστά σκοτώνοντας όποιον βρεθεί στο διάβα μας. Κρυβόμαστε πίσω από κάποιον τοίχο, πυροβολούμε μερικούς εχθρούς, ξανακρυβόμαστε για να αναπληρωθεί η υγεία μας και επαναλαμβάνουμε μέχρι να μας δοθεί το πράσινο φως για να συνεχίσουμε. Η μοναδική νέα προσθήκη η οποία δίνει μια ανάσα δροσιάς στην σειρά και μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τους εχθρούς με πιο "ήσυχο τρόπο" είναι η φυσικά η δυνατότητα να ελέγχουμε, σε ορισμένα σημεία μόνο, τον τετράποδο σύντροφο μας, τον Riley. O Riley έχει ενσωματωμένη πάνω του μια κάμερα και επιτρέπει στους Logan και Hesh να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στον περιβάλλοντα χώρο ώστε να οργανώσουν την στρατηγική τους. Ωστόσο ο τετράποδος σύντροφος μας δεν έχει μόνο την ικανότητα του ανιχνευτή αλλά μπορεί να αποδειχτεί και ιδιαίτερα φονικός. Ο Riley μπορεί να πλησιάσει από πίσω τους εχθρούς και να τους εξολοθρεύσει με ένα δάγκωμα ή μπορεί να γαβγίσει για να τους αποσπάσει την προσοχή και να τους προσεγγίσετε πιο εύκολα. Δυστυχώς οι εχθροί σας δεν είναι ιδιαίτερα φιλόζωοι με αποτέλεσμα αν αντιληφθούν τον Riley να το πυροβολήσουν και να χρειαστεί να επαναλάβετε την αποστολή. Η Α.Ι, επιφανειακά φαίνεται πιο έξυπνη από παλαιότερους τίτλους της σειράς, όμως σύντομα διαπιστώνουμε πως αν κινηθούμε με τρόπο που δεν υπολόγισαν οι δημιουργοί του τίτλου, δεν μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα.

H «καρδιά» του κάθε Call of Duty - Multiplayer

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία και το αψεγάδιαστο multiplayer που προσφέρει η σειρά Call Of Duty από τότε που κυκλοφόρησε το Call Of Duty 4: Modern Warfare μέχρι και σήμερα. Κάθε φορά ο υπογράφων πιάνει στα χέρια του
του κάποιον καινούργιο τίτλο της σειράς του γεννιέται το εξής ερώτημα, "Άραγε ξεκινούν όλοι πρώτα το Single player για να πάρουν μια γεύση ή καλύτερα να κάνουν μα μικρή προθέρμανση πριν πέσουν με τα μούτρα στους servers της Activision και το Multiplayer; Μετά από την πρόταση της Treyarch με το Black Ops II ο πήχης ανέβηκε ψηλά και η Infinity Ward καλείται να ανταποκριθεί στη πρόκληση. Τα γνωστά modes επιστρέφουν, με τα Team Deathmatch, Domination και Free For All να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των παικτών. Στο Infected οι παίκτες ξεκινούν με ένα shotgun και προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανοί, με έναν τυχαία επιλεγμένο παίκτη να έχει τον ρόλο του infected και -οπλισμένος μόνο με το μαχαίρι του- να προσπαθεί να «μολύνει» τους υπόλοιπους. Το Crank είναι μια παραλλαγή του Team Deathmatch όπου τα kills χαρίζουν μεγαλύτερη ταχύτητα στις κινήσεις αλλά θέτουν σε λειτουργία μια αντίστροφη μέτρηση 30 δευτερολέπτων μέχρι το επόμενο kill, η αποτυχία επίτευξης του οποίου φέρνει τον θάνατο. Το Grind είναι επίσης μια παραλλαγή, αυτή τη φορά του Kill Confirmed, το οποίο απαιτεί μεγαλύτερη ομαδικότητα, με τους παίκτες να πρέπει να εναποθέσουν τα tags που συλλέγουν σε συγκεκριμένα σημεία. Το Search and Destroy μετονομάζεται σε Search and Rescue και επίσης δανείζεται στοιχεία από το Kill Confirmed, δίνοντας στους παίκτες τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης αν κάποιος συμπαίκτης «μαζέψει» το tag του πεσμένου teammate. Τέλος, το Blitz θυμίζει αρκετά το Capture The Flag με μοναδική διαφορά ότι δεν υπάρχει κάποια σημαία αλλά οι παίκτες σκοράρουν φτάνοντας στη βάση της αντίπαλης ομάδας, ενώ το Hunted δίνει στα μέλη των δύο ομάδων μόνο ένα πιστόλι, με drops στο χάρτη να προσφέρουν random όπλα με περιορισμένα πυρομαχικά.

Όσοι παίχτες είχαν αγαπήσει το "Zombie mode" που γνωρίσαμε στο Call Of Duty: Worlds at War τους έχουμε ευχάριστα νέα καθώς έχει προστεθεί ένα πανομοιότυπο mode το οποίο αντί για τα "άμυαλα" αυτά πλάσματα αντιμετωπίζουμε εξωγήινους. Στο Extinction mode λοιπόν μια ομάδα των τεσσάρων ατόμων καλείται να καταστρέψει τα Alien Hives και να επιζήσει από τις ορδές των εξωγήινων, με 4 διαφορετικά classes. Το κάθε kill δίνει «χρήματα» με τα οποία μπορεί να αγοραστεί εξοπλισμός, όπλα και διάφορα άλλα «καλούδια», ενώ τόσο με τη πρόοδο στο mode όσο και με την επιτυχή εκτέλεση των assignments που ανατίθενται κατά την ώρα της μάχης (όπως για παράδειγμα τη χρήση μόνο πιστολιών, ή τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου ποσοστού ευστοχίας) αποκτώνται talent points με τα οποία μπορούμε να αναβαθμίσουμε τους χαρακτήρες μας.

Τεχνικός τομέας

Το Call Of Duty: Ghosts σε σύγκριση με τους προκατόχους του είναι φανερά βελτιωμένο οπτικά όσον αφορά τις τωρινές κονσόλες αλλά από μια μικρή γεύση που είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε από την έκδοση του στο PC δεν παρουσιάζεται το είδος της ολοφάνερης βελτίωσης που θα περίμενε κανείς από μια next-gen παραγωγή. Βέβαια για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη θα πρέπει να περιμένουμε έναν μήνα περίπου ώστε να δούμε και την έκδοση του PS4. Όσον αφορά την τωρινή γενιά θα επαναλάβουμε ότι είναι βελτιωμένο οπτικά με το σύστημα των animations να είναι φανερά βελτιωμένο προσφέροντας μεγαλύτερη ρευστότητα στις κινήσεις, τα textures είναι αρκετά καλής ποιότητας ενώ και ο φωτισμός κινείτε στο σε αρκετά καλά επίπεδα.

Να το πάρουμε τώρα ή να περιμένουμε την επόμενη γενιά; - Συμπεράσματα

Η σειρά Call Of Duty είναι γνωστό ότι απευθύνεται πλέον στους επαγγελματίες παίκτες (e-sports) και σε όσους απολάμβαναν πάντα το run 'n' gun gameplay. Εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό το Call of Duty που οι fans γνωρίζουν και ακολουθούν πιστά όλα αυτά τα χρόνια με το πολύ μικρό και αδιάφορο single player άλλα περιέχοντας ένα πολύ δυνατό multiplayer όπου την εν λόγω εμπειρία που προσφέρει το δημοφιλές franchise σε αυτό το κομμάτι πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν όλα αυτά τα χρόνια αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα μένει να δούμε, σε έναν μήνα από σήμερα και την έκδοση του τίτλου στο PS4 ώστε να δούμε τις διαφορές ανάμεσα στις δυο γενιές.

{youtube}tUBcYogq-3M{/youtube}

Άκης Μαύρος

Θετικά:Μια ολοκληρωμένη multiplayer εμπειρίαΤο Exctinction ModeΚαλός τεχνικός τομέας....Αρνητικά:....αλλά περιμέναμε περισσότεραΓια ακόμη μια φορά αδιάφορο το Single playerΜέτρια A.I

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Activision
Studio ανάπτυξης: Infinity Ward
Διάθεση: IGE
Είδος: FPS
Κυκλοφορία: 5/11/2013
Κυκλοφορεί για: PS3 (Review), Xbox 360, Wii U, PS4, Xbox One, PC

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}


Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Activision στην χώρα μας, IGE, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
call of duty, ghosts, ghosts, call of duty, οικογενειακες ιστοριες, εν λόγω, xbox 360, wii u, xbox one, εμφάνιση, activision, single, player, infinity, franchise, initiative, elite, φως, νέα, black, ops, πήχης, team, free, tags, tag, blitz, random, zombie, alien, ps4, run, gun, ps3, xbox, wii, ige, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, υγεια, φως, ωρα, ps3, ps4, xbox 360, αμερικη, απλα, βοηθεια, βορεια, βορεια αμερικη, γευση, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δοθει, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εν λόγω, εμφάνιση, εποχες, ερχεται, εχθροι, ειδος, ηλιος, θυμιζει, κεφαλαιο, κλασματα, λειτουργια, ματια, μικρο, ομαδα, παντα, ο ηλιος, οικογενεια, ονομα, οπτικα, παιδια, πεδιο, περιβαλλον, πιστη, πήχης, πνοη, πρωι, ραντεβου, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, φεγγαρι, φυσικα, φορα, ωρες, activision, alien, αρβυλες, black, blitz, free, εξοπλισμος, elite, franchise, gun, χωρα, ιδιαιτερα, ige, initiative, κομματι, μια φορα, μπροστα, infinity, ops, παιχνιδι, player, πληροφοριες, random, run, σημαια, single, tag, tags, team, wii, wii u, χερια
Τυχαία Θέματα