«Ζητείται επιθετικός» – Οι… «μικρές αγγελίες» του ποδοσφαίρου

«Αναζητούμε αριστεροπόδαρο, γρήγορο που παίζει τα άκρα για την πρώτη κατηγορία». Οι «μικρές αγγελίες» του ποδοσφαίρου κάνουν θραύση στην Ισπανία και επεκτείνονται εκτός των τεσσάρων γραμμών των αγωνιστικών χώρων.

Το FutbolJobs έχει αναλάβει τη σύνδεση της προσφοράς και της ζήτησης, επιμένοντας ωστόσο πως δεν λειτουργεί ως ενδιάμεσος ούτε ως ατζέντης.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν παρατηρήθηκε πως οι προσφορές από ατζέντηδες

ή το δίκτυο σκάουτινγκ δεν αρκούν πλέον για να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος. Ούτε καν η τεχνητή νοημοσύνη με τα προγράμματα ανάλυσης που παρακολουθούν παίκτες στα σημαντικότερα πρωταθλήματα του κόσμου. Το νέο εργαλείο που αρχίζει να εγκαθίστανται συνδέει την προσφορά και τη ζήτηση, μεταξύ του επαγγελματία που αναζητά εργασία ή να τη βελτιώσει και της ομάδας, του συλλόγου ή ακόμα και της ομοσπονδίας που θέλει να προσλάβει προσωπικό.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα FutbolJobs δημιουργήθηκε το 2013 με έδρα την περιοχή της Οριχουέλα, στο Αλικάντε, και αρχικά προσέλκυε παίκτες και ομάδες από τις μικρές κατηγορίες ή τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

«Χωρίς μεσάζοντες»

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του έχει δεχτεί προσφορές από παίκτες, προπονητές, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές και αναλυτές απ’ όλο τον κόσμο. Τώρα ακόμα και από την πρώτη κατηγορία.

«Ψάχνουμε για έναν μέσο (δυνατό και σωματώδη) για σύλλογο της πρώτης κατηγορίας στην Ισπανία, έναν αποδεδειγμένο επαγγελματία παίκτη στην κατηγορία, με κοινοτικό διαβατήριο, που να είναι ελεύθερος να υπάρχει η επιλογή του δανεισμού, χωρίς ατζέντη ή πρακτορεία».

Πρόκειται για μια «αγγελία» που είναι ενεργή εδώ και 44 ημέρες και στην οποία έχουν υποβάλει αίτηση 384 υποψήφιοι. Οπως σε κάθε προσφορά εργασίας, οι απαιτήσεις είναι σαφείς: «Προφίλ στο Transfermarkt (ελάχιστη αξία 800.000 ευρώ), εμπειρία στη LaLiga (προτιμότερη), ευρωπαϊκό διαβατήριο και ενεργός αυτή τη σεζόν». Ο μισθός, «σύμφωνα με το προφίλ του παίκτη». Αλλά υπάρχουν περισσότερα.

«Ψάχνουμε για έναν αριστεροπόδαρο, γρήγορο εξτρέμ για την πρώτη κατηγορία της Ισπανίας. Αποδεδειγμένοι παίκτες με εμπειρία στην κατηγορία, κοινοτικό διαβατήριο, χωρίς μάνατζερ και με δυνατότητα ελεύθερης μεταγραφής ή δανεισμού». Στην περίπτωση αυτή, η απαίτηση είναι ένα προφίλ αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ και ο μισθός ορίζεται ως «ανταγωνιστικός», για τον οποίο έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση 252 υποψήφιοι σε προσφορά που είναι ακόμα ανοιχτή.

Η πιο πρόσφατη «αγγελία» έχει δεχτεί ήδη είκοσι αιτήσεις. «Επιθετικός για την πρώτη κατηγορία της Ισπανίας. Απαιτήσεις: πρέπει να είναι γρήγορος και δυνατός, ικανός να κρατά μπάλα, με εμπειρία και καλή στατιστική. Υποβολή προφίλ στο Transfermarkt. Θα μιλήσουμε μόνο με τον επίσημο εκπρόσωπο του παίκτη, όχι με τρίτους. Ο σύλλογος έχει προϋπολογισμό για μεταγραφή 12 εκατ. και για συμβόλαιο μέχρι 750.000 ετησίως».

Και γνωστά ονόματα

Η συγκεκριμένη διαδικασία θυμίζει αρκετά τα γνωστά Infojobs και Linkedln. Παίκτες από την τέταρτη κατηγορία ή τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα εδώ και χρόνια, ενώ έχουν ενταχθεί σ’ αυτή και αρκετοί αναγνωρισμένοι προπονητές. Οπως ο Τζον Εράστι με μακρά πορεία στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία και πρώην παίκτης της Εϊμπαρ ο οποίος έχει αναλάβει τη δεύτερη ομάδα της Βιγιαρεάλ.

Πολλοί επαγγελματίες του ποδοσφαίρου που δεν θέλουν να αποκαλυφθούν τα ονόματά τους, έχουν βρει πολύ χρήσιμη την πλατφόρμα, όπως και τα κλαμπ αλλά και τα γραφεία των ατζέντηδων για μελλοντικές συνεργασίες. Μέχρι τώρα την έχουν χρησιμοποιήσει περισσότεροι από 180.000 χρήστες από 160 χώρες.

Το FutbolJobs δεν παίρνει προμήθειες από τις μεταγραφές, αλλά τα έσοδά του περιορίζονται από τις συνδρομές των ενδιαφερομένων που αυτή τη στιγμή είναι περίπου πέντε χιλιάδες. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη για να δει όποιος επιθυμεί το περιεχόμενο της προσφοράς.

2.000 συνεργασίες

Στην πλατφόρμα δημοσιεύονται κατά μέσο όρο δέκα προσφορές την ημέρα απ΄όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια όλα είναι στα χέρια των χρηστών. Υπολογίζεται ότι υπήρξαν 2.000 επιτυχημένα «ματσαρίσματα» μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης από επαγγελματίες του ποδοσφαίρου.

Πολλές προσφορές προέρχονται από ομάδες της τρίτης κατηγορίας της Σαουδικής Αραβίας οι οποίες προσφέρουν μισθούς της τάξης των 3.700 ευρώ μαζί και σπίτι. Δημοσιεύτηκε επίσης προσφορά ύψους τριών εκατ. ευρώ για ολοκληρωμένο προπονητικό σταφ για ομάδα της πρώτης κατηγορίας.

Στο αμερικάνικο πρωτάθλημα (MLS) ζητείται «πρώτος προπονητής» για τη δεύτερη ομάδα της Σιάτλ Σάουντερς. Στις κλασικές ευρωπαϊκές αγορές αναζητούνται γυμναστές για την ακαδημία της Γουέστ Χαμ ή φυσικοθεραπευτές για τη Σπάρτα Πράγας.

Υπάρχει επίσης ζήτηση για στελέχη γραφείου, όπως της ομοσπονδίας της Σιγκαπούρης η οποία προσπαθεί να βρει διευθυντή για τη λειτουργική και διοικητική διαχείριση των κέντρων από τα οποία ελπίζει να αναδείξει τα μελλοντικά της ταλέντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα