Τι δένει τις πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσίας – Γιατί παρακολουθούν τις εξελίξεις οι ξένες πρεσβείες

Εν αναμονή διορισμού νέου επικεφαλής τελεί η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Η θητεία του νυν πρέσβη, Κυριάκου Κενεβέζου λήγει τυπικά στις 15 Μαρτίου, δηλαδή αύριο, και σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο» η θέση έχει ήδη προκηρυχθεί από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών και ο νέος κύπριος πρεσβευτής στην Αθήνα θα είναι διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» δε «πολλά λέχθηκαν, πολλές υποσχέσεις δόθηκαν προεκλογικά,

πολλοί ανέμεναν διορισμό και τελικά ήρθε η ανατροπή, ύστερα από την έντονη κριτική που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε για φημολογούμενες επιλογές του». Και σε αυτό οφείλεται η απόφαση για διορισμό διπλωμάτη.

Τέρμα στη σεναριολογία

Όπως επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα δε «με την απόφαση τερματίζεται η σεναριολογία για διορισμό πολιτικού προσώπου και τις αναφορές σε παραμονή του Κ. Κενεβέζου ή την προώθηση Πρ. Προδρόμου. Αναμένεται να ξεκαθαρίσει και τι θα γίνει με την Ύπατη Αρμοστεία στο Λονδίνο. Πρώτο κατά πόσο θα ισχύσει απόφαση του προηγούμενου Υπουργού Εξωτερικών για εκεί μετακίνηση του Κυριάκου Κούρου, που ήταν επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και διοικητής της ΚΥΠ. Και δεύτερο κατά πόσο θα μετακινηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών σε πρεσβεία, ο νυν γενικός διευθυντής του Υπουργείου Κορνήλιος Κορνηλίου. Μια τέτοια μετακίνηση ενδέχεται να διαφοροποιήσει τη μετακίνηση του κ. Κούρου, ο οποίος παραμένοντας στο κέντρο, δεν αποκλείεται να διαδεχθεί τον κ. Κορνηλίου στη γενική διεύθυνση του ΥΠΕΞ».

Μέχρι εδώ καλά.

Η περίπτωση της Αθήνας

Ωστόσο στην παρούσα χρονική συγκυρία το πόστο της Αθήνας έχει μία σοβαρή ιδιαιτερότητα, που για πολλούς διπλωμάτες δεν επιτρέπει αλλαγές. Δεδομένης και της ρευστής γεωπολιτικής συγκυρίας. Ο Κυριάκος Κενεβέζος είναι ο αρχαιότερος μεταξύ των ξένων πρεσβευτών στην Αθήνα. Με τη θητεία του να έχει ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2014. Ως ο αρχαιότερος ο Κενεβέζος είναι ο πρύτανης του διπλωματικού σώματος στην Αθήνα. Ένας τίτλος συμβολικός, που ωστόσο έχει τη δική του σημασία.

Ο Κενεβέζος φεύγει, ο Μασλόφ έρχεται

Πολύ περισσότερο γιατί εφόσον ο Κενεβέζος τερματίσει τη θητεία του ο τίτλος περνάει στον ρώσο πρεσβευτή, Αντρέι Μασλόφ. Τον επόμενο αρχαιότερο. Και μάλιστα σε μία περίοδο που οι σχέσεις με τη Ρωσία – όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Δύσης – παραμένουν στο «κόκκινο» στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η προοπτική που φαίνεται να είναι θέμα ημερών για να γίνει πραγματικότητα ανησυχεί τις δυτικές διπλωματικές αποστολές στην Αθήνα, αφού ο συμβολισμός είναι ισχυρός και δίνει και κάποια τυπικά προνόμια.

Ακόμα και να ήθελε να φύγει…

Με κάποιους διπλωμάτες να σχολιάζουν ότι ακόμα και να ήθελε να αποχωρήσει ο Κενεβέζος θα έπρεπε να του ζητηθεί να παραμείνει στη θέση του, λόγω της συγκυρίας.

Το θέμα «απασχόλησε», σύμφωνα με πληροφορίες του in, και το ΥΠΕΞ, καθώς και τις συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τον κύπριο ομόλογο του, την περασμένη βδομάδα. Πιθανότατα και το σημερινό πρόγευμα που είχε με το Χριστοδουλίδη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρύτανης του διπλωματικού σώματος είναι ο πρώτος μεταξύ των ξένων πρεσβευτών. Σε όλες τις εκδηλώσεις και τα γεγονότα. Ενώ έχει και το δικαίωμα να κάνει ο ίδιος εκδηλώσεις εξ ονόματος του διπλωματικού σώματος. Ακόμα σε αυτόν απευθύνονται οι άλλοι ξένοι διπλωμάτες για να διευθετήσουν τυχόν ζητήματα που παρουσιάζονται.

Ο πρύτανης δεν αγνοείται…

Ο πρύτανης του διπλωματικού σώματος δεν μπορεί να αγνοηθεί σε καμία περίπτωση, λένε παλιοί διπλωμάτες. Καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα στη διεθνή διπλωματική πρακτική.

Όπως έλεγε δε πρέσβης ε.τ. στο in μία προσπάθεια απομόνωσης του θα έχει επίσης επιπτώσεις στις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας. Και μάλιστα σε μία περίοδο που η Αθήνα έχει προκηρύξει τη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής στη Μόσχα και θα περιμένει την έγκριση των ρωσικών αρχών για τον αντικαταστάτη της Αικατερίνης Νασίκα.

Και για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι στην καθιερωμένη δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας στους διπλωμάτες, ο μόνος που δεν ήταν καλεσμένος ήταν ο Αντρέι Μασλόφ, με την Αθήνα να ακολουθεί τη διεθνή πρακτική… Θα μπορούσε να είναι εκτός λίστας ως ο αρχαιότερος;

Keywords
Τυχαία Θέματα