Τζο Μπάιντεν: Προτείνει την Φραντσέτι για την αρχηγία του Ναυτικού

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε την Παρασκευή ένα ιστορικό βήμα προτείνοντας τη ναύαρχο Λίζα Φραντσέτι για την ανάληψη του ρόλου της Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού. Με αυτόν τον τρόπο,  η ναύαρχος γίνεται η πρώτη γυναίκα που θα διοικήσει το Ναυτικό και θα γίνει μέλος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τους New York Times, η απόφαση του Μπάιντεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για τους υψηλά ιστάμενους του Πενταγώνου. Πολλοί πίστευαν πως

το αξίωμα του αρχηγού θα πήγαινε στον ναύαρχο Samuel Paparo, ο οποίος ηγείται του Πολεμικού Ναυτικού στον Ειρηνικό και έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση της πρόκλησης που έρχεται από την Κίνα.

Παρόλα αυτά, η Φραντσέτι, ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν μεταξύ των υποψηφίων που χαίρει ευρείας εκτίμησης, αλλά κατέχει και εμπειρία, καθώς έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων ως διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κορέα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τι ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν για την Φραντσέτι

Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην 38χρονη εμπειρία που κατέχει η ναύαρχος Φραντσέτι. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η ναύαρχος Φραντσέτι έχει επιδείξει εκτεταμένη εμπειρία, τόσο στον επιχειρησιακό, όσο και στον πολιτικό τομέα», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι ήταν η δεύτερη γυναίκα που έφτασε στο βαθμό του ναυάρχου τεσσάρων αστέρων στο αμερικανικό ναυτικό.

Πέρυσι, ο Μπάιντεν επέλεξε τη ναύαρχο Λίντα Φέιγκαν για να ηγηθεί της αμερικανικής ακτοφυλακής, καθιστώντας την την πρώτη γυναίκα διοικητή της. Όμως η ακτοφυλακή δεν αποτελεί επίσημα μέρος του Υπουργείου Άμυνας, αλλά υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η Φραντσέτι θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί στρατιωτικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Άμυνας και θα ενταχθεί στο Κοινό Επιτελείο, μια ομάδα οκτώ κορυφαίων ένστολων που συμβουλεύουν τον πρόεδρο σε στρατιωτικά θέματα.

Ποιος είχε προτείνει τον Paparo – Πώς τον αναβάθμισε ο Μπάιντεν

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνέστησε στον κ. Μπάιντεν να επιλέξει τον ναύαρχο Paparo, τον σημερινό διοικητή του Στόλου Ειρηνικού του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά αντ’ αυτού, ο κ. Μπάιντεν προτείνει τον Παπάρο για να ηγηθεί της αμερικανικής Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού.

Ο Μπάιντεν αναβάθμισε επίσης τον Παπάρο, διορίζοντάς τον διοικητή όλων των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό. Επέλεξε τον αντιναύαρχο Stephen «Web» Koehler για να διαδεχθεί τον Paparo στη θέση του διοικητή του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού.

Το μπλόκο του Τούμπερβιλ στους διορισμούς των ανώτερων στρατιωτικών

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν έρχεται την ώρα που έχουν μπλοκάρει όλοι οι διορισμοί των στρατιωτικών των ΗΠΑ από τον γερουσιαστή Τόμι Τούμπερβιλ, ο οποίος διαμαρτύρεται για μια απόφαση του υπουργείου Άμυνας που αποζημιώνει τα έξοδα για τα μέλη των υπηρεσιών που ταξιδεύουν για να κάνουν έκτρωση.

Ως γνωστόν, οι διορισμοί ανώτερων στρατιωτικών στις ΗΠΑ, πρέπει να εγκριθούν από τη Γερουσία. Παρόλο που η εξέταση είναι τυπική, ένας μόνο γερουσιαστής έχει την δυνατότητα να διακόψει τη διαδικασία, θέτοντας αναστολές στους διορισμούς που αναγκάζουν να εξετάζονται ένας προς έναν, με αποτέλεσμα να διαρκεί πολλές ώρες ο καθένας.

Το μπλοκάρισμα του Τούμπερβιλ θα μπορούσε να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις, επηρεάζοντας τα στρατεύματα και τις οικογένειές τους, και τελικά κοστίζοντας το ταλέντο του αμερικανικού στρατού, κάτι που υπογραμμίστηκε αυτόν τον μήνα από την επιλογή του Μπάιντεν για να γίνει ο κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ, ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Τσαρλς «C.Q.» Brown.

Ο στρατός πρέπει ήδη να κάνει ανακατατάξεις στο προσωπικό για να καλύψει μια κορυφαία ηγετική θέση, αφού ο διοικητής του Σώματος των Πεζοναυτών, ένα από τα μέλη του Γενικού Επιτελείου Στρατού, παραιτήθηκε στις 10 Ιουλίου, όταν έληξε η τετραετής θητεία του. Αν και ανέλαβε ο αναπληρωτής του, η αναστολή των προαγωγών άφησε το Σώμα των Πεζοναυτών χωρίς επιβεβαιωμένο ηγέτη στη θέση αυτή για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, δήλωσε το Πεντάγωνο.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η καθυστέρηση υπονομεύει την εθνική ασφάλεια. «Αυτό που κάνει ο γερουσιαστής Τούμπερβιλ δεν είναι μόνο λάθος – είναι επικίνδυνο», ανέφερε ο Μπάιντεν στη δήλωσή του. «Διακινδυνεύει την ικανότητά μας να διασφαλίσουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών θα παραμείνουν η μεγαλύτερη πολεμική δύναμη στην ιστορία του κόσμου. Και οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί του στη Γερουσία το γνωρίζουν».

Τι ανέφερε ο Όστιν για την Φραντσέτι

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο Όστιν εξήρε την υποψηφιότητα της Φραντσέρι, λέγοντας: «Είμαι πολύ περήφανος που η ναύαρχος Φραντσέτι προτάθηκε να γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων και μέλος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου θα συνεχίσει να μας εμπνέει όλους»

Να υπενθυμιστεί ότι η ναύαρχος Φραντσέτι, έχει διοικήσει σε όλα τα επίπεδα, επικεφαλής του 6ου στόλου των ΗΠΑ και των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Κορέα. Ήταν η δεύτερη γυναίκα που προήχθη ποτέ σε ναύαρχο τεσσάρων αστέρων και έκανε πολλαπλές αποστολές, μεταξύ άλλων ως διοικητής αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού και δύο θητείες ως διοικητής ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα