Ζήτησε συγγνώμη, έβαλε στόχο την πρωτιά


Με τη λέξη «αρχίζουμε» και με ένα γενικό προσκλητήριο προς τα μέλη, τους φίλους και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εγκαταλείψει το Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσδιόρισε χθες από τη θέση του μελλοντικού αρχηγού του κόμματος ότι βασικός στόχος του είναι η νίκη στις εθνικές εκλογές.
Και παράλληλα έβαλε τέλος στα σενάρια που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ο στόχος μας είναι καθαρός και ρεαλιστικός, σημείωσε, είναι η νίκη στις βουλευτικές εκλογές, είναι η πρωτιά, γιατί «το ΠΑΣΟΚ για το καλό του έθνους πρέπει να έχει τον κεντρικό, τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις». Επειτα από μια διήμερη συνεδρίαση των κορυφαίων οργάνων του Κινήματος, κατά την οποία δοκιμάστηκαν σκληρά οι θεσμοί του κόμματος αλλά και οι αντοχές της ίδιας της κομματικής διαδικασίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναδείχθηκε απόλυτος κυρίαρχος, με αποτέλεσμα η εκλογή της προσεχούς Κυριακής από τη βάση να έχει μόνο στατιστικό ενδιαφέρον: όπως το πόσοι, φίλοι και μέλη του Κινήματος, για παράδειγμα, θα προσέλθουν στις κάλπες για να τον αναδείξουν τέταρτο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Ετσι, μοιραία τα φώτα στρέφονται στην επόμενη μέρα, και ειδικότερα στο ποια θα είναι η πολιτική πλατφόρμα που θα παρουσιάσει ο νέος αρχηγός του κόμματος για το ΠΑΣΟΚ της «επόμενης ημέρας». Οπως βεβαίως και ποια θα είναι η νέα «ισχυρή ομάδα» του Κινήματος, αν και οι δηλώσεις υποστήριξης από μια σειρά κορυφαίων στελεχών προς το πρόσωπό του στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης (πλην των Α. Λοβέρδου και Κ. Σκανδαλίδη που είχαν αρχικά σταθεί στο πλευρό του, δήλωσαν την υποστήριξή τους μεταξύ άλλων και οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Διαμαντοπούλου, Θ. Πάγκαλος, Μ. Παπαϊωάννου, Δ. Ρέππας) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες σχετικά με την ομάδα αυτή.Ταυτόχρονα το προσκλητήριο του κ. Βενιζέλου - με ονομαστική αναφορά στον θεωρητικά ανθυποψήφιό του Χρήστο Παπουτσή - προς όλους, «απευθύνομαι» είπε, «προσωπικά σε όλα τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους, τους ψηφοφόρους κάποια στιγμή του ΠΑΣΟΚ και τους καλώ να γυρίσουν εδώ στο σπίτι τους, στη μεγάλη κοίτη της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης» -, δημιουργεί την αίσθηση ότι ο νέος πρόεδρος του Κινήματος δύσκολα θα ξεφύγει από τις πολλαπλές δεσμεύσεις που δημιούργησαν οι συμμαχίες που πέτυχε.
«ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ». Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε στη δήλωσή του μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του για το προεδρικό αξίωμα ότι έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης που επωμίζεται, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι «αυτή η ευθύνη είναι μια ευθύνη συλλογική και η δράση μας θα είναι ομαδική».Από εκεί και πέρα, πέντε είναι τα στοιχεία που εκ των πραγμάτων αναδείχθηκαν από τη διήμερη σύνοδο της Εθνικής Συνδιάσκεψης και την τρίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που ακολούθησε χθες το μεσημέρι:n ότι όλη αυτή η διαδικασία, παρά τη - βάσει του καταστατικού - απόρριψη της υποψηφιότητας του Χρ. Παπουτσή και δευτερευόντως του Στέφανου Τζουμάκα, ήταν για το ΠΑΣΟΚ η πρώτη συγκροτημένη άσκηση ενότητας από το 2009 που ανέ
Keywords
Τυχαία Θέματα