Το φάντασμα του Καντάφι παραμένει πάνω από τη Λιβύη

«Ευχαριστώ, ευχαριστώ τους μαχητές που πέτυχαν τη νίκη», είπε ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ κηρύσσοντας το τέλος του οκτάμηνου πολέμου και την απελευθέρωση της Λιβύης και προσθέτοντας τις ευχαριστίες του στη διεθνή δύναμη που συνέβαλε στην απομάκρυνση του Καντάφι. Ομως τα προβλήματα δεν φαίνεται να τελειώνουν καθώς μετά τον θάνατο του λίβυου συνταγματάρχη δείχνουν να οξύνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ανταρτών
από διαφορετικές περιοχές που σπεύδουν να διεκδικήσουν κομμάτι της εξουσίας. Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης είναι ότι οι μαχητές της Μισράτα, μιας πόλης που έγινε σύμβολο για την αντίσταση στο παλιό καθεστώς, συνεχίζουν να επιδεικνύουν το πτώμα του Καντάφι τρεις ημέρες μετά την εκτέλεσή του, παραβιάζοντας τον ισλαμικό νόμο. Ταυτόχρονα εκφράζεται διεθνής ανησυχία για τις σοκαριστικές σκηνές που ακολούθησαν τη σύλληψη του Καντάφι και για τις οποίες ο ΟΗΕ ζητά να διεξαχθεί έρευνα. Ο Τζαλίλ έσπευσε να ζητήσει συνεργασία και συμφιλίωση, όμως διεθνείς αναλυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους. «Υπάρχει ένα σημαντικό κενό στην πολιτική και στην ασφάλεια το οποίο εντείνει τις πολιτικές διαφωνίες, τον φατριασμό και τα προβλήματα της ασφάλειας καθώς αυτή τη στιγμή στη Λιβύη οι πάντες έχουν όπλα», παρατηρεί ο Χένρι Ουίλκινσον, ειδικός εταιρείας για θέματα ασφαλείας στο Λονδίνο. «Ολα αυτά απειλούν να εκτροχιάσουν τη μετάβαση στη δημοκρατία».Βέβαια, με τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και έναν πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια, η Λιβύη έχει τις δυνατότητες να γίνει πλούσια χώρα εάν περιοριστούν οι έριδες μεταξύ των φυλών. Πάντως ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός επανέλαβε χθες ότι η χώρα θα τιμήσει όλα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με ξένες εταιρείες.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ. Ο Τζαλίλ πήγε στη Μισράτα το Σάββατο προκειμένου να συνομιλήσει με τους εκεί ηγέτες, οι οποίοι ζητούν να ανταμειφθούν ιδιαίτερα για τη συμβολή τους στην ανατροπή του καθεστώτος, για το τι θα γίνει με το πτώμα του Καντάφι. Η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει ο τάφος χώρος προσκυνήματος για τους οπαδούς του και έτσι είτε θα ταφεί σε μυστική τοποθεσία είτε οι στάχτες του θα σκορπιστούν στη θάλασσα. Χθες, ολοκληρώθηκε και η αυτοψία του Καντάφι, η οποία έδειξε «πολλά τραύματα και δύο σφαίρες: μια στο κεφάλι και μια στην κοιλιά», ενώ υπήρχαν και άλλα ευρήματα, τα οποία όμως ο επικεφαλής ιατροδικαστής ανέφερε σε μια έκθεση που δόθηκε στην κυβέρνηση. Ο Τζαλίλ δήλωσε ότι ο Καντάφι «μπορεί να χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα που έριξε κάποιος από τους άνδρες της ασφάλειάς του κατά την ανταλλαγή πυρών». Στρατιωτικός διοικητής στη Μισράτα πάντως, επικεφαλής των ανταρτών που συνέλαβαν τον Καντάφι, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς: «Θέλαμε να τον κρατήσουμε ζωντανό, αλλά οι νεαροί μαχητές ενθουσιάστηκαν όταν ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του και η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου».
Keywords
Τυχαία Θέματα